10 vuotta vuorotyötä vaikuttaa aivojen toimintoihin yhtä paljon kuin 6,5 vuoden ikääntyminen. Kuva: Shutterstock
10 vuotta vuorotyötä vaikuttaa aivojen toimintoihin yhtä paljon kuin 6,5 vuoden ikääntyminen. Kuva: Shutterstock

Jatkuvat unirytmimuutokset rasittavat pääkoppaa, mutta aivojaan voi myös hoitaa monin tavoin.

Ensin hieman huonoja uutisia vuorotyöläisille: tuoreen ranskalaistutkimuksen mukaan vuorotyön tekeminen vanhentaa aivoja.

Ihmisen sisäinen kello ajautuu jatkuvien muutosten takia häiriötilaan. Se aiheuttaa stressiä, jonka tutkimustulosten valossa uskotaan vaikuttavan aivotoimintaan.

Eikä siinä edes kaikki. Tutkijoiden mukaan pitkään jatkunut vuorotöiden tekeminen paitsi heikentää muistia myös tekee ajattelemisesta tahmeampaa.

Lohduttavaa on se, että aivojen ennenaikainen vanheneminen ei ole lopullista. Tutkijoiden mukaan vuorotyön tekemisen lopettamisen jälkeen aivot palautuvat normaalin tilaan – tosin siinä kestää vähintään viisi vuotta.

Onneksi muistiaan voi myös parantaa erilaisin keinoin.Tutkimusten mukaan aivoja kannattaa rasittaa sopivasti, ja hyvillä elintavoilla on merkitystä.

Aivoille kannattaa myös tarjota kunnollista ravintoa. Hyvää aivoruokaa ovat esimerkiksi mustikat sekä vihreät lehtivihannekset kuten pinaatti ja kaali. Lue TÄÄLTÄ kuusi muuta hyvää tapaa petrata muistia.

Sitä paitsi muistikuuri antaa hyvän syyn myös vähän herkutella, nimittäin suklaan on todettu parantavan muistia.

Aivojumppa pitää hoksottimet virkeinä. Kokeile näillä hauskoilla älypähkinöillä, miten pärjäät ongelmanratkaisussa.

Toulousen yliopistossa tehtyä tutkimusta varten tutkittiin kymmenen vuoden ajan yli 3000 eri-ikäistä työntekijää. Tutkimus julkaistiin Occupational and Environmental Medicine -julkaisussa.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

5 tapaa saada terveemmät aivot

Pätkiikö? 7 keinoa, joilla voit parantaa muistiasi

Se on totta: Suklaa parantaa muistia!

Kuinka monta aivopähkinää osaat ratkaista? Kokeile!

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

 

On naurettavaa, että vapaaehtoisesti lapsettomia ihmisiä pidetään itsekkäinä. Oikeasti itsekkäitä olemme me perheelliset.

En pidä vastakkainasettelusta, joka vallitsee lapsettomien ja lapsellisten välillä. On naurettavaa, että vapaaehtoisesti lapsettomia ihmisiä pidetään itsekkäinä. Oikeasti itsekkäitä olemme me perheelliset.

Olen aina halunnut lapsia ja heitä myös saanut, kaksi ihanaa. Mutta olen tuntenut valinnastani myös tuskaa. Maailmassa on ihan liikaa ihmisiä, onko minulla oikeus tähän?

Meitä on täällä jo 7,6 miljardia. Tutkijat ovat laskeneet maapallon kestävän maksimissaan 10 miljardia ihmistä. Tämä luku ylittyy näillä näkymin vuonna 2060.

”Kun joku päättää, ettei tee omaa biologista lasta, se antaa jollekin muulle mahdollisuuden tehdä.”

Jonkun on tehtävä jotain ja pian. Mutta kenen? Minä itse en ollut siihen valmis. Ajattelin enemmän itseäni kuin kokonaisuutta.

Tästä syystä vanhempien pitäisikin olla lapsettomuuden valinneita kohtaan kiitollisia. Sen sijaan, että ylenkatsomme heidän elämänvalintojaan, meidän pitäisi antaa heille aplodit. Kärjistäen: kun joku päättää, ettei tee omaa biologista lasta, se antaa jollekin muulle mahdollisuuden tehdä.

Lapsettomien ja lapsellisten välinen kinastelu pitäisi jo vähitellen unohtaa. Kun ajattelemme asiaa tarpeeksi isosti, me olemme kaikki samalla puolella.

Vierailija

Vapaaehtoisesti lapsettomat ansaitsisivat aplodit

Oikein isosti ajateltuna annetaanko siis intialaisten ja afrikkalaisten tehdä lapset? Aivan sama jättäisikö joku suomalainen lapsen tekemättä, se ei oikeasti maailman väkilukua hetkauta. Itsellensä vain tekee hallaa kun vanhuudenpäivinä ei ole ketään joka voisi auttaa. Vaikka miten isosti yrittäisin ajatella, en näe syytä antaa aplodeja vapaaehtoisesti lapsettomille sen vuoksi että he olisivat näin pelastamassa maailmaa. Suomessa syntyy enää niin vähän lapsia, että tätä menoa viimeinen syntyvä...
Lue kommentti
Ehkä mä sitten vanhainkodissa..

Vapaaehtoisesti lapsettomat ansaitsisivat aplodit

Kiitos! Ja olkaa hyvä kaikista niistä veroista, joita teidän jälkikasvuanne varten maksan. Itse käytän julkisista palveluista lähinnä teitä, jotka tunnetusti ovat ala-arvoisessa kunnossa. Ja minun vanhempani maksoivat minun kouluni, joten turha tulla huutamaan. Ainiin, maksoin kyllä itsekin niitä opintolainalla ja vähäisen kelalta saamani opintotuen takaisin maksamalla laittoman suurella korkoprosentilla lisättynä!
Lue kommentti