Elevate ja Hyperlapse mittelöivät Applen vuoden parhaiden sovellusten listan ykköspaikasta. Kuva: Shutterstock
Elevate ja Hyperlapse mittelöivät Applen vuoden parhaiden sovellusten listan ykköspaikasta. Kuva: Shutterstock

Apple julkisti 27 vuoden 2014 parasta iPhone-sovellusta.

Elevate

Applen vuoden sovellus Elevate on jotain pelin ja arjen apuvälineen välimaastosta. Elevate on muistipeli, jolla on tarkoitus parantaa keskittymiskykyä, nopeaa ajattelua ja matemaattisia taitoja.

Ilmainen.

Hyperlapse

Instagramin nopeutetuista Hyperlapse-videoista tuli iso juttu kesällä. Nyt huuma on jo vähän haihtunut, mutta silti niillä on hauska leikkiä.

Ilmainen.

1Password

Salasanan varastaminen on asiansa osaaville lastenleikkiä, koska liian monen salasana on niin yksinkertainen. Tämän takia kannattaisi käyttää salasanojen hallintasovelluksia, joiden avulla kaikki salasanat on tallennettu erilliseen ohjelmaan, ja vain hallintasovelluksen salasana tarvitsee muistaa. Yksi tällaisista sovelluksista on Applen vuoden parhaimpien sovellusten listalta löytyvä 1Password.

Ilmainen.

Miten tehdään hyvä salasana? Lue täältä.

Waterlogue

Vuoden parhaiden sovellusten listalta löytyy myös kuvienkäsittelyyn tarkoitettu Waterlogue, jolla valokuvistaan saa askarreltua vesivärimaalauksia.

Hinta 2,69 €.

Human

30 minuuttia liikuntaa päivässä, Human-sovellus lupaa kannustavansa käyttäjäänsä liikkumaan ainakin sen verran. Human on aktiivisuussovellus, jolla voi laskea myös kalorit.

Ilmainen.MeNaiset SPORT testasi puhelimien liikuntasovellukset. Lue arviot täältä!

Vuoden 2014 27 parasta sovellusta Applen mukaan: Elevate, Instagramin Hyperlapse, Yahoo News Digest, Storehouse, SwiftKey Keyboard, 1Password, Camera+, Toca Lab, NYT Now, 120 Sports, Camu, Spring, BuzzFeed, Peak, Nighty Night Circus, Uber, Paper, Waterlogue, Human, Stellar, TeleStory, Network TV, Litely, Star Walk, Cinamatic, Health Mate ja Yummly.

Apple valitsi myös kuluneen vuoden parhaat pelit. Listan niistä löydät Mashablen sivuilta.

Lue myös:


Vuoden kuumottavin sovellus on täällä


Auttaako kännykkäsovellus löytämään sisäisen rauhan?


Unohtuiko kauppalappu? Nämä sovellukset pelastavat sinut!


Testasimme suosituimmat deittisovellukset – mikä sopii sinulle?

Uutuusdokumentissa Ennen rikosta pohditaan, millainen on maailma, jossa rikostentorjuntaan valjastetaan algoritmit.

IS TV-LEHTI: Tieteiskirjailija Philip K. Dickin novelliin perustuvassa scifitrillerissä Minority Report (2002) on kutkuttava ja vähän pelottavakin tulevaisuusvisio: vuoden 2056 Washington D.C.:ssä viranomaisilla on käytössään teknologiaa, jonka avulla rikoksia voidaan ehkäistä. Selvännäkijöiden avulla poliisit saavat videoetiäisiä tulevista rikoksia.

Steven Spielbergin ohjaaman elokuvan tulevaisuus ei ole pelkkää kaukaista spekulaatiota, vaan tavallaan jo todellisuutta.

Matthias Heederin ja Monika Hielscherin ohjaama dokumentti Ennen rikosta (2017) osoittaa, kuinka ennakoivaa rikoksentorjuntaa on tehty jo vuosia, ja vauhti sen kuin kiihtyy. Selvännäkijöiden sijaan tehtävään on valjastettu algoritmit. Siis samat mekanismit, joiden avulla verkkokaupat tarjoavat ostoskäyttäytymisen perusteella lisää shoppailtavaa ja Spotify ehdottaa kuunteluhistorian pohjalta sopivaa musiikkia.

Niin sanotulle kuumalle listalle päätyivät ihmiset, joilla oli poikkeuksellisen korkea riski joko tehdä rikos tai joutua sen uhriksi.

Dokumentti poimii esimerkkejä niin Yhdysvalloista kuin Euroopasta. Chicagossa poliisi otti muutama vuosi sitten käyttöön järjestelmän, jossa algoritmit raakkasivat kaupunginväestöstä 400 henkilön listan. Niin sanotulle kuumalle listalle päätyivät ihmiset, joilla oli poikkeuksellisen korkea riski joko tehdä rikos tai joutua sen uhriksi.

Riskiprosentti laskettiin muun muassa rikoshistorian, kontaktien ja asuinpaikan perusteella. Heitä poliisi valvoo tiukasti.

Internet, sosiaalinen media ja älylaitteet ovat tuoneet oman lisänsä potentiaalisten rikollisten ja uhrien profilointiin. Ihmiset luovuttavat nettiarjessaan jatkuvasti yksityisiä tietoja itsestään, ja teknologiajätit tekevät kauppaa tietoja kaipaavien kanssa. Dokumentissa esitellyt virkavallan käyttämät järjestelmät käyttävät hyväkseen muun muassa sosiaalisen median tietoja.

Ongelmilta ei voi välttyä, kun yritetään nähdä tulevaisuuteen.

Spielbergin jännärin koukku on siinä, että rikosten ennaltaehkäisyyn käytetyt keinot ja tulokset asetetaan kyseenalaisiksi. Entä jos näyt eivät pidäkään paikkaansa? Elokuvassa Tom Cruisen esittämä poliisi joutuu itse syytetyksi murhasta, jota ei ole tehnyt ja jonka uhria ei ole koskaan tavannut.

Chicagolainen Robert McDaniel löysi itsensä poliisin kuumalta listalta lähinnä sen takia, että hänen ystävänsä joutui henkirikoksen uhriksi.

Saman ongelman ympärillä pyörii myös Ennen rikosta -dokumentti. Esimerkiksi chicagolainen Robert McDaniel löysi itsensä poliisin kuumalta listalta lähinnä sen takia, että hänen ystävänsä joutui henkirikoksen uhriksi.

Algoritmien tarjoamat vastaukset perustuvat kerättyyn dataan ja syötettyihin tietoihin, jotka saattavat jo lähtökohtaisesti vääristää tuloksia. Esimerkiksi vähemmistöjen osuus poliisien listoilla painottuu huomattavasti. Suurin ongelma on kuitenkin se, ettei numeroita ymmärtävä tietokone käsitä rikosten taustalla vaikuttavia sosiaalisia syitä.

Dokumenttiprojekti: Ennen rikosta, TV1 klo 21.30

Voi noita mussukoita! Ruotsalaiset voittivat taas ja antoivat lapsekkaan riemunsa näkyä.

Muistatko, kun Ruotsin voitokas jääkiekkojoukkue tapasi viime vuonna pikkuprinssi Oscarin?

Jotain lapsenriemusta lienee tarttunut Tre Kronorin puseroon, sillä osa eilen illalla maailmanmestaruuden napanneesta joukkueesta juhli voittoaan heittäytymällä selälleen konfettisateen peittämälle jäälle.

Ja jos siihen kerran annetaan mahdollisuus, niin kukapa ei tekisi konfettienkeleitä jäähallissa?

Ainakin hyökkääjä Filip Forsberg antoi riemunsa näkyä.

Expressenin mukaan kultakonfetit villitsivät ainakin hyökkääjä Rickard Rakellin sekä puolustaja Hampus Lindholmin.

– Ei kultaenkeleitä usein pääse tekemään, Lindholm kommentoi ilonpitoaan lehdelle.

Hyökkääjä Jacob de la Rose tuuletti voittoa heittäytymällä polviliukuun.

Toki heti voiton jälkeen nähtiin myös perinteinen kasamuodostelma.

Onnea, Ruotsi!