Kotoilu, kello viiden tee, kukkakuosit, luomuolut ja kunnon voi – näistä on vuoden trendit tehty.

Nähdään sunnuntaina
Viikonlopun aamiaispaikat pullistelivat väkeä, ja kotikutsut siirrettiin lauantai-illasta sunnuntaiaamuun. Brunssivillitys levisi ravintoloihin ja koteihin. Huuma toi luksusmyslit, pannukakut ja uppomunat aamiaistarjottimille.

Kankaiden Peppi Pitkätossu

Jotain uutta ja raikasta, mutta samalla myös jotain tuttua lapsuus- tai nuoruusvuosilta. Maija Louekarin kankaat herättävät tunteita. Niissä yhdistyvät pirteästi raikkaat värit kekseliäisiin kuvioihin. Viime vuosien uutuudet Hetkiä, Kaiku, Kippis ja Räsymatto ovat tulevaisuuden klassikoita.

Näppärästi netistä
Kun sisustuskuume iskee, nettikauppa pelastaa. Netistä löytyy
hyviä puoteja, jotka toimivat kätevänä jakelukanavana mielenkiintoisille ja kekseliäille tuotteille ympäri maailman. Taiteltavat tai näppärästi koottavat tuotteet soveltuvat hyvin postikuljetuksiin. Hyvä nettipuoti on esimerkiksi
Matteriashop.com. Sen tuotteita yhdistää kekseliäisyys, kansainvälisyys ja ekologisuus.

Rasvan paluu
Light, no fat, 0 % – niin vanhanaikaista. Nyt läski saa reunustaa lihakimpaletta, voipaketin kehtaa nostaa pöytään ja jogurtin kyljessä hyväksytään merkintä 10 %.

Lähikauppa 2.0
Tervetuloa pienleipomot ja kivijalkapuodit! Juureen leivottu leipä on herkuttelevien kaupunkilaisten suosiossa, niin kuin myös puhtaita ruoka-aineita myyvät pikkupuodit.

Suoraan tissistä
Maitoa hylkivät vatsat löysivät pastöroimattoman ja homogenoimattoman raakamaidon. Täysrasvaisesta maidosta syntyy myös superherkullinen pannari.

Sillä siisti
Pesuaineet saavat nyt olla paraatipaikalla! Siivousaineet sopivat nykyisin sisustukseen, kun niiden pakkaukset ovat kauniita. Myös ekologisuus on valttia. Kotimaisissa Helea-puhdistusaineissa on käytetty luonnonmukaisia kasvipohjaisia aineita – ja niissä on ihana tuoksu!

Kumimaista pintaa
Tehdasvalaisimilta muotonsa lainannut Unfold on valmistettu pehmeän tuntuisesta ja vahvasta silikonista. Jännittävä materiaali ja puhdas väri tekevät yksinkertaisesta muodosta
tehokkaan. Joustava valaisin on helppo pakata, koska se taittuu kätevästi kasaan.

Luomua lasiin
Luomuviinien myynti nousi kohisten, mutta trendikkäimmät joivat kotimaisesta viljasta pantua olutta. Suomen panimot heräsivät buumiin, ja nyt luomuolutta löytyy pienpanimoilta ja Hartwalliltakin.

Kotoilu kunniaan
Tuunaamisen vanavedessä erilaiset käsityöt nousivat hurjaan suosioon. Trenditietoiset ryhtyivät kilvan ompelemaan, virkkaamaan ja kutomaan, niin kotona kuin neulekerhoissakin. Helsingin keskustaan perustettiin myös muutama lankadeli, jonne saattoi poiketa puikkoilemaan kesken shoppailun.

Suomalainen superruoka
Eläköön kaura, mustikka ja rypsi! Ulkomailta tuodut maca-jauheet ja goji-marjat herättivät huomaamaan myös kotimaan poikkeuksellisen terveelliset ruoka-aineet.

Kukkaenergiaa
Kukkakuosit valloittivat kodit. Kevät toi rempseät ruusut ja hilpeät horsmat kodin sisustukseen. Kukkatyyleiksi kävivät niin retro, romanttinen, klassinen kuin minimalistinenkin. Värikkäät ja mustavalkoiset, graafiset ja rönsyilevät kukkakuviot kirmasivat vuodevaatteissa, kipoissa ja kupeissa sekä valtavissa koko seinän tapettikuoseissa.

Lasit makkaralla
Muotoilija Anu Penttisen Sukat makkaralla -laseissa ja -karahvissa yhdistyy hienosti leikkisän rohkea muotoilu arjen estetiikkaan. Lasi tuntuu mukavalta kädessä ja kannusta on helppo kaataa. Valikoiman laajentaminen sekä arkeen että juhlaan sopiviin juomalaseihin on kangasjätti Marimekolta hieno veto. Sukat makkaralla -lasit, 29 €, Marimekko.

Keittiön työhevoset

Kotikeittiön uudet työjuhdat ovat isoja, painavia ja kestäviä. Kokkailuun hurahtaneet ilahtuvat Philipsin kaksiteräisen tehosekoittimen voimasta, ruotsalaisen Assistent-yleiskoneen väännöstä ja Kenwoodin yleiskoneen induktiosta, joka keittää maitopuuron ilman pohjaanpalamisen vaaraa.

Hei, hoi, hauki
Taitavat ravintolakokit tekivät hauesta herkkuja. Uiko parjattu kala vielä kotikeittiöihin?

Sohva kestää
Kurikasta pärähti markkinoille varteenotettava ekologinen Luonto-sohvamallisto. Käsityönä valmistettavissa sohvissa on käytetty 100-prosenttista pellavahuopaa, kierrätetyistä vaatteista tehtyä ekohuopaa sekä elintarvikepulloista tuotettua spiraalikuitua.

Katso myös:
Vuoden huiput: Muoti ja kauneus
Vuoden huiput: Viihde ja kulttuuri

Hoi kaikki tarinoitsijat ja turinoitsijat, nyt kynä teräväksi ja näppäimistö laulamaan!

On taas se aika vuodesta, kun etsimme tuoreita kirjoittajakykyjä ja pöytälaatikoiden julkaisemattomia helmiä Me Naisten suuressa kesänovellikilpailussa.  

Tänä vuonna te lukijat pääsitte äänestämään kesänovellikilpailun teemasta. Suosituimmaksi teemaksi äänestyksessä nousi elämänmuutos, joka keräsi äänistä lähes 30 prosenttia.

Päästä siis mielikuvitus valloilleen ja kirjoita esimerkiksi matkasta, seikkailusta tai vaikkapa kohtaamisesta, joka muutti kaiken elämässä.

Me Naisten raati lukee kaikki tekstit ja poimii joukosta viisi parasta, jotka julkaistaan kesä–heinäkuun lehdissä.

Ja sitten ne palkinnot!

Tänä vuonna mahtavista palkinnoista vastaa Tjäreborg. Voittaja saa peräti 1000 euron matkalahjakortin, toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet 500 euron lahjakortit. Nelos- ja vitossijalle yltäneet palkitaan 250 euron lahjakorteilla.

Ilmoittautumisohjeet:

  • Novellin ohjepituus on 26 000–30 000 merkkiä välilyönteineen.
  • Lähetä novellisi osoitteeseen varpu.varpela@sanoma.com.  Kirjoita otsikkokenttään ”Kesänovelli”.
  • Kilpailuaikaa on 29.4.2018 saakka.
  • Viisi parasta novellia julkaistaan ja palkitaan. Ilmoitamme voittajille henkilökohtaisesti.

Voittaja voi lähteä lahjakortillaan vaikka tällaisiin maisemiin Kosille. Kuva: Tjäreborg
Voittaja voi lähteä lahjakortillaan vaikka tällaisiin maisemiin Kosille. Kuva: Tjäreborg

Pamela Tola ihmettelee Radio Aallon haastattelussa Aku Louhimiehen erikoista anteeksipyyntöä. Lisäksi hän hämmästelee, miksi Louhimies väittää, että kukaan ei olisi muka puhunut aikaisemmin kärsimyksistään.

Näyttelijä Pamela Tolaa harmittaa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen esiintyminen maanantai-illan A-studiossaUseat tunnetut näyttelijät kertoivat maanantaina, että Louhimies on nöyryyttänyt ja alistanut etenkin naisnäyttelijöitä. Pihla Viitalan mukaan Louhimies oli Käsky-elokuvan kuvauksissa muun muassa laittanut tämän iholle torakan toukkia ja pakottanut syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut. Jessica Grabowskylla oli 8-pallon jälkeen psyykkisesti pahoinpidelty olo. Pamela Tolalle Pahan maan kuvaukset olivat traumatisoiva kokemus. Matleena Kuusniemen mukaan Louhimies teki hänestä pornonäyttelijän Levottomia markkinoidessa.

Louhimies oli A-studiossa vastaamassa syytöksiin. Hän pyysi ohjelmassa anteeksi, mutta ei sitä, että on nöyryyttänyt ja alistanut näyttelijöitä. Vaan sitä, etteivät näyttelijät ole pystyneet puhumaan hänelle, ja ettei hän ole osannut kuulla näyttelijöitä. Louhimies ei myöskään A-studiossa ottanut vastuuta omista teoistaan, vaan käänsi puheen useaan kertaan näyttelijöiden kokemuksiin ja muistoihin.

”Aku ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt.”

– Mua harmittaa se, että Aku kieltää niitä asioita, joita on tapahtunut kuvaustilanteissa. Niillä on aika paljon todistajia. Moni ei lähtenyt todistamaan nimellä, mikä on ihan ymmärrettävää, koska tässä joutuu aikamoiseen kohunsilmään, Pamela Tola sanoi tänään Radio Aallon Jenny Alexandrovan haastatelussa.

– Mua harmittaa se, että Aku pahoitteli sitä, että hänelle ei ole pystytty puhumaan. Hän ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt – sitä, miten hän on meitä kohtaan toiminut, Tola kritisoi Louhimiehen sanoja.

Pamela Tolan koko haastattelun voit kuunnella tästä.

Myös Matleena Kuusniemi huomautti, ettei Louhimiehen väite ole totta

Aku Louhimies kirjoitti maanantaina Facebookissaan, että häntä harmittaa se, etteivät näyttelijät ole koskaan aikasemmin kertoneet hänelle kärsineensä tehdessään töitä hänen kanssaan. Samaa hän sanoi A-studiossa. Näyttelijä Matleena Kuusniemi huomautti Louhimiehelle A-studiossa, että tämä ei pidä paikkaansa. Kuusniemi kertoi puhuneensa Louhimiehelle – ja myös tuotantoyhtiön ihmisille – mutta kukaan ei kuunnellut häntä.

– Mä olen myöskin Riisutun mies -elokuvan yhteydessä pyytänyt sulta (Akulta), että voisitko pyytää anteeksi näitä, mitä on tapahtunut, mutta ei silloinkaan reagoitu, silloin vuosia myöhemmin. Kyllä näistä on puhuttu – ja muutkin naiset ovat mun ymmärtääkseni yrittäneet kertoa näistä kokemuksistaan – tuloksetta, Kuusniemi sanoi lähetyksessä. Näet sen kokonaan Areenasta.

”Työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää.”

Pamela Tola sanoo samaa, ettei Louhimiehen väite pidä paikkaansa.

– Hän pahoitteli, että ei olla pystytty puhumaan, joka on siis valhe. Me olemme puhuneet. Ja työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää, Tola sanoo radiohaasttellussa.

Tolan mukaan hän on itse esimerkiksi soittanut Louhimiehelle. Keskustelut eivät Tolan mukaan olleet kovin vuorovaikutuksellisia.

– Joko kielletään tai lähdetään yhtäkkiä kääntämään keskustelua johonkin ihme asiaan, Tola sanoi.

Myös elokuvaohjaaja Taru Mäkelä on ihmetellyt Louhimiehen niin sanottua anteeksipyyntöä.

– Hän (Louhimies) pyysi anteeksi, mutta hän moneen otteeseen nimenomaan kertoi pyytävänsä anteeksi näiden naisten kokemia tunteita ja muistoja asioista, Mäkelä kommentoi tiistaina aamu-tv:ssä.