Kotoilu, kello viiden tee, kukkakuosit, luomuolut ja kunnon voi – näistä on vuoden trendit tehty.

Nähdään sunnuntaina
Viikonlopun aamiaispaikat pullistelivat väkeä, ja kotikutsut siirrettiin lauantai-illasta sunnuntaiaamuun. Brunssivillitys levisi ravintoloihin ja koteihin. Huuma toi luksusmyslit, pannukakut ja uppomunat aamiaistarjottimille.

Kankaiden Peppi Pitkätossu

Jotain uutta ja raikasta, mutta samalla myös jotain tuttua lapsuus- tai nuoruusvuosilta. Maija Louekarin kankaat herättävät tunteita. Niissä yhdistyvät pirteästi raikkaat värit kekseliäisiin kuvioihin. Viime vuosien uutuudet Hetkiä, Kaiku, Kippis ja Räsymatto ovat tulevaisuuden klassikoita.

Näppärästi netistä
Kun sisustuskuume iskee, nettikauppa pelastaa. Netistä löytyy
hyviä puoteja, jotka toimivat kätevänä jakelukanavana mielenkiintoisille ja kekseliäille tuotteille ympäri maailman. Taiteltavat tai näppärästi koottavat tuotteet soveltuvat hyvin postikuljetuksiin. Hyvä nettipuoti on esimerkiksi
Matteriashop.com. Sen tuotteita yhdistää kekseliäisyys, kansainvälisyys ja ekologisuus.

Rasvan paluu
Light, no fat, 0 % – niin vanhanaikaista. Nyt läski saa reunustaa lihakimpaletta, voipaketin kehtaa nostaa pöytään ja jogurtin kyljessä hyväksytään merkintä 10 %.

Lähikauppa 2.0
Tervetuloa pienleipomot ja kivijalkapuodit! Juureen leivottu leipä on herkuttelevien kaupunkilaisten suosiossa, niin kuin myös puhtaita ruoka-aineita myyvät pikkupuodit.

Suoraan tissistä
Maitoa hylkivät vatsat löysivät pastöroimattoman ja homogenoimattoman raakamaidon. Täysrasvaisesta maidosta syntyy myös superherkullinen pannari.

Sillä siisti
Pesuaineet saavat nyt olla paraatipaikalla! Siivousaineet sopivat nykyisin sisustukseen, kun niiden pakkaukset ovat kauniita. Myös ekologisuus on valttia. Kotimaisissa Helea-puhdistusaineissa on käytetty luonnonmukaisia kasvipohjaisia aineita – ja niissä on ihana tuoksu!

Kumimaista pintaa
Tehdasvalaisimilta muotonsa lainannut Unfold on valmistettu pehmeän tuntuisesta ja vahvasta silikonista. Jännittävä materiaali ja puhdas väri tekevät yksinkertaisesta muodosta
tehokkaan. Joustava valaisin on helppo pakata, koska se taittuu kätevästi kasaan.

Luomua lasiin
Luomuviinien myynti nousi kohisten, mutta trendikkäimmät joivat kotimaisesta viljasta pantua olutta. Suomen panimot heräsivät buumiin, ja nyt luomuolutta löytyy pienpanimoilta ja Hartwalliltakin.

Kotoilu kunniaan
Tuunaamisen vanavedessä erilaiset käsityöt nousivat hurjaan suosioon. Trenditietoiset ryhtyivät kilvan ompelemaan, virkkaamaan ja kutomaan, niin kotona kuin neulekerhoissakin. Helsingin keskustaan perustettiin myös muutama lankadeli, jonne saattoi poiketa puikkoilemaan kesken shoppailun.

Suomalainen superruoka
Eläköön kaura, mustikka ja rypsi! Ulkomailta tuodut maca-jauheet ja goji-marjat herättivät huomaamaan myös kotimaan poikkeuksellisen terveelliset ruoka-aineet.

Kukkaenergiaa
Kukkakuosit valloittivat kodit. Kevät toi rempseät ruusut ja hilpeät horsmat kodin sisustukseen. Kukkatyyleiksi kävivät niin retro, romanttinen, klassinen kuin minimalistinenkin. Värikkäät ja mustavalkoiset, graafiset ja rönsyilevät kukkakuviot kirmasivat vuodevaatteissa, kipoissa ja kupeissa sekä valtavissa koko seinän tapettikuoseissa.

Lasit makkaralla
Muotoilija Anu Penttisen Sukat makkaralla -laseissa ja -karahvissa yhdistyy hienosti leikkisän rohkea muotoilu arjen estetiikkaan. Lasi tuntuu mukavalta kädessä ja kannusta on helppo kaataa. Valikoiman laajentaminen sekä arkeen että juhlaan sopiviin juomalaseihin on kangasjätti Marimekolta hieno veto. Sukat makkaralla -lasit, 29 €, Marimekko.

Keittiön työhevoset

Kotikeittiön uudet työjuhdat ovat isoja, painavia ja kestäviä. Kokkailuun hurahtaneet ilahtuvat Philipsin kaksiteräisen tehosekoittimen voimasta, ruotsalaisen Assistent-yleiskoneen väännöstä ja Kenwoodin yleiskoneen induktiosta, joka keittää maitopuuron ilman pohjaanpalamisen vaaraa.

Hei, hoi, hauki
Taitavat ravintolakokit tekivät hauesta herkkuja. Uiko parjattu kala vielä kotikeittiöihin?

Sohva kestää
Kurikasta pärähti markkinoille varteenotettava ekologinen Luonto-sohvamallisto. Käsityönä valmistettavissa sohvissa on käytetty 100-prosenttista pellavahuopaa, kierrätetyistä vaatteista tehtyä ekohuopaa sekä elintarvikepulloista tuotettua spiraalikuitua.

Katso myös:
Vuoden huiput: Muoti ja kauneus
Vuoden huiput: Viihde ja kulttuuri

Viimeistään häämatkalla Rosa pääsi siihen kuuluisaan tunteiden vuoristorataan, joka kuuluu erottamattomasti Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan.

Uusimmasta Ensitreffit alttarilla -kaudesta käyty keskustelu on ollut yhtä Heikkiä Heikin perään. Köyhyystutkijan Heikin, 35, askeettinen asunto, tuomitseva asenne ja kehnosti istuva puvuntakki ovat herättäneet ihmetystä, mutta toisaalta Heikin verkkainen älykköys on saanut osakseen myös kiitosta ja ihailua

Puolesta ja vastaan sinkoilleen Heikki-keskustelun varjoon on jäänyt se tosiasia, että Heikki tuskin on kauden suurin drama queen. Pohjimmiltaan lempeän oloinen, tasaisella äänellä puhuva ja kivikasvoinen mies ei varmaankaan aiheuta uusia somemyrskyjä nyt kun avioelämä Miinan kanssa näyttää lähteneen rullaamaan mukavasti. 

Sen sijaan draamapotentiaalia on kauden kuopuksessa Rosassa, joka meni naimisiin Eetun kanssa. Toistaiseksi Rosan ja Eetun liitto näyttää olleen yhtä rakkaushattaraa, mutta temperamenttisen Rosan osalta draaman merkit ovat jo ilmassa. 

Todiste 1: Tunnustautuu jyräksi

Jo kauden päähenkilöitä esiteltäessä Rosan, 26, mainittiin olevan vahvatahtoinen nainen, jolla on ollut tapana jyrätä kumppaninsa aiemmissa suhteissa. Ennen avioon astelemista Rosa toivoikin, että tällä kertaa kumppaniksi sattuisi mies, joka ottaisi välillä ohjat. 

Todiste 2: Pelkää tossuttavansa

Kauden ensimmäisessä jaksossa Rosa kertoi avoimesti tunteellisuudestaan:

– Kuvailisin itseäni aika sellaisena herkkänä. Vähän se temperamenttikin välillä siellä nostaa päätään, ja aika herkästi sitten saatan ottaa kierroksia. Myös itken herkästi, ja asiat menevät herkästi tunteisiin.

Herkkyyden lisäksi Rosasta löytyy kuitenkin myös dominoivuutta:

– Ainahan on se vaara, että toinen jää tossun alle, kun tosiaan ne tunteet ja ajatukset saattaa heitellä, kun temperamenttia löytyy.

Todiste 3: On kauden vahvin ehdokas Rahka-Petriksi

Edellisen Ensitreffit alttarilla -kauden kuohuttavin pari olivat Mari ja Petri, joille tuli kinaa muun muassa pyörän säilytyksestä asunnossa ja siitä, voidaanko ulkona syödä, jos kotona on maitorahkaa. Asiantuntijat ovat varmasti varoneet ottamasta uudelle kaudelle mukaan Petrin tyyppistä urheilulliseen elämäntapaansa tiukasti suhtautuvaa ihmistä, mutta Petrissä ja Rosassa taitaa kuitenkin olla joitakin yhtäläisyyksiä.

”Vaihtelee koko ajan se, että milloin tuntuu hyvältä ja milloin tuntuu jopa vähän pahalta.”

Jo ensimmäisessä jaksossa Rosa nimittäin kuvattiin ammattimaisen näköisessä triathlon-asussa kantamassa polkupyörää asuntonsa parvekkeelta. Ei auta kuin toivoa, että koti on hyvä säilytyspaikka pyörälle myös sporttisen Eetun mielestä. Ainakin kumpikin on kertonut urheilun olevan heille tärkeää. 

Todiste 4: Tony Dunderfeltin lausunto

– Rosa taas on hyvin tunteellinen ihminen, Tony Dunderfelt totesi ensimmäisessä jaksossa Eetun ja Rosan eroja ja yhtäläisyyksiä selostaessaan. Ilmeisesti asiantuntijat uskovat, että keskustelevainen Eetu ja tunteitaan voimakkaasti ilmaiseva Rosa ovat hyvä match – ja toistaiseksi siltä vaikuttaakin.

Todiste 5: Häämatkalla ailahtelevat tunteet

Rosan ja Eetun hääpäivä näytti toisen jakson perusteella sujuneen pelkästään iloisissa ja ihastuneissa tunnelmissa. Hääaamuna Rosa todisti jo itkuherkkyytensä kyynelehtimällä ylitsevuotavasti Eetun huomenlahjalle.

Viimeistään häämatkalla Rosa pääsi siihen kuuluisaan tunteiden vuoristorataan, josta tässä ohjelmassa joka kaudella tavataan puhua. 

– Vaihtelee koko ajan se, että milloin tuntuu hyvältä ja milloin tuntuu jopa vähän pahalta, Rosa tilitti.

– Huomasin itsessäni sen, että mä rupean käyttäytymään vähän ikävästi. Huomasin, että olen aika kireä, hän kertoi.

Tilanteesta kuitenkin selvittiin oman ajan ja keskustelun avulla. 


Todiste 6: Ensi jaksossa ahdistaa

Neljännen jakson maistiaisissa, joita näytettiin kolmannen jakson lopussa, oli draaman tuntu jo käsinkosketeltava. 

– Siis mua ahdistaa ihan kaikki nyt. Mä tarvisin nyt aikalisän kaikesta, kyyneliä kuivaava Rosa purki kameralle.

Tunteita tiedossa siis! Tämän syksyn Ensitreffit alttarilla -kausi on erikoislaatuista Heikkiä lukuun ottamatta vaikuttanut jopa puuduttavan tasaiselta, joten temperamenttinen Rosa taitaa tehdä vain hyvää ohjelmalle. 

Näyttelijä Antti Holma paljastaa yksityiskohtia taloudenpidostaan uudessa rahaoppaassa Kaikki rahasta.

Näyttelijä Antti Holma oppi taloudellisuutta uransa alkuaikoina, kun tienestit olivat epäsäännöllisiä. Jossain kuussa palkkaa saattoi tulla 4000 euroa, minkä Antti pisti välittömästi sileäksi. Seuraavassa kuussa tilille tuli vain 120 euroa.

– Kun rahaa ei ollut enkä tiennyt, koska sitä tulee, pääni ympärillä oli koko ajan vanne, joka kiristi valtavasti. Tästä ajasta opin, ettei pidä katsoa, paljonko nyt on tilillä vaan miettiä, paljonko sinne on tulossa, Holma muistelee Julia Thurénin tuoreessa talousraamatussa Kaikki rahasta (Gummerus).

Thurén on haastatellut talousoppaaseen muitakin tunnettuja suomalaisia: raha-asioistaan avautuvat muiden muassa Vappu Pimiä, Iina Kuustonen, Maria Veitola ja Hjallis Harkimo.

Antti Holma kertoo kirjassa, kuinka hän on opetellut suunnittelemaan rahankäyttöä pitkällä tähtäimellä.

– En ole tarjoushaukka, mutta olen hirveän iloinen, jos saan jotain halvemmalla. Omistan kaikki kanta-asiakaskortit, koska minua harmittaa valtavasti, jos olisin saanut jonkun tuotteen kortin avulla kolme euroa halvemmalla. Ajattelen pikkuporvarillisesti, että taksiin pitää olla aina rahaa, Holma kertoo.

”Omistan kaikki kanta-asiakaskortit, koska minua harmittaa valtavasti, jos olisin saanut jonkun tuotteen kortin avulla kolme euroa halvemmalla.”

Holma mainitsee jemmaavansa rahaa säästötilille ja vakuutussäästötilille, johon hän laittoi könttäsumman myydessään asuntonsa. Lisäksi hänellä on vielä yksi sijoitusasunto Suomessa.

Lontoossa asuvalla näyttelijällä kuluu arjessa rahaa vähänlaisesti: huoneen vuokra on edullinen, eikä ruokalaskuun mene kuin joitakin kymppejä viikossa.

– Sen sijaan törsään tyhmiin juttuihin, kuten lentoluokan korottamiseen turistiluokasta bisnesluokkaan tai vaikka hienoon laukkuun. Jos haluan jotain isompaa, vaikkapa digijärkkärin, säästän siivun seuraavasta kolmesta palkkiosta, minkä jälkeen teen ostoksen, Holma kertoo kirjassa.

Viime vuonna Holma kertoi bisnesluokkaharrastuksestaan myös Me Naisille.

– En ikinä säästä lennoissa, vaikka varmaan pitäisi oppia. Mutta mieluummin maksan, että voin marssia jonottamatta suoraan koneeseen ja pitää oman tilani, Holma perusteli.

”Olisin ihan hyvin voinut lainata rahaa ja elää enemmän.”

Hän mainitsi tuolloin myös katuvansa, ettei aikanaan ottanut enempää opintolainaa, vaan teki kaikki loma-ajat töitä tunnollisesti töitä ravintola-alalla ja matkusteli tosi vähän.

– Olisin ihan hyvin voinut lainata rahaa ja elää enemmän. Nuoruus on niin kertaluonteinen asia, ettei sitä olisi kannattanut kuluttaa baaritöihin.

Taannoin Antti Holma paljasti Facebookissa myös kurinalaisen vaatefilosofiansa, johon kuuluu iso läjä pelkästään mustia sukkia. Holma kertoi heittävänsä vuosittain kaikki sukkansa roskiin ja ostavansa tilalle uudet.

– Jos joskus löydän parittoman sukan, vien sen välittömästi ulos talosta, ulkoroskikseen. Näin se ei pääse levittämään entropiaansa jo valmiiksi sotkuiseen elämääni, Antti selitti.

– Luonto ei ehkä kiitä, mutta toisaalta en tee lapsia tähän lohduttomaan väestöräjähdykseen luonnonvaroja kuluttamaan, joten tasoissa ollaan, saatana.