Kotoilu, kello viiden tee, kukkakuosit, luomuolut ja kunnon voi – näistä on vuoden trendit tehty.

Nähdään sunnuntaina
Viikonlopun aamiaispaikat pullistelivat väkeä, ja kotikutsut siirrettiin lauantai-illasta sunnuntaiaamuun. Brunssivillitys levisi ravintoloihin ja koteihin. Huuma toi luksusmyslit, pannukakut ja uppomunat aamiaistarjottimille.

Kankaiden Peppi Pitkätossu

Jotain uutta ja raikasta, mutta samalla myös jotain tuttua lapsuus- tai nuoruusvuosilta. Maija Louekarin kankaat herättävät tunteita. Niissä yhdistyvät pirteästi raikkaat värit kekseliäisiin kuvioihin. Viime vuosien uutuudet Hetkiä, Kaiku, Kippis ja Räsymatto ovat tulevaisuuden klassikoita.

Näppärästi netistä
Kun sisustuskuume iskee, nettikauppa pelastaa. Netistä löytyy
hyviä puoteja, jotka toimivat kätevänä jakelukanavana mielenkiintoisille ja kekseliäille tuotteille ympäri maailman. Taiteltavat tai näppärästi koottavat tuotteet soveltuvat hyvin postikuljetuksiin. Hyvä nettipuoti on esimerkiksi
Matteriashop.com. Sen tuotteita yhdistää kekseliäisyys, kansainvälisyys ja ekologisuus.

Rasvan paluu
Light, no fat, 0 % – niin vanhanaikaista. Nyt läski saa reunustaa lihakimpaletta, voipaketin kehtaa nostaa pöytään ja jogurtin kyljessä hyväksytään merkintä 10 %.

Lähikauppa 2.0
Tervetuloa pienleipomot ja kivijalkapuodit! Juureen leivottu leipä on herkuttelevien kaupunkilaisten suosiossa, niin kuin myös puhtaita ruoka-aineita myyvät pikkupuodit.

Suoraan tissistä
Maitoa hylkivät vatsat löysivät pastöroimattoman ja homogenoimattoman raakamaidon. Täysrasvaisesta maidosta syntyy myös superherkullinen pannari.

Sillä siisti
Pesuaineet saavat nyt olla paraatipaikalla! Siivousaineet sopivat nykyisin sisustukseen, kun niiden pakkaukset ovat kauniita. Myös ekologisuus on valttia. Kotimaisissa Helea-puhdistusaineissa on käytetty luonnonmukaisia kasvipohjaisia aineita – ja niissä on ihana tuoksu!

Kumimaista pintaa
Tehdasvalaisimilta muotonsa lainannut Unfold on valmistettu pehmeän tuntuisesta ja vahvasta silikonista. Jännittävä materiaali ja puhdas väri tekevät yksinkertaisesta muodosta
tehokkaan. Joustava valaisin on helppo pakata, koska se taittuu kätevästi kasaan.

Luomua lasiin
Luomuviinien myynti nousi kohisten, mutta trendikkäimmät joivat kotimaisesta viljasta pantua olutta. Suomen panimot heräsivät buumiin, ja nyt luomuolutta löytyy pienpanimoilta ja Hartwalliltakin.

Kotoilu kunniaan
Tuunaamisen vanavedessä erilaiset käsityöt nousivat hurjaan suosioon. Trenditietoiset ryhtyivät kilvan ompelemaan, virkkaamaan ja kutomaan, niin kotona kuin neulekerhoissakin. Helsingin keskustaan perustettiin myös muutama lankadeli, jonne saattoi poiketa puikkoilemaan kesken shoppailun.

Suomalainen superruoka
Eläköön kaura, mustikka ja rypsi! Ulkomailta tuodut maca-jauheet ja goji-marjat herättivät huomaamaan myös kotimaan poikkeuksellisen terveelliset ruoka-aineet.

Kukkaenergiaa
Kukkakuosit valloittivat kodit. Kevät toi rempseät ruusut ja hilpeät horsmat kodin sisustukseen. Kukkatyyleiksi kävivät niin retro, romanttinen, klassinen kuin minimalistinenkin. Värikkäät ja mustavalkoiset, graafiset ja rönsyilevät kukkakuviot kirmasivat vuodevaatteissa, kipoissa ja kupeissa sekä valtavissa koko seinän tapettikuoseissa.

Lasit makkaralla
Muotoilija Anu Penttisen Sukat makkaralla -laseissa ja -karahvissa yhdistyy hienosti leikkisän rohkea muotoilu arjen estetiikkaan. Lasi tuntuu mukavalta kädessä ja kannusta on helppo kaataa. Valikoiman laajentaminen sekä arkeen että juhlaan sopiviin juomalaseihin on kangasjätti Marimekolta hieno veto. Sukat makkaralla -lasit, 29 €, Marimekko.

Keittiön työhevoset

Kotikeittiön uudet työjuhdat ovat isoja, painavia ja kestäviä. Kokkailuun hurahtaneet ilahtuvat Philipsin kaksiteräisen tehosekoittimen voimasta, ruotsalaisen Assistent-yleiskoneen väännöstä ja Kenwoodin yleiskoneen induktiosta, joka keittää maitopuuron ilman pohjaanpalamisen vaaraa.

Hei, hoi, hauki
Taitavat ravintolakokit tekivät hauesta herkkuja. Uiko parjattu kala vielä kotikeittiöihin?

Sohva kestää
Kurikasta pärähti markkinoille varteenotettava ekologinen Luonto-sohvamallisto. Käsityönä valmistettavissa sohvissa on käytetty 100-prosenttista pellavahuopaa, kierrätetyistä vaatteista tehtyä ekohuopaa sekä elintarvikepulloista tuotettua spiraalikuitua.

Katso myös:
Vuoden huiput: Muoti ja kauneus
Vuoden huiput: Viihde ja kulttuuri