Vuonna 2010 muodissa jylläsivät naisellinen 50-luku ja kauneusrintamalla huudossa olivat hoitavat meikit. Käytännöllisyys oli valttia.

Muoti

Kumisaappaat Sadesään saappaista on tullut uskottava muotiasuste.

Kerrokselliset asut Laskoksia ja röyhelöitä näkyy niin arki- kuin juhlatamineissa. Runsautta korostetaan yhdistelemällä eri materiaaleja keskenään.

Eläimelliset releet Talvineuleissa temmeltävät porot ja karhut. Kesällä hurvitellaan leopardi- ja tiikerikuoseissa.

Käytännöllisyys Reilut villapaidat, tuulenpitävät takit ja matalakantaiset saappaat ovat vallanneet catwalkit. Huippusuunnitteiljat ovat pitkästä aikaa ottaneet huomioon ilmaston ja arjen realiteetit.

Tyttömäisyys Naapurintyttömäisen söpö laulaja Jenni Vartiainen sai upean äänensä lisäksi kiitosta raikkaasta tyylistään. Pelkistetty raitamuoti teki Jennistä tyyli-ikonin.

Muotia taviksille Marimekon suunnittelija Mika Piirainen palkittiin Kultaisella Vaatepuulla. Nyt oli aika nostaa esiin nöyrä ammattilainen, joka antaa töidensä puhua puolestaan.

Liilan sävyt Kukapa olisi uskonut? Liila oli suosiossa sekä talvi- että kevätmallistoissa.

50-luku Naisellisuus ja viimeistelty pukeutuminen on muodissa. Televisiosarja Mad Men nosti 50-luvun muodin suuren yleisön suosioon.

10 parasta kauneustuotetta

Uskottavin huijaus
Täytyy melkein vilkaista uudelleen peiliin, sillä niin hehkeän rusotuksen nämä voidepunat taikovat poskille. Reippaan happihyppelyn illuusio syntyy sekä meikin päälle että paljaalle iholle. Meikittömien päivien must!
Giorgio Armanin Fluid sheer -korostusväri hehkuu hillitysti, 51 €. ?Mattavärien ystävä valitsee Make Up Foreverin High definition -voideposkipunan, 43 €. Sävy 14.

Hoitavin suihkuhetki
Pehmeän voidepesun kanssa tekee mieli melkein unohtua suihkuun. Hoitavilla mineraaleilla terästetty ihanuus kannattaakin jättää iholle muutamaksi minuutiksi, niin iho
pehmenee kuin itsestään.
Taivaallinen tuoksu! Ahavan Mineral Botanic Velvet cream wash
-suihkuvoide, 18,50 €.

Hoitoa & ehostusta
Uutuustuotteista ei nykyisin aina tiedä ovatko ne meikkiä vai ihonhoitoa. Mutta mikä sen parempaa! Garnierin Roll-on-rullapeitevoide silmänympäryksille on täydellinen. Myös Cliniquen ihon punaisuutta häivyttävä mineraalipuuteri on ihan huippu.
Garnierin Roll-on-rullapeitevoide vähentää myös silmänympärysten turvotusta, 12,90 €. Punakka iho saa rauhoittavaa hoitoa Cliniquen Redness solutions instant relief mineral pressed powder -mineraalipuuterista, 40 €.

Heleyttää heti
Kun iho kaipaa virkistystä, ovat hetkessä heleyttä antavat hoitotuotteet kullanarvoisia.
Clarinsin Daily energizer wake-up booster -kasvovesi toimii kuin kylmä vesiläiskäytys kasvoille, 21,50 €. Mádaran Tinting fluid -sävyttävä päivävoide tasoittaa, tuo hehkua ja kosteuttaa ihoa, 26,90 €.

Toimivin tukkalakka
Jo ensisuihkaisulla Favoran Firm & flexible -hiuskiinne on tuote paikallaan. Napakka ja kuiva suihke, joka ei tuoksu eikä tunnu miltään – paitsi pitää tietysti hiukset pehmeästi paikallaan.
Favoran Firm & flexible -hiuskiinne, 8,90 €.

Kestävin kynsilakkaus
Tänä vuonna kynsirintamalla on tapahtunut niin paljon, että päätä huimaa. Liukuvärilakkaukset, metallinväriset kynsikalvot ja eri kankaita mukailevat pintakäsittelyt tulivat ryminällä jäädäkseen.

Parasta on kuitenkin se, että uudenlaiset kestolakkaukset ovat syrjäyttämässä perinteisiä tekokynsiä. CND Schellac -kestolakkaus todella hämmästyttää, sillä sen kiilto ja kesto ovat aivan omaa luokkaansa. Kynnet lakataan normaaliin tapaan ja väri kiinnitetään kynnelle valon avulla. Lakka kasvaa pois kynnen mukana, eikä sen lohkeilusta tarvitse huolehtia.
CND Schellac-kestolakkaus, noin 40 €.

Pukevat punat
Vetipä huulilleen mitä tahansa tämän nudekokoelman sävyistä, aina osuu nappiin. Myös kevyt koostumus innostaa heittämään laukun pohjalle useammankin punan.
Lumenen Wild rose natural -huulipuna, 9,90 €.

Onnistunein tuoksusarja
Kyllä miesten nyt kelpaa, emmekä me naisetkaan laita näitä tuoksuja pahitteeksi. Ralph Laurenin Pony-kokoelmassa on neljä tuoksuvettä, joita on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Ja
pullotkin ovat vuoden tyylikkäimmät.
Pony-tuoksut, 75 ml Edt, 59 €/kpl.

Vuoden voideyllättäjä
Olay tuli ja tehosi. Pehmeä tuntu, luksustuoksu sekä samettinen lopputulos – kaikki toimii, ja hintakin on halpa.
Olayn Regenerist Daily 3 point treatment -voide, 24,95 €.

Huippuvärit
Näistä meikkiväreistä on vuoden aikana kohistu, eikä syyttä. Lopputulos on niin imarteleva, että sävyjä käyttäessä muutkin haluavat tietää, mitä ne ovat.
Chanelin Ombre essentielle -luomivärisävyn 87 täydellinen harmaan ja ruskean sekoitus toimii päivällä ja illalla, 31,60 €.  Kokeile mikä ero! Vaihda musta rajauskynä yönsiniseen Yves Saint Laurentin Dessin du regard -rajauskynään, 24 €. Sävy 3 on napakymppi.

Katso myös:
Vuoden huiput: Viihde ja kulttuuri
Vuoden huiput: Ruoka ja sisustus

Uutuusdokumentissa Ennen rikosta pohditaan, millainen on maailma, jossa rikostentorjuntaan valjastetaan algoritmit.

IS TV-LEHTI: Tieteiskirjailija Philip K. Dickin novelliin perustuvassa scifitrillerissä Minority Report (2002) on kutkuttava ja vähän pelottavakin tulevaisuusvisio: vuoden 2056 Washington D.C.:ssä viranomaisilla on käytössään teknologiaa, jonka avulla rikoksia voidaan ehkäistä. Selvännäkijöiden avulla poliisit saavat videoetiäisiä tulevista rikoksia.

Steven Spielbergin ohjaaman elokuvan tulevaisuus ei ole pelkkää kaukaista spekulaatiota, vaan tavallaan jo todellisuutta.

Matthias Heederin ja Monika Hielscherin ohjaama dokumentti Ennen rikosta (2017) osoittaa, kuinka ennakoivaa rikoksentorjuntaa on tehty jo vuosia, ja vauhti sen kuin kiihtyy. Selvännäkijöiden sijaan tehtävään on valjastettu algoritmit. Siis samat mekanismit, joiden avulla verkkokaupat tarjoavat ostoskäyttäytymisen perusteella lisää shoppailtavaa ja Spotify ehdottaa kuunteluhistorian pohjalta sopivaa musiikkia.

Niin sanotulle kuumalle listalle päätyivät ihmiset, joilla oli poikkeuksellisen korkea riski joko tehdä rikos tai joutua sen uhriksi.

Dokumentti poimii esimerkkejä niin Yhdysvalloista kuin Euroopasta. Chicagossa poliisi otti muutama vuosi sitten käyttöön järjestelmän, jossa algoritmit raakkasivat kaupunginväestöstä 400 henkilön listan. Niin sanotulle kuumalle listalle päätyivät ihmiset, joilla oli poikkeuksellisen korkea riski joko tehdä rikos tai joutua sen uhriksi.

Riskiprosentti laskettiin muun muassa rikoshistorian, kontaktien ja asuinpaikan perusteella. Heitä poliisi valvoo tiukasti.

Internet, sosiaalinen media ja älylaitteet ovat tuoneet oman lisänsä potentiaalisten rikollisten ja uhrien profilointiin. Ihmiset luovuttavat nettiarjessaan jatkuvasti yksityisiä tietoja itsestään, ja teknologiajätit tekevät kauppaa tietoja kaipaavien kanssa. Dokumentissa esitellyt virkavallan käyttämät järjestelmät käyttävät hyväkseen muun muassa sosiaalisen median tietoja.

Ongelmilta ei voi välttyä, kun yritetään nähdä tulevaisuuteen.

Spielbergin jännärin koukku on siinä, että rikosten ennaltaehkäisyyn käytetyt keinot ja tulokset asetetaan kyseenalaisiksi. Entä jos näyt eivät pidäkään paikkaansa? Elokuvassa Tom Cruisen esittämä poliisi joutuu itse syytetyksi murhasta, jota ei ole tehnyt ja jonka uhria ei ole koskaan tavannut.

Chicagolainen Robert McDaniel löysi itsensä poliisin kuumalta listalta lähinnä sen takia, että hänen ystävänsä joutui henkirikoksen uhriksi.

Saman ongelman ympärillä pyörii myös Ennen rikosta -dokumentti. Esimerkiksi chicagolainen Robert McDaniel löysi itsensä poliisin kuumalta listalta lähinnä sen takia, että hänen ystävänsä joutui henkirikoksen uhriksi.

Algoritmien tarjoamat vastaukset perustuvat kerättyyn dataan ja syötettyihin tietoihin, jotka saattavat jo lähtökohtaisesti vääristää tuloksia. Esimerkiksi vähemmistöjen osuus poliisien listoilla painottuu huomattavasti. Suurin ongelma on kuitenkin se, ettei numeroita ymmärtävä tietokone käsitä rikosten taustalla vaikuttavia sosiaalisia syitä.

Dokumenttiprojekti: Ennen rikosta, TV1 klo 21.30

Voi noita mussukoita! Ruotsalaiset voittivat taas ja antoivat lapsekkaan riemunsa näkyä.

Muistatko, kun Ruotsin voitokas jääkiekkojoukkue tapasi viime vuonna pikkuprinssi Oscarin?

Jotain lapsenriemusta lienee tarttunut Tre Kronorin puseroon, sillä osa eilen illalla maailmanmestaruuden napanneesta joukkueesta juhli voittoaan heittäytymällä selälleen konfettisateen peittämälle jäälle.

Ja jos siihen kerran annetaan mahdollisuus, niin kukapa ei tekisi konfettienkeleitä jäähallissa?

Ainakin hyökkääjä Filip Forsberg antoi riemunsa näkyä.

Expressenin mukaan kultakonfetit villitsivät ainakin hyökkääjä Rickard Rakellin sekä puolustaja Hampus Lindholmin.

– Ei kultaenkeleitä usein pääse tekemään, Lindholm kommentoi ilonpitoaan lehdelle.

Hyökkääjä Jacob de la Rose tuuletti voittoa heittäytymällä polviliukuun.

Toki heti voiton jälkeen nähtiin myös perinteinen kasamuodostelma.

Onnea, Ruotsi!