Boyhood-elokuvaa tehtiin 12 vuotta putkeen.
Boyhood-elokuvaa tehtiin 12 vuotta putkeen.

Näille ensi-iltaelokuville Me Naisten leffa-arvostelijat antoivat huippupisteet. Älä jätä väliin!

Boyhood

Richard Linklater (Rakkautta ennen -trilogia) kuvasi nipun lyhytfilmejä 12 vuoden ajalta ja editoi ne yhteen. Syntyi historiallinen elokuva, jossa samat näyttelijät kasvavat katsojan silmien edessä.

Ethan Hawke on renttu isä, Patricia Arquette perhettä kokoava äiti, Lorelei Linklater pulppuileva isosisko ja Ellar Coltrane päähenkilöksi nouseva poika Mason. 6-vuotiaasta pikkusöpöläisestä venähtää 18-vuotias, herkkyyttään etsivä nuorukainen.

Lue koko arvostelu täällä.

Her

Onko menneisyys vain tarina, jota kerromme itsellemme? Siihen etsii vastausta Spike Jonzen elokuva Her. Theodore (Joaquin Phoenix) on rakkauteen pettynyt harhailija, joka löytää onnen tekoälystä nimeltä Samantha (äänen Scarlett Johansson!) Amy Adams on elokuvan toinen yksinäinen sielu.

Kekseliäs Her sijoittuu tulevaisuuteen, mutta sen viesti rakkaudenjanosta ja elämän kauneudesta on ajaton.

The Wolf of Wall Street

Musta komedia The Wolf of Wall Street perustuu Jordan Belfortin muistelmiin ja kertoo pörssimeklarista, joka saa liikaa ja liian nopeasti rahaa, naisia ja valtaa.

Lue koko arvostelu täällä.

Dallas Buyers Club

Punaniskahetero Ron Woodroof (näyttelijä Matthew McConaughey) nielee katkeran kalkin sekä purkeittain pimeitä pillereitä saatuaan HIV-diagnoosin. Eletään vuotta 1985 Teksasissa, ja aidsia pidetään yhä vain homoseksuaalien tautina.

Ron ei hyväksy kuolemantuomiotaan vaan päättää taistella. Hän alkaa roudata laittomia lääkkeitä Meksikosta pitkittääkseen elämäänsä. Uskomaton tarina perustuu tositapahtumiin.

Lue koko arvostelu täällä.

Tuhat kertaa hyvää yötä

Game of Thrones -sarjasta tuttu tanskalainen hurmuri Nikolaj Coster-Waldau näyttelee norjalaisen Eric Poppen hienossa, vain hitusen paasaavassa draamassa Tuhat kertaa hyvää yötä. Siinä hän esittää meribiologi Marcusta, jonka vaimo (Juliette Binoche) on vaaroja varomaton sotavalokuvaaja, jota perhe sydän pamppaillen odottaa kotiin Lähi-idän työmatkoilta.

Lue koko arvostelu täällä.

Uusia alkuja

John Carneyn Uusia alkuja on vahvasti samaa sukua kuin ohjaajan sympaattinen musiikkielokuva Once (2006). Uutuus ei aivan yllä Oncen alkuvoimaiseen herkkyyteen, mutta sympaattinen sekin on.

Lue koko arvostelu täällä.

Tähtiin kirjoitettu virhe

Josh Boonen ohjaama elokuva voisi teemansa vuoksi olla naurettava itkuautomaatti, mutta sitä se ei ole. Kaksi nuorta syöpäsairasta, Hazel ja Gus (hienon aidot Shailene Woodley ja Ansel Elgort), tapaavat tukiryhmässä ja rakastuvat.

Lue koko arvostelu täällä.

Mielensäpahoittaja

Antti Litjan täydellisen kurittomasti tulkitsema karhunkarvalakkinen jääräpää sulattaa sydämet. Kasikymppisen sysisuomalaisen seikkailu äksyn miniän (Mari Perankoski) modernissa huushollissa Helsingissä on riemukasta seurattavaa. Tuomas Kyrön vahva teksti toimii myös elokuvallisesti ja erityisesti Litjan ansiosta.

Lue koko arvostelu täällä.

Gone Girl

Moni ihastui Gillian Flynnin jännäriin Gone Girl, joka ilmestyi 2013 nimellä Kiltti tyttö. Ja moni huolestui, kun kuuli elokuvan olevan tekeillä. Voiko kirjan kimuranttia tunnelmaa mitenkään siirtää leffamuotoon vailla vakavia vaurioita?

David Fincherin ohjauksessa kaikki on kuitenkin mahdollista. Gone Girl on huippuesimerkki erinomaisesti onnistuneesta muodonmuutoksesta. Asiaa on auttanut kirjailijan oma käsikirjoitus, ja Trent Reznorin musiikki on osuva lisä.

Lue koko arvostelu täällä.

Ruotsalainen hetki

Nyt on kova poppoo tehnyt omapäisen leffan, joka ravistelee kaikkea totuttua. Ei aina tarvita ammattiohjaajia, isoa budjettia ja kotokulmia kummempaa kuvausseutua, jos asialla on taitotiimi Tommi KorpelaElina KnihtiläHannu-Pekka BjörkmanMinna Haapkylä sekä käsikirjoittaja ja filmin viides ohjaaja Teemu Kaskinen.

Lue koko arvostelu täällä.

Päivitä lahjapolitiikkasi, vältä nolot tilanteet ja kierrä krääsä. 

Joululahjoissa pitäisi olla kyse antamisen ilosta, ja vähän saamisenkin. Todellisuus voi kuitenkin olla toinen.

Moni meistä elää yltäkylläisyydessä, jossa jo omien lahjatoiveiden keksiminen tuottaa todellista päänvaivaa, puhumattakaan muille annettavien lahjojen ideoimisesta. Toisaalta lahjojen antaminen ja saaminen ovat mukavia perinteitä – ja jos tietää joka tapauksessa saavansa lahjoja, tuntuu kiusalliselta olla hankkimatta toisille lahjoja. 

Mikä siis neuvoksi? Me Naisten kootut lahjaratkaisut:

1. Tee kahdenvälinen lahjattomuussopimus

Itsestäänselvin ratkaisu lahjaongelmaan on tietysti se, että sovitaan yhdessä lahjattomuudesta aikuisten kesken. Pahan joulustressin tai -hullaantumisen kouriin joutunut ihminen ei kuitenkaan välttämättä ole paras tyyppi pitämään sopimusta. Niinkin on käynyt, että lahjattomuuspolitiikka on päättynyt aatonaattona tulleeseen ”ostetaan sittenkin”-tekstariin ja viime hetken kaupparalliin.

Jos lahjattomuuspolitiikkaa haluaa yrittää, sopimus lahjattomuudesta on parasta tehdä kunkin lahjottavan kanssa erikseen ja niin, ettei kummallekaan jää epäselvyyttä siitä, aikooko toinen kuitenkin ostaa ”ihan vain jotakin pientä”.

2. Hyväksy lahjaralli

Lahjaton joulu on taistelua valtavia markkinavoimia vastaan, ja siksi vaikeaa. Joskus vähiten stressaava ratkaisu voikin olla se, että yksinkertaisesti ostaa ne lahjat, tyynesti ja hyvissä ajoin. Jos et siedä kiusallisia tilanteita, tämä on ratkaisusi. 

3. Määrittele lahjojen arvo

Rahaa ja hermoja säästävä vaihtoehto on sopia, että aikuiset voivat ostaa toisilleen vaikkapa korkeintaan kymmenen euron arvoiset lahjat. Näin ne, jotka nauttivat lahjojen valitsemisesta, pääsevät toteuttamaan itseään, mutta kukaan ei joudu totaaliseen vararikkoon. Samalla kierretään nolot tilanteet, joissa lahjojen arvot ovat aivan eri sfääreistä. 

4. Huolehdi vain omista sukulaisistasi

Heteroparisuhteessa saattaa käydä niin, että naisesta tulee vaivihkaa perheen lahjavastaava, joka askartele kortit, hoitaa viemiset kyläpaikkaan ja ostaa lahjat miehenkin sukulaisille. Jos nautit lahjojen hankkimisesta, tilanne on vain positiivinen.

Jos taas lahjashow stressaa tai kaukaisemmille sukulaisille on vaikea ideoida mieleisiä lahjoja, on viisainta sopia, että kukin perheenjäsen huolehtii oman sukunsa lahjomisesta – silläkin uhalla, että puoli sukua ei tänä jouluna saa lahjoja. Lahjanvaihtotilanteen vaatima pokerinaama kehittyy kyllä pikkuhiljaa. 

5. Lahjo ruualla

Vaikka ruokalahja ei olisi saajan lempimakua, se ei ainakaan jää nurkkiin pyörimää ikuisiksi ajoiksi. Mitä omatekoisiin lahjoihin tulee, syötävällä lahjalla on helpompi miellyttää vastaanottajan makua kuin vaikka itse askarrellulla sisustusesineellä.

6. Luo lahjarutiineja

Yllätykset ovat kivoja, mutta mukavaa on sekin, että saa jotakin käyttökelpoista, vaikkakin vähän varman päälle pelattua. Kirjallisuuden ystävä ilahtuu melko varmasti Finlandia-palkinnon voittaneesta romaanista, puku päällä työskentelevä solmiosta ja vilukissa villasukista. 

7. Kisaile huumorilahjoilla

Joululahjan metsästäminen voi olla hauskaa, jos päämääränä on löytää jotakin hassua: tajuttoman kruusattu joulukuusenkoriste, erikoisen ruma kynttilä tai höpsösti kuvioidut sukat. Huumorilahja toimii parhaiten silloin, kun tiedät saavasi myös vastalahjaksi jotakin hassua. 

8. Valitse yhden lahjan politiikka

Jos vietät joulua porukassa, jossa on useita aikuisia, yhden lahjan politiikka aikuisten kesken voi olla hyvä idea. Lahjojen määrä pysyy helposti hanskassa, kun suoritetaan arvonta, jossa jokainen saa yhden lahjansaajan huolehdittavakseen. Aattona lahjat voi avata yksitellen, jolloin kunkin lahjanantajan mielikuvitusta päästään ihastelemaan.

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!