Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lokkitutkija kertoo, että linnut säikähtävät lujaa ääntä.

Ihana päivä rannalla tai puistopiknikillä. Kaikki on hyvin, kunnes lokit saapuvat, hyökkäävät ruuan kimppuun ja kakkaavat päälle.

Huhu kertoo, että lokit saa karkotettua soittamalla puhelimesta Youtube-videota, josta kuuluu petolinnun ääntä. Toimiiko se todella, lokkitutkija Risto Juvaste?

– Tuollaiset äänet voivat toimia hetken, esimerkiksi puistopiknikin ajan. En pidä petolinnun ääntä kuitenkaan kestävänä ratkaisuna. Ensin lokit säikähtävät, mutta ne oppivat nopeasti.

Juvaste muistuttaa, ettei petolinnun ääni ole aino toimiva hetkellinen karkote.

– Huutaminen, kova musiikki tai äänekäs käsien taputus toimivat ihan yhtä lailla.

Kaatopaikoilla on jo kauan käytetty kaiuttimia, joista kuuluu kanahaukan huutoa. Risto Juvaste ei pidä sitä fiksuna.

– Lokit oppivat niin nopeasti. Ne palaavat, ja sitten karkottimien myyjät myyvät tuotteitaan kaatopaikoille lisää ja perustelevat ostotarvetta sillä, että muuten lokkeja olisi vielä enemmän. On surullista, että bisnestä tehdään noin.

Juvaste muistuttaa, että lokit kyttäävät ruokaa ja tulevat sen perässä. Kaupungeissa linnut ovat tottuneet siihen, että niitä syötetään, joten siksi ne saattavat varastaa röyhkeästi esimerkiksi jäätelön suoraa kädestä. Juvaste on kuitenkin sitä mieltä, ettei lokeista ole mitään haittaa. Monet esimerkiksi pelkäävät turhaan salmonellaa.

– Lokinkakka on puhdasta. Sitä pitäisi syödä hatullinen, että tulisi salmonella.

Lokkihyökkäyksen aikana esimerkiksi tämä video voi toimia pelottimena.

Pääskysestä päivää! On oikea hetki tarkistaa, tunnistatko aivan tavalliset pikkulinnut.


 

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.