Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lokkitutkija kertoo, että linnut säikähtävät lujaa ääntä.

Ihana päivä rannalla tai puistopiknikillä. Kaikki on hyvin, kunnes lokit saapuvat, hyökkäävät ruuan kimppuun ja kakkaavat päälle.

Huhu kertoo, että lokit saa karkotettua soittamalla puhelimesta Youtube-videota, josta kuuluu petolinnun ääntä. Toimiiko se todella, lokkitutkija Risto Juvaste?

– Tuollaiset äänet voivat toimia hetken, esimerkiksi puistopiknikin ajan. En pidä petolinnun ääntä kuitenkaan kestävänä ratkaisuna. Ensin lokit säikähtävät, mutta ne oppivat nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juvaste muistuttaa, ettei petolinnun ääni ole aino toimiva hetkellinen karkote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Huutaminen, kova musiikki tai äänekäs käsien taputus toimivat ihan yhtä lailla.

Kaatopaikoilla on jo kauan käytetty kaiuttimia, joista kuuluu kanahaukan huutoa. Risto Juvaste ei pidä sitä fiksuna.

– Lokit oppivat niin nopeasti. Ne palaavat, ja sitten karkottimien myyjät myyvät tuotteitaan kaatopaikoille lisää ja perustelevat ostotarvetta sillä, että muuten lokkeja olisi vielä enemmän. On surullista, että bisnestä tehdään noin.

Juvaste muistuttaa, että lokit kyttäävät ruokaa ja tulevat sen perässä. Kaupungeissa linnut ovat tottuneet siihen, että niitä syötetään, joten siksi ne saattavat varastaa röyhkeästi esimerkiksi jäätelön suoraa kädestä. Juvaste on kuitenkin sitä mieltä, ettei lokeista ole mitään haittaa. Monet esimerkiksi pelkäävät turhaan salmonellaa.

– Lokinkakka on puhdasta. Sitä pitäisi syödä hatullinen, että tulisi salmonella.

Lokkihyökkäyksen aikana esimerkiksi tämä video voi toimia pelottimena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla