Ylös, ulos ja lenkille! Se auttaa ihan oikeasti suurinta osaa. Kuva Shutterstock.
Ylös, ulos ja lenkille! Se auttaa ihan oikeasti suurinta osaa. Kuva Shutterstock.

Missä menee normaalin alakuloisuuden ja kaamosmasennuksen raja?

Nuhakuume. Masentaa. Kuppi kuumaa ei nyt vain auta. Onneksi päivät pitenevät ja lumikin valaisee, vaikka ne tuntuvat juuri nyt laihalta lohdulta.

Talvi tuntuu tekevän sairaaksi ja moni kaihoaa jo koittavaa kevättä ja kesää. Voiko kaikesta kuitenkaan syyttää talvea?

Time-lehti kirjoitti kaamosmasennuksesta (SAD eli seasonal affective disorder) jutun, jossa kerrottiin, että monet vetoavat tähän tautiin, vaikka kyse olisi oikeasti ihan muusta: yksinkertaisesti mälsästä olosta, alakuloisuudesta. Kaamosmasennus on aivan oikea tauti, mutta sitä sairastaa huomattavasti harvempi kuin valituksista voisi päätellä – suomalaisista noin prosentti. Timen jutussa viitataan tutkimukseen, jonka mukaan moni kuvittelee reagoivansa vuodenaikojen vaihteluihin vahvemmin kuin todellisuudessa tekeekään.

Missä sitten menee alakuloisuuden ja oikean kaamosmasennuksen raja?

Kaamosmasennusta pidetään mielialahäiriönä siinä missä esimerkiksi masennustakin. Kaamosmasennusta sairastava on kärsinyt samoista oireista muutamana peräkkäisinä vuosina samaan vuodenaikaan, mutta tuntenut näiden masennuskausien välillä olonsa hyväksi ja normaaliksi. Lisäksi kaamosmasennus aiheuttaa esimerkiksi äkillisiä mielialamuutoksia ja selittämätöntä käytöstä.

Jos kyseessä on normaali alakuloisuus, mikä sitten auttaa? Ainakin liikunta, valohoito (vaikkakaan sen tehokkuudesta ei ole selvää näyttöä) ja uni.

Lähde: Time Health

Vaivaako sinua kysymys, jota et kehtaa kysyä keneltäkään, eikä Google tiedä vastausta? Kysy täällä – pyydämme vastauksen asiantuntijoilta.

Lue myös:

Kannattaako talvella juosta vähissä vaatteissa?

Pipo kutittaa päätä, mikä avuksi?

Pipo päähän tai aivot jäätyvät! Näin meitä peloteltiin ennen vanhaan

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Hyönteisruoka on saapunut Suomeen ja siitä povataan maailman ruokakriisin pelastajaa. Mutta miltä se maistuu? Vai maistuuko miltään?

”Hieman makea”, ”jännä jälkimaku”, ”yksinään vähän tunkkainen”, ”mielenkiintoisella tavalla huokoinen”.

Näin Me Naisten raati kuvaili Belgiassa kasvatettujen ja uunissa paahdettujen kokonaisten kotisirkkojen makua hyönteisruokatestissä.

Granolassa kotisirkat olivat silmällä selvästi havaittavissa kaurahiutaleiden, siementen, omenan ja puolukkajauheen seassa, mutta rapsakka suutuntuma katosi muun rouskeen sekaan eikä sirkkoja aamiaisjugurtissaan mitenkään maistanut tai tuntenut. Moni piti sirkkamysliä perushyvänä granolana.

– Ei tämä minua ällötä millään tavalla. Hyvää on, kommentoi yksi raatilainen.

– Nyt ollaan syvästi omien ennakkoluulojen kanssa tekemisissä, myönsi toinen, mutta pisteli reippaasti kipollisen sirkkagranolalla ryyditettyä jugurttia menemään.  

– En ostaisi maun takia. Ei mitenkään ihmeellinen, kommentoi kolmas.

Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?
Onko liian madventuresia vai maistuisiko sirkkamysli?

Hyönteisruoan trendikkyys näkyykin tällä hetkellä sirkkaruoan hinnassa. Pieni 200 gramman paketti granolaa maksaa noin 9 euroa. Hintaa nostaa ehkä myös se, että kotimaisten sirkkojen kasvatus on vasta alussa ja sirkat tuodaan Suomeen muualta Euroopasta.

Trendin aallonharjalla

Suomessa jyllää tällä hetkellä pienimuotoinen hyönteisruokabuumi.

Fazerin leipomosta kerrotaan, että he eivät ole aina saaneet sirkkajauhoa Hollannista niin paljon ja nopeasti, kuin heidän leipurinsa sitä taikinaansa tarvitsisivat. Kaikki sirkkaleivät menevät ja illalla kyselijöille pitää tarjota 'ei oota'.

Se ei ole ihme.  Hyönteisleipä maistuu nimittäin pelkän Oivariinin kanssa erinomaiselta. Sen sirkkajauhopitoisuus on kolme prosenttia, ja kuulostaa hämmästyttävältä, että yhteen pieneen leipään on silti käytetty 70 kotisirkkaa.  

Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer
Näyttää ja maistuu vastaleivotulta leivältä, mutta sisältää 70 kotisirkkaa jauhettuna. Kuva: Fazer

– Olin vähän varautunut, ennen kuin laitoin leivän suuhuni, mutta tämähän on hyvää, testiryhmäläinen kehuu.

– Siemenet tekevät leivästä rapsakan. Kivalla tavalla vähän pähkinäinen ja paahteinen maku.

– Leipä on niin hyvää, että unohdin sirkat kokonaan. Olen pääosin kasvisyöjä, joten en ehkä kuitenkaan ota sitä jokapäiväiseen käyttöön.

Hyönteisten tunteet

Sirkkaleipää ja sirkoista valmistettuja einespihvejä mutustellessaan voikin miettiä tuntevatko hyönteiset ja sattuuko niihin.

Ympäristön kannalta hyönteissyöntiä pidetään kuitenkin niin paljon parempana ratkaisuna kuin perinteistä lihansyöntiä, että sen myötä vegaanius on saanut uuden muodon: entovegaani sallii ruokavalioonsa hyönteiset ja hyönteisperäiset tuotteet, mutta ei lihaa, kalaa tai maitotuotteita.

Ilmeisesti kaikki valmistajatkaan eivät pidä kotisirkkoja liharuokana, sillä kaupan einesaltaassa myytävät sirkkajauheella ryyditetyt pihvit on nimetty kasvispihveiksi. Ne sisältävät 83% kasviksia ja 4,6% kasvatetun kotisirkan jauhetta, ja saavat raadilta kehuja.

– Tämähän on miellyttävä tuttavuus einespihvien joukossa.

– Tuhti, ruokaisa, täyttävä eikä lainkaan kuiva. Kiva, että pinaatti, parsakaali ja kaikki ainekset  – paitsi kotisirkka – maistuvat.

Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.
Hyönteispihvit voittavat pinaattiletut ja monet kasvispihvit niin maussa kuin proteiinipitoisuudessa.

Testasimme tuotteet: Fazer Sirkkaleipä 250g, 3,99e, Veljekset Mattilan Sirkka-kasvispihvit 300g, 3,98e ja Samu sirkkagranola 200g, 8,90e