Päivällinen on katettu, syömään! Kuva: Shutterstock
Päivällinen on katettu, syömään! Kuva: Shutterstock

Koiranmuona tuskin on vaarallista, mutta kannattaako ihmisen silti syödä eläinten ruokaa? Eviran asiantuntijan mielestä ei.

Olet sitä mitä syöt, väittää sanonta. Mitäköhän mieltä amerikkalaisen Dorothy Hunterin kaksi shih tzu -koiraa on asiasta? Niiden emäntä on nimittäin päättänyt syödä 30 päivän ajan ainoastaan koiran-, kissan- ja linnunruokaa.

Eläinkaupan omistava Dorothy ryhtyi koiriensa ruokavaliolle todistaakseen, että lemmikit voivat syödä yhtä hyvin ja terveellisesti kuin ihmisetkin.

– Hämmästyisit, miten hyvää koiran- ja kissanruoka voi olla, kun se on tehty hyvin. Päätin syödä kuukauden ajan eläinten ruokaa näyttääkseni, miten hyvältä se maistuu ja miten hyvät ravintoarvot siinä on, Dorothy sanoo Tri-City Heraldin haastattelussa

Ajatus koirannappuloista tuntuu ällöttävältä, mutta voisiko ihminen todella elää puputtamalla papanoita?

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta huomautetaan ensimmäiseksi, että vaikka lemmikkieläinten rehuista voidaan käyttää nimitystä ruoka, ne eivät ole elintarvikkeita vaan rehuja.

– Kannattaako ihmisen syödä eläinten rehuja? Minun mielestäni ei. Eläinten rehu on lähtökohtaisesti tarkoitettu sen kyseisen eläinlajin käyttöön ja tarpeisiin, joille rehu on suunniteltu. Valmistaja ajattelee kyseisen eläinlajin ruuansulatusjärjestelmää ja ravinnontarvetta, jotka ihmisillä, kissoilla ja koirilla ovat erilaiset, sanoo Eviran rehujaoston jaostopäällikkö Tarja Root.

Onko eläintenruoka siis vaarallista ihmiselle?

– Haitallisten aineiden osalta lainsäädäntö on hieman erilainen lemmikkien rehun ja elintarvikkeiden kohdalla. Toki eläintenkään rehussa ei saa olla salmonellaa tai muita haitallisia bakteereita tai aineita, Root sanoo.

– Lemmikkieläinten rehujen raaka-aineena käytetään paljon eläinperäisiä teurastuksen sivutuotteita, joita ihmiset eivät enää nykypäivänä käytä elintarvikkeena, tai ihmisen elimistö ei käytä niitä kovin hyvin hyödykseen. Kyse ei siis ole niinkään myrkyllisyydestä tai akuutista haitasta vaan lähinnä ravintoaineiden tarpeen mukaisesta saannista. Lisäksi ihminen tarvitsee kissoja ja koiria "köykäisempää" ruokaa, jossa on myös kasviksia ja kuituja eikä niin paljon valkuaista ja rasvaa.

Eläinten ruokavaliolla oleva Dorothy mainitsee lempiruuakseen Tiki-merkkisen, purkitetun kissanruuan, mutta myös koirien kuivanappulat maistuvat naiselle.

– Tiedän, että tämä on ihmisten mielestä hullua. Mutta en osaa tarpeeksi korostaa sitä, miten tärkeää on lukea tuoteselosteet ja ottaa selvää siitä, mitä syö – oli sitten kyseessä ihmisten- tai eläintenruoka. Jos saan ihmiset kiinnittämään huomiota siihen syömällä kuukauden koiranruokaa, olen onnellinen.

Lue myös:

Näitä ruokia syömällä saat paremman mielen

Koira voittaa miehen – moni nainen viihtyy mieluiten lemmikkinsä kanssa

Vanhat lääkkeet aiheuttavat yksilöllisiä sivuvaikutuksia. Jotkin tropit saattavat olla vanhentuessaan jopa hengenvaarallisia.

Allergiakausi pahimmillaan ja lääkkeet ostamatta. Onneksi lääkekaapissa lojuu vielä silmätippoja ja antihistamiineja viime vuodelta – päiväys on tosin mennyt jo kuukausi sitten.

Mitä tapahtuisi, jos ottaisin niitä?

Töölön Yliopiston Apteekin proviisori Elina Lammi ei suosittele vanhentunutta lääkettä kenenkään käytettäväksi. Vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt vain muutama päivä sitten, voivat lääkeaineet pilaantua nopeastikin. Sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä.

– Yleisimmät haittavaikutukset on lueteltu pakkausselosteessa, mutta siinä ei kerrota, mitä tapahtuu, jos käyttää vanhentunutta lääkettä. Sitä tietoa on todella paljon vaikeampi löytää, ja vastuu on kuluttajalla itsellään, Lammi kertoo.

Käsilaukku on huono lääkekaappi

Lääkkeet saavat päiväysmerkintänsä säilyvyystestien kautta. Lääkkeen valmistaja kantaa vastuun aineen toimivuudesta tähän merkintään asti. Lammi muistuttaa, että parasta ennen -päiväystä määritettäessä on otettu huomioon, että lääkettä säilytetään oikeissa olosuhteissa. Suurin osa lääkeaineista säilyy huoneenlämmössä auringonvalolta ja kosteudelta suojassa.

Siksi lääkkeiden kuljettaminen hellepäivänä esimerkiksi käsilaukussa tai kuumassa autossa heikentää lääkeaineen säilymistä. Kostea kylpyhuone ei myöskään ole lääkkeille oikea säilytysympäristö.

Aspiriini on sellainen, jossa kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa.

Vanhentumisesta koituu lääkkeille erilaisia haittoja. Tyypillisimmin lääkkeen teho heikkenee, mutta päiväyksen ylittäminen voi synnyttää myös haitallisia yhdisteitä. Lammin mukaan esimerkiksi tetrasykliinia sisältävät antibiootit ovat sellaisia, joista tulee haitallista hajoamistuotetta. Tällaisia antibiootteja käytetään infektioiden ja aknen hoidossa.

– Silmätipoissa puolestaan pakkausmateriaalin vuoksi voi tapahtua haihtumista eli aineen pitoisuus ei ole enää oikeanlainen. Tyypillisesti nestemäisissä lääkkeissä säilyvyys on keskimäärin lyhyempi kuin tableteissa, Lammi sanoo.

Mitä tehdä, jos syö pilaantuneen lääkkeen?

Lammi uskoo, että moni on ottanut vanhentuneita lääkkeitä tietoisesti. Tässä on kuitenkin vaaransa.

– Jos käyttäjä on syönyt vaikka vanhentunutta verenpainelääkettä, niin eihän hän tiedä, onko verenpaine pysynyt sillä tasolla, jolla se olisi ollut toimivalla lääkkeellä.  Särkylääkkeissä puolestaan esimerkiksi aspiriini on sellainen, jossa lääkeaine muuttuu ajan kuluessa etikkahapoksi, jolloin kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa, Lammi kertoo.

Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Hengenvaaraa voi aiheuttaa sivuvaikutusten lisäksi lääkkeen tehon heikkeneminen, jolloin toimivuus lakkaa. Tällaisia lääkkeitä ovat vanhentuessaan esimerkiksi yliherkkyysreaktioihin käytettävä adrenaliinikynä sekä nitrotabletit. Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin, josta ne toimitetaan turvallisesti hävitettäväksi.

Mutta mitä tulisi tehdä, jos huomaa syöneensä vanhentuneen tabletin? Lammi ei lietso turhaa paniikkia, mutta muistuttaa kuluttajan vastuusta.

– Silloin täytyy tietenkin ottaa yhteyttä lääkäriin, jos oireita ilmenee, asiantuntija neuvoo.

– Ei ole olemassa mitään aikarajaa, että tätä lääkettä voisit syödä vielä kuukauden päästäkin. Niissä on vain se yksi päiväys, hän painottaa.

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä