Päivällinen on katettu, syömään! Kuva: Shutterstock
Päivällinen on katettu, syömään! Kuva: Shutterstock

Koiranmuona tuskin on vaarallista, mutta kannattaako ihmisen silti syödä eläinten ruokaa? Eviran asiantuntijan mielestä ei.

Olet sitä mitä syöt, väittää sanonta. Mitäköhän mieltä amerikkalaisen Dorothy Hunterin kaksi shih tzu -koiraa on asiasta? Niiden emäntä on nimittäin päättänyt syödä 30 päivän ajan ainoastaan koiran-, kissan- ja linnunruokaa.

Eläinkaupan omistava Dorothy ryhtyi koiriensa ruokavaliolle todistaakseen, että lemmikit voivat syödä yhtä hyvin ja terveellisesti kuin ihmisetkin.

– Hämmästyisit, miten hyvää koiran- ja kissanruoka voi olla, kun se on tehty hyvin. Päätin syödä kuukauden ajan eläinten ruokaa näyttääkseni, miten hyvältä se maistuu ja miten hyvät ravintoarvot siinä on, Dorothy sanoo Tri-City Heraldin haastattelussa

Ajatus koirannappuloista tuntuu ällöttävältä, mutta voisiko ihminen todella elää puputtamalla papanoita?

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta huomautetaan ensimmäiseksi, että vaikka lemmikkieläinten rehuista voidaan käyttää nimitystä ruoka, ne eivät ole elintarvikkeita vaan rehuja.

– Kannattaako ihmisen syödä eläinten rehuja? Minun mielestäni ei. Eläinten rehu on lähtökohtaisesti tarkoitettu sen kyseisen eläinlajin käyttöön ja tarpeisiin, joille rehu on suunniteltu. Valmistaja ajattelee kyseisen eläinlajin ruuansulatusjärjestelmää ja ravinnontarvetta, jotka ihmisillä, kissoilla ja koirilla ovat erilaiset, sanoo Eviran rehujaoston jaostopäällikkö Tarja Root.

Onko eläintenruoka siis vaarallista ihmiselle?

– Haitallisten aineiden osalta lainsäädäntö on hieman erilainen lemmikkien rehun ja elintarvikkeiden kohdalla. Toki eläintenkään rehussa ei saa olla salmonellaa tai muita haitallisia bakteereita tai aineita, Root sanoo.

– Lemmikkieläinten rehujen raaka-aineena käytetään paljon eläinperäisiä teurastuksen sivutuotteita, joita ihmiset eivät enää nykypäivänä käytä elintarvikkeena, tai ihmisen elimistö ei käytä niitä kovin hyvin hyödykseen. Kyse ei siis ole niinkään myrkyllisyydestä tai akuutista haitasta vaan lähinnä ravintoaineiden tarpeen mukaisesta saannista. Lisäksi ihminen tarvitsee kissoja ja koiria "köykäisempää" ruokaa, jossa on myös kasviksia ja kuituja eikä niin paljon valkuaista ja rasvaa.

Eläinten ruokavaliolla oleva Dorothy mainitsee lempiruuakseen Tiki-merkkisen, purkitetun kissanruuan, mutta myös koirien kuivanappulat maistuvat naiselle.

– Tiedän, että tämä on ihmisten mielestä hullua. Mutta en osaa tarpeeksi korostaa sitä, miten tärkeää on lukea tuoteselosteet ja ottaa selvää siitä, mitä syö – oli sitten kyseessä ihmisten- tai eläintenruoka. Jos saan ihmiset kiinnittämään huomiota siihen syömällä kuukauden koiranruokaa, olen onnellinen.

Lue myös:

Näitä ruokia syömällä saat paremman mielen

Koira voittaa miehen – moni nainen viihtyy mieluiten lemmikkinsä kanssa

The Telegraph -lehti pyysi asiantuntijoiden arviot siitä, millaisia ihmisiä käytävä- ja ikkunapaikoilla mieluiten istuvat ovat.

Aina istumapaikkaansa lentokoneessa ei pääse valitsemaan, mutta kun pääsee, minkä paikan otat? Brittiläinen The Telegraph pureutuu pitkässä artikkelissaan tähän dilemmaan. 

Lehden mukaan tilastot osoittavat siihen suuntaan, että aavistuksen yli puolet ihmisistä valitsee ikkunapaikan ilot, jos pääsee valitsemaan ikkuna- ja käytäväpaikan välillä. Loput ovat vannoutuneita käytäväpaikkaihmisiä. 

Jos penkkirivillä on kolme rinnakkaista paikkaa, aniharva valitsee keskimmäisen, sillä siinä saa huonot puolet niin ikkuna- kuin käytäväpaikastakin. Keskellä istuvalla ei ole omaa rauhaa eikä ylimääräistä tilaa, ei maisemia eikä mahdollisuutta jaloitella kanssamatkustajia häiritsemättä. 

Lue myös: Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Persoonallisuustesti

The Telegraphin mukaan istumapaikan valinta lentokoneessa on pienimuotoinen persoonallosuustesti. Lehti haastatteli peräti kahta psykologia, Becky Spelmania ja Jo Hemmingsiä, siitä, mitä istumapaikan valinta kertoo ihmisestä. Selvisi, että vaikka mitä:

Valitsitko ikkunapaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita itsekkäämpi – sinua ei haittaa olla muille häiriöksi. 
  • Olet ehkä kokenut matkustaja, jolla on itsevarmuutta pyytää muita väistämään, jotta pääset esimerkiksi vessaan.
  • Pidät siitä, että tilanne on hallinnassasi. 
  • Ärsyynnyt helposti, ja viihdyt siksi parhaiten omassa kuplassasi.

Valitsitko käytäväpaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita seurallisempi ja sovinnollisempi tyyppi. 
  • Toisaalta saatat olla varautunut luonne. Ainakin olet huomaavainen muita kohtaan etkä ärsyynny helposti.
  • Olet levoton matkustaja, etkä todellakaan mikään lentokoneessa nukkumisen mestari.
  • Voi myös olla, että kärsit pienestä rakosta tai ahtaanpaikankammosta, ja siksi käytäväpaikka miellyttää sinua eniten. 

Kysely

Millä paikalla istut mieluiten lentokoneessa?

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30