Me Naiset
|
Outi Pippuri
Päivällinen on katettu, syömään! Kuva: Shutterstock
Päivällinen on katettu, syömään! Kuva: Shutterstock

Koiranmuona tuskin on vaarallista, mutta kannattaako ihmisen silti syödä eläinten ruokaa? Eviran asiantuntijan mielestä ei.

Olet sitä mitä syöt, väittää sanonta. Mitäköhän mieltä amerikkalaisen Dorothy Hunterin kaksi shih tzu -koiraa on asiasta? Niiden emäntä on nimittäin päättänyt syödä 30 päivän ajan ainoastaan koiran-, kissan- ja linnunruokaa.

Eläinkaupan omistava Dorothy ryhtyi koiriensa ruokavaliolle todistaakseen, että lemmikit voivat syödä yhtä hyvin ja terveellisesti kuin ihmisetkin.

– Hämmästyisit, miten hyvää koiran- ja kissanruoka voi olla, kun se on tehty hyvin. Päätin syödä kuukauden ajan eläinten ruokaa näyttääkseni, miten hyvältä se maistuu ja miten hyvät ravintoarvot siinä on, Dorothy sanoo Tri-City Heraldin haastattelussa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ajatus koirannappuloista tuntuu ällöttävältä, mutta voisiko ihminen todella elää puputtamalla papanoita?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta huomautetaan ensimmäiseksi, että vaikka lemmikkieläinten rehuista voidaan käyttää nimitystä ruoka, ne eivät ole elintarvikkeita vaan rehuja.

– Kannattaako ihmisen syödä eläinten rehuja? Minun mielestäni ei. Eläinten rehu on lähtökohtaisesti tarkoitettu sen kyseisen eläinlajin käyttöön ja tarpeisiin, joille rehu on suunniteltu. Valmistaja ajattelee kyseisen eläinlajin ruuansulatusjärjestelmää ja ravinnontarvetta, jotka ihmisillä, kissoilla ja koirilla ovat erilaiset, sanoo Eviran rehujaoston jaostopäällikkö Tarja Root.

Onko eläintenruoka siis vaarallista ihmiselle?

– Haitallisten aineiden osalta lainsäädäntö on hieman erilainen lemmikkien rehun ja elintarvikkeiden kohdalla. Toki eläintenkään rehussa ei saa olla salmonellaa tai muita haitallisia bakteereita tai aineita, Root sanoo.

– Lemmikkieläinten rehujen raaka-aineena käytetään paljon eläinperäisiä teurastuksen sivutuotteita, joita ihmiset eivät enää nykypäivänä käytä elintarvikkeena, tai ihmisen elimistö ei käytä niitä kovin hyvin hyödykseen. Kyse ei siis ole niinkään myrkyllisyydestä tai akuutista haitasta vaan lähinnä ravintoaineiden tarpeen mukaisesta saannista. Lisäksi ihminen tarvitsee kissoja ja koiria "köykäisempää" ruokaa, jossa on myös kasviksia ja kuituja eikä niin paljon valkuaista ja rasvaa.

Eläinten ruokavaliolla oleva Dorothy mainitsee lempiruuakseen Tiki-merkkisen, purkitetun kissanruuan, mutta myös koirien kuivanappulat maistuvat naiselle.

– Tiedän, että tämä on ihmisten mielestä hullua. Mutta en osaa tarpeeksi korostaa sitä, miten tärkeää on lukea tuoteselosteet ja ottaa selvää siitä, mitä syö – oli sitten kyseessä ihmisten- tai eläintenruoka. Jos saan ihmiset kiinnittämään huomiota siihen syömällä kuukauden koiranruokaa, olen onnellinen.

Lue myös:

Näitä ruokia syömällä saat paremman mielen

Koira voittaa miehen – moni nainen viihtyy mieluiten lemmikkinsä kanssa

Sisältö jatkuu mainoksen alla