Hello darkness, my old friend. Kuva: Shutterstock
Hello darkness, my old friend. Kuva: Shutterstock

Vai miksi sitä on nykyään kesälläkin? Voisiko joku kehittää rokotteen? THL: ylilääkäri vastaa ahdistuneisiin oksennustautikysymyksiin.

”Anne on tänään pois, Annelle tuli yrjötauti.”

No sepä kiva! Huomenna Annen lapsi sairastuu, ylihuomenna Annen mies, sitten toinen lapsi, joten koko viikko menee Annen perheessä yrjöjä korjaillessa. Hyvällä lykyllä Anne on työn sankari, joka palaa töihin liian aikaisin, ja siksipä myös Annen työkaverit perheineen viruvat pian oksennustaudin kourissa. Jos tautia ei saa töistä, sen voi tuurilla saada myös paikalliselta uimarannalta, kuten viime kesänä kävi.

THL:n ylilääkäri Markku Kuusi, eikö yrjötaudin pitäisi olla talvikuukausien juttu? Miksi se nykyään piinaa jatkuvasti, ilman taukoja ja armoa?

Kyllä viruksia pyörii vuoden ympäri, vaikkakin enemmän talvella. Noroviruksen aiheuttamaa vatsatautia on sanottu talvioksennustaudiksi, mutta sitä nämä lyhyet vatsataudit usein kesälläkin ovat. Norovirus tarttuu hyvin herkästi ja leviää lähiympäristöön. Sen itämisaika on lyhyt, maksimissaan kaksi vuorokautta, se alkaa äkillisesti, ja oksentelu on aikamoista... oireiden loppumisen jälkeen pitäisi pysyä kotona vielä pari päivää, jotta ei tartuttaisi muita.

Onko norovirus jotenkin lisääntynyt vai tuntuuko se vain siltä?

Ei, en ole ainakaan maailmalta kuullut. Muutaman vuoden välein viruksesta tulee uusi variantti, jolloin tautia on enemmän. Tämä vuosi ei ole niitä pahoja vuosia.

Sekö se on, mikä ihmiskunnan lopulta tappaa?

En pitäisi sitä mahdollisena ihmiskunnan tappajana. Veikkaisin ennemmin jotain uudenlaista influenssaa.

Onko norovirusrokotetta kehitteillä?

Kyllä sitä yritetään koko ajan. Vaikka tauti onkin yleensä varsin lievä, sitä esiintyy niin paljon, että joukkoon mahtuu vakavampiakin taudinkuvia. Mutta norovirus on kovin muuntuva, ja lisäksi sellainen, että sitä ei pystytä kasvattamaan soluviljelmissä. Siksi yrityksissä ei toistaiseksi ole onnistuttu.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Uutuusdraama Rodin kuvaa, kuinka kuvanveistäjä Camille Claudel jäi mentorinsa Auguste Rodinin varjoon.

Ranskalainen kuvanveistäjä Auguste Rodin (1840–1917) muistetaan parhaiten Ajattelija-patsaastaan. Jacques Doillonin uutuusdraama keskittyy taiteilijan ja hänen oppilaansa Camille Claudelin (1864–1943) rakkaussuhteeseen. Rodinilla oli avovaimo ja lapsi, joita hän ei Camillelle tekemistään lupauksista huolimatta koskaan jättänyt.

Bruno Nuytten ohjasi Claudelin ja Rodinin skandaalinkäryisestä suhteesta draaman jo vuonna 1988.  Siinä parina nähtiin Isabelle Adjani ja Gérard Depardieu. Tällä kertaa pääosissa nähdään Izïa Higelin ja Vincent Lindon. Higelin onnistuu kuvaamaan hyvin Claudelin vähittäistä murtumista. Suhde tuhosi Claudelin mielenterveyden. Hän syytti Rodinia töidensä plagioimisesta. Claudel vietti viimeiset 30 elinvuottaan psykiatrisessa sairaalassa.

Claudel jäi täysin opettajansa varjoon niin eläessään kuin kuolemansa jälkeenkin. Hänen teoksensa, kuten Valssi, kuvasivat naisen seksuaalisuutta tekoajankohtaansa nähden rohkeasti. Aikaa vaivasi kaksinaismoralismi. Siinä missä miestaiteilijoiden alastomat naishahmot herättivät ihastusta, aikalaiskriitikot eivät pitäneet aihetta naistaiteilijoille sopivana.

Doillon on hakenut elokuvaan autenttista tunnelmaa kuvaamalla sen aidoilla tapahtumapaikoilla. Pariisin Rodin-museo on lainannut kuvauksiin Rodinin keskeisiä töitä. MK

Rodin ***