Kaija Närhi ja Marja Kelo (edessä) sekä Ulla ja Heikki Huvinen visaavat vakituisesti Villiruusussa.
Kaija Närhi ja Marja Kelo (edessä) sekä Ulla ja Heikki Huvinen visaavat vakituisesti Villiruusussa.

Pubivisat vetävät kaljakuppiloita täyteen ympäri Suomea.

Oranjejoki löytyy aa Intiasta, bee Afrikasta vai cee Venäjältä?

Ressu Redford hoilottaa Älä meetä, kun pubivisailijat rahisuttavat lyijykyniään vastauskuponkeihin. Tuopit kolahtelevat pöytään, mutta muuten on hiljaista.

– Mölisijät tuijotetaan ulos, kertoo tarjoilija Auli Laukkanen.

On torstai-illan pubivisan aika ravintola Villiruusussa Lahdessa. Marja Kelo, Kaija Närhi sekä Ulla ja Heikki Huvinen lämmittelevät nurkkapöydässä.

– Me ei käydä kylässä, vaan tavataan täällä. Villiruusu on meidän kotikosteikko, Ulla selittää.

Visaa vetävä Saila Kemppainen tykittää seuraavan kysymyksen.

– Meinasin lukea, että darra, mutta enpäs luekaan. Durra on aa intialainen sävelasteikko, bee kannabispohjainen huumausaine, cee afrikkalaisten suosima ravintokasvi?

Heikki hieroo partaansa. Ulla nykii korvanlehteä. Marja naputtelee sormiaan pöytään. Kaija peittelee kuponkiaan muilta.

– Vaikka ei se haudanvakavaa ole, jos kaveri näkee vastaukset.

Kun visa katkeaa tupakkatauon ajaksi, Saila laskee ensimmäisen kierroksen pisteet. Viereisen pöydän Timo Lompolo korjaa potin, palkinnoksi lorotetaan lonkeroa.

– Arvauskilpailuhan tää on. Ei toi voittajakaan oikeesti kaikkea tiennyt, Kaija kuiskaa.

Erimielisyydet googlataan

Toinen kierros starttaa, ja siirrytään historiaan.

– Minä vuonna Aleksanteri Suuri valloitti Egyptin? 322 eaa, 332 eaa vai 352 eaa? En kyllä osaa itsekään sanoa, mitä eaa tarkoittaa, mutta onneksi mun ei tarvi vastata.

Nurkkapöytää naurattaa. Ulla selventää.

– Ennen ajanlaskun alkua.

Joskus oikeista vastauksista tulee kinaa.

– Sitten tarkistetaan googlesta. Ihmisethän näitä visoja tekee, Saila puolustaa.

Historiakierros päättyy toiseen tupakkataukoon. Kaija nappaa porukan vastauslaput mukaansa.

– Eihän sillä ollut kynää mukana? Vaihtaa pian vastaukset.

Vähän ajan kuluttua Saila palaa mikrofonin varteen.

– Toisen kierroksen pisteet. Anne K. 2 pistettä...

– No oli mulla nyt perkele enemmän, kuuluu takapöydästä.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla