Pikavippiyritykset houkuttelevat asiakkaita pizzalla, bonuseuroilla ja ennakkoveroilla.

Pizzaraha.fi

Mitä lupaa: Houkuttelee darraisia, baari-iltaan rahansa hassanneita asiakkaita kielioppivirheitä vilisevällä lauseella: ”Tekeekö mielesi herullista pizzaa samalla kun katsot vaikka hyvää DVD elokuvaa, mutta lompakko ammottaa hetkellisesti tyhjyyttä? Pizza+Raha on silloin ratkaisu.”

Mitä tekee: Tuo pizzan kotiin ja 50–150 euroa rahaa tilille. Pizza ja pizzeria valitaan erilliseltä sivustolta. Yli 18-vuotiaille.

Lainan vuosikorko: 50 euron lainalle 12 euroa, vuosikorko 626 %.

Veronpalautusnyt.fi

Mitä lupaa: Verot etukäteen malttamattomille. ”Oletko saamassa veronpalautusta tänä vuonna? Veronpalautus NYT on palvelu, jonka avulla voit saada veronpalautus-rahasi aikaisemmin.”

Mitä tekee: Veronpalautuslainaa voi hakea, jos ”palautuksia on tulossa joulukuussa yli 400 euroa, olet yli 24 vuotias, olet töissä tai eläkkeellä ja olet hoitanut asiasi huolella”. Jo pelkkä hakemus maksaa 10 euroa.

Lainan vuosikorko: Sivusto ilmoittaa vuosikoron monimutkaisesti: ”Lainasummasta riippumatta vuosikorko lasketaan jakamalla takaisin maksettavaksi tuleva määrä (= lainamäärä) käteen tulevalla osuudella, josta vähennetään luku 1, ja kertomalla erotus 360:llä sekä jakamalla laina-ajan päivillä. Kun tämä kerrotaan sadalla, saadaan vuosikorko prosentteina. Asiakas voi laskea päivän tarkkuudella vuosikoron laskemalla laina-ajan päivien määrän ja jakamalla sillä vuoden 360 päivää sekä kertomalla tämän 25:llä.” Tällä kaavalla 170 päiväksi otetun 1 000 euron lainan vuosikorko on 57,24 %.

Vivus.fi

Mitä lupaa: Kielivirheitä piisaa täälläkin: ”Vivus.fi lainan hakeminen on yksin-
kertaista. Voit hakea lainaa voi hakea kolmella tapaa: profiilissa, tekstiviestillä tai puhelimitse. Saat lainan tilillesi 15 minuutin kuluessa.”
 
Mitä tekee: Lainaa voi hakea 400 euroon asti. Ensimmäisen lainan saa ilmaiseksi, ilman käsittelykuluja tai korkoja. Palvelussa voi kerätä myös bonuseuroja, jos saa houkuteltua uusia ihmisiä vippaamaan. Yhdestä pikavipin ottaneesta frendistä tienaa kympin. Palvelu vain yli 20-vuotiaille.

Lainan vuosikorko
: ”Tyypilliselle 200 euron lainalle, jonka takaisinmaksuaika on 30 päivää, todellinen vuosikorko on 183 %.”

Vaikka elokuvan kohtaukset eivät ole kovin suunniteltuja, leffa toimii erinomaisesti.

IS TV-LEHTI: Svengijengi ’62 (American Graffiti) valmistui 1970-luvun alussa, jolloin näin sen ensi kertaa. Samaisen vuosikymmenen lopun Suomessa nuorisokulttuuri jakaantui kahtia: oli vain punkkareita ja rokkareita, tai ainakin siltä se teininuoren yksioikoisessa elämässä tuntui.

Jälkimmäinen, torttutukkainen ryhmä, omi ymmärrettävästi American Graffitin, sillä eihän 1960-luvun amerikkalaisuuden ihannointi olisi mitenkään istunut punk-aatteisiin eikä etenkään vaatteisiin.

Joskin elokuvan musiikista tehtyä tuplalevyä Original Hits from the Soundtrack of American Graffiti kuunneltiin kavereilta salaa, ja taitaa se edelleen levyhyllystä löytyä.

Nyt elokuvaa voi katsoa ilman minkäänlaisia suotimia ja nauttia sen käheä-äänisen dj:n Wolfman Jackin juontojen matkassa etenevästä musiikista ja nostalgisesta maailmasta, jollaista ei ehkä koskaan ollut olemassa. Siinä mielessä se muistuttaakin Aki Kaurismäen menneisyyden kaihon suotimen läpi katsottuja elokuvia.

George Lucasin toinen ohjaus kuvaa viimeistä villiä kesäänsä viettäviä nuoria, jotka tietävät kaiken kohta muuttuvan, kun valmistautuminen aikuisuuteen alkaa.

Viattomuutta uhkuva Amerikka on vielä toivoa täynnä. Pikkukaupungin katuja toinen toistaan upeimmilla autoilla kruisailevien nuorten maailmassa ei Vietnamin sodasta ollut vielä tietoakaan, ja presidenttien salamurhat siinsivät jossain ankeassa tulevaisuudessa.

Varsinaista juonivetoista tarinaa ei oikeastaan ole, sillä elokuva etenee nuorten parinmuodostusyritysten ja kaikenlaisten pikku kepposten tekemisen virtana.

”Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.”

Kohtaukset eivät aina ole kovin suunnitellun oloisia. Näyttelijätkin (mm. Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Harrison Ford) tuntuvat välillä heittävän juttua aivan lonkalta.

Kokonaisuus kuitenkin toimii erinomaisesti. Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.

Kengännauhabudjetilla, vain vajaalla 800 000 dollarilla pyöräytetty filmi on ollut kuluihinsa suhteutettuna yksi kaikkien aikojen parhaiten tuottaneita elokuvia.

Svengijengi '62, Kutonen to klo 21.00

Maria Veitola muistelee kirjassaan, miten vaikeaa oli saada omat vanhemmat ymmärtämään, että kaikki hänen kaverinsa laihduttivat amfetamiinilla ja Nutriletilla.

Toimittaja Maria Veitola, 45, muistelee uutuuskirjassaan Veitola päihteidenhuuruista nuoruuttaan. Hän kirjoittaa, miten ihanaa 21-vuotiaana oli, kun elämä oli ”pelkkää nousua” ja ”hetkessä elämistä”.

– Joka ilta oli täynnä absurdeja tapahtumia ja hassuja ihmiskontakteja. Minä lörpöttelin ja tanssin niin, että mekot repesivät päältäni ja kengät hävisivät. Mennään yhdelle saattoi venyä kolmipäiväiseksi seikkailuksi, Veitola kirjoittaa.

”Olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen.”

Hän huomasi kuitenkin jossain vaiheessa, että kaikkeen kyllästyy. Klubeilla naamat kävivät tutuiksi, ja bileiden jälkeen yhä useammin tuntui ontolta. 

– Aina välillä minulla on ikävä sitä huumaavaa ja hasardia tunnetta, jonka muistan vanhoilta ajoilta. Sitä tunnetta ostaisin itselleni, jos voisin. Mutta sitä tunnetta en kyllä ostais, kun olen kymmenen tuntemattoman ihmisen kanssa jatkoilla, ja me ollaan vedetty jotain, ja mä saan paniikkikohtauksen eikä ole ketään kenelle voisin sanoa: ”Auta. Musta tuntuu, että mä joko sekoan tai kuolen”, Veitola kirjoittaa.

”Söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki.”

Amfetamiinilla ja Nutriletilla laihduttaminen ei ollut epätavallista

Hän muistelee myös erästä reissua Saimaan-mökille vanhempiensa kanssa. Ennen sitä Veitola oli ollut juhlimassa pari päivää putkeen.

– Siellä tutussa mökkisaaren metsässä mustikanvarvut muuttuivat väriseväksi ja hehkuvaksi sotkuksi ja tuntui siltä kuin metsä olisi halunnut imaista mut sisäänsä. Rämmin sieltä metsästä ulos ja itkin holtittomasti.

– Kerroin vanhemmille, että tämä johtuu siitä, kun söin pari päivää sitten jotain missä oli Fido Didon kuva tai Mersun merkki enkä oo paljon sen jälkeen nukkunut. Äiti ja isä oli kamalan järkyttyneitä, huolissaan ja vihaisia. – – On vaikea saada heitä ymmärtämään, että hei, ei tässä oo mitään ihmeellistä, kaikki mun kaverit laihduttavat amfetamiinilla ja Nutriletilla, se on ihan tavallista.

”Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn.”

Veitola kirjoittaa, että sekä hän itse että hänen ystävänsä elivät parikymppisinä vaihetta, jolloin arki ei välillä riittänyt ja välillä se oli liikaa.

– Me tarvittiin apua niiden kaikkien tunteiden käsittelyyn. Tai eihän niitä tunteita käsitelty. Ne herätettiin, voimistettiin tai turrutettiin. – – Mutta onko mitään surullisempaa fiilistä kuin etsiä jonkun klubin vessan kiiltäviltä pinnoilta, että olisiko jollain jäänyt sinne joku murunen jotain valkoista.

Veitolan mukaan hänen oma päihdetoleranssinsa oli hänen onnekseen niin onneton, että hän itse oli usein se, joka huolehti muista. 

Maria Veitola: Veitola (Johnny Kniga, kirja on juuri ilmestynyt)