Pikavippiyritykset houkuttelevat asiakkaita pizzalla, bonuseuroilla ja ennakkoveroilla.

Pizzaraha.fi

Mitä lupaa: Houkuttelee darraisia, baari-iltaan rahansa hassanneita asiakkaita kielioppivirheitä vilisevällä lauseella: ”Tekeekö mielesi herullista pizzaa samalla kun katsot vaikka hyvää DVD elokuvaa, mutta lompakko ammottaa hetkellisesti tyhjyyttä? Pizza+Raha on silloin ratkaisu.”

Mitä tekee: Tuo pizzan kotiin ja 50–150 euroa rahaa tilille. Pizza ja pizzeria valitaan erilliseltä sivustolta. Yli 18-vuotiaille.

Lainan vuosikorko: 50 euron lainalle 12 euroa, vuosikorko 626 %.

Veronpalautusnyt.fi

Mitä lupaa: Verot etukäteen malttamattomille. ”Oletko saamassa veronpalautusta tänä vuonna? Veronpalautus NYT on palvelu, jonka avulla voit saada veronpalautus-rahasi aikaisemmin.”

Mitä tekee: Veronpalautuslainaa voi hakea, jos ”palautuksia on tulossa joulukuussa yli 400 euroa, olet yli 24 vuotias, olet töissä tai eläkkeellä ja olet hoitanut asiasi huolella”. Jo pelkkä hakemus maksaa 10 euroa.

Lainan vuosikorko: Sivusto ilmoittaa vuosikoron monimutkaisesti: ”Lainasummasta riippumatta vuosikorko lasketaan jakamalla takaisin maksettavaksi tuleva määrä (= lainamäärä) käteen tulevalla osuudella, josta vähennetään luku 1, ja kertomalla erotus 360:llä sekä jakamalla laina-ajan päivillä. Kun tämä kerrotaan sadalla, saadaan vuosikorko prosentteina. Asiakas voi laskea päivän tarkkuudella vuosikoron laskemalla laina-ajan päivien määrän ja jakamalla sillä vuoden 360 päivää sekä kertomalla tämän 25:llä.” Tällä kaavalla 170 päiväksi otetun 1 000 euron lainan vuosikorko on 57,24 %.

Vivus.fi

Mitä lupaa: Kielivirheitä piisaa täälläkin: ”Vivus.fi lainan hakeminen on yksin-
kertaista. Voit hakea lainaa voi hakea kolmella tapaa: profiilissa, tekstiviestillä tai puhelimitse. Saat lainan tilillesi 15 minuutin kuluessa.”
 
Mitä tekee: Lainaa voi hakea 400 euroon asti. Ensimmäisen lainan saa ilmaiseksi, ilman käsittelykuluja tai korkoja. Palvelussa voi kerätä myös bonuseuroja, jos saa houkuteltua uusia ihmisiä vippaamaan. Yhdestä pikavipin ottaneesta frendistä tienaa kympin. Palvelu vain yli 20-vuotiaille.

Lainan vuosikorko
: ”Tyypilliselle 200 euron lainalle, jonka takaisinmaksuaika on 30 päivää, todellinen vuosikorko on 183 %.”

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle. 

Mustat hampurilaissämpylät on helppo tehdä itse. Lääkehiiltä ei kuitenkaan suositella syötäväksi suuria määriä.

– Tämän kesän varmin hittiresepti on lääkehiilellä mustaksi värjätty hampurilaissämpylä.

Näin arvioi K-ruoan sisällöistä vastaava markkinointijohtaja Teija Nesterinen Keskon tiedotteessa. Tavallisesta grilli-illasta saa kieltämättä kiinnostavamman dramaattisten tummien hamppareiden kanssa.

Ideaa on ehditty soveltaa myös muualla: muun muassa Burger Kingillä on Halloweenin alla ollut myynnissä hamppari pikimustiksi värjättyjen hampurilaissämpylöiden höystämänä.

Itse tehtyjen mustien sämpylöiden resepti on simppeli: sämpylää tehdessä taikinan sekaan lisätään apteekista saatavia lääkehiilirakeita, joiden avulla leivän väristä saa syvän mustan.

Mutta kuinka turvallista lääkehiiltä on käyttää kotioloissa?

Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho kertoo, että lääkehiilen toistuvalla käytöllä voi olla myös haittavaikutuksia.

– Lääkehiiltä käytetään yleensä myrkytystapauksissa. Lääkehiili estää lääkeaineiden imeytymisen. Eli jos ihminen käyttää lääkkeitä, niiden toiminta voi häiriintyä, Verho sanoo.

”Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa.”

– On myös mahdollista, että herkkävatsaiselle voi tulla lääkehiilen käytöstä esimerkiksi ummetusta tai ripulia.

Unelmaa mustista hamppareista ei kuitenkaan tarvitse ihan heti hylätä. Vasta isot määrät lääkehiiltä aiheuttavat ongelmia, joten lääkehiilen käyttöä voi turvallisesti kokeilla.

– Vähän ja satunnaisesti käytettynä lääkehiili on harmitonta. Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa ja se voisi aiheuttaa ongelmia sekä lääkeaineiden että ravintoaineiden imeytymisessä, Verho sanoo.