Kouluruoka on yksi viidestä keinosta. Kuva Shutterstock
Kouluruoka on yksi viidestä keinosta. Kuva Shutterstock

Monen kehitysmaassa elävän tytön koulutie katkeaa ennenaikaisesti. Usein syy on niinkin hullun kuuloinen kuin kuukautiset.

UN Women -järjestö listaa nettisivuillaan viisi yksinkertaista, mutta tehokasta keinoa, joiden avulla kehitysmaiden tytöt voitaisiin pitää koulussa. Se vain vaatii rahaa.

1. Terveyssiteet

”Äiti, en voi mennä kouluun, koska minulla on kuukautiset.” Älä naura, sillä syy voi olla ihan todellinen. Köyhimmissä maissa paketillinen terveyssiteitä on luksusta, johon useimmilla perheillä ei ole varaa. Kun kuukautiset alkavat, moni tyttö jää pois koulusta, koska ei kestä sitä nöyryytystä ja häpeää, jonka kohteeksi voi joutua.

Keniassa hyväksyttiin hiljattain aloite, joka takaa puolelle miljoonalle tytölle ilmaiset terveyssiteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Vessat

Naistenvessojen puute kouluissa on yksi suurimmista syistä siihen, että tytöt eivät jatka koulunkäyntiä. Wc:n jakaminen poikien kanssa on kiusallista, ja seksuaalinen ahdistelu yhteisvessoissa on yleistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kouluruoka

Moni kehitysmaan tyttö kärsii puhtaasti anemiasta. Koulussa tarjottava ruoka parantaa lasten terveyttä ja oppimistuloksia. Se myös kannustaa köyhiä perheitä laittamaan tyttönsäkin kouluun.

4. GPS

Puolet seksuaalisista hyökkäyksistä maailmassa kohdistuu vielä kouluiässä oleviin tyttöihin, ja koulumatka on usein tytölle päivän vaarallisin hetki.

Guatemalan alkuperäiskansojen yhteisöissä tytöt kartoittavat GPS:n avulla alueet, joilla he tuntevat itsensä turvattomaksi. Hanke on lisännyt maassa nuorten naisten koulunkäyntiä. Sama toimisi ehkä muuallakin.

5. Aurinkoenergia

Monesta köyhästä kylästä ja kodista puuttuu yhä sähköt. Näissä perheissä tytöt jäävät koulussa jälkeen pojista, koska he eivät saa lähteä tekemään iltaisin läksyjä julkisille paikoille kuten katulamppujen valoon. Naisia tulisi kouluttaa aurinkoenergian asiantuntijoiksi ja sähköistämään kotikylänsä.

UN Women on maailmanlaajuinen järjestö, joka puhuu naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta.

Lähde: Un Women

Sisältö jatkuu mainoksen alla