Verkkokaupan ei tarvitse tietää sukulaistesi sähköpostiosoitteita tai lempiväriäsi, tietoturva-asiantuntija neuvoo. Näillä vinkeillä nettishoppailu on turvallista.

1. Tutki sivuston maine.

Jos etsit netistä uusia kuoria kännykälle, löydät Googlen kautta tuhansia kauppoja. Kaikki niistä eivät ole turvallisia, mutta miten sellaisen tunnistaa? F-Securen tietoturva-asiantuntija Harri Ruusinen kehottaa tutkimaan sivuston maineen ennen kuin luo käyttäjätunnuksen tai antaa yritykselle luottokorttitietonsa.

– Onko kauppa oikea kauppa, vai näyttääkö se vain siltä? Kaupan maineen saa selville googlaamalla muiden käyttäjien palautteita ja lukemalla, mitä muut puhuvat siitä vaikka keskustelupalstoilla. Jos et tunnu löytävän yhtään kauppaa käyttänyttä, ja se on pistetty pystyyn viikko sitten, älä luota kauppaan.

Hyvällä verkkokaupalla on postiosoite, yritystunnus ja toimiva asiakaspalvelu, ja löydät sivultolta tuotekuvaukset, tuotetiedot, tiedot hyvityskäytännöstä, toimitusehdot, rekisteriselosteen sekä maksu- ja tilausohjeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Myös tietoturva-ohjelmistot auttavat sinua kaupan valinnassa - niiden tehtävä on estää käyttäjän pääsy sivuille, josta voisit saada haitaohjelman tai sinua huijataa, Ruusinen lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisää luotettavan kaupan tunnistamisesta: Mistä tietää, että nettishoppailu on turvallista?

2. Anna vain minimitiedot.

Kun löydät luotettavan verkkokaupan ja luot tunnukset sinne, anna itsestäsi vain ne tiedot, jotka on pakko antaa.

– Verkkokaupan ei tarvitse tietää kaikkia mieltymyksiäsi ja sukulaistesi sähköpostiosoitteita. Anna vain minimitiedot, Ruusinen sanoo.

3. Käytä salattua yhteyttä.

Vain salatut yhteydet estävät ulkopuolisten yritykset kaapata henkilö- ja luottokorttitietosi. Tarkista selaimen osoiteriviltä, että ennen www-osoitetta näkyy pieni riippulukon tai ehjän avaimen kuva. Samaa tarkoittaa myös osoitteen alussa oleva merkkirimpsu https://.

4. Tallenna ostotodistukset.

Kun ostat ostoksesi oikeasta kaupasta, säilytät yleensä kuitit. Samoin pitäisi tehdä myös verkko-ostoksien kanssa. Tallenna tilausvahvistukset ja ostokuitit. Kuluttajansuoja pätee netissäkin.

5. Käytä montaa eri sähköpostiosoitetta.

Luo muutama eri sähköpostiosoite, joita käytät eri tarkoituksiin. Yksi sähköpostiosoitteesi voi olla puhtaasti työpostille omistettu, toisella hoidat kaikki viralliset asiat esimerkiksi pankin ja vakuutusyhtiön kanssa, ja kolmatta käytät vaikka verkko-ostoksilla. Jos sinulle tulee väärään sähköpostiin lasku verkkokaupasta, jossa olet ehkä tehnyt ostoksia, tiedät heti, että kyseessä on huijaus.

Lue myös:

Vain yksi salasana riittää – näin teet siitä hyvän

Sisältö jatkuu mainoksen alla