Verkkokaupan ei tarvitse tietää sukulaistesi sähköpostiosoitteita tai lempiväriäsi, tietoturva-asiantuntija neuvoo. Näillä vinkeillä nettishoppailu on turvallista.

1. Tutki sivuston maine.

Jos etsit netistä uusia kuoria kännykälle, löydät Googlen kautta tuhansia kauppoja. Kaikki niistä eivät ole turvallisia, mutta miten sellaisen tunnistaa? F-Securen tietoturva-asiantuntija Harri Ruusinen kehottaa tutkimaan sivuston maineen ennen kuin luo käyttäjätunnuksen tai antaa yritykselle luottokorttitietonsa.

– Onko kauppa oikea kauppa, vai näyttääkö se vain siltä? Kaupan maineen saa selville googlaamalla muiden käyttäjien palautteita ja lukemalla, mitä muut puhuvat siitä vaikka keskustelupalstoilla. Jos et tunnu löytävän yhtään kauppaa käyttänyttä, ja se on pistetty pystyyn viikko sitten, älä luota kauppaan.

Hyvällä verkkokaupalla on postiosoite, yritystunnus ja toimiva asiakaspalvelu, ja löydät sivultolta tuotekuvaukset, tuotetiedot, tiedot hyvityskäytännöstä, toimitusehdot, rekisteriselosteen sekä maksu- ja tilausohjeet.

– Myös tietoturva-ohjelmistot auttavat sinua kaupan valinnassa - niiden tehtävä on estää käyttäjän pääsy sivuille, josta voisit saada haitaohjelman tai sinua huijataa, Ruusinen lisää.

Lisää luotettavan kaupan tunnistamisesta: Mistä tietää, että nettishoppailu on turvallista?

2. Anna vain minimitiedot.

Kun löydät luotettavan verkkokaupan ja luot tunnukset sinne, anna itsestäsi vain ne tiedot, jotka on pakko antaa.

– Verkkokaupan ei tarvitse tietää kaikkia mieltymyksiäsi ja sukulaistesi sähköpostiosoitteita. Anna vain minimitiedot, Ruusinen sanoo.

3. Käytä salattua yhteyttä.

Vain salatut yhteydet estävät ulkopuolisten yritykset kaapata henkilö- ja luottokorttitietosi. Tarkista selaimen osoiteriviltä, että ennen www-osoitetta näkyy pieni riippulukon tai ehjän avaimen kuva. Samaa tarkoittaa myös osoitteen alussa oleva merkkirimpsu https://.

4. Tallenna ostotodistukset.

Kun ostat ostoksesi oikeasta kaupasta, säilytät yleensä kuitit. Samoin pitäisi tehdä myös verkko-ostoksien kanssa. Tallenna tilausvahvistukset ja ostokuitit. Kuluttajansuoja pätee netissäkin.

5. Käytä montaa eri sähköpostiosoitetta.

Luo muutama eri sähköpostiosoite, joita käytät eri tarkoituksiin. Yksi sähköpostiosoitteesi voi olla puhtaasti työpostille omistettu, toisella hoidat kaikki viralliset asiat esimerkiksi pankin ja vakuutusyhtiön kanssa, ja kolmatta käytät vaikka verkko-ostoksilla. Jos sinulle tulee väärään sähköpostiin lasku verkkokaupasta, jossa olet ehkä tehnyt ostoksia, tiedät heti, että kyseessä on huijaus.

Lue myös:

Vain yksi salasana riittää – näin teet siitä hyvän

Laulaja Nina Tapio erosi Ada Forsbergin isästä tyttären ollessa yhdeksänvuotias. – Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina sanoo.

Sekä Nina Tapio, 45, että tytär Ada Forsberg, 20, ovat parhaillaan unelma-ammateissaan: Nina laulajana, Ada sirkustaiteilijana. Ada kiertää Sirkus Finlandian ilma-akrobaattina ympäri Suomea. Nina laulaa Jean S. -yhtyeen toisena solistina ja valmistautuu ensi keväänä esitettävään Mamma Mia! -musikaaliin.

– Kun on kasvanut taiteilijaelämää seuraten, sitä pitää ihan tavallisena, toisen polven taiteilija Ada kertoo.

Myös hänen isoäitinsä Irma Tapio on laulaja.

Peittely on pahinta

Adan ja kolme vuotta nuoremman Elsan isä on Martti Forsberg. Nina ja Martti tutustuivat jo kymmenvuotiaina luokkakavereina ja alkoivat seurustella parikymppisinä. Suhde ei kuitenkaan kestänyt. He erosivat Adan ollessa yhdeksänvuotias.

– Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan. Ennen eroa muistan kysyneeni äidiltä, onko kaikki hyvin? Olin jo sen ikäinen, että ymmärsin eron olleen vanhemmilleni paras ratkaisu, Ada miettii.

”Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan.”

Nina huomauttaa, että lapset näkevät väkisinkin, mitä vanhempien välillä on meneillään.

– Peittely on pahinta, mitä heille voi tehdä. Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina huomauttaa.

Sittemmin Nina avioitui pastori Reijo ”Reka” Kontion kanssa. Viisi vuotta sitten Ada sai velipuolen, Vilhon. Sisaruksilla on 15 vuotta ikäeroa.

– Kun kuulin saavani pikkuveljen, aloin itkeä ilosta. Suhde Vilhon kanssa on aina toiminut, ja olen pystynyt auttamaan äitiä lastenhoidossa. Olen vahtinut Vilhoa iltaisin ja välillä öisinkin, Ada kertoo.

Lue Ninan ja Adan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Näyttelijä Sanna Stellanin puoleentoista vuoteen on mahtunut vauva, pako hometalosta, avioero ja uusi mies. – Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen, hän sanoo.

Kesän lopussa eronnut näyttelijä Sanna Stellan, 43, on löytänyt uuden rakkauden.

– Juuri nyt olen tosi onnellinen, sillä olen tavannut uuden miehen ja olen rakastunut, hän kertoo.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana Sannan elämässä on tapahtunut paljon: Sanna sai kolmannen lapsensa, ja samoihin aikoihin kotitalosta löytyi hometta, joka ajoi perheen pitkään evakkoon. Elokuun lopussa Sanna ilmoitti Facebookissa pitkän avioliittonsa päättyneen.

– Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen. Ikuisena romantikkona uskon rakkauteen. Ajattelen, ettei kaikkea elämässä voi selittää tieteellä, eikä varsinkaan sitä, miksi jotkut ihmiset saatetaan yhteen, hän kertoo.

Harkittu ero

Sannan ja hänen entisen miehensä avioeroon ei päädytty helposti.

– Eropäätöstä tehtiin pitkään. Teimme paljon töitä suhteemme pelastamiseksi muun muassa pariterapiassa. En missään nimessä koe epäonnistuneeni, vaikka erosin, Sanna kertoo.  

Vanhempien ero tuntuu rankalta ratkaisulta, kun nuorin lapsi on vasta vauvaikäinen. Sanna kuitenkin ajattelee, että lapset tulevat maailmaan silloin, kun niiden kuuluu.

– Vauvoja on putkahdellut maailmaan ihan kaikissa olosuhteissa. Se ei vaadi täydellistä elämäntilannetta. Meidänkin kuopus oli ehdottomasti haluttu lapsi, Sanna sanoo.

Mitä Sanna kertoo eronsa syistä? Mitä kaikkea äitiys on Sannalle opettanut? Mikä Siskonpedin hahmoista on Sannan suosikki? Lue lisää Me Naisten numerosta 42/2017.