Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Moni kokee gynekologilla käymisen kiusallisena. Vastaanotolla kannattaa kuitenkin unohtaa turha ujostelu.

Naisen elämässä on asioita, joista ei välttämättä haluaisi kertoa edes parhaalle ystävälleen – saati sitten ventovieraalle lääkärille. Mutta gynekologin vastaanotolla kannattaa rohkaista mielensä.

Womens Health -lehden mukaan seuraavat asiat tulisi ottaa puheeksi gynekologin vastaanotolla.

1. Kuinka monta seksikumppania sinulla on ollut

Gynekologisi ei todennäköisesti kysy tätä sinulta, mutta tiedosta voi olla apua hoidollisesta näkökulmasta.

– Mitä enemmän tietoa annat gynekologillesi, sitä yksilöidymmin hän osaa sinua hoitaa, sanoo gynekologi Alyssa Dweck.

2. Olet harrastanut suojaamatonta seksiä – vaikka vain kerran

Vaikka et tullutkaan raskaaksi etkä ole huomannut sukupuolitautien oireita, et välttämättä sittenkään selvinnyt säikähdyksellä. Esimerkiksi klamydia voi olla täysin oireeton. 

3. Vuodat satunnaisesti verta yhdynnän jälkeen

Vuoto saattaa johtua vain hieman rajummasta seksistä, mutta voi olla myös merkki jostain muusta, kuten kuivista limakalvoista tai jopa kohdunkaulan syövästä. Asiasta kannattaa siis mainita.

4. Kuukautisesi ovat epäsäännölliset

Epäsäännöllisistä tai muuten oikukkaista kuukautisista kannattaa aina mainita gynekologille.

– Huomattavasti tavallista runsaampi tai niukempi vuoto voi johtua monesta asiasta. Asia kannattaa kuitenkin tarkastaa, sillä syynä voi olla myös kysta tai infektio, Dweck sanoo.

5. Seksi on kivuliasta

Yhdynnän aikana tuntuva kipu on asia, johon gynekologilta voi hyvinkin löytyä apua. Kipu voi johtua esimerkiksi kuivista limakalvoista tai kohdun asennosta.

Lue myös:

Maailman kuumin gynekologi ei halua julkisuutta

Miksi e-pillereitä tuputetaan aina ensimmäiseksi

Pelottavatko e-pillerit? Tässä 4 luomumpaa vaihtoehtoa ehkäisyyn

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle. 

Mustat hampurilaissämpylät on helppo tehdä itse. Lääkehiiltä ei kuitenkaan suositella syötäväksi suuria määriä.

– Tämän kesän varmin hittiresepti on lääkehiilellä mustaksi värjätty hampurilaissämpylä.

Näin arvioi K-ruoan sisällöistä vastaava markkinointijohtaja Teija Nesterinen Keskon tiedotteessa. Tavallisesta grilli-illasta saa kieltämättä kiinnostavamman dramaattisten tummien hamppareiden kanssa.

Ideaa on ehditty soveltaa myös muualla: muun muassa Burger Kingillä on Halloweenin alla ollut myynnissä hamppari pikimustiksi värjättyjen hampurilaissämpylöiden höystämänä.

Itse tehtyjen mustien sämpylöiden resepti on simppeli: sämpylää tehdessä taikinan sekaan lisätään apteekista saatavia lääkehiilirakeita, joiden avulla leivän väristä saa syvän mustan.

Mutta kuinka turvallista lääkehiiltä on käyttää kotioloissa?

Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho kertoo, että lääkehiilen toistuvalla käytöllä voi olla myös haittavaikutuksia.

– Lääkehiiltä käytetään yleensä myrkytystapauksissa. Lääkehiili estää lääkeaineiden imeytymisen. Eli jos ihminen käyttää lääkkeitä, niiden toiminta voi häiriintyä, Verho sanoo.

”Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa.”

– On myös mahdollista, että herkkävatsaiselle voi tulla lääkehiilen käytöstä esimerkiksi ummetusta tai ripulia.

Unelmaa mustista hamppareista ei kuitenkaan tarvitse ihan heti hylätä. Vasta isot määrät lääkehiiltä aiheuttavat ongelmia, joten lääkehiilen käyttöä voi turvallisesti kokeilla.

– Vähän ja satunnaisesti käytettynä lääkehiili on harmitonta. Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa ja se voisi aiheuttaa ongelmia sekä lääkeaineiden että ravintoaineiden imeytymisessä, Verho sanoo.