Suomalainen mielenmaisema, on se vaan hieno asia.

Buzzfeed listasi 56 syytä muuttaa Suomeen välittömästi (tai olla koskaan muuttamatta pois). Jep, kyllähän täällä järviä ja upeita maisemia riittää, mutta ainakin nämä kieroutuneella tavalla mahtavat jutut unohtuivat listalta. Hyvää itsenäisyyspäivää!

1. Sää, joka osaa yllättää aina silloin kuin ei tarvitsisi


Kuva: HS / Christian Westerback

Kolme kuukautta kestävä, ihanan rauhoittava pimeys ja harmaus vai räntää juhannuksena? Tervetuloa, täältä löydät kummatkin ja paljon muuta!

2. Jonottaminen


Kuva: IS / Tuomas Selänne

Ilmaiset muoviämpärit, kahvi tai Cheekin stadionkonsertti. Oli vetonaula mikä tahansa, suomalaiset ovat eteviä muodostamaan jonoja.

3. Kansakuntaa yhdistävät junaliikenteen vaikeudet


Kuva: HS / Aku Isotalo

On se vaan hienoa, että edes joskus saa tekosyyn vaihtaa pari sanaa vierustoverin kanssa.

4. Suomalaisten tapa juhlia


Kuva: IS / Jan Strandström

Vaatteet pois ja torille!

5. Poliitikkokin voi olla täällä kuin kuka tahansa


Presidentti Tarja Halonen on tuttu näky kotikulmillaan Helsingin Kalliossa. Kuva: HS / Pekka Elomaa

Presidenttiin voi törmätä vaikka pullonpalautusjonossa, kuten erään tuttavan Facebook-päivityksestä kävi ilmi. Kuluneella viikolla pääministeri Alexander Stubb jalkautui kansan pariin ja matkusti metrolla Helsingin Kampista Itäkeskukseen.

Lue myös:

Lue kaikki Linnan juhlista Me Naisten verkkosivuilta!

Kyllästyttääkö Suomi? Tänne pääsee vielä jouluksi

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Uutuusdraama Rodin kuvaa, kuinka kuvanveistäjä Camille Claudel jäi mentorinsa Auguste Rodinin varjoon.

Ranskalainen kuvanveistäjä Auguste Rodin (1840–1917) muistetaan parhaiten Ajattelija-patsaastaan. Jacques Doillonin uutuusdraama keskittyy taiteilijan ja hänen oppilaansa Camille Claudelin (1864–1943) rakkaussuhteeseen. Rodinilla oli avovaimo ja lapsi, joita hän ei Camillelle tekemistään lupauksista huolimatta koskaan jättänyt.

Bruno Nuytten ohjasi Claudelin ja Rodinin skandaalinkäryisestä suhteesta draaman jo vuonna 1988.  Siinä parina nähtiin Isabelle Adjani ja Gérard Depardieu. Tällä kertaa pääosissa nähdään Izïa Higelin ja Vincent Lindon. Higelin onnistuu kuvaamaan hyvin Claudelin vähittäistä murtumista. Suhde tuhosi Claudelin mielenterveyden. Hän syytti Rodinia töidensä plagioimisesta. Claudel vietti viimeiset 30 elinvuottaan psykiatrisessa sairaalassa.

Claudel jäi täysin opettajansa varjoon niin eläessään kuin kuolemansa jälkeenkin. Hänen teoksensa, kuten Valssi, kuvasivat naisen seksuaalisuutta tekoajankohtaansa nähden rohkeasti. Aikaa vaivasi kaksinaismoralismi. Siinä missä miestaiteilijoiden alastomat naishahmot herättivät ihastusta, aikalaiskriitikot eivät pitäneet aihetta naistaiteilijoille sopivana.

Doillon on hakenut elokuvaan autenttista tunnelmaa kuvaamalla sen aidoilla tapahtumapaikoilla. Pariisin Rodin-museo on lainannut kuvauksiin Rodinin keskeisiä töitä. MK

Rodin ***