Ketä nämä kaikki tyypit puhelimessani oikein ovat? Kuva: Colourbox
Ketä nämä kaikki tyypit puhelimessani oikein ovat? Kuva: Colourbox

Jos nimi menee ohi, soittajan voi tallentaa puhelimeen jollakin aiheeseen sopivalla nimellä. Kätevää! Vai onko?

Kolme Minnaa ilman sukunimiä, joku Hemppa ja Se teknisen tuen kundi. Puhelimen osoitekirja voi olla varsinainen aarreaitta, jos sinne on tullut talletettua numeroita huolimattomasti ja kiireessä.

Ja kukapa ei olisi? Aina nimeä ei tule edes painettua mieleen, jotta sen voisi tallentaa luetteloon. Ihan hauskoja muistoja ne kuitenkin ovat.

Pyysimme naisia selaamaan puhelintensa osoitekirjat läpi, ja muun muassa tällaisia tyyppejä sieltä löytyi:

Viininainen

”Joskus vuosia sitten olin järkkäämässä viinitastingia kavereille, ja tämä ihminen soitti mulle takaisin tarjouspyyntööni, nimi meni tietenkin ohi. Numero näyttää kännykkänumerolta mutta menee tyypin duuniin. Siellä vastasi joku muu, kun soitin vuorostani takaisin. Kiva pyytää puhelimeen ihmistä, jonka nimeä ei muista.” Jonna, 40

Koirahurmuri

”Tapasin koirapuistossa mahtavan miehen, jonka kanssa sovimme yhdeksi viikonlopuksi pitkän vaelluksen. En poistanut numeroa tuon vaelluksen jälkeen, vaikka mitään ihmeellistä siellä ei tapahtunutkaan. Hyvä niin, viestittelemme vielä hurmurin kanssa ja sovimme puistotreffejä – koirillemme, joilla näyttää olevan keskenään hyvä kemia.” Anna, 38

”Viestittelemme vielä hurmurin kanssa ja sovimme puistotreffejä – koirillemme.”

Halko

”Kotiimme takkaklapit toimittava puukauppias löytyy puhelimesta luontevasti nimellä Halko.” Maija, 39

Teltta

”Puhelimeni yhteystiedoissa heti Tellun jälkeen löytyy Teltta. Myin aikoinaan nettikirppiksellä partytelttaa ja vastasin ostajan soittoon kiireessä kesken kauppareissun. Sovin kaupat, mutta ostajan nimi ei jäänyt mieleen. Nainen tallentui puhelimeeni Telttana.” Kaisu, 42

Tuolimies

”Tallensin erään tyypin numeron tällä nimellä, koska hän oli tulossa katsomaan Facebook-ryhmässä myytävänä olevaa sänkyäni. Sänkyä hän ei ostanut, mutta jäimme istumaan pitkäksi aikaa kotiini tuoleilleni – jotka olivat muuttoa edeltävänä iltana ainoat huonekalut kotonani sängyn lisäksi. Illan lopuksi hän halusi ottaa tuolini mukaani, vaikka en ollut ajatellut niistä luopua. Mutta koska ne olivat niin vanhat, annoin mennä. Kun olin muuttanut, tapasimme vielä muutaman kerran uudessa, vieläkin askeettisemmassa kodissani, jossa oli pitkään pelkästään patja lattialla.” Marika, 35

Älä vastaa

”Tyyppi, joka on pyytänyt baarissa numeroa ja ehkä käyttäytynyt sen jälkeen urposti.” Ninni, 30

Jäzzy Nus

”Joskus ulkomaisia nimiä tulee paniikissa tallennettua vähän sillä, miltä ne about kuulostavat. Varmaan joku tyttäreni kaverin vanhempi jenkkivuoden ajalta, jonka yhteystiedon olen koulun pihalla hätäpäissäni tallentanut.” Ella, 40

The Isännöitsijä

”Olin joskus taloyhtiön hallituksessa, ja isännöitsijä vaihtui monta kertaa. Tämä lienee ollut jossain vaiheessa se oikea hahmo kaikista, vaikea sanoa, kun en ole tallettanut nimeä.” Emma, 39

Ja tietysti puhelimesta löytyy myös tyyppi, joka ei ole tyyppi:

Konkin Paadi

”Olen näköjään sananmuunnoksella onnistunut ovelasti piilottamaan verkkopankkini salasanan puhelinluettelooni. Mahdoton hakkeroida!” Milla, 37

Millaisia hahmoja sinun puhelinluettelostasi löytyy? Kerro kommenteissa!

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos