Katseluvinkit ajalle 27.9.–3.10. Ohjelma joka päivälle!

TO Käärmeen merkki

Ranskalaisleffa Käärmeen merkki kertoo muotikuvaajasta, joka joutuu kiristäjän satimeen. Minna Haapkylän roolissa vaimona ei ole paljon tekemistä, mutta Haapkylä onnistuu toki tapansa mukaan oivasti.
MTV3 to klo 23.05

PE Kosketuksessa: Irina

Irina laulaa antaumuksella initiimissä konserttitaltioinnissa. Ohjelmistossa on bändin uran tärkeimmät biisit, suurimmat hitit ja Irinan omat lempparit.
Teema pe klo 23.35

LA Magnus, Petski ja totuus

Yle Femin karvanaamainen duo Magnus ja Petski etsivät totuutta uudessa ohjelmassa. Ensin yritetään kaivaa faktaa maahanmuutosta. Meiniki on leppoisaa ja sympaattista.
Fem la 14.25

SU Operaatio Mannerheim

Välillä tulee mieleen, että kenialainen Mannerheim-elokuvaprojekti on jonkinlainen pitkä ja outo vitsi. Tämä making of -dokumentti ei ole omiaan vähentämään näitä epäilyjä. Häkellyttävää ja katsomisen arvoista.
Teema su klo 22.00

MA Roba

Poliisien arjesta kertovat kotimainen sarja on vahvaa peruslaatua. Karskia menoa, toheloita rosvoja ja välillä pientä sympaattista pilkettä.
MTV3 ma klo 21.00

TI Sokkokokki

Kuinka onnistuu näyttelijä Leena Pöystiltä ja ohjaaja Joona Tenalta mustajuurikeitto ja paistettu turska? Onneksi kokki Harri Syrjänen avittaa. Tätä kelpaisi kokeilla omassakin keittiössä.
Nelonen ti klo 20.00

KE Historiaa: Keskitysleirin vauvat

Dachaun keskitysleiristä löytyi vapautumispäivänä seitsemän juutalaisnaista, joilla oli vauva. Aiheeltaan raskaassa, mutta kiinnostavassa dokumentissa yritetään selvittää, kuinka äidit onnistuivat pitämään vastasyntyneensä elossa epäinhimillisissä olosuhteissa.
TV1 ke klo 19.00

Raskaus oli yllätys lapsettomuudesta kärsineille Satu Taiveaholle ja Antti Kaikkoselle.

Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho, 41, kertoo Ilta-Sanomissa, että tuli syksyllä yllättäen raskaaksi. Satu oli ihmetellyt erikoisia oireitaan ja mietti ensin, ovatko vaihdevuodet alkamassa. Raskaus oli yllätys, sillä Satu ja hänen kansanedustajapuolisonsa Antti Kaikkonen, 43, ovat kärsineet lapsettomuudesta vuosia. Syksyllä raskaus päättyi kuitenkin keskenmenoon jo aikaisessa vaiheessa. 

”Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia.”

– Se oli erittäin hämmentävä ja yllättävä asia. Ja totta kai myös surullinen. Olen kuitenkin yrittänyt kääntää asian mielessäni iloiseksi ja ajatellut, että olen ainakin kerran elämässäni ollut vähän aikaa raskaana, Satu kertoo IS:ssa.

Satu ja Antti ovat puhuneet lapsettomuudesta avoimesti julkisuudessa ja kertoneet, ettei hedelmöityshoidoistakaan ole ollut apua. Syytä lapsettomuuteen ei ole löytynyt. Myös adoptioprosessi kariutui aivan viime metreillä syksyllä 2011 Antin vaalirahakohun takia.

”Ehkä on pientä toiveekkuuttakin.”

– Meidän kohdalla asia (keskenmeno) ei varmasti ollut kauhean iso suru sen takia, että emme ole osanneet tai edes uskaltaneet ajatella asiaa. Sen jälkeen asia on kuitenkin pyörähdellyt mielessä. Ehkä on pientä toiveekkuuttakin, Satu kertoo IS:ssa.

Tällä hetkellä Satu ja Antti ovat kahden pienen lapsen sijaisvanhempia. Syksyllä 2014 heistä tuli pienen pojan sijaisvanhempia ja vuonna 2015 perheeseen saapui kolmevuotias tyttö.

Sadun ja Antin tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja raskas. Lue parin yhteishaastattelu parin vuoden takaa:

 

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00