Hei siellä sorvin ääressä. Innostaako? Eikö yhtään? Tarvitset nyt jotain, joka tekee töistä kiehtovampaa.

Onhan se juhlavaa, jos sattuu kuulumaan siihen porukkaan, jolla on töitä. Saa palkkaa. Tietää, mihin mennä aamuisin. On ehkä jopa vuosilomaa. Kuulutko heihin? Onneksi olkoon!

Entäs onko töissä kivaa? Vai ottaako päähän? Kiristääkö hartioita? Kohta alkaa taas pitkä, pimeä syksy oravanpyörässä: samat naamat, samat tylsät työt, samat... vai hetkinen. Voisiko työintoa lisätä?

 

Ei ole flow’ta!

Työstään innostunut ihminen huokuu tarmoa ja iloa. Tehtäviinsä uppoutunut ei edes huomaa ajan kulua, eivätkä pienet vastoinkäymiset lannista häntä, vaan pikemminkin sisuunnuttavat entistä parempiin suorituksiin. (Työterveyslaitos)

Sehän kuulosti melkein ilkeilyltä, varsinkin heti loman jälkeen. Mutta ei ollut tarkoitus! Työterveyslaitoksella on tutkittu, että kaksi kolmesta suomalaisesta kokee innostuneisuutta, suorastaan työn imua vähintään kerran viikossa. Kaikenlaiset työt voivat imaista mukaansa – eivät vain sellaiset, joissa istutaan maisemakonttorissa työnantajan tarjoama jääkahvimuki kädessä ja työstetään samalla luovuusstrategiaa.

Miten imuun sitten pääsee, ihan tavallisessa työssä?

– Täytyy olla selvät tavoitteet – eivät liian helpot eivätkä liian vaikeat, sanoo Lauri Järvilehto, joka on kirjoittanut paremmasta työelämästä kirjan Upeaa työtä.

– Isoin syy siihen, että ihmiset eivät viihdy töissä, on epämääräisyys. Esimiehen pitää määritellä selvästi, mitä tehdään ja miksi ja milloin on oltava valmista. Silloin työhön voi tulla virtausta.

Imusta, intohimosta ja innostumisesta puhutaan kyllä paljon. Ihmiselle tulee helposti sellainen olo, että on väärässä työpaikassa, jos ei joka arkiaamu taivu kiihkosta päästessään työpisteelle. Työhyvinvoinnista kirjoittava yrittäjä Elina Yrjölä on sitä mieltä, että innostumispuhetta on liikaakin.

– Työ- ja muu elämä on yleensä ihan tavallista. Se suuren innon ja flow’n hetki tulee silloin tällöin tavallisuuden väliin. On itse asiassa tutkittu, että se tulee usein uuvuttavan puurtamisen jälkeen. Pitää siis jaksaa paiskia töitä tylsästi ja sinnikkäästi, jotta saa palkinnoksi innostusta, Yrjölä toteaa.

 

En pysty vaikuttamaan!

Ihmisillä, jotka pitävät työstään, on yksi yhteinen piirre: he tuntevat kutsumusta. Linja-autoharrastajan mielestä on mielenkiintoista olla töissä aikatauluneuvonnassa. It-tyyppi nauttii, koska tykkää it-asioista.

Lauri Järvilehton mukaan oikea kysymys alanvalinnassa on: minkä intohimon parissa haluan viettää eniten valveillaoloaikaani?

– Mutta pienellä tuunauksella mitä tahansa työtä saa muokattua lähemmäs omia intohimoja.

Tärkeitä viihtyvyysjuttuja ovat vapauden ja merkityksellisyyden tunne. Vapautta voi Järvilehdon mielestä lisätä tehdastyössäkin.

– Voi miettiä, millä tavalla juuri minä haluan tehdä tämän työvaiheen. Usein työnkuvaa voi muokata omien taipumusten mukaan, kun ottaa puheeksi.

Merkityksellisyyden kokemus taas tekee ihmisen onnelliseksi. Ihmisen pitää tuntea, että hänestä on hyötyä ja että hänellä on arvoa.

– Merkitystä kannattaa etsiä. Joku voi löytää sen firman vuosikertomuksesta – siitä, että töissä tehdään tärkeitä asioita. Jollekin toiselle se löytyy omasta roolista työporukassa, Järvilehto kannustaa.

 

Pomo on berberistä!

Töistä saa rahallisen korvauksen menetetystä vapaa-ajasta. Siksi en ajattele, että siellä tarvitsisi olla erityisen kivaa. Mutta välillä mietin, kuinka paljon pitää sietää? Kuinka paljon kiukuttelua ja epäluottamusta esimieheltä? Loviisa, 30

Loviisa on kyllä jäljillä. Jos tarkoitus on ennen kaikkea hoitaa lapsia, myydä kolmioleipiä tai suunnitella mobiilipelejä, viihtymisen voi ajatella bonuksena.

Bonuksena tulee myös esimies. Hän voi olla hyvä tai huono. Jos alainen jää odottelemaan johtamiskoulutusten hedelmiä, voi vanhuus yllättää ennen esimiestaitojen paranemista. Siksi kannattaa vaikuttaa niihin asioihin, mihin pystyy. Lähinnä itseensä, siis.

– Esimiehiin kohdistuu kovia odotuksia. Psykologi sanoisi ehkä, että samantyyppisiä odotuksia kuin lapsella vanhempiaan kohtaan. Kovat odotukset ovat ymmärrettäviä, mutta pomokin on vain ihminen eikä pysty kaikkeen. Siksi kannattaa miettiä, voiko itse vaikuttaa muihin ja muuttaa asennettaan niin, että työ tuntuu siedettävältä, Elina Yrjölä miettii.

Aina voi ottaa asiat puheeksi. Pomon kanssa, hänen pomonsa kanssa, työterveyshoitajan kanssa, työsuojeluvaltuutetun kanssa.

– Jos pomo kiukuttelee, kun hänelle esittää kritiikkiä, voisiko jonain hyvänä hetkenä kysyä, millä tavalla hän toivoisi saavansa parannus-

ehdotukset? Tai menisikö kritiikki läpi, jos tarjoutuisi itse korjaamaan epäkohdan?

 

Tekee mieli ottaa loparit!

Pyöriikö se usein mielessä? Että nyt menen ja irtisanoudun? Vai kiinnostavatko loparit eniten ensimmäisenä loman jälkeisenä maanantaina? Lomaltapaluuahdistus kuuluu asiaan.

– Mutta muussa tapauksessa: jos pännii todella paljon, pitäisikö alkaa etsiä uutta työtä? Tai miettiä ammatinvaihtoa? Elina Yrjölä pohtii.

Yrjölä on sitä mieltä, että ihmisten kannattaisi irtisanoutua useammin. Jos on kovin pitkään yhdessä paikassa, perspektiivi katoaa eikä tajua, että kaikissa paikoissa on hyvät ja huonot puolensa. Kun näkee erilaisia työkulttuureita, oppii uusia tapoja ratkoa ongelmia.

– Monelle on toki suurempi huoli se, ettei saa jäädä työhönsä vaikka haluaisi. Silti väitän, että ihmisillä on enemmän liikkumavaraa kuin he luulevat. Moni asia on kiinni omista päätöksistä: voisiko vaikka luopua ulkomaanreissuista, jos sillä hinnalla saa kivemman mutta pienipalkkaisemman työn, Yrjölä ehdottaa.

Lue myös:

Työyhteisön työhyvinvointi, Työterveyslaitos

Miksi työstä pitää saada kiitosta

Näin lakkaat murehtimasta työasioita vapaa-ajalla

Pakko olla upea – työelämä suosii kauniita ja sporttisia

 

Vai kokeilisitko jotain villiä?

1. Aloita aamu vihersmoothiella.

 

Joo joo, näin ne jenkkien bisneslehdet neuvovat. Uusi, terveellinen rutiini antaa pään päälle sädekehän, joka haihtuu vasta iltapäivällä.

2. Kirjaa ylös, mitä kivaa tapahtui työpäivän aikana.

 

Tämä on positiivista ajattelua. Kiinnität huomiota kivuuksiin niin alkaa tuntua kivemmalta. Voi toimiakin.

3. Käytä viisi minuuttia suunnitteluun.

 

Auttaa saamaan asioita aikaan. Listaa illalla seuraavan päivän tärkeimmät jutut ja merkkaa tärkein ykköseksi.

4. Käy rohkeasti käsiksi.

 

Aloita to do -listan ykkösestä heti äläkä vasta Facebookin ja sähköpostin tsekkaamisen jälkeen. Muista nautinnollinen yliviivaaminen aina suorituksen jälkeen!

5. Ota itsellesi sivuprojekti.

 

Eli Henkilökohtainen Kehityskohde. Viikkopalaverin ajatteleminen meditaatioharjoituksena. Ritva-pomon ajatteleminen zen-harjoituksena. Passiivis-aggressiivisten käyttäytymismallien muuttaminen. Yhden työkaverin ilahduttaminen päivässä.

 

Mikä tekee työelämästä kivempaa?

"Yritän saada kiksejä onnistumisista: niistä hetkistä, kun saan paljon aikaisiksi. Taulukon valmiiksi ja eteenpäin ajoissa, jopa etuajassa. Muulloin mietin aika paljon kuukausipalkkaa: työ on puuhastelua, jota teen saadakseni sen." Sihteeri

"Henkilökohtaiset tavarat työpaikalla. Oma lempitee, omat aamumurot, sermeissä valokuvia ja muistoja." Toimittaja

"Minun työssäni samat asiat toistuvat päivästä toiseen. Nauru työkavereiden kesken tekee rutiineista siedettäviä." Keittiötyöntekijä

"Kolmekymppinen, urheilullinen työkaveri on työpäivieni ilo. Pieni sutina pitää virkeänä. Harrastamme aivan viatonta flirttiä ja tavallista juttelua. Häntä on mukavaa katsella palavereissa." Tuotepäällikkö

"Olen ajatellut niin, että työelämä menee siinä sivussa, minua motivoi vapaa-aika, jossa oikea elämä on. Hoidan hommat vähän vasemmalla kädellä ja mietin samalla mieluisampia juttuja. Kuuntelen musiikkia, sometan, edistän omia projekteja." Peligraafikko

"Yrittäjälle kivuus tulee siitä, että tekee töitä itselleen. Olen kyllä alalla, jolle olen halunnut, mutta itselle palkan maksaminen motivoi tylsien kohtien yli. Ja vapaus: ettei kukaan muu määrää!" Soitonopettaja

Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Juontaja Niina Backman tuli äidiksi 20-vuotiaana. Nyt hän haluaa tarjota lapsilleen parhaat mahdolliset lähtökohdat elämään.

Radio Novan juontajalle Niina Backmanille, 34, Radiogaala osui hyvin erityiselle päivälle. Hänen esikoistyttärensä Peppi nimittäin täytti samana päivänä 14 vuotta.

Backman on erityisen iloinen siitä, että on onnistunut opettamaan teini-ikäiselle tyttärelleen sen, että kun asiat tekee kunnolla, elämässä aukeaa enemmän mahdollisuuksia.

– Peppi on pärjännyt koulussa hyvin, mutta olen myös pitänyt hänelle aika tiukkaa kuria siinä asiassa. En itse ollut koskaan hyvä koulussa, ja haluan, että hänellä on mahdollisuus itse valita, meneekö esimerkiksi lukioon, Backman kertoi perjantaina Radiogaalan punaisella matolla.

Backman itse jätti aikanaan lukion kesken ja lähti maailmalle luomaan mallinuraa. Entä jos tytär haluaisikin jatkaa äitinsä jalanjäljissä?

– Tietysti tukisin häntä, mutta korostaisin kyllä, että on niitä muitakin vaihtoehtoja. Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja. Itse jouduin kulkemaan monta sivupolkua ennen kuin löysin sen oman polkuni. Haluan, että lapseni saavat ne mahdollisuudet, joita minulla ei ollut.

”Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja.”

Backman sai Pepin 20-vuotiaana silloisen puolisonsa Wallu Valpion kanssa.

– Olinko silloin valmis äidiksi? No en todellakaan ollut, vaikka varmasti itse niin ajattelin. Nyt olen sitten ollut äiti 14 vuoden ajan. Teini-ikäisen kanssa on hauskaa se, että hänen kanssaan pystyy jo oikeasti keskustelemaan asioista. Siinä saa itsekin ihan uusia näkökulmia asioihin.

Niina Backmanilla on lisäksi kaksi nuorempaa lasta nykyisestä avioliitostaan juontaja Lorenz Backmanin kanssa.

Maikki ei enää lähtisi pelleilemään verkon romanssihuijareiden kanssa, eikä Elina aio toista kertaa rakastua huijarikenraaliin.

Hei Maikki, olen hyvin iloinen ystävyydestäsi, ole hyvä, kerro mistä maasta olet kotoisin?

Näin aloitti kenraali Packer Johnny Walsh Facebook-viestittelynsä. Seuraavaksi hän kertoi englanniksi itsestään: hän on Yhdysvaltojen kansalainen, vielä hetken komennuksella Afganistanissa, mutta kotiutumassa aivan pian.

Ihanaa saada sinut, Maikki, ystäväksi, rukoilen Luojaltamme että yhteinen ystävyytemme jatkuu ja hyödyttää lapsiamme ja lapsenlapsiamme tulevaisuudessa! Odotan vastaustasi!

Packer oli menettänyt vaimonsa muutamia vuosia sitten. Melko salskean näköinen, noin viisikymppinen. Hyvin rakastunut pelkän kuvan perusteella vantaalaiseen Maikkiin. Halusi yhteisen tulevaisuuden.

– En edes muista, miksi päätin vastata. Huvikseni kai. Minua kiinnosti, miten nopeasti hän pyytää rahaa, Maikki sanoo.

Rakas, annatko henkilötietosi

Maikki hahmotti, että kysymyksessä oli romanssihuijari eli henkilö, joka kalastelee rahaa rakkaudentunnustuksilla. Monikin merkki viittasi siihen, ettei kyseessä ollut oikea, rakastunut amerikkalaiskenraali. Mies kirjoitti kummallisia lauseita eikä tuntunut osaavan englantia kovinkaan hyvin. Valmiit viestipohjat haiskahtivat: vastaus Maikin viestiin saattoi tulla minuutissa, mutta aloitus kuului silti ”anteeksi, että jouduit odottamaan viestiäni”.

Kosinta taisi tulla neljännessä viestissä.

Packer kirjoitti pitkiä, polveilevia ja hyvin romanttisia kirjeitä: Enkelini! Päivieni valo! Maikin esittämiin kysymyksiin ei juuri tullut vastauksia.

– Kosinta taisi tulla neljännessä viestissä. Vastasin hänelle, että en valitettavasti voi mennä naimisiin tapaamatta. Mies vastasi, että hän tulee minun maahani. Hän käytti aina termiä ”your country” – ikään kuin ei olisi vilkaissut profiiliani sen vertaa, että olisi tiennyt, mikä maa on kyseessä.

Kenraalilla oli kertomansa mukaan ongelma. Hän oli varastanut sotilasoperaation yhteydessä terroristeilta 1,6 miljoonaa dollaria. Sitä hän ei itse voinut käyttää, mutta tuleva vaimo voisi auttaa. Jos Maikki lähettäisi kopion henkilöllisyystodistuksestaan, sähköpostiosoitteen, kotiosoitteen ja puhelinnumeron, Walsh saisi niiden avulla hoidettua asian ja lähetettyä sitten Maikille pankin tallelokeron tiedot.

– Vastasin, että jospa lähettäisit oman henkilöllisyystodistuksesi ensin, mutta hän pystyi kuulemma lähettämään sen vain Whatsappissa ja tarvitsi siis puhelinnumeroni. Annoin yhden kauneushoitolan numeron, joka markkinoi ärsyttävän aggressiivisesti.

Maikin Messengeriin ilmestyikin sotilaspassin kuva, mutta ei tietoa siitä, kenen passista oli kysymys.

Kaunis tarinanalku, jossa Maikki ja kenraali elävät onnellisina 1,6 miljoonan dollarin pesämunan turvin, loppuu valitettavasti tähän. Maikki ei lähettänyt tietojaan, ja Walsh luovutti.

Huijarin anatomia

– Usein he ovat juuri kenraaleja, toteaa tutkija ja kirjailija Elina Juusola, jolta on juuri ilmestynyt kirja Sydän saaliina – romanssihuijarit verkossa.

Sotilashenkilö luo oikeanlaisen vaikutelman: valtaa, hallintaa, univormu, romantiikkaa.

– On heitä toki muitakin: texasilaisia insinöörejä, joilla on irlantilaistausta, mutta jotka eivät kuitenkaan osaa kunnolla englantia. Lääkäreitä, jotka tekevät hyvää kriisialueilla. Vaimot ovat usein kuolleet onnettomuudessa.

Juuselan mukaan huijarit käyttävät klassisia markkinoinnin sääntöjä, joilla saadaan ihminen pyörryksiin ja ostopäätöksen äärelle – tässä tapauksessa tuote vain on rakkaus. He puhuttelevat etunimellä, vakuuttavat kohteensa erityislaatuisuutta ja omaa rakkauttaan sekä esittävät lupauksia tulevaisuudesta.

Usein he ovat juuri kenraaleja.

– He sanovat sitä,mitä haluat kuulla. Iäkäs tätini piti kanoista, ja niinpä hänellä lopulta oli tietokone täynnä huijareiden lähettämiä kanan kuvia.

Jos kohde on vastaanottavainen, käy pian ilmi, että huijari tarvitsee rahaa. Usein huijari kertoo haluavansa itse lähettää rahaa rakkauden kohteelleen – tiellä on vain jokin pieni muodollisuus, johon tarvitaan ensin vähän tulevan puolison rahoja.

– Sitten siirretäänkin jo rahaa Western Unionin kautta. Kun uhria alkaa hirvittää, huijari muuttaa äänenpainoaan ja käyttää ehkä pientä uhkailua.

Syndikaatti huijaa

Maikin mielestä homma haiskahti vähän siltä, että kenraali Walsh ei ollut yksi henkilö.

– Näin sieluni silmin miesjoukon näpyttelemässä nettikahvilassa joukkoviestejä.

Niin se luultavasti olikin: romanssihuijarit toimivat avoimina syndikaatteina. Sähköpostia saattaa kirjoittaa eri mies kuin se, joka puhuu Skypessä. Valokuva on napattu internetistä.

Elina Juusola kertoo, että se nettikahvilassa näpyttelevä miesporukka löytyy tyypillisimmin Ghanasta tai Nigeriasta. Huijarit ovat parikymppisiä tai nuorempiakin. Heillä on yliopistokoulutusta, mutta työnäkymät ovat kotimaassa heikot. Nettihuijaamisella tienaa helpommin.

Huijarit oikeuttavat toimintansa taloudellisella epäoikeudenmukaisuudella: rahaa kuuluu heillekin, koska länsimaiden rikkaus on kehitysmaiden kustannuksella luotua. Ja rikkailla ihmisillä on varaa menettää vähän.

Usein heillä onkin. Juusola tietää tapauksia, joissa huijari on jäänyt kiinni, mutta nainen on lähtenyt silti Ghanaan ja alkanut elättää siellä myös huijarin toista perhettä. Millaisesta huijauksesta siinä enää on kysymys? Ehkä siitä samasta, minkä jokainen romanttisesti rakastunut huomaa kolmen vuoden päästä: tällaistako tämä onkin?

Ihana Auervaara

”Päivi, 59, menetti valekenraalille yli 200 000 euroa.” ”Marja, 64, menetti 200 000 euroa ’kirurgille Kabulissa’.”

Tällaisia otsikoita iltapäivälehdissä aina välillä on. Eivät huijarit huijaisi, jos ei joskus tärppäisi.

Juusola tietää myös omasta kokemuksestaan, että joskus kauniit sanat uppoavat. Hän itse oli keskellä syvää kriisiä äidin kuoleman ja omien terveysongelmiensa takia, kun eräs ”amerikkalaismajuri” otti yhteyttä deittipalvelun kautta. Juusola rakastui – vaikka jälkeen päin sitä tietysti voi sanoa vaikka dopamiinimyrskyksi tai aivojen mantelitumakkeen kaappaukseksi.

– Minuun otti silloin yhteyttä parikin huijaria, joista toisen hahmotti heti huijariksi huonon englannin perusteella. Mutta tämä toinen oli koulutettu, osasi kielen ja hurmaamisen.

Rakkauskirjeiden ja rakastuneiden puheluiden lomassa kävi ilmi, että mies oli hetkellisessä taloudellisessa pulassa.

– Siinä tunnemyrskyssä ajatteli vain, että totta kai minä autan, kun on kysymys yhteisestä tulevaisuudestamme.

Juusolan epäilykset kuitenkin heräsivät. Hän pyysi poikaansa vähän tutkimaan asiaa, ja huijarihan sieltä löytyi.

Nolous, huijaus ja menetetty rakkaus

Maikki ei kokemuksensa perusteella suosittele pelleilyä huijareiden kanssa: se ei ollut kovin hauskaa, vaan ennemmin ahdistavaa. Entäs sitten, jos huijari vielä onnistuu? Rahaa kuluu ja rakkaus osoittautuu valheeksi.

Totta kai minä autan, kun on kysymys yhteisestä tulevaisuudestamme.

Elina Juusolan mielestä rahasummista puhutaan liikaa. Pahin isku on rakkauden menetys . Lisäksi tulee häpeä ja huijatuksi tulemisen nöyryytys.

– Minä menetin vain kaksi tonnia. Toki olisin voinut tehdä niilläkin jotain muuta, ostaa vaikka Legoja. Mutta rakastumisen korkeuksista on kova pudotus. Jotkut vatvovat vuosikaupalla kokemaansa, Juusola sanoo.

Elina kanavoi mielenkuohunsa tutkimiseen ja kirjoittamiseen. Hän kuvitteli romanttiseen tarinaansa onnellisen, keksityn lopun. Hän alkoi kiinnostua romanssihuijausten anatomiasta ja kirjoitti niistä kirjan. Hän liittyi feministisiin naisryhmiin, joista sai tukea. Ja perhe suhtautui myötätunnolla eikä väheksyen: se oli olennaista.

– En minä tuntenut häpeää. Siinä elämäntilanteessa se täysin epärationaalinen rakastumis-high oli juuri se, mitä tarvitsin.

Enää Elinaa ei huijattaisi. Hän näkisi varoitusmerkit: liian uuden Facebook-profiilin, liian vähän kuvia, liian klassiset käänteet.

– Jos epäilyttää, kannattaa antaa vaikka jonkun nuoren käydä Facebook-tilisi läpi ja siivota huijarit pois. Sillä tädillänikin oli FB-kavereina 38 huijaria ja hirveästi kanankuvia, eikä siitä mitään sen pahempaa koskaan seurannut.