Me Naiset
|
Heidi Heino

Hei siellä sorvin ääressä. Innostaako? Eikö yhtään? Tarvitset nyt jotain, joka tekee töistä kiehtovampaa.

Onhan se juhlavaa, jos sattuu kuulumaan siihen porukkaan, jolla on töitä. Saa palkkaa. Tietää, mihin mennä aamuisin. On ehkä jopa vuosilomaa. Kuulutko heihin? Onneksi olkoon!

Entäs onko töissä kivaa? Vai ottaako päähän? Kiristääkö hartioita? Kohta alkaa taas pitkä, pimeä syksy oravanpyörässä: samat naamat, samat tylsät työt, samat... vai hetkinen. Voisiko työintoa lisätä?

 

Ei ole flow’ta!

Työstään innostunut ihminen huokuu tarmoa ja iloa. Tehtäviinsä uppoutunut ei edes huomaa ajan kulua, eivätkä pienet vastoinkäymiset lannista häntä, vaan pikemminkin sisuunnuttavat entistä parempiin suorituksiin. (Työterveyslaitos)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sehän kuulosti melkein ilkeilyltä, varsinkin heti loman jälkeen. Mutta ei ollut tarkoitus! Työterveyslaitoksella on tutkittu, että kaksi kolmesta suomalaisesta kokee innostuneisuutta, suorastaan työn imua vähintään kerran viikossa. Kaikenlaiset työt voivat imaista mukaansa – eivät vain sellaiset, joissa istutaan maisemakonttorissa työnantajan tarjoama jääkahvimuki kädessä ja työstetään samalla luovuusstrategiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten imuun sitten pääsee, ihan tavallisessa työssä?

– Täytyy olla selvät tavoitteet – eivät liian helpot eivätkä liian vaikeat, sanoo Lauri Järvilehto, joka on kirjoittanut paremmasta työelämästä kirjan Upeaa työtä.

– Isoin syy siihen, että ihmiset eivät viihdy töissä, on epämääräisyys. Esimiehen pitää määritellä selvästi, mitä tehdään ja miksi ja milloin on oltava valmista. Silloin työhön voi tulla virtausta.

Imusta, intohimosta ja innostumisesta puhutaan kyllä paljon. Ihmiselle tulee helposti sellainen olo, että on väärässä työpaikassa, jos ei joka arkiaamu taivu kiihkosta päästessään työpisteelle. Työhyvinvoinnista kirjoittava yrittäjä Elina Yrjölä on sitä mieltä, että innostumispuhetta on liikaakin.

– Työ- ja muu elämä on yleensä ihan tavallista. Se suuren innon ja flow’n hetki tulee silloin tällöin tavallisuuden väliin. On itse asiassa tutkittu, että se tulee usein uuvuttavan puurtamisen jälkeen. Pitää siis jaksaa paiskia töitä tylsästi ja sinnikkäästi, jotta saa palkinnoksi innostusta, Yrjölä toteaa.

 

En pysty vaikuttamaan!

Ihmisillä, jotka pitävät työstään, on yksi yhteinen piirre: he tuntevat kutsumusta. Linja-autoharrastajan mielestä on mielenkiintoista olla töissä aikatauluneuvonnassa. It-tyyppi nauttii, koska tykkää it-asioista.

Lauri Järvilehton mukaan oikea kysymys alanvalinnassa on: minkä intohimon parissa haluan viettää eniten valveillaoloaikaani?

– Mutta pienellä tuunauksella mitä tahansa työtä saa muokattua lähemmäs omia intohimoja.

Tärkeitä viihtyvyysjuttuja ovat vapauden ja merkityksellisyyden tunne. Vapautta voi Järvilehdon mielestä lisätä tehdastyössäkin.

– Voi miettiä, millä tavalla juuri minä haluan tehdä tämän työvaiheen. Usein työnkuvaa voi muokata omien taipumusten mukaan, kun ottaa puheeksi.

Merkityksellisyyden kokemus taas tekee ihmisen onnelliseksi. Ihmisen pitää tuntea, että hänestä on hyötyä ja että hänellä on arvoa.

– Merkitystä kannattaa etsiä. Joku voi löytää sen firman vuosikertomuksesta – siitä, että töissä tehdään tärkeitä asioita. Jollekin toiselle se löytyy omasta roolista työporukassa, Järvilehto kannustaa.

 

Pomo on berberistä!

Töistä saa rahallisen korvauksen menetetystä vapaa-ajasta. Siksi en ajattele, että siellä tarvitsisi olla erityisen kivaa. Mutta välillä mietin, kuinka paljon pitää sietää? Kuinka paljon kiukuttelua ja epäluottamusta esimieheltä? Loviisa, 30

Loviisa on kyllä jäljillä. Jos tarkoitus on ennen kaikkea hoitaa lapsia, myydä kolmioleipiä tai suunnitella mobiilipelejä, viihtymisen voi ajatella bonuksena.

Bonuksena tulee myös esimies. Hän voi olla hyvä tai huono. Jos alainen jää odottelemaan johtamiskoulutusten hedelmiä, voi vanhuus yllättää ennen esimiestaitojen paranemista. Siksi kannattaa vaikuttaa niihin asioihin, mihin pystyy. Lähinnä itseensä, siis.

– Esimiehiin kohdistuu kovia odotuksia. Psykologi sanoisi ehkä, että samantyyppisiä odotuksia kuin lapsella vanhempiaan kohtaan. Kovat odotukset ovat ymmärrettäviä, mutta pomokin on vain ihminen eikä pysty kaikkeen. Siksi kannattaa miettiä, voiko itse vaikuttaa muihin ja muuttaa asennettaan niin, että työ tuntuu siedettävältä, Elina Yrjölä miettii.

Aina voi ottaa asiat puheeksi. Pomon kanssa, hänen pomonsa kanssa, työterveyshoitajan kanssa, työsuojeluvaltuutetun kanssa.

– Jos pomo kiukuttelee, kun hänelle esittää kritiikkiä, voisiko jonain hyvänä hetkenä kysyä, millä tavalla hän toivoisi saavansa parannus-

ehdotukset? Tai menisikö kritiikki läpi, jos tarjoutuisi itse korjaamaan epäkohdan?

 

Tekee mieli ottaa loparit!

Pyöriikö se usein mielessä? Että nyt menen ja irtisanoudun? Vai kiinnostavatko loparit eniten ensimmäisenä loman jälkeisenä maanantaina? Lomaltapaluuahdistus kuuluu asiaan.

– Mutta muussa tapauksessa: jos pännii todella paljon, pitäisikö alkaa etsiä uutta työtä? Tai miettiä ammatinvaihtoa? Elina Yrjölä pohtii.

Yrjölä on sitä mieltä, että ihmisten kannattaisi irtisanoutua useammin. Jos on kovin pitkään yhdessä paikassa, perspektiivi katoaa eikä tajua, että kaikissa paikoissa on hyvät ja huonot puolensa. Kun näkee erilaisia työkulttuureita, oppii uusia tapoja ratkoa ongelmia.

– Monelle on toki suurempi huoli se, ettei saa jäädä työhönsä vaikka haluaisi. Silti väitän, että ihmisillä on enemmän liikkumavaraa kuin he luulevat. Moni asia on kiinni omista päätöksistä: voisiko vaikka luopua ulkomaanreissuista, jos sillä hinnalla saa kivemman mutta pienipalkkaisemman työn, Yrjölä ehdottaa.

Lue myös:

Työyhteisön työhyvinvointi, Työterveyslaitos

Miksi työstä pitää saada kiitosta

Näin lakkaat murehtimasta työasioita vapaa-ajalla

Pakko olla upea – työelämä suosii kauniita ja sporttisia

 

Vai kokeilisitko jotain villiä?

1. Aloita aamu vihersmoothiella.

 

Joo joo, näin ne jenkkien bisneslehdet neuvovat. Uusi, terveellinen rutiini antaa pään päälle sädekehän, joka haihtuu vasta iltapäivällä.

2. Kirjaa ylös, mitä kivaa tapahtui työpäivän aikana.

 

Tämä on positiivista ajattelua. Kiinnität huomiota kivuuksiin niin alkaa tuntua kivemmalta. Voi toimiakin.

3. Käytä viisi minuuttia suunnitteluun.

 

Auttaa saamaan asioita aikaan. Listaa illalla seuraavan päivän tärkeimmät jutut ja merkkaa tärkein ykköseksi.

4. Käy rohkeasti käsiksi.

 

Aloita to do -listan ykkösestä heti äläkä vasta Facebookin ja sähköpostin tsekkaamisen jälkeen. Muista nautinnollinen yliviivaaminen aina suorituksen jälkeen!

5. Ota itsellesi sivuprojekti.

 

Eli Henkilökohtainen Kehityskohde. Viikkopalaverin ajatteleminen meditaatioharjoituksena. Ritva-pomon ajatteleminen zen-harjoituksena. Passiivis-aggressiivisten käyttäytymismallien muuttaminen. Yhden työkaverin ilahduttaminen päivässä.

 

Mikä tekee työelämästä kivempaa?

"Yritän saada kiksejä onnistumisista: niistä hetkistä, kun saan paljon aikaisiksi. Taulukon valmiiksi ja eteenpäin ajoissa, jopa etuajassa. Muulloin mietin aika paljon kuukausipalkkaa: työ on puuhastelua, jota teen saadakseni sen." Sihteeri

"Henkilökohtaiset tavarat työpaikalla. Oma lempitee, omat aamumurot, sermeissä valokuvia ja muistoja." Toimittaja

"Minun työssäni samat asiat toistuvat päivästä toiseen. Nauru työkavereiden kesken tekee rutiineista siedettäviä." Keittiötyöntekijä

"Kolmekymppinen, urheilullinen työkaveri on työpäivieni ilo. Pieni sutina pitää virkeänä. Harrastamme aivan viatonta flirttiä ja tavallista juttelua. Häntä on mukavaa katsella palavereissa." Tuotepäällikkö

"Olen ajatellut niin, että työelämä menee siinä sivussa, minua motivoi vapaa-aika, jossa oikea elämä on. Hoidan hommat vähän vasemmalla kädellä ja mietin samalla mieluisampia juttuja. Kuuntelen musiikkia, sometan, edistän omia projekteja." Peligraafikko

"Yrittäjälle kivuus tulee siitä, että tekee töitä itselleen. Olen kyllä alalla, jolle olen halunnut, mutta itselle palkan maksaminen motivoi tylsien kohtien yli. Ja vapaus: ettei kukaan muu määrää!" Soitonopettaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla