Vanha tuttu selfiekeppi auttaa videobuumissa. Kuva: Shutterstock
Vanha tuttu selfiekeppi auttaa videobuumissa. Kuva: Shutterstock

Älä ole puusuksi, vaan tiedä, mitä teknologiassa tapahtuu lähitulevaisuudessa.

1. Virtuaalitodellisuus änkeää ruutujen tilalle. Vielä ne virtuaalitodellisuuslasit näyttävät kamalilta nörttimöykyiltä, mutta niiden määrän odotetaan moninkertaistuvan viidessä vuodessa. Vuosi 2016 on siitä mielenkiintoinen virstanpylväs, että Sony, Facebook ja Microsoft julkistavat omat, ensimmäiset virtuaalilasinsa. Visionäärit väittävät, että nyt niin modernit kosketusruudut jäävät historiaan, kun lasit todella yleistyvät.

2. Akut parantuvat vauhdikkaasti. Moni muistelee kaihoten vanhoja nokialaisia kännyköitä, joiden akku saattoi kestää viikon. Kai se kesti, kun puhelimella ei voinut kuin soittaa ja tekstata ja näyttö oli noin kahdeskymmenesosa nykyisestä, se nimittäin vie sähköä. Sen jälkeen akkukestoa onkin vain voivoteltu. Nyt akkuteknologiassa odotetaan valtavia kehitysloikkia, koska sähköauto Teslan myötä autoteollisuus on kiinnostunut kehittämään niitä. Kehittyvät akut vauhdittavat myös uusiutuvan energian käyttöä, kun esimerkiksi aurinko- ja tuulisähköä pystytään keräämään talteen.

3. Esineet menevät internetiin. Esineiden internet eli Internet of Things eli IoT voi mullistaa maailmaa yhtä paljon kuin sähkö, sanoi VTT:n tutkimusprofessori Heikki Ailisto Ylelle. Se tarkoittaa siis sitä, että laitteet pystyvät kommunikoimaan keskenään. Esimerkiksi kahvikone voi lähettää puhelimeesi viestin, että kahvinpurut ovat vähissä tai roskapönttö lähettää roska-autolle viestin, kun se on täynnä.

4. Puet teknologiaa päällesi. Termi kuulostaa hienolta, mutta se tarkoittaa tällä hetkellä käytännössä erilaisia älyrannekkeita, joilta saamme tietoa itsestämme, kuten vaikkapa sen, kuinka monta tuntia on taas tänään röhnötetty liikkumatta.

5. Suomalaiset löytävät podcastit. Näin ainakin toivoo Helsingin Sanomissa podcastien ystävä Olli Sulopuisto, joka on kerännyt suomalaisia podcasteja Jakso.fi-sivustolle. Podcastit ovat puheohjelmaa, joka voi olla ihan mitä hyvänsä – joko radio-ohjelmia tai varta vasten podcastiksi tehtyjä, vähän kuin vlogi ilman kuvaa. Niitä on ollut olemassa jo vuosikymmenen ajan, mutta suosio on maailmalla räjähtänyt viime vuosina, kun niitä pystyy lataamaan suoraan puhelimelleen.

6. Videoita, lisää videoita. Periscope, Snapchat ja uusia tulee. Streamaussukupolvesta, siis 16–19-vuotiaista, viidesosa katsoo Youtubea yli kolme tuntia päivässä ja tuottaa myös itse yhä enemmän videoita erilaisiin palveluihin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15