Lahjat vielä ostamatta? Nyt on hyvä aika tarttua toimeen.

Joululahjaostokset. Ensin tulee tarmonpuuska. Nytpä menen johonkin ostoskeskukseen ja hoidan kaiken kerralla!

Sisällä kaupassa iskee kuitenkin pakokauhu. Täällä on muitakin. Tavarapaljoudesta on vaikeaa löytää mitään kivaa kenellekään. Kosmetiikkaosaston tuoksu tekee olosta ällöttävän. Kaikki maksaa törkeästi.

Ajatus joululahjojen ostamisesta kotisohvalta käsin alkaa tuntua houkuttavalta. Jouluun on enää pari viikkoa, joten kysyimme isoista kotimaisista verkkokaupoista, vieläkö paketit ehtivät perille.

Hyvät uutiset: vielä ehtivät! Kannattaa kuitenkin toimia sukkelasti.

Anttila ja Kodin1

– Verkkokaupoissamme tilanne on oikein hyvä, ja joululahjoiksi löytyy paljon vaihtoehtoja. Lahjat tulee tilata 20. joulukuuta kello 24 mennessä, jotta ne ehtivät koteihin vielä jouluksi, markkina- ja verkkokauppajohtaja Outi Ellilä kertoo.

Aikaa on siis ensi viikon sunnuntaihin. Tarjolla on myös mahdollisuus tilata tuotteet tavarataloon noudettaviksi. Toimitusaika on tällä hetkellä 1–2  päivää, eikä toimitusmaksuja tule. Toimitusmyynti- ja kotiinkuljetustuotteiden toimitusajat on kerrottu erikseen nettisivuilla.

Prisma ja Sokos

S-ryhmän verkkokaupoissa käy tällä hetkellä kuhina.

– Odotetusti veronpalautukset saivat asiakkaat ryntäämään kauppaan, ja tahti on jatkunut kovana sen jälkeenkin, kuvailee S-verkkopalveluiden toimitusjohtaja Ilkka Brander.

"Kysytyimpien tuotteiden osalta kannattaa olla ajoissa liikkeellä."

Sokos.fi:ssä, Prisma.fi:ssä ja Kodinterra.fi:ssä viimeiset tilauspäivät vaihtelevat tuoteryhmittäin ja toimitustavoista riippuen.

– Esimerkiksi kirjojen osalta tulee olla liikkeellä jo aiemmin, mutta vielä jopa 20. joulukuuta ehtii tilata osan tuotteista. Kysytyimpien tuotteiden osalta kannattaa kuitenkin olla ajoissa liikkeellä.

Postin työsopimuskiista ja lakko eivät näy joulun verkkokauppatilauksissa.

– Saattoi olla jopa niin, että osa asiakkaista osti joululahjoja jo hieman aiemmin välttääkseen mahdolliset ongelmat, Ilkka Brander arvelee.

Postin pakettipalveluiden johtaja Juha Tiittanenkin vahvistaa, että toimituksissa ollaan aikataulussa.

Verkkokauppa.com

Erityisesti tekniikkaa myyvän Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä on sitä mieltä, että joululahjat kannattaa tilata mahdollisimman pian.

– Erityisesti suosikkilahjat saattavat loppua kesken.

Vielä ensi viikollakin ehtii kuitenkin toimitusaikojen puolesta tilata.

–  Yleensä takaamme lahjojen ehtimisen jouluksi, kun ne tilataan noin viikkoa ennen jouluaattoa.

Postin lakko ei näy joulun verkkokauppatilauksissa.

Stockmann

Stockmanninkin verkkokaupassa toimitustilanne on hyvä, ja luvatuista toimitusajoista on pystytty pitämään kiinni.

– Lahjat ehtii tilata postitoimituksena 17. joulukuuta asti ja tavaratalonoutona vielä 20. joulukuuta klo 20 mennessä, verkkokaupan myyntipäällikkö Aaro Airaskorpi kertoo.

Hänkin muistuttaa, että on hyvä olla ajoissa liikkeellä, jotta saa juuri oikeanväriset ja -kokoiset tuotteet pukinkonttiin.

Finnish Design Shop

Designjoululahjatkin ehtii vielä tilata.

– Viimeistään 18.12. tehdyt tilaukset toimitetaan jouluksi, kertoo Finnish Design Shopin toimitusjohtaja Teemu Kiiski.

– Varastotuotteet lähetetään tilausta seuraavana arkipäivänä ja toimitetaan perille Suomessa 1–2 päivässä. Lakon aiheuttamat viivästykset Postin toimituksiinkin ovat jo tasaantuneet.

Jos tuotetta ei ole varastossa, verkkokaupassa kerrotaan, kuinka kauan tuotteen saaminen arviolta kestää.

Lahjat ulkomailta?

Joskus verkkokauppatilaukset tuntuvat saapuvan ulkomailta nopeammin kuin kotimaasta, mutta tässäkin on eroja. Hyödynnä verkkokauppojen asiakaspalvelua ja kysy, ehtisitkö saada lahjasi vielä jouluksi. Joissakin verkkokaupoissa on myös valittavana hieman kalliimpi pikatoimitus. Osa kaupoista kertoo sivuillaan erikseen joulun toimitusajoistaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.