Ajatus siitä, että itsekuri onkin vain empatiaa tulevaa itseään kohtaan, on aika kiva.

”Otetaanko vielä yhdet?” Siinä ystäväni mielestä suomen kielen kaunein lause. ”Se kuvaa hetkeä, jolloin on niin kivaa ja seura niin hyvää, ettei vielä malta lähteä kotiin”, kuuluu perustelu. Tunnistan ja allekirjoitan.

Mutta on niitäkin ihmisiä, jotka bileiden ollessa parhaimmillaan ilmoittavat, että olipa kivaa, lähden tästä kotiin, koska haluan huomenna olla pirteä. Samat tyypit lähtevät lenkille säässä kuin säässä, syövät terveellisesti myös lomalla ja säästävät eläkevakuutukseen tai muuhun hamassa tulevaisuudessa ilahduttavaan asiaan. Sitä sanotaan itsekuriksi.

Mutta miten tylsää! Elämä on juhla. Ja eikö hetkeenkin pitänyt tarttua? Nauttia nyt, koska huomisestahan ei koskaan tiedä.

Hyvällä itsekurilla varustetut ihmiset taitavat kuitenkin tietää paremmin. Tuoreen aivotutkimuksen mukaan itsekuri nimittäin aktivoituu samassa kohtaa aivoja kuin empatia. Ja tarkemmin: ihmiset, joilla on itse­kuria, ovat myös empaattisempia itseään kohtaan.

Hyvällä itsekurilla varustetut ihmiset taitavat kuitenkin tietää paremmin.

Olen aina aiemmin ajatellut empatiaa ominaisuutena, joka kohdistuu muihin ihmisiin, ja kuvitellut olevani siinä ihan kelpo. Kun on kyse toisista, petaan tilanteita säntillisesti ennakkoon välttääkseni ikävät seuraukset: Viikonloppureissuilta hoidan perheemme ajoissa kotiin, jottei lapsia aamulla väsytä. Ystävien illanviettoon varaan pöydän heti, ettemme jää ilman. Töissä säädän turhankin paljon tulevaa estääkseni viime hetken paniikit.

Rotini repsahtaa tasan siinä kohtaa, kun seurauksista kärsin ihan itsekseni: syön liikaa, istun iltaa turhan pitkään, skippaan säännöllisen joogan, torkutan aamuisin niin pitkään, että tulee kiire, ja teen veroilmoitukseni joka vuosi paniikissa viimeisenä yönä.

Ajatus siitä, että itsekuri onkin vain empatiaa tulevaa itseään kohtaan, on aika kiva. Pitäisikö kokeilla? Heti huomenna?

Temptation Island -sarjasta tuttu pariskunta Daniel Lehtonen ja Eveliina Uosukainen saivat pelastettua suhteensa ja selviytyivät kihloihin.

Bile-Danina tutuksi tullut Daniel Lehtonen on mennyt kihloihin rakkaansa Eveliina Uosukaisen kanssa. Pariskunta tunnetaan suomalaisista reality-sarjoista, mutta viimeisimpänä Temptation Island Suomesta, jossa he olivat testaamassa parisuhdettaan ja luottamusta toisiinsa.

Instagramin kuvapäivityksestä päätellen pariskunnan suhde on äärimmäisen hyvällä tolalla. Suloisessa kuvassa pariskunta suutelee ja esittelee vasemman nimettömän sormuksia.

– Minusta tuli maailman onnellisin tyttö viime iltana. Rakastan sinua niin paljon, enkä voi uskoa, että saan viettää loppuelämäni kanssasi, Eveliina kirjoitti päivityksensä yhteyteen englanniksi.

”Hottikset -kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä.”

Pariskunta tutustui toisiinsa alunperin Temptation Island -sarjan kuvauksissa muutama vuosi sitten, kun he molemmat olivat ohjelmassa mukana sinkkuina. Sittemmin Daniel on etsinyt rakkautta muun muassa Hottikset-sarjasta, mutta rakkaus Eveliinaan syttyi jo sarjan kuvausten aikana.

Vuosien aikana Daniel on kokenut aikamoisen muodonmuutoksen, sillä hän on tullut tutuksi öykkäriyteen asti itsevarmana naistenkaatajana, jolla oli kuulemma ollut satoja seksikumppaneita, mutta jonka tahdissa kukaan nainen ei pysynyt. Hottikset-kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä ennen Temptation Islandille palaamista, jossa hänestä kuoriutui naistaan arvostava unelmavävy.

Keski-ikäisten miesten hippaleikki on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla.

Mitä ihmettä? Aikuiset miehet leikkivät hippaa? Totta vai tarua?

Totta, kuten The Wall Street Journal tiesi vuonna 2013 julkaistussa artikkelissaan kertoa. Yhdysvalloissa asuu kymmenen keski-ikäisen miehen kaverilössi, jonka hippaleikki oli kestänyt artikkelin julkaisuun mennessä yhtäjaksoisesti jo 24 vuotta. Peli tosin on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla. Hippaa pelataan vain helmikuun ajan – mutta sitäkin intensiivisemmin. Kaverukset ovat jahdanneet toisiaan jopa yhden osallistujan isän hautajaisissa.

Esikoisohjaaja Jeff Tomsic on nyt vääntänyt merkillisestä ystävysporukasta komedian Kiinni jäit! Ikuisiksi teineiksi jämähtäneistä miehistähän on viime vuosina väsätty sen tuhannen elokuvaa. Niistä Kiinni jäit! eroaa vain siinä, että se perustuu tositapahtumiin.

Kymmenhenkinen posse on tiivistetty viiteen. Pääosissa sähläävät Jeremy Renner, Jon Hamm, Ed Helms, Jake Johnson ja Hannibal Buress. Kiintiönaisina vilahtavat Isla Fisher ja Annabelle Wallis. Huumori on paitsi poliittisesti epäkorrektia, myös yllätyksetöntä ja jankkaavaa. Ainut mikä saa katsojan hieman hymähtämään on Renner, joka leikittelee itseironisesti toimintasankarin imagollaan.
Kiinni jäit!
ENSI-ILTA 20.7. * 1/2