Nyt on käynnissä vähävaraisia lapsiperheitä auttavan Hyvä joulumieli -keräyksen 20. juhlavuosi. Kuva: Hanna Linnakko
Nyt on käynnissä vähävaraisia lapsiperheitä auttavan Hyvä joulumieli -keräyksen 20. juhlavuosi. Kuva: Hanna Linnakko

Lahjoita hyvää mieltä niille, jotka sitä kipeästi tarvitsevat.

Anna ruokaa asunnottomille

Ruokakuljetuspalvelu Wolt ja mainostoimisto Bob the Robot käynnistivät maanantaina kampanjan, jossa pystyi ostamaan kodittomalle jouluaterian viidellä eurolla. Ateriat oli tarkoitus jakaa yhdessä Vailla vakinaista asuntoa -järjestön kanssa. Järjestäjien yllätykseksi ateriat myytiin loppuun alle puolessa tunnissa.

Tämä jälkeen järjestäjät kertoivat, että jouluateriat saatiin jo, mutta Vailla vakinaista asuntoa -järjestön ruoka-apuun voi vielä lahjoittaa. Ja niin moni teki.

”Soitin juuri Vailla vakinaista asuntoa ry:lle ja kerroin statuksen. Siellä ollaan _aivan_ monttu auki ihmisten joulumielestä. Ynnäilimme, että nykyisillä lahjoitetuilla aterioilla heillä säännöllisesti käyvät kodittomat syövät PUOLI VUOTTA. Mitähän tähän sanoisi, muuta kuin että kyllä tässä maassa jouluiloa halutaan jakaa, ihan sama kuka väittää ja mitä”, Woltin Juhani Mykkänen kirjoitti keskiviikkona Woltin Facebook-sivulla.

Lahjoittaa ehtii täällä vielä tänään torstaina.

”En keksinyt teille mitään lahjaa tänä vuonna vaikka kovasti halusin kaikkia muistaa. Niinpä annan teille kaikille 5 €. Teillä kuitenkin on katto pään päällä ja jouluna sapuskaa pöydässä joten annoin lahjani suoraan puolestanne VVA:n käyttöön. Toivottavasti lahjani kelpasi. Hyvää joulua!” kirjoittaa eräs kommentoija, joka on tägännyt kommenttiinsa kaksikymmentä läheistä.

Auta yksinäisiä

”Yksinäisyyttä voi pitää Suomessa lähes kansantautina”, joukko tutkijoita kirjoitti aiemmin syksyllä Helsingin Sanomien yleisönosastossa.

Heidän mukaansa ikääntyneistä peräti 40 prosenttia kärsii yksinäisyydestä.

Hyväntekeväisyysjärjestö Helsinki Mission verkkosivuilla voi lahjoittaa yksinäisille nuorille, lapsiperheille ja vanhuksille. Voit valita esimerkiksi kävelyseuran kotiin unohtuneelle, keskustelutuokioita ahdistuneelle tai kahvihetken yksinäiselle.

Tue mielenterveystyötä

Suomen Mielenterveysseuran sivuilla voit tehdä joululahjoituksen mielenterveyden edistämiseen ja kriisiapuun. Esimerkiksi Mielenterveysseuran kriisipuhelimessa käytiin viime vuonna 50 000 keskustelua.

”Ehkä tämä yksi ainut puhelu auttoi estämään yhden harmaan elämän päättymisen”, yksi kriisipuhelimeen soittanut antoi seuran mukaan palautetta.

Katso Yle Perjantain video Janista, joka tekee vapaaehtoistyötä kriispuhelimessa:

Lahjoita joulupataan

Pelastusarmeijan Joulupata-keräykseen ehtii osallistua kaduilla vielä aatonaattoon perjantaihin asti. Rahoilla autetaan Suomessa asuvia vähävaraisia lapsiperheitä, yksinäisiä vanhuksia ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Keräykseen voi lahjoittaa myös tilisiirrolla.

Anna köyhille lapsiperheille ruokaa jouluksi

Suomen Punaisen Ristin, Mannerheimin lastensuojeluliiton ja Ylen järjestämä Hyvä joulumieli -keräys kerää vähävaraisille lapsiperheille ruokalahjakortteja, joilla he voivat ostaa ruokaa joulupöytään. Keräykseen voi lahjoittaa jouluaattoon asti tilisiirrolla, soittamalla, tekstiviestillä tai netissä.

Tämän vuoden tavoite on kerätä 2 100 000 euroa, joilla voidaan antaan 30 000 perheelle 70 euron ruokalahjakortti. Perheillä on vaikea tilanne esimerkiksi esimerkiksi työttömyyden, sairauden, ylivelkaantumisen, pienituloisuuden tai jonkin muun kriisitilanteen vuoksi.

Haluatko antaa hyväntekeväisyyslahjan? Runsaasti lisää vaihtoehtoja öydät esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun, Planin, Animalian, Unicefin, World Visionin ja Suomen Punaisen Ristin verkkokaupoista.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.