Alkaa olla jo aika siistiä, mutta vielä voit karsia turhaa! Kuva: Shutterstock
Alkaa olla jo aika siistiä, mutta vielä voit karsia turhaa! Kuva: Shutterstock

Kodin raivaaminen on niin inspiroivaa, että opaskirjoja ilmestyy enemmän, kuin ehtii lukea. Tässä muutama uutuus kätevinä kirjalyhennelminä!

Mites, onko tullut viime aikoina siivottua ja raivattua kotia?

Jos et, se ei ainakaan johdu alan kirjallisuuden puutteesta. Uusia kotimaisia oppaita on tarjolla useampi, mutta koska kaikki lukemiseen menevä aika on pois siivoamiselta, ota tästä lyhennelmät – niistä on riisuttu pois turhat, tilaa vievät sanat.

Mira Ahjoniemi: Loistava järjestys (Otava)

Kon Mari -fanituote, josta puuttuu innoittajan kulttia muistuttava hömpsähtäneisyys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 • Ehdottaa hyvin roimaa karsimista: inspiroivaa ja nopeaa luettavaa, mutta ehkä vaikeammin tehty? Hiukan maaninen ote.
 • Ahjoniemen kodissa ei montaa tavaraa ole – ”et tarvitse sitä” -motto kajahtaa tiuhaan. Mitään tilaa vieviä kirjoja ei tarvita, saati vieraspyyhkeitä tai muuta turhaa vaatetta. Täytyy vain pestä pyykkiä useammin. Vinkki: pesukoneen pystyy hyvin lataamaan ja käynnistämään toisella kädellä samalla, kun peset toisella hampaita.
 • Tekstiä vähän, pohdiskelua vielä vähemmän, kaiken minimalismin seassa hämmästyttävä Erityisherkkyys-osio: ”Ota kodissasi huomioon kaikki eri tavoin erityisherkät perheenjäsenesi”. Häh?
 • Kivat kaapintyhjennysohjeet: varaa eväät ja tuntikausia aikaa, tyhjennä koko kaapin sisältö kerralla sängylle ja aloita raakkaaminen kasan reunasta. Syö eväät välissä, mutta jatka homma loppuun asti yhdellä istumalla.

Jenni Sarras: Tavarataidot – arkijärjellä koti kuntoon (Tammi)

Arkijärki-bloggaajan perusteellisen monisanainen, marttamainen kirja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 • Lähtee tavarapaljouden historiallisista syistä ja ehdottaa elämäntaparemonttia. Karsinta on toisaalta turhaa, jos sietää oman tavaramääränsä ja arki sujuu sen kanssa elellessä. Armeliasta!
 • Paneutuu huomattavan paljon siihen, mitä poistettaville tavaroille tehdään. Mukana selventävä/ahdistava kaavio siitä, mihin mikäkin turhaksi tuomitsemasi tavara kuuluu.
 • Hyvä idea: poistolaatikko kotiin – keräilypiste turhalle kamalle, joka joutaa lähteä.
 • Apukysymykset voivat auttaa tavaroista luopumista: 1. Mihin tarkoitukseen tämä esine pitäisi säästää? (Jos et osaa vastata muuta kuin että joskus voi tarvita johonkin, heitä pois.) 2. Voiko korvaavan hankkia helposti? (Jos voi, heitä pois) 3. Onko tälle paikka, johon se mahtuu olematta tiellä? (Jos on, sen kun säilytät.)

Ilana Aalto: Paikka kaikelle – Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan (Atena)

Kulttuurihistorioitsijan näkökulma järjestämiseen ja tarpeeseen järjestää.

 • Alkaa ärsyttävästi sotkuisen eteisen kauhistelulla, mutta petraa reilusti! Osoittautuu oivaltavaksi kirjaksi, jossa enemmän pohdiskellaan tavaran ja siisteyden ympärillä kuin neuvotaan.
 • Parasta antia on yhteiskunnallinen osuus ja historialliset detaljit. Tiesitkö, että penisilliiniä ei olisi keksitty, jos keksijän työhuone ei olisi jäänyt lomalle lähtiessä pahaan sotkuun ja bakteeriviljelmä päässyt homehtumaan?
 • Ja mietipä sitä, että tavaranraivausliike on melkein pelkästään naisten juttu. Miksi sukupuolten tasa-arvo etenee kotitöissä ja kotivastuissa niin hitaasti? Johtaako kaikki tämä marittamisbuumi naiset jälleen miettimään liikaa kotiasioita – pitäisikö rentoutua ja keksiä jotain muuta ajateltavaa?
 • Käytännön neuvot tiivistyvät otsikon ”kaikelle paikka” -filosofiaan. Ihminen ei tule laittaneeksi mitään asiaa paikalleen, jos sille ei ole helppoa paikkaa. Huom! Helppoa: ei saa olla montaa avattavaa ovea ja laatikon kantta.
 • Vinkki: tarkastele kotona lojuvia esineitä ja aloita uuden järjestyksen laatiminen miettimällä, miksi ne jäävät siihen mihin jäävät, kuka ne jättää ja onko niillä paikkaa?
Sisältö jatkuu mainoksen alla