Alkaa olla jo aika siistiä, mutta vielä voit karsia turhaa! Kuva: Shutterstock
Alkaa olla jo aika siistiä, mutta vielä voit karsia turhaa! Kuva: Shutterstock

Kodin raivaaminen on niin inspiroivaa, että opaskirjoja ilmestyy enemmän, kuin ehtii lukea. Tässä muutama uutuus kätevinä kirjalyhennelminä!

Mites, onko tullut viime aikoina siivottua ja raivattua kotia?

Jos et, se ei ainakaan johdu alan kirjallisuuden puutteesta. Uusia kotimaisia oppaita on tarjolla useampi, mutta koska kaikki lukemiseen menevä aika on pois siivoamiselta, ota tästä lyhennelmät – niistä on riisuttu pois turhat, tilaa vievät sanat.

Mira Ahjoniemi: Loistava järjestys (Otava)

Kon Mari -fanituote, josta puuttuu innoittajan kulttia muistuttava hömpsähtäneisyys.

 • Ehdottaa hyvin roimaa karsimista: inspiroivaa ja nopeaa luettavaa, mutta ehkä vaikeammin tehty? Hiukan maaninen ote.
 • Ahjoniemen kodissa ei montaa tavaraa ole – ”et tarvitse sitä” -motto kajahtaa tiuhaan. Mitään tilaa vieviä kirjoja ei tarvita, saati vieraspyyhkeitä tai muuta turhaa vaatetta. Täytyy vain pestä pyykkiä useammin. Vinkki: pesukoneen pystyy hyvin lataamaan ja käynnistämään toisella kädellä samalla, kun peset toisella hampaita.
 • Tekstiä vähän, pohdiskelua vielä vähemmän, kaiken minimalismin seassa hämmästyttävä Erityisherkkyys-osio: ”Ota kodissasi huomioon kaikki eri tavoin erityisherkät perheenjäsenesi”. Häh?
 • Kivat kaapintyhjennysohjeet: varaa eväät ja tuntikausia aikaa, tyhjennä koko kaapin sisältö kerralla sängylle ja aloita raakkaaminen kasan reunasta. Syö eväät välissä, mutta jatka homma loppuun asti yhdellä istumalla.

Jenni Sarras: Tavarataidot – arkijärjellä koti kuntoon (Tammi)

Arkijärki-bloggaajan perusteellisen monisanainen, marttamainen kirja.

 • Lähtee tavarapaljouden historiallisista syistä ja ehdottaa elämäntaparemonttia. Karsinta on toisaalta turhaa, jos sietää oman tavaramääränsä ja arki sujuu sen kanssa elellessä. Armeliasta!
 • Paneutuu huomattavan paljon siihen, mitä poistettaville tavaroille tehdään. Mukana selventävä/ahdistava kaavio siitä, mihin mikäkin turhaksi tuomitsemasi tavara kuuluu.
 • Hyvä idea: poistolaatikko kotiin – keräilypiste turhalle kamalle, joka joutaa lähteä.
 • Apukysymykset voivat auttaa tavaroista luopumista: 1. Mihin tarkoitukseen tämä esine pitäisi säästää? (Jos et osaa vastata muuta kuin että joskus voi tarvita johonkin, heitä pois.) 2. Voiko korvaavan hankkia helposti? (Jos voi, heitä pois) 3. Onko tälle paikka, johon se mahtuu olematta tiellä? (Jos on, sen kun säilytät.)

Ilana Aalto: Paikka kaikelle – Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan (Atena)

Kulttuurihistorioitsijan näkökulma järjestämiseen ja tarpeeseen järjestää.

 • Alkaa ärsyttävästi sotkuisen eteisen kauhistelulla, mutta petraa reilusti! Osoittautuu oivaltavaksi kirjaksi, jossa enemmän pohdiskellaan tavaran ja siisteyden ympärillä kuin neuvotaan.
 • Parasta antia on yhteiskunnallinen osuus ja historialliset detaljit. Tiesitkö, että penisilliiniä ei olisi keksitty, jos keksijän työhuone ei olisi jäänyt lomalle lähtiessä pahaan sotkuun ja bakteeriviljelmä päässyt homehtumaan?
 • Ja mietipä sitä, että tavaranraivausliike on melkein pelkästään naisten juttu. Miksi sukupuolten tasa-arvo etenee kotitöissä ja kotivastuissa niin hitaasti? Johtaako kaikki tämä marittamisbuumi naiset jälleen miettimään liikaa kotiasioita – pitäisikö rentoutua ja keksiä jotain muuta ajateltavaa?
 • Käytännön neuvot tiivistyvät otsikon ”kaikelle paikka” -filosofiaan. Ihminen ei tule laittaneeksi mitään asiaa paikalleen, jos sille ei ole helppoa paikkaa. Huom! Helppoa: ei saa olla montaa avattavaa ovea ja laatikon kantta.
 • Vinkki: tarkastele kotona lojuvia esineitä ja aloita uuden järjestyksen laatiminen miettimällä, miksi ne jäävät siihen mihin jäävät, kuka ne jättää ja onko niillä paikkaa?

Viisi naista syyttää James Francoa seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä. People-lehden mukaan tämä saattoi olla syynä siihen, ettei näyttelijää nähdä Oscar-mittelöissä.

Vuoden 2018 Oscar-ehdokkaat on julkistettu. Joukosta ei löydy varsinaisia yllättäjiä, mutta sen sijaan jonkinlaisena yllätyksenä voi pitää yhden nimen jäämistä ilman ehdokkuutta.

Näyttelijä James Franco on jo voittanut Golden Globen ja Critics’ Choice -palkinnon pääosastaan elokuvassa The Disaster Artist, mutta parhaan miespääosan Oscar-ehdokkaiden joukossa häntä ei siitä huolimatta nähdä.

People-sivusto nostaa esille, että syynä ehdokkuudetta jäämiseen saattaa olla, että useat naiset syyttävät näyttelijää seksuaalisesta häirinnästä. Elokuva-alan seksuaalinen häirintä on ollut jatkuvana puheenaiheena viime syksynä alkaneen #metoo-kampanjan ansiosta.

Los Angeles Times kirjoitti vajaat pari viikkoa sitten, että viisi naista syyttää Francoa valta-asemansa väärinkäytöstä. Artikkelin mukaan mies käyttäytyi seksuaalisesti sopimattomasti opettaessaan näyttelemistä opiskelijoille. Kahden opiskelijan mukaan näyttelijä suuttui, kun naiset kieltäytyivät yläosattomuudesta kuvauksissa. Yksi opiskelija kertoi Francon poistaneen suojavälineen elokuvan suuseksikohtauksen kuvauksissa vuonna 2015.

Suosikille 13 ehdokkuutta

Tänä vuonna eniten ehdokkuuksia, 13 kappaletta, kahmi Guillermo del Toron ohjaama The Shape of Water. Toiseksi eniten eli kahdeksan ehdokkuutta napsahti Christopher Nolanin Dunkirk-leffalle.

Parhaan ohjauksen pystiä tavoittelee pitkästä aikaa nainen, Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig. Viimeksi naisohjaaja on ollut ehdolla vuonna 2010, kun Kathryn Bigelow voitti parhaan ohjaajan palkinnon ensimmäisenä naisena maailmassa elokuvallaan The Hurt Locker.

Paras miespääosa

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name)

Daniel Day-Lewis (Phantom Thread)

Daniel Kaluuya (Get Out)

Gary Oldman (Darkest Hour)

Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.)

Paras naispääosa

Sally Hawkins (The Shape of Water)

Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Margot Robbie (I, Tonya)

Saoirse Ronan (Lady Bird)

Meryl Streep (The Post)

Paras ohjaus

Dunkirk (Christopher Nolan)

Get Out (Jordan Peele)

Lady Bird (Greta Gerwig)

Phanton Thread (Paul Thomas Anderson)

The Shape of Water (Guillermo del Toro)

Paras elokuva

Call Me by Your Name

Darkest Hour

Dunkirk

Get Out

Lady Bird

Phantom Thread

The Post

The Shape of Water

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Katso kaikki ehdokkaat Oscars-sivustolta.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.