Alkaa olla jo aika siistiä, mutta vielä voit karsia turhaa! Kuva: Shutterstock
Alkaa olla jo aika siistiä, mutta vielä voit karsia turhaa! Kuva: Shutterstock

Kodin raivaaminen on niin inspiroivaa, että opaskirjoja ilmestyy enemmän, kuin ehtii lukea. Tässä muutama uutuus kätevinä kirjalyhennelminä!

Mites, onko tullut viime aikoina siivottua ja raivattua kotia?

Jos et, se ei ainakaan johdu alan kirjallisuuden puutteesta. Uusia kotimaisia oppaita on tarjolla useampi, mutta koska kaikki lukemiseen menevä aika on pois siivoamiselta, ota tästä lyhennelmät – niistä on riisuttu pois turhat, tilaa vievät sanat.

Mira Ahjoniemi: Loistava järjestys (Otava)

Kon Mari -fanituote, josta puuttuu innoittajan kulttia muistuttava hömpsähtäneisyys.

 • Ehdottaa hyvin roimaa karsimista: inspiroivaa ja nopeaa luettavaa, mutta ehkä vaikeammin tehty? Hiukan maaninen ote.
 • Ahjoniemen kodissa ei montaa tavaraa ole – ”et tarvitse sitä” -motto kajahtaa tiuhaan. Mitään tilaa vieviä kirjoja ei tarvita, saati vieraspyyhkeitä tai muuta turhaa vaatetta. Täytyy vain pestä pyykkiä useammin. Vinkki: pesukoneen pystyy hyvin lataamaan ja käynnistämään toisella kädellä samalla, kun peset toisella hampaita.
 • Tekstiä vähän, pohdiskelua vielä vähemmän, kaiken minimalismin seassa hämmästyttävä Erityisherkkyys-osio: ”Ota kodissasi huomioon kaikki eri tavoin erityisherkät perheenjäsenesi”. Häh?
 • Kivat kaapintyhjennysohjeet: varaa eväät ja tuntikausia aikaa, tyhjennä koko kaapin sisältö kerralla sängylle ja aloita raakkaaminen kasan reunasta. Syö eväät välissä, mutta jatka homma loppuun asti yhdellä istumalla.

Jenni Sarras: Tavarataidot – arkijärjellä koti kuntoon (Tammi)

Arkijärki-bloggaajan perusteellisen monisanainen, marttamainen kirja.

 • Lähtee tavarapaljouden historiallisista syistä ja ehdottaa elämäntaparemonttia. Karsinta on toisaalta turhaa, jos sietää oman tavaramääränsä ja arki sujuu sen kanssa elellessä. Armeliasta!
 • Paneutuu huomattavan paljon siihen, mitä poistettaville tavaroille tehdään. Mukana selventävä/ahdistava kaavio siitä, mihin mikäkin turhaksi tuomitsemasi tavara kuuluu.
 • Hyvä idea: poistolaatikko kotiin – keräilypiste turhalle kamalle, joka joutaa lähteä.
 • Apukysymykset voivat auttaa tavaroista luopumista: 1. Mihin tarkoitukseen tämä esine pitäisi säästää? (Jos et osaa vastata muuta kuin että joskus voi tarvita johonkin, heitä pois.) 2. Voiko korvaavan hankkia helposti? (Jos voi, heitä pois) 3. Onko tälle paikka, johon se mahtuu olematta tiellä? (Jos on, sen kun säilytät.)

Ilana Aalto: Paikka kaikelle – Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan (Atena)

Kulttuurihistorioitsijan näkökulma järjestämiseen ja tarpeeseen järjestää.

 • Alkaa ärsyttävästi sotkuisen eteisen kauhistelulla, mutta petraa reilusti! Osoittautuu oivaltavaksi kirjaksi, jossa enemmän pohdiskellaan tavaran ja siisteyden ympärillä kuin neuvotaan.
 • Parasta antia on yhteiskunnallinen osuus ja historialliset detaljit. Tiesitkö, että penisilliiniä ei olisi keksitty, jos keksijän työhuone ei olisi jäänyt lomalle lähtiessä pahaan sotkuun ja bakteeriviljelmä päässyt homehtumaan?
 • Ja mietipä sitä, että tavaranraivausliike on melkein pelkästään naisten juttu. Miksi sukupuolten tasa-arvo etenee kotitöissä ja kotivastuissa niin hitaasti? Johtaako kaikki tämä marittamisbuumi naiset jälleen miettimään liikaa kotiasioita – pitäisikö rentoutua ja keksiä jotain muuta ajateltavaa?
 • Käytännön neuvot tiivistyvät otsikon ”kaikelle paikka” -filosofiaan. Ihminen ei tule laittaneeksi mitään asiaa paikalleen, jos sille ei ole helppoa paikkaa. Huom! Helppoa: ei saa olla montaa avattavaa ovea ja laatikon kantta.
 • Vinkki: tarkastele kotona lojuvia esineitä ja aloita uuden järjestyksen laatiminen miettimällä, miksi ne jäävät siihen mihin jäävät, kuka ne jättää ja onko niillä paikkaa?

Moni julkisuudesta tuttu nuori tulee varsin maineikkaasta perheestä. Testaa, osaatko yhdistää jälkikasvun vanhempaansa!


 

Varoituksen sananen: tämä visa ei ole ihan helpoimmasta päästä.


1. Olivia on tullut tunnetuksi somejulkkiksena. Kuka suomalainen taidemaalari on hänen äitinsä?


2. Ava on nähty usein äitinsä kanssa Hollywoodin punaisilla matoilla. Kuka hänen äitinsä on?


3. Tässä kuvassa on vuoden 2014 Miss Suomi Bea. Kuka julkisuudesta tuttu tyyppi on hänen isänsä?


4. Shiloh on kiistatta perinyt huulensa äidiltään. Kuka hänen äitinsä mahtaa olla?


5. Vilman vanhemmat erosivat hänen ollessaan lapsi. Kuka tunnettu suomalainen kokki on hänen isänsä?


6. Kuka tunnettu amerikkalaisnäyttelijä on Lily-Rose Melodyn isä?


7. Kuka legendaarinen suomalaisnäyttelijä on Paavon isä?


8. Kuka vuonna 1946 syntyneistä Yhdysvaltain presidenteistä on Barronin isä?


9. Kuka tunnettu suomalainen näyttelijä on hänen äitinsä?


10. Kukapa ei tunnistaisi Roope Salmista! Mikä hänen näyttelijäisänsä etunimi on?


11. Myös Sonjan isä on yksi Salmisen suvun näyttelijöistä. Mikä Sonjan isän etunimi on?


12. Kuka edesmennyt pop-legenda on Parisin isä?


13. Räväkkätukkaisen Sofia Mäkkylän äitikin on tunnettu näyttävästä tyylistään. Kuka hänen äitinsä on?


14. Näyttelijä, laulaja ja malli Jadenilla on Instagramissa lähes 10 miljoonaa seuraaja. Kuka on hänen isänsä?


15. Kasperi seurasi isänsä jalanjäljissä jääkiekkokentille. Kuka kiekkoilija hänen isänsä on?


16. Kuka tunnettu urheilija on Brooklynin isä?


17. Rafael on seurannut isänsä jalanjäljissä kirjallisuuden maailmaan. Kuka hänen isänsä on?


18. Kuka maailmankuulu laulaja on Lourdes Leonin äiti?


Ei ollut ihan helppoa, vai oliko?

 

Jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa alla olevien painikkeiden avulla ja pyydä kavereitasi testaamaan, tietäisivätkö he paremmin.


Ei ollut ihan helppoa, vai oliko?

 

Jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa alla olevien painikkeiden avulla ja pyydä kavereitasi testaamaan, tietäisivätkö he paremmin.

Yleensä hammaslääkäreitä pelätään turhaan, mutta on myös tilanteita, joissa heitä kannattaakin kavahtaa. Rikossarjassa tutustutaan tosielämän hammaslääkäreihin, joiden taustalta paljastuu murhia ja korruptiota.

IS TV-LEHTI: Hömpähtävistä murhaajatositarinoistaan tunnetun kanavan ohjelmistoa täydentää nyt hammaslääkäreistä kertova sarja.

Dramaattista musiikkia, synkästi valaistuja lähikuvia hammaslääkäristä ja inhaa poraamisen ääntä. Kertoja eläytyy selostaessaan pikkukaupungin hammaslääkärin Johnin ikävästi päättyvän rakkaustarinan. Läheisten haastattelut rytmittävät kuvia verisistä suista. Mukana on genrelle tyypilliseen tapaan myös näyteltyjä kohtauksia.

Missä vaiheessa hammaslääkäri sekoaa ja kenet hän murhaa? Avioeroa hakevan vaimonsa, tämän mustasukkaisen miehen, uuden mielitiettynsä vai tämän aviomiehen? Ei ketään, sillä suureksi lässähdykseksi uhri onkin hammaslääkäri itse!

”Mikäli tykkää näistä amerikkalaisista murhamysteereistä, osuu sarja jokseenkin maaliinsa.”

Avausjakson ratkaisu on kummallinen, sillä muissa jaksoissa hammaslääkärit ovat todellakin murhaajia, eivät uhreja. Ehkäpä tarinat loppuivat kesken, sillä jaksoja on vain kolme. Missään niistä murhat eivät tapahdu varsinaisesti hammaslääkärissä, vaan tekijät nyt vain sattuvat olemaan hammaslääkäreitä. Mikä pettymys!

Mikäli tykkää näistä amerikkalaisista murhamysteereistä, osuu sarja jokseenkin maaliinsa. Lähikuvat paikkaamisesta tuskin aiheuttavat kenellekään erityistä nautintoa, joten kuvasto istuu genreen sopivan kammottavalla tavalla. Harmi vain, ettei sillä ole lopulta varsinaisen murhan kanssa mitään tekemistä.

Eihän näistä merentakaisista mässäilyohjelmista kukaan tule hullua hurskaammaksi, mutta on sitä tappajahammaslääkäreitä lällymmistäkin aiheista dokumentteja tehty.

Hengenvaaralliset hammaslääkärit, Frii, klo 22.55