Vanhassa­kaupungissa on puna­multaa ja karkki­värejä.
Vanhassa­kaupungissa on puna­multaa ja karkki­värejä.

Pikkuisessa Tammisaaressa loma­päivä on kuin kreemillä kuorrutettu: leivokset sulavat suussa, puutalot näyttävät karamelleilta ja rannat peittyvät kultaiseen hiekkaan.

Mansikka-, sitruuna- vai suklaatorttua? Mieli tekisi­ oikeastaan kaikkia. Oijoi, suklaatortussa on tuollainen ihana valuva kuorrutus, mutta mansikkaleivonnaisessa taas muhkea täyte.

Seison Café Gamla Stanin hämärässä myymälässä ja koetan päättää.

Leivokset on aamutuimaan pyöräyttänyt kahvilan omistajaperheen rouva Lena Andersson, ja hänen oma suosikkinsa on suklaatorttu. Eniten menee mansikkaa. Sen pulleat marjat näyttävät espanjalaisilta­ mutta tulevat näin toukokuussakin ihan läheltä Tenholasta.

Näin vaikeaa on turistin elämä Raaseporissa, pienessä Tammisaaren taajamassa.

Pikkustressi kuitenkin haihtuu, kun istahdan ruusukahvikupin­ ja mansikoita tutisevan­ leivonnaisen kera kahvilan puutarhaan. Aurinko käristää 25 asteen voimalla, mutta se ei haittaa, sillä pihan vuosikymmeniä vanhat omenapuut rönsyilevät ylleni­ kukkivana kattona. Tässä turisti­ istuu suoraan alkutuotannon lähteillä: puutarha kasvattaa paitsi omenat myös kriikunat, viinirypäleet,­ aroniat ja herukat kahvilan tarjoomuksia varten.

Anderssonien­ kultainennoutaja Vicki, 10, kävelee laiskasti ohi ja kellahtaa kyljelleen paahteeseen.

Anderssonien perhe asuu pihapiirin keltaisessa talossa, ja kahvilaa pidetään punaisessa hirsituvassa.

Café Gamla Stanin kesän trubaduuri­keikoille voi saapua satoja kuulijoita. Tarjolla on aina mansikkaleivoksia.­

Kesällä asiakkaita hyysää neljä polvea Anderssoneja, jotka tuntuvat olevan Tammisaaren multi­talentein perhe: Bosse-isä keittää myyntiin hyytelöt, Lena-äiti leipoo tuoreherkut, tytär Emma askartelee myytäväksi koruja ja tyttären mies maalaa postikortteja.

Ja ah niin, Tukholmassa asuu muusikkotytär Frida, joka keikkailee muun muassa Bo Kaspers Orkesterin kanssa ja tulee pian kiireavuksi kahvilaan.

Koska isässäkin on muu­sikon vikaa, kesätiistaisin kahvilan asiakkaat saavat nautiskella trubaduurivieraista. Tämän vuoden keikkalistalla ovat näemmä ainakin Ami Aspelund sekä Raakel ja Nicke Lignell.

Kaikki on ihan liiankin suloista.

Eikä suloisuuden tunne häviä, kun astuu kahvilasta keskellä Tammisaaren vanhaakaupunkia. Siksakkia risteilevä 1500-luvun katuverkosto vie punamultaisten hirsitalojen ja pinkkien puutalojen ohi kohti hiekkarantaa.

Vanha rouva matelee hiekkatietä Opelillaan, muuten on aivan hiljaista.

Sadepäivän pelastaa Bion ­leffatarjonta.

Toisin kuin Raumalla ja Porvoossa, täällä vanhakaupunki ei pullistele putiikkeja ja pittoreskeja kahviloita vaan asuintaloja ja niiden vehreitä puutarhoja. Vanha roosaksi maalattu palotornikin on jonkun koti.

Vanhankaupungin korkein kohta on saanut nimekseen Linnanmäki, onhan siellä pieni leikkipuisto ja helteeltä suojaava paikka piknikille.

Antiikkia, antiikkia!

Tammisaari on lähes 470 vuotta vanha, ja sieltä kannattaa ostaa vanhaa. Tarjonnan takaa kymmenisen kirpputoria. On antiikkia, lastenvaatetta ja kuolinpesien kristallikruunuja.

Second hand shop sijaitsee kätevästi keskustassa, ja sen hyllyillä pursuilee kaikkea jääpala­boksista lamppuihin.

Kun pikkuisen pääostoskadun eli Kuninkaankadun alusta ottaa heti askeleen oikeaan, astuu maalaistalon pihapiiriin. Second hand shop on syreenien keskellä piilotteleva mammutti: muinainen ja valtava. Yhdessä puutalossa on mökkilukemista kaipaaville kasapäin dekkareita ja elämäkertoja sekä suomeksi että på svenska, toisesta voi shopata muutamalla eurolla nahka-avokkaat ja hellehatun, kolmannesta pastellinvärisen astiaston. Jos lomareissulle on sattunut mukaan peräkärry, voi tuliaiseksi rahdata vaikka retron plyysisohvan.

Uupuneen osan matkaseurueestaan saa suosiolla jättää lojumaan kirppiksen puutarhaan tai jäätelökahvilaan kielikylpyyn kuuntelemaan paikallisten solisevaa­ ruotsia.

Uutta tarjontaa haikaileville Kuninkaankatu tarjoaa hieman sitä sun tätä. Kompaniet myy Yhdysvaltain ensimmäisen naisen Michelle Obamankin suosimaa norjalaista Oleana-vaatemerkkiä ja Mysiga hem -liike vaaleaa sisustustarviketta. Bimbo-putiikista napataan kassiin Odd Mollya.
Mia Pehto on ­pitänyt Seaside life­style -putiikkiaan Kuninkaankadulla maaliskuusta.

– Muutin tänne Helsingistä rauhallisemman elämän perässä, Mia sanoo.­

Pääostoskatu on Kuninkaan­katu, jonka varrelta löytyy niin
merihenkistä, kierrätettyä kuin kekseliästäkin.

Toukokuun arkitorstaina onkin rauhallista, mutta kesäksi Tammisaareen odotetaan taas tuhansia turisteja ainakin 35 maasta. Mia on varautunut ensimmäiseen kesään hankkimalla rekeille purjehdusvaatteita, rentoja neuleita, lyhtyjä ja tuikkuja. Putiikin kesähitti saattaa olla tarjotin, johon on painettu paikallisalueen kartta. Toimii vaikka merikarttana hädän tullen.

Sitten sitruunatorttua?

Meren ääreen onkin hyvä pysähtyä. Leipomosta ja torilta­ kannattaa poimia koriin herneet, mansikat ja sämpylät ja pölläyttää sitten viltti rantsun nurmikolle.

Tuuli ei pöyhi kesätukkaa sekaisin, kiitos merituulen esteenä olevien tuhansien saarien, ja vaalea hiekka kutkuttelee mukavasti jalkapohjia. Kiihkeimmän loma-­ajan ulkopuolella rannalla mahtuu oikomaan itseään kunnolla, sillä Tammisaaren taajamassa asuu vakituisesti alle 15 000 henkeä.

Lorvailupaikoista ei ole pulaa, tönöttäähän  meren äärellä monenmoista ravintolaa ja puistoa. Stallörsparken keskustassa on nuorison suosiossa, ja toinen vilkas ranta löytyy leirintäalueelta, kävelymatkan päästä keskustasta.

Rauhallisempaa tunnelmaa rakastavat pääsevät hiekkabiitsille metsän keskelle Ramsholmenin kärkeen.

Ja kun viltillä makoilu kyllästyttää, voikin olla taas leivosten aika.

Tammisaarelaisten vinkit

Julia Högnabba ja Amandine ja Ibrahim Ba

Café Wilda (Kustaa Vaasan katu 4)
”Wildassa voi istua puutarhassa ja nauttia taiteesta. Välillä kahvilassa on eri teemoja, esimerkiksi afrikkalaisia iltoja, joihin kuuluu ruokaa ja bändejä.”

Rock Club No.1 eli Ettan (Pohjoinen Rantakatu 15) ja Santa Fe (Erottajankatu 14)
”Tammisaaren parhaat biletyspaikat. Ettanissa soi aina rock ja ruotsalaiset bändit.”

Kahvila-ravintola Baywatch (vierasvenesatama)
”Baywatchissa on ihana terassi, jolle kannattaa poiketa kaljalle ja pizzalle.”

Ramsholmenin ulkoilualue
”Ja illalla sitten lenkille Ramsholmeniin. Se on kiva metsäkävelypaikka. Siellä on myös ihana ranta, jonne kannattaa ottaa piknik­eväät mukaan.”

Charlotte Snabb ja Selim

Tammisaaren Keilailuhalli (Varastokatu 7)
”Kaikki täällä ovat nyt innostuneet keilailusta. Halliin on jopa vaikea saada varattua aikoja.”

Ravintola Rådhuset (Raatihuoneentori)
”Rådhusetista saa aitoa, paikallista ruokaa. Kokki on aivan uskomaton. On vaikea suositella mitään tiettyä ruokalajia, sillä lista vaihtuu usein.”

Mellangård Honung (Svedjantie 65, Tenhola) ja Raaseporin kesäteatteri
”Tenholassa Mellangård Honung tekee hunajasta kaikenlaista, outoakin, mutta ihanaa. Lähellä on myös Raaseporin kesäteatteri. Tänä vuonna ohjelmistossa on En Midsommarnattsdröm på Raseborg. Esitykset ovat Raaseporin linnan raunioilla.”

Caroline Grönqvist

Stallörsparken
”Stallörsparken on kiva puisto, jossa on paljon väkeä pelaamassa lentistä. Samassa puistossa on kesätorstaisin iltatorilla mansikoita, herneitä, kirppistavaraa ja kaikenlaista muuta. Lapset myyvät siellä omia leipomuksiaan, mikä on tosi suloista. Eri puistoissa järjestetään kesällä myös iltajumppia.”­

Kahvila Carl de Mumma (Kustaa Vaasan katu 5)
”Carl de Mummassa on iso terassi. Käyn siellä aina syömässä ison korvapuustin, kun tulen Vaasasta tänne vanhempieni luo.”

Maisemia ja musiikkia

1. Nauti saaristosta kävellen. Hagenin puistoalueelta pääsee sillan yli vehreään Ramsholmeniin. Sieltä puolestaan johtaa silta karumpaan ja kallioiseen Högholmeniin. Käännä selkäsi Tammisaarelle ja katseesi merelle.

2. Hiljenny kirkossa lounaskonserttiin klo 12 keskiviikkoisin 25.6. ­alkaen. Kesä on hyvää aikaa bongailla hää­pareja, sillä kirkko on myös ulkopaikkakuntalaisten makuun.

3. Vuokraa pyörä vaikkapa matkailutoimistosta tai vierasvenesatamasta. Matkailutoimistosta saa pyöräilykarttoja, joissa on reitti­ehdotuksia Hankoon asti.

4. Hurmaannu musiikista Tammisaaren kesä­konserteissa 30.7.–3.8. ­kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen johdolla. Tänä vuonna Tammisaaren kirkossa esiintyy muun muassa lauluyhtye Rajaton yhdessä viulistiveljesten Jaakko ja Pekka Kuusiston kanssa.

5. Piipahda kauneushoitolassa tai hierojalla. Palvelut ovat halvempia kuin isoissa kaupungeissa.

6. Kun Kuninkaankatu on koluttu, pengo puodit Kustaa Vaasan kadulta.

Miten mennä?

Tammisaareen pääsee junalla, bussilla, omalla veneellä tai autolla. Pysäköinti on ilmaista. Tammisaaressa lähes kaikki on kävelymatkan päässä.