Valkoisten kypärien vapaaehtoinen kantaa raunioista loukkantunutta lasta turvaan Syyrian Idlibissä. Kuvat: Reuters
Valkoisten kypärien vapaaehtoinen kantaa raunioista loukkantunutta lasta turvaan Syyrian Idlibissä. Kuvat: Reuters

Siviileitä raunioista pelastava järjestö on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Vuosia jatkuneessa Syyrian sisällissodassa on kuollut poikkeuksellisen paljon lapsia. Heitä ja muita siviilejä auttava White Helmet -vapaaehtoisjärjestö on ehdolla perjantaina jaettavan Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Järjestö tunnetaan sen edustajien käyttämistä valkoisista kypäröistä. Omien tietojensa mukaan valkokypärät ovat pelastaneet Syyrian sodassa yli 60 000 henkeä.

Syyrialaisen avustusjärjestön SAMSin tuoreen tiedotteen mukaan Syyrian suurimman kaupungin Aleppon itäosassa on saarroksissa 300 000 siviiliä, joista peräti 85 000 on lapsia. Näitä ihmisiä kohden kaupungissa on vain 29 lääkäriä.

Syyriassa on myös kova pula ruoasta, lääkkeistä ja välineistä, joilla hoitaa haavoittuneita. Terveydenhuollon työntekijät ovat jättäneet lapsia kuolemaan sairaalan lattialle tarvikkeiden puutteen vuoksi, kertoo New York Times.

”Kun pitelin häntä, tuntui kuin hän olisi minun pieni tyttöni.”

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt viime päivinä video, jolla valkoisten kypärien vapaaehtoinen pelastaa yhden kuukauden ikäisen vauvan Syyrian Idlibissä. Muun muassa Al Jazeera -uutiskanavan Twitterissä jakamalla videolla mies purskahtaa itkuun. Vauva oli ollut loukussa raunioissa kaksi tuntia.

– Vein hänet sairaalaan. Kun pitelin häntä, tuntui kuin hän olisi minun pieni tyttöni, vapaaehtoinen kertoo.

Elokuussa järjestö sai maailman huomion, kun se pelasti viisivuotiaan pojan Omran Daqneeshin. Daqneesh oli jäänyt raunioiden vangiksi ilma-iskun jälkeen. Moni järkyttyi kuvista, joissa hän oli pölyn ja veren peittämänä.

Järjestön virallinen nimi on Syrian Civil Defence, sillä valkoiset kypärät -nimi oli jo käytössä, kun järjestö perustettiin vuonna 2013.

Valkoisten kypärien 3 000 vapaaehtoista ovat tavallisia ihmisiä.

Valkoisten kypärien 3 000 vapaaehtoista ovat tavallisia ihmisiä, esimerkiksi leipureita, puuseppiä, lääkäreitä, opettajia ja sähkömiehiä. Ihmisten pelastamisen ohella he tekevät korjaustöitä, kuten varmistavat, että rakennukset ovat turvallisia.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad on arvostellut valkoisia kypäröitä turhan läheisistä suhteista länsimaihin, jotka rahoittavatkin järjestön toimintaa, kirjoittaa Atlantic. Omien sanojensa mukaan White Helmets on poliittisesti sitoutumaton ja auttaa kaikkia konfliktin osapuolia.

Valkoisten kypärien vapaaehtoiset etsivät ihmisiä raunioista ilmaiskun jälkeen Syyrian Aleppossa viime huhtikuussa.
Valkoisten kypärien vapaaehtoiset etsivät ihmisiä raunioista ilmaiskun jälkeen Syyrian Aleppossa viime huhtikuussa.

Pitkä lista julkkiksia kannattaa valkoisia kypäröitä rauhanpalkinnon saajaksi. Heitä ovat järjestön verkkosivujen mukaan muun muassa näyttelijä George Clooney, elokuvaohjaaja Ben Affleck, laulaja Justin Timberlake, näyttelijä Daniel Craig ja laulaja Alicia Keys.

Järjestö voitti jo syyskyyssa eräänlaisen vaihtoehtonobelin ristityn Right Livelihood -palkinnon. BBC:n mukaan tunnustusta perusteltiin valkokypärien ”uskomattomasta rohkeudesta, myötätunnosta ja humanitaarisesta työstä siviilien pelastamiseksi”. 315 000 euron arvoinen palkinto jaettiin neljän eri tahon kesken.

Järjestöstä on myös tehty Netflix-dokumentti Valkoiset kypärät (2016).

Haluaisitko auttaa Syyrian lapsia?

Rahaa Syyrian sodan lapsille voi lahjoittaa esimerkiksi näiden kotimaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta:

1. Unicef

2. Suomen Punainen Risti

3. Suomen World Vision

4. Pelastakaa lapset

Mielenosoituksissa Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa otettiin kantaa kylteillä.

Vuosi sitten Donald Trump aloitti Yhdysvaltain presidentin virassa. Trumpin virkaanastumista seuraavana päivänä 30 maassa järjestettiin Naisten marssiWomen's March, jolla osoitettiin mieltä Trumpin politiikkaa vastaan ja naisten oikeuksien sekä ylipäätään ihmisoikeuksien puolesta. 

Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä ei ole ollut naisten eikä monen muunkaan ihmisryhmän kannalta mikään lottovoitto, päinvastoin. Niinpä eilen lauantaina marssittiin taas. 

Katso kuvat Naisten marsseilta eri puolilta Yhdysvaltoja ja maailmaa:

Donald Trump nimitti hiljattain joitakin Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten lähtömaita persläpimaiksi. Kaliforniassa marssinut nainen vastasi kyltillä, jossa kertoi olevansa persläpimaiden ruokkimiseen osallistuva kasvitutkija. 

Performanssiryhmä oli pukeutunut muuriksi.

”Kaikkein vaikutusvaltaisimmat ihmiset elämässäni ovat aina olleet naisia”, laulaja Adele kertoo Instagramissa.

 

Best Sign 2018 @womensmarch #womensmarch #nohate #nazi #notwelcome

Henkilön Angela (@angela_marshall_831) jakama julkaisu

”Huomaattehan, miten vähän natseja marsseillamme on”, Denverissä nähty kyltti huomautti. 

Oprah Winfreyn Golden Globe -gaalassa pitämä puhe oli tehnyt vaikutuksen marssijoihin.

Norjalainen Kvinnefronten-feministijärjestö jakoi tämän kuvan Instagramissaan. Myös Norjassa marssittiin.

Tulevaisuus on kuulemma naisten. 

Wonder Woman oli suosittu hahmo marssilla.

 

mother earth 💚 . . . #womensmarch #wome

nsmarch2018 #womensmarchsj #womensmarchsanjose

Henkilön Maria Deloso (@mariaofthebear) jakama julkaisu

Ympäristönsuojelu oli yksi marssin teemoista. 

 

#womensmarch @badgalriri

Henkilön rihanna fenty (@beautyrobz) jakama julkaisu

Rihannan hittibiisi sai kyltissä uudet sanat.

Viime vuoden marssilta tutut vaaleanpunaiset hatut olivat suosittu asuste tänäkin vuonna.

”Aseilla on enemmän oikeuksia kuin vaginallani.”

Aasian-reissulla kaupunkikohteeksi valikoituu helposti Bangkok, mutta mitä jos lähtisitkin Vietnamin Ho Chi Minhiin? Vietnamissa ruoka on varmasti vähintään yhtä hyvää kuin Thaimaassa, ja kaupungin historia tuo reissuun koskettavan toisen tason.

Suuressa ja monipuolisessa Bangkokissa saa kulutettua useamman lomapäivän pelkästään kaupungin vilinää ihastelemalla.

Oletko nähnyt jo Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä Bangkokin hulppeimmat temppelit? Yövytkö aina samassa hotellissa ja syötkö tutuissa ravintoloissa? Jos aiot suunnata tuttuun Bangkokiin, tsekkaa nämä vinkit:

  1. Avani Riverside Bangkok Hotelissa voi yöpyä romanttisesti Chao Phraya -joen rannassa. Tämä luksushotelli on alueen edullisimpia, mutta katon maisema-allas on yksi Bangkokin parhaimpia. 2hh alkaen 120 €/yö. 257 Charoennakorn Road, Thonburi, 10600 Bangkok.
  2. Sühring on kahden saksalaiskokin perustama ravintola, joka on juuri valittu kaupungin parhaaksi. Se tarjoilee modernia saksalaista ruokaa kauniissa puitteissa. No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok.

Jos Bangkok kyllästyttää, matkusta Vietnamiin. Kiehtova Ho Chi Minh eli entinen Saigon hurmaa monipuolisuudellaan.

Nauti metropolin vilskeestä, herkullisesta ruuasta sekä kulttuurista ja tutustu maan mielenkiintoiseen historiaan.

Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
  1. Naked by V myy skandinaaviseen tyyliin sopivaa vietnamilaista muotia. 26 Ly Tu Trong, 3. kerros, District 1.
  2. Vietnamin sota on läsnä kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä War Remnants Museumissa, jonne pääsylippu maksaa alle euron. 28 Võ Văn Tần Phường 6 Quận 3, Ho Chi Minh City.
  3. Propaganda on hauskasti sisustettu bistro ja kahvila, jonne voi pistäytyä syömään tai vain drinkeille. 21 Han Thuyen Bến Nghé.
  4. L’usine on suosittu eurooppalaistyylinen kahvila ja putiikki. Kaupasta voi ostaa myös vietnamilaista suklaata ja teetä sekä vaatteita ja asusteita. 151/1 Đồng Khởi, Bến Nghé ja 70A-70B-68 Lê Lợi, Bến Thành.