Julianne Moore on jo voittaja, vaikkei Oscaria tulisikaan. Nimittäin tuotepakkauksen voittaja! Kuva: Reuters
Julianne Moore on jo voittaja, vaikkei Oscaria tulisikaan. Nimittäin tuotepakkauksen voittaja! Kuva: Reuters

Ja niitä jaetaan tänään, samoin kuin niitä patsaita.

Tiedättekö sellaiset lahjakassit, joita saa, jos osallistuu vaikka seminaareihin? Niissä on muovikansiossa seminaarin ohjelma, ja usein lisäksi mukana jotakin ihanaa korruptiolahjaa, esimerkiksi paikallisen pankin mainoskynä sekä upouusi heijastin.

Oscar-gaalassakin jaetaan lahjapussukoita kaikille, jotka ovat olleet ehdokkaina. Korruptiokassi toimii siis lohdutuspalkintona niillekin, jotka eivät saa kotiinsa patsasta. Etukäteislähteet eivät paljasta, minkä pankin kynä kassista mahtaa löytyä, mutta muusta sisällöstä on jo tietoa. Pussukasta paljastuu noin 125 000 dollarin arvosta kaikenlaista pientä kivaa, kuten:

- maisemajunamatka Kanadan Kalliovuorilla (arvo 14 500 $)

- kolmen yön luksusmatka Toscanaan (arvo 1 500 $)

- ihana lahjakortti, jolla saa mystikko-taidehistorioitsija-yrittäjä Olessa Kantorin lennähtämään paikan päälle keskustelemaan vuoden 2015 horoskoopista, unianalyysistä ja opettamaan mielenhallintaa (arvo 20 000 $)

- vuoden vuokra-Audi A4 (arvo 20 000 $)

- ”glamping”-reissu eli luksusretkeilymatka (12 500 $)

- kokoelma hienohkoja välimerellisiä merisuoloja (1 500 $)

- kaulakoru, johon on kaiverrettu Oscar-gaalan tapahtuma-areenan koordinaatit (150 $)

- kunnon vibraattori (250 $)

- ”O-shot” eli vaginan virkistysoperaatio, jonka luvataan parantavan niin inkontinenssia kuin orgasmeja.

Ökyilevällä, myös melko urpon kuuloisella goodie bagilla ei ole suoraan tekemistä Oscareita jakavan elokuva-akatemian kanssa, vaan se tulee yhteistyökumppanilta. Viime vuonna koko kassista meinattiin jo luopua, koska kävi ilmi, että monet maat verottavat lahjuksia – viime vuoden kassin vastaanottaminen olisi maksanut esimerkiksi Suomen Oscar-ehdokkaille (Selma Vilhunen, Kirsikka Saari ja Elli Toivoniemi elokuvalla Pitääkö mun kaikki hoitaa?) noin 15 000 euroa. Ideasta ei kuitenkaan ole luovuttu vaan on pantu viime vuottakin paremmaksi. Silloin kassi arvioitiin vain 80 000 dollarin arvoiseksi.

Että mahtaa Sandra Bullockia harmittaa, koska hän ei saanut viime vuonna Oscaria ja lahjojakin tuli aika vähän. Toisaalta, Bradley Cooperilla alkaa kohta olla liikaakin vaginanhoitopaketteja ja vibraattoreja nurkissa pyörimässä, koska hän on ehdolla jo ties kuinka monetta vuotta peräkkäin.

Täältä löydät kaikki tämän vuoden vibraattorinsaajat.

Lue myös:

Tuoko lihotusrooli Jennifer Anistonille vihdoin Oscarin?

Oscar-ehdokas Felicity Jones: ”Elän edelleen tavallista arkea”

Oscar-ehdokkaan ohjannut Selma Vilhunen siirtyi tuohivirsutunnelmiin

Madonna Louise Ciccone täyttää 60 vuotta 16. elokuuta 2018. Sen kunniaksi Me Naisten toimituksen kolmella vuosikymmenellä syntyneet fanit listasivat 60 asiaa, jotka Madonna on opettanut meille:

POKASTA

1. Miksi tyytyä yhteen? Laulaja, tanssija, näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja, sijoittaja, kirjailija, muusikko, taiteilija, valokuvaaja, vaatesuunnittelija, kansalaisaktivisti, vaikuttaja, hyväntekijä, seksin papitar, kokonaistaideteos, ikoni. Madonnalla on titteleitä ja ammatteja enemmän kuin jaloissa varpaita. Nykyään riittäisi jo yksikin – madonna.

2. Luontainen lahjakkuus on hyvä alku, mutta vähemmälläkin pärjää. Vielä suurempi merkitys on halulla jättää jälkensä maailmaan. ”Tiedän, etten ole maailman paras laulaja tai tanssija, mutta se ei oikeastaan kiinnosta minua. Olen kiinnostuneempi vetämään ihmisten naruista ja provosoimaan heitä”, Madonna totesi 1991.

Madonna ei ollut edes uransa alkuvuosina aivoton sätkybimbo, jollaisena hänet tahdottiin esittää, vaan tiesi tismalleen, mitä tekee. Kuva: MVPhotos.
Madonna ei ollut edes uransa alkuvuosina aivoton sätkybimbo, jollaisena hänet tahdottiin esittää, vaan tiesi tismalleen, mitä tekee. Kuva: MVPhotos.

3. Älä koskaan anna kenenkään väittää, että osaat vähemmän kuin oikeasti osaat. Kun lukee Lucy O'Brienin kirjoittamaa Madonnan elämäkertaa, yksi ajatus toistuu käytännössä kaikkien yhteistyökumppanien suussa: tämä nainen on todella älykäs, järjettömän skarppi ja pirun pätevä siinä, mitä tekee. Hän osaa sanoittaa ja säveltää, tuntee genret, sovitukset ja nousevat virtaukset, osaa poimia kiinnostavat ilmiöt ja tehdä niistä omannäköisiään taideteoksia. Madonna myös onnistuu toistuvasti valitsemaan näkemykselleen mahdollisimman hyvät kanssatoteuttajat. Kaiken tämän kustannus- ja aikatehokkaasti. Tähdestä olisi voinut puhua kirjassa myös paljon pahaa, ja puhutaankin, mutta tätä totuutta kukaan haastateltavista ei ole halunnut kiistää.

4. Jos ei kokeile, ei voi epäonnistua, muttei myöskään onnistua. American Life -biisin (2003) räp-osuus ei ehkä ollut maailman eeppisin veto, ja varmaan biisin saama kritiikki keljutti jopa Madonnaa. Mutta paljon enemmän olisi keljuttanut, jos ei olisi edes kokeillut. ”Tyyppi laulaa keikalla akustisen numeron ja aivan epävireisesti. Mutta mitäpä se haittaa, jos ei hävetä. Ja miksi toisaalta pitäisi hävetä, jos on Madonna.”

 

Can’t I be Both? 🦋🌈💕

Henkilön Madonna (@madonna) jakama julkaisu

5. Joku aina dissaa, mutta mitäpä siitä. Se kertoo enemmän hänestä kuin sinusta. Sitä paitsi: kuka sanoi, että bitch on haukkumasana?

I’m not your bitch, don’t hang your shit on me. (Human Nature, 1995)

6. Kun vaivaudut tekemään jotain, älä tee yhdentekevää. Esimerkiksi musiikkivideoilla voi kokeilla palavia ristejä, lihan iloihin antautuvaa mustaihoista Kristusta, rakastajaa, jolla on leijonanaamari tai pyrstö, masturbointia, teiniraskautta, Marilyn Monroe -pastissia, itsesi kahlitsemista ketjuilla sänkyyn, tirkistelynäytöstä, ryhmäseksiä, mustaa lateksia, köysiä tai härkätaistelua, noin alkajaisiksi. (Mieluusti ennen kuin kukaan muu keksii tehdä niin.)

TYÖELÄMÄSTÄ

7. Jostain pitää aloittaa. Madonna on esimerkiksi myynyt munkkeja Dunkin' Donutsissa. Hän sai potkut, kun läikytti hilloa asiakkaan päälle.

8. Pomona kannattaa ympäröidä itsensä ihmisillä, jotka ovat sinua vieläkin lahjakkaampia. He eivät varasta valovoimaasi, vaan saavat sinutkin näyttämään paremmalta.

9. Kuormasta saa syödä. Ainakin, jos se on molemmille osapuolille ok. Esimerkiksi taustatanssijoista voi olla paljon iloa.

YHTEISKUNNASTA

10. Kun haluaa sanomansa läpi, kannattaa mennä sinne, missä kuulijatkin ovat. Myös viihdebisneksen kautta voi nostaa esiin tärkeitä yhteiskunnallisia teemoja. Kun Madonnalta 2013 kysyttiin, aikooko hän joku päivä lähteä politiikkaan, hän totesi tekevänsä sitä jo.

”Olen jo politiikassa. Se, mitä teen, on poliittista.”

11. Väkivalta ei johda mihinkään. ”Kyllä, olen ajatellut räjäyttäväni Valkoisen talon. Mutta tiedän, ettei se muuttaisi mitään”, Madonna totesi, kun Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi. 

12. Tärkeintä ei ole voitto. Madonna on tukenut presidentinvaaleissa vuonna 2004 Wesley Clarkia, 2008 ja 2016 taas Hillary Clintonia.

13. Väkivalta ei ole koskaan uhrin syy. Madonna antoi kasvot ja äänen raiskauksen ja perheväkivallan uhreille. Hän on kertonut tulleensa raiskatuksi veitsellä uhaten New Yorkissa 19-vuotiaana. Like A Prayer -levyn (1989) parisuhdeväkivallasta kertovan kappaleen Till Death Do Us Part puolestaan epäiltiin kertovan tähden onnettomasta avioliitosta Sean Pennin kanssa. Vuonna 2015 Madonna kuitenkin kumosi viimein vuosikymmeniä velloneet huhut kertomalla oikeuden edessä, ettei Penn ikinä pahoinpidellyt häntä millään tavoin.  

14. Seksuaalinen ahdistelu on ahdistelua riippumatta siitä, kuka ahdistelee – vaikka ahdistelija olisi maailman halutuin nainen. Justify My Love -musiikkivideolla (1990) esiintynyt malli Amanda Cazalet uskalsi vasta lähes kolme vuosikymmentä myöhemmin kertoa kokeneensa Madonnan lähentelyt epämukavina.

SEKSISTÄ

15. Masturbointi on ok. Madonna ei ehkä ollut ensimmäinen nainen, joka kertoi julkisesti masturboivansa, mutta hänen ansiostaan kokonaiset sukupolvet tajusivat, että sitä ei tarvitse hävetä.

16. Eka kerta ei lähes ikinä ole ruusuinen. Ei ollut edes Madonnalla, jonka menetti neitsyytensä 15-vuotiaana 17-vuotiaan poikaystävänsä Russell Longin kotona. ”Vaikka olin harrastanut seksiä, tunsin yhä olevani neitsyt. Oikeastaan voin sanoa menettäneeni neitsyyteni vasta paljon myöhemmin, kun tiesin, mitä olen tekemässä”, Madonna on todennut.

17. Rajat ovat enemmän tai vähemmän päässäsi. Madonna on sanonut olevansa homomies naisen ruumiissa, mutta ihastuu vähän väliä myös naisiin.

KEHOSTA

18. Kunnossa kaiken ikää! Kuusikymppisellä naisella voi olla rautaisempi fysiikka kuin monella nuoremmalla pimpulalla.

19. Naisellakin saa olla hervoton haba. Tuntuu itsestäänselvältä vuonna 2018, mutta Madonna kasvatti palaa jo silloin, kun hauiksia nähtiin etupäässä Mr. Universum -kisoissa eikä Voguen kannessa.

20. Pikavoittoja ei ole. Madonna on kertonut treenaavansa yhä vähintään 2-3 tuntia päivässä, ja enemmänkin menisi, jos ehtisi. Huhutaan, että liitto Guy Ritchien kanssa kariutui, koska rouva viihtyi paremmin salilla kuin aviovuoteessa.

21. Jooga ei ole pehmolaji. Ennen Madonnaa moni vielä kuvitteli, että joogassa lähinnä pötkötellään matolla, nuuskitaan suitsukkeita ja henkistytään eikä missään nimessä ainakaan hikoilla.

22. Hiki haisee, eikä se ole noloa. Kun tanssii aivonsa pellolle, tuppaa hikoamaan. Kuulemma myös Madonnan hiki haisee tyrmäävältä.

23. Kukaan ei tykkää ihan kaikesta kropassaan. Esimerkiksi Madonna pitää jalkojaan ällöttävinä ja olisi mieluusti vähän pitempi kuin 164-senttinen.

24. Finnit eivät katoa, kun täytät 20, mutta älä anna niiden häiritä. Madonna on kertonut kärsivänsä aikuisiän aknesta. Ohjaaja Alek Keshishian paljasti, että Truth or Dare -dokumentti (1991) on enimmäkseen mustavalkoinen muun muassa siksi, että Madonnan finnit näkyivät sillä tavoin vähemmän kuin väreissä.

RUUASTA

25. Joskus repsahtaa, mutta miksipä ei. Vaikka 95-prosenttisesti eläisi hyperterveellisellä, makrobioottisella ruokavaliolla, mässyttely silloin tällöin on enemmän kuin ok. Madonna rakastaa pitsaa, sipsejä ja ranskiksia sekä hemmottelee itseään muun muassa sitruunatortulla, macaron-leivoksilla ja Cadburyn suklaamunilla.

TUKASTA

26. Kaikkea kannattaa kokeilla ainakin kerran. Saman naisen päässä voi näyttää törkeän hyvältä mikä tahansa hiusten pituus, kuten kahden sentin siili, skarppi polkka, kiharapilvi tai persmittainen poninhäntä. Samoin käytännössä mikä tahansa hiusväri, kuten platinablondi, pikimusta, kastanjanruskea, vaaleanruskea, hunajanvaalea ja kaikki mahdolliset punaisen sävyt pinkistä porkkanaan.

27. Mieltään saa muuttaa vaikka samantien. Siksi peruukit ja hiuslisäkkeet on keksitty.

28. Juurikasvu ei haittaa.
 

29. Kaikkea ei ole silti pakko kokeilla, edes kerran. Vaikka koko maailma hurahtaisi yhtä aikaa harmaaseen tukkaan, siihen ei ole pakko lähteä mukaan, jos se ei tunnu omassa päässä hyvältä. Sama pätee vihreään, siniseen ja neonkeltaiseen.

30. Tukka ei rajoita sitä, mitä olet. Esimerkiksi blondit eivät ole hentoja, kilttejä ja yksinkertaisia hissukoita.

JA MUISTA KARVOISTA

31. Ihmisen kainaloissa, säärissä ja nivusissa kasvaa karvaa. Myös naisoletetuilla. Ne voi halutessaan ajella. Tai sitten ei. Madonnan lapsuudenkaverin mukaan Madonna lakkasi lukiossa ajelemasta sääriään ja kainaloitaan, vaikka kaikki muut tekivät niin. Madonna näyttää opettaneen saman huolettomuuden Lourdes-tyttärelleen.


32. Myös legendoilla on bikiniraja, ja saa olla. ”Jossain valokuvanäyttelyssä oli jättimäinen Madonna-valokuva, jossa Madonna oli pikkuhoususillaan noin nelikymppisenä. Huomio kiinnittyi bikinirajaan, jossa oli ihan tavallinen, oikein hyvin näkyvä sänki. Madonnallakin on siis sellainen, ja hänelle on ihan ok, että sitä esitellään suurennoksena valokuvanäyttelyssä eri puolilla maailmaa. Se pisti miettimään.”

33. Kulmakarvat saavat näyttää juuri siltä kuin haluat. Nyppimättömät, villit kulmakarvat rehottivat Madonnan naamassa noin 30 vuotta ennen Cara Delevingnea. Siis jo silloin, kun kaikki muut nyppivät ne langanohuiksi. Mutta myös ikoniset kulmakarvat saa nyppiä pois, varsinkin jos nyppiminen rentouttaa.

TYYLISTÄ

34. Pukeutuminen ei ole haudanvakavaa. Jos joku jo vuonna 1991 keksi vetää päälleen kullanvärisen korsetin, jossa on jäätelötötterön muotoiset kupit tisseille, ei vuonna 2018 kannata juuri pohtia sitä, haittaako jotakuta, jos rintsikkasi paistavat vähän liikaa paidan alta. Tai jos ne jäivät aamulla kotiin.

35. Mummohuivi on mainio asuste!

 

It was a long day...............♥️💙♥️💙 #lisbon #italianvogue 🇵🇹🇮🇹

Henkilön Madonna (@madonna) jakama julkaisu

36. Kukkakuosinen housupuku on ehkä yksi maailmanhistorian toimivimmista juhla-asuista.

MUSIIKISTA

37. Klassikot vain paranevat vanhetessaan. ”Like a Virgin ja True Blue olivat mahtavia levyjä jo ilmestyessään ja ovat yhä. Helpon ja simppelin kuuloista, tarttuvaa ja iloista.” ”Holiday! Paras lomallejääntibiisi!”

38. Genrerajat ovat lähinnä päässäsi. Pop, rock, rap, funk, punk, country, folk, r&b, hiphop, house, dance, trance, madonna, mitä näitä nyt on. Itsensä voi myös keksiä uudestaan vaikka pari kertaa vuodessa. ”Rain-biisin video hämmensi. Tyyppi näytti vähän Madonnalta ja kuulostikin Madonnalta, mutta biisi jotenkin ei. Oli se sittenkin.”

39. Aikuinenkin saa fanittaa. Jopa siinä määrin, että vetää keikalle vaipat jalkaan, kun ei halua missata mitään vessareissun takia.

NAISEUDESTA

40. Naisen ei pidä olla naiselle susi. ”Naisina meidän on alettava nähdä oma ja toistemme arvo. Etsittävä vahvoja naisia, joiden kanssa ystävystyä ja liittoutua, joilta oppia, joiden kanssa tehdä yhteistyötä, joista inspiroitua, joita tukea ja joista valaistua”, Madonna sanoi Billboard-gaalassa 2016.

41. Pusu tyttöjen kesken voi olla hiton paljon enemmän kuin pusu tyttöjen kesken. Ainakin, kun pussaajina ovat Madonna, Britney Spears ja Christina Aguilera (ja kun he tekevät sen ensimmäisenä).

42. Feministi ei ole haukkumasana. Se on jotain, mistä kannattaa olla ylpeä, sillä maailma on kaikkea muuta kuin valmis.

”Homojen oikeudet ovat pidemmällä kuin naisten.” Madonna Out-lehdessä 2015

43. Älä tyydy. ”Älä anna miehelle mitään, mitä hän ei anna sinulle ensin”, vastasi Madonna Redditissä kysymykseen, mistä aiheesta hän haluaisi kirjoittaa kirjan naisille.

VANHEMMUUDESTA

44. Äitiys on muutakin kuin biologista äitiyttä. 

45. Vanhemmuus ei ole iästä kiinni. Jos olet viisikymppinen ja jo muutaman lapsen äiti ja koet, että vieläkin olisi annettavaa, maailma on täynnä kodittomia lapsia.

USKONNOSTA

46. Yhtä totuutta ei ole. Katolisuus, juutalaisuus, buddhalaisuus, muut itämaiset filosofiat, islam – vähintään kannattaa perehtyä lukuisiin maailmankatsomuksiin, jotta löytää sen, mistä itselle on eniten hyötyä. Oppeja saa myös soveltaa rusinat pullasta -periaatteella.

47. Fiksukin ihminen voi uskoa selittämättömään. Madonna luottaa tinkimättömästi astrologiaan. Hänellä on myös bronto- ja klaustrofobia, eli hän pelkää ukkosta ja ahtaita paikkoja.

48. Älä tyydy valmiisiin vastauksiin. ”Ehkä Jeesus olikin musta! Tai olisi voinut olla. Joka tapauksessa Like A Prayer -video opetti minulle, että länsimaisessa taiteessa kuvattu pitkäkutrinen, vaaleaihoinen ja sinisilmäinen Jeesus on vain tulkinta. Ja että ihminen voi tehdä oman tulkintansa.” 

ELÄMÄSTÄ

49. Ihmiset tarvitsevat vaikeina hetkinä ymmärtäjää, eivät tuomitsijaa. Vrt. Papa Don't Preach (1987).

50. Uskalla tehdä omat päätöksesi välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat. Sinä olet se, joka niiden kanssa joutuu elämään. Vrt. samainen Papa Don't Preach (1987).

51. Opiskelu kannattaa. Madonna on kertonut olleensa ahkera koulunkävijä. ”Hän luki enemmän kuin kukaan muu tuntemani tyttö, ja monipuolisemmin”, muisteli koulukaveri myöhemmin.

52. Esikuvista voi saada voimaa muuttaa omaa elämää. ”Olin 6-vuotias, kun äitini osti Like a Virgin -lp:n. Mukana tuli juliste, jota äitini ei olisi halunnut minun teippaavan seinälleni, mutta kiinnitin sen silti kaappini oven sisäpuolelle. Madonnan eroottinen ulkoasu sekä laulujen voimakkaat rytmit (en silloin ymmärtänyt sanoista mitään) antoivat voimaa ja rohkaisivat elämään omalla tavalla jo 1980-luvun alussa, kun perhepiirissämme oli paljon muun muassa lestadiolaisia.”

53. Voit nousta jopa esikuviasi isommaksi. Kun sadan vuoden päästä pohditaan, kumpi vaikutti maailmaan enemmän, Madonna vai hänen oma idolinsa Marilyn Monroe, vastaus ei ole yhtään ilmiselvä.

IÄSTÄ

54. Se on numero. Jos olet kolmekymppisenä sinkku, ei huolta. Poikakaverisi ei välttämättä ole vielä syntynyt.

55. Yhä vain numero. Minkä ikäisenä tahansa voi ihan pirun kuuma muija.

 

And then. We ...................🖤 #oscars 2018 🎉🎉🎉🏆. @moschino

Henkilön Madonna (@madonna) jakama julkaisu

56. Vanheneminen ei silti ole naiselle vieläkään ok. Edes silloin, kun olet Madonna. Rypyistä ja kaulasuonista kohkataan ihan samalla tavalla. Samoin siitä, jos ”yrittää leikkiä nuorempaa kuin onkaan” esimerkiksi testaamalla tuoreita musiikkitrendejä.

57. Ikä opettaa. Jos voisit sanoa mitä tahansa kaksikymppiselle itsellesi, mitä sanoisit? ”Älä ota mitään tästä henkilökohtaisesti.” Madonna Redditissä 2013.

”Älä ota mitään tästä henkilökohtaisesti.”

 

#mood

Henkilön Madonna (@madonna) jakama julkaisu

JA NÄIN TAITAVIAKIN MEISTÄ MADONNAN ANSIOSTA TULI!

58. Opimme kädentaitoja... ”Yksi ystäväni osasi piirtää Madonnan profiilin juuri sen näköisenä kuin se oli True Blue -albumin kansikuvassa. Sitä piti itsekin ruveta treenaamaan. Kyllä siinä taidot kehittyivätkin: hahmotin esimerkiksi, miltä näyttää nenä sivukuvassa.” ”La Isla Bonita -henkiset trumpettihousut voi tehdä niin, että pätkäisee vanhat housut polven alta ja sitten ompelee tilalle jotain liehuvaa kangasta. Madonna ei ehkä tätä käsityökikkaa opettanut, mutta toimi aikoinaan inspiraation lähteenä.”

59. ...ja tanssimista... ”Nuorena tanssin salaa Madonnan biisien tahdissa, kun kukaan muu ei ollut kotona.” ”Ala-asteen kotibileissä vedettiin (todella viattomia) koreografioita Like a Virginin tahtiin.” ”Vogue-käsiliikkeitä harjoiteltiin vähintään yhtä paljon kuin myöhemmin Macarenaa.”

60. ...ja avaamaan suumme ilman häpeää! ”Madonna opetti, että minustakin on karaokelaulajaksi! Ensimmäinen biisi, mitä olen julkisesti laulanut karaokessa, oli Papa Don’t Preach.” ”Pelkäsin Sooner or Later -biisiä vuosia, kun se on niin vaikea, mutta samalla rakastin sitä niin paljon, että yhtenä iltana oli ihan pakko tarttua mikkiin. Vähän sinne päin meni, mutta mitä siitä. Ei Madonnakaan ihan joka nuottiin osunut silloin Oscareissa.”

Lähteet mm: Lucy O’Brien: Madonna – elämäkerta (Like 2008/2018), J. Randy Taraborelli: Madonna – An Intimate Biography of a Star at Sixty, Daily Mail, Female First, Harper's Bazaar, Rolling Stone. Kursivoidut sitaatit: Me Naisten toimitus. 

Vanhaa jumppamattoa ei kannata heittää roskiin!

Instagram-sivusto 5-minute crafts julkaisi videon, jossa esitellään jumppamaton uusia käyttötapoja. Tässä hyvät vinkit kootusti.

  1. Astiankuivauskaapin alunen. Ulkomailla asuvalla astiankuivausteline löytyy mahdollisesti keittiönpöydältä, mutta monessa suomalaisessa kodissa mainio kapistus on rakennettu kaapistoon. Vanhasta jumppamatosta saat oivan alustan astioista tippuvalle vedelle.
  2. Leikkuulaudan pidike. Samaan tapaan kumista mattoa voi käyttää myös alustana leikkuulaudalle, joka ei tällöin luista vihanneksia pilkottaessa.
  3. Hiirimatto. Mittaa vanhasta jumppamatostasi parikymmentä senttiä pitkä ja yhtä leveä alue, ja leikkaa se irti. Luistamaton kuminen alusta on oiva kotitoimiston tietokoneen hiirimatoksi.
  4. Läppärin suojapussi. Miksipä et samoilla vauhdeilla kyhäisi matosta myös läppärin suojapussia? Leikkaa matosta tuplasti kannettavasi kokoinen pala ja taita se kahtia. Liitä reunat yhteen siten, että yksi sivu jää taskumaisesti auki. Sujauta läppäri kyytiin.
  5. Cooleri tölkille. Rullaa pieni pala mattoa tölkin ympärille. Oiva tapa pitää tölkki kylmänä.
  6. Lasinalunen. Bileet tulossa? Pyöreistä jumppamaton paloista saat kätevät lasinaluset.

Oli käytetyn jumppamaton uusi käyttötarkoitus mikä tahansa näistä, on se silti syytä puhdistaa hyvin. Onneksi se onnistuu kätevästi ihan pesukoneessa.