Kuka pirulainen nauhoitti aina sinun vhs-kasettiesi päälle? Kuva: Shutterstock
Kuka pirulainen nauhoitti aina sinun vhs-kasettiesi päälle? Kuva: Shutterstock

Ei, ennen ei todellakaan kaikki ollut paremmin. Muistatko vielä nämä asiat, jotka rajoittivat elämäämme 80- ja 90-luvuilla – ja vielä 2000-luvun alussakin?

 1. Piti kelata vuokraamon vhs-video alkuun, jos joku vastuuton ei ollut sitä tehnyt.
 2. Ja ylipäänsä piti kävellä vuokraamon asti, jos halusi viettää elokuvaillan kotona.
 3. Aina joku nauhoitti vhs-kasettisi päälle. Anteeksiantamatonta!
 4. Piti odottaa, että äiti lopetti lankapuhelimessa höpöttämisen, että itse pääsi internetiin.
 5. Tietokonehiiren pohjassa oleva pallo piti puhdistaa moskasta monta kertaa viikossa.
 6. Jos puhelinnumeroa pyörittäessä yksikin numero meni vikaan, koko homma piti aloittaa alusta. Pahimmillaan useita kertoja.
 7. Kolikot loppuivat aina kesken, kun yritti puhelinkopista ilmoittaa vanhemmille, että myöhästyy sovitusta kotiintuloajasta.
 8. Tai sitten puhelinkortista loppui saldo.
 9. Joutui lyömään luurit, kun yritti soittaa ihastukselleen, mutta puhelimeen vastasikin hänen isänsä.
 10. Lisäksi joutui jännittämään, oliko ihastuksen kotona niin moderni puhelin, että siinä näkyi soittajan numero.
 11. Jos oli paljon asiaa, tekstiviestit piti lähettää monessa osassa, koska yhteen viestiin mahtui vain 160 merkkiä. Kalliiksi tuli! 
 12. Käsivoimat hupenivat, jos halusi saada auton ikkunan auki – tai kiinni.
 13. Kirjaston kirjoista joutui pulittamaan isot myöhästymismaksut, kun lainoja ei voinut uusia netissä.
 14. Kuka tahansa saattoi pimpottaa ovikelloa ja tulla kahville.
 15. Korvalappustereoista oli aina patterit loppu.
 16. Radiojuontaja puhui taatusti päälle aina, kun nauhoitti suosikkibiisiään c-kasetille.
L.K.

Vhs-kasettien kelaaminen ja 15 muuta asiaa, joita jouduimme sietämään parikymmentä vuotta sitten

Höh ja pöh! VHS:ssä oli toki heikkoutensa, mutta useimmiten se toimi. Pykivät DVD:t myöhemmin olivat ärsyttävämpiä. Ja jos auton ikkunan avaaminen vei käsivoimat, on mekanismissa vikaa tai käsivoimia ei ollut alunpitäenkään. Ja jos 160 merkkiä ei riitä asian esittämiseen, kannattaa jo ennemmin soittaa! Ja ihan kuka vaan ei kyllä rimputellut tuolloinkaan ovikelloa tullakseen kahville, kyllä se aina oli joku parempi tuttu. Kyllä minä noita kaikkia listattuja asioita sietäisin ennemmin kuin monia...
Lue kommentti

Suvi ja Tyler Riggs ovat pian kahden lapsen vanhempia. 

Huippumalli Suvi Riggs (o.s. Koponen), 29, saa lapsen näyttelijä-mallipuolisonsa Tyler Riggsin, 31, kanssa. Hän kertoi perheenlisäyksestä Instagram-sivuillaan julkaisemalla kuvia neuvolasta.

 

👣♥️

Henkilön suviriggs (@suviriggs) jakama julkaisu

Lapsi on Suville ja Tylerille toinen. Heidän esikoisensa syntyi joulukuussa 2016.

Suvi ja Tyler ovat olleet yhdessä vuodesta 2009. Kihloihin he menivät tammikuussa 2012 ja naimisiin elokuussa 2012.

Suvi tuli alun perin tunnetuksi Mallikoulu-ohjelmasta, jonka hän voitti vuonna 2005. Nykyään hän on kansainvälisesti tunnetuin suomalaismalli. Häntä edustaa eri puolilla maailmaa kolmetoista mallitoimistoa. Suvi on poseerannut muun muassa usean eri maan Vogue-lehden kansissa.

Nykylapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi, mutta luonnosta vieraantuminen koskettaa aikuisiakin.

IS TV-LEHTI: Dokumentaristi Petteri Saarion tärkeässä sarjassa ihmisen ja luonnon suhde näytetään nykyvalossa. Kuusiosaisen sarjan kolmannessa jaksossa keskitytään erityisen merkitykselliseen aiheeseen: lapsiin luonnossa.

Ennen vanhaan lapset olivat lähes aina ulkona, sillä kotona ei ollut tekemistä. Kodit olivat maalla: jokaisella oli ikkunansa alla vehreä luonnon leikkipuisto. Nyt kehityskulkuun on tullut särö. On syntynyt ”turvaistuinten sukupolvi”, kuten Saario kuvaa.

Nämä lapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi. Aikuiset vahtivat ja valvovat vaaroja, piilopaikkoja ei ole ja lapsen liikkuma-alue luonnossa on kutistunut noin 300 metriin kotiovelta. Moni perhe asuu kaupungissa, jossa ei voi liikkua vapaasti. Siksi lähiluonnon säilyminen on tärkeää. Ellei syvälle metsään pääse, on tarkkailtava lähipuistojen elämää, vaalittava eläimistöä ja kasvistoa.

Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Herättävässä dokumentissa näytetään Lahden ja Hämeenlinnan luontokasvatusta. Metsäpäiväkodeissa painotetaan lorvimista luonnossa. Metsissä oleillaan, ja leikki syntyy itsestään. Kanto jätetään metsään, jos lapset niin toivovat.

Hämeenlinnalainen luontopäiväkoti vie lapset joka päivä metsään useaksi tunniksi. Tulokset puhuttelevat: lapset ovat terveempiä, itsevarmempia ja sovittelevampia.

Lopussa muistetaan myös aikuiset. Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Asvalttiviidakot, TV1 ti klo 20.00