Netissä ostokset voi tehdä mukavasti vaikka kotoa käsin.
Netissä ostokset voi tehdä mukavasti vaikka kotoa käsin.

Mitä Me Naisten lukijat ostavat verkosta? Ja mistä?

Netissä tehty kysely paljasti, että nettiostokset ovat monille Me Naisten lukijoille säännöllistä, jopa päivittäistä huvia.

”Olen melkein joka päivä pari tuntia Huuto.netin sivuilla. Olen tilannut sieltä todella paljon (puolet varmaan ihan turhia ostoksia).”

”Kun viime syksynä aloin hankkia tulevalle esikoisellemme tavaroita, tilasin useimmiten niitä netistä. Netti on täynnä vauvojen tavaroihin liittyviä putiikkeja! Suosikkikauppojani ovat muun muassa Baby Style ja Vaunula. Netissä on oltava tarkkana, ettei maksa tuotteista liikaa, ja siksi eri kauppoja kannattaa vertailla. Nettikauppojen sivut kielivät usein siitä, toimiiko palvelu hyvin tai onko kauppa luotettava. On tärkeää, että sivuilla on helppo surffata ja toimitus- ja maksutapa- ja palautustiedot löytyvät ilman suurempia ongelmia. Joissain kaupoissa hinnat voivat olla suhteellisen halvat, mutta postimaksut järkyttäviä.”

”Olen ostanut netistä vuosia, ja kokemukset ovat olleet hyviä. Ostan vaatteita, kodinkoneita, liinavaatteita,elektroniikkaa. Ulkomailta en ole vielä tilannut, mutta tyttäreni on tilannut vaatteita, eikä ongelmia ole ollu.t”

”Ostan säännöllisesti netistä vaatteita, kenkiä, keikkalippuja, kirjoja, pelejä, ja joskus jopa huonekaluja. Suosikkikauppani on Eccon nettikauppa.”

”Parin vuoden olen aikana innostunut nettishoppailusta niin paljon, että siitä on melkein harmia. Tilipäivänä on helppo sortua hulluttelemaan useaan nettikauppaan. Kosmetiikkaan ja edullisiin koruihin uppoaa usein liikaa rahaa. Sähköpostiin putoilevat tarjoukset ovat oikeita karhunrautoja; varsinkin kun mainostetaan ilmaisia toimituskuluja.”

Helppoa ja halpaa

Nettiostoksiin houkuttelevat helppous ja laajat valikoimat. Netistä ostamalla myös säästää, usein reilustikin.

”Netissä on monia "kirpputoreja" joissa myydään tavallisia kirpputoreja parempaa tavaraa kohtuuhinnalla.”

”Suosikkiostarini on Ebay. Ostan myös Tradera.comista ja muutamista muista kirjakaupoista. Parasta Ebayssa ja Tradera.comissa on se, että niissä on ”osta heti” -osasto. Eli jos tuote kiinnostaa eikä jaksa odottaa, saako sen huudettua, voi tuotteen ostaa heti. Nettikirjakaupoissa tekee myös ihania löytöjä poistokirjoista!”

”Viimeisin löytö oli amerikkalainen juhlapukusivusto, josta tilasimme vanhojentanssipuvun. Hintaa kaikkiaan noin 130 euroa. Se oli mittatilauspuku, aivan ihana ja sopiva! Maksan nettiostokset aina luottokortilla, Visa tai Master, ja homma toimii.”

”Ostan netistä mielelläni kirjoja, sillä harvinaisempia ulkomaankielisiä teoksia ei tavallisista kirjakaupoista löydä. Viimeisin villitykseni on tilata ulkomailta kauniita kotilonkuoria erakkoravuilleni, sillä niitä ei Suomesta saa.

”Ostan nykyään melkein kaikki vaatteeni ja kosmetiikan netistä. Etenkin Britanniassa on monia toimivia verkkokauppoja, joista saa erikoisia vaatteita merkeiltä, joita ei Suomessa ole. Suosikkejani ovat Asos, Next, Dorothy Perkins sekä Miss Selfridge. Myös Oasiksella on verkkokauppa. Kosmetiikkaa myyvät halvalla: www.strawberrynet.com, feelunique.com sekä lookfantastic.com. Kaikkia on kokeiltu ja hyväksi todettu!”

”Olen ostanut netistä lentolippuja ja varannut hotellit amerikan matkalle. Käytin Expedia.comia sekä Travelocity.comia. Tein molemmista nettihakuja ennen ostopäätöstä, eikä kummastakaan löytynyt mitään negatiivista. Kaikki toimi loistavasti. Saimme halvemmat hinnat USA:n sisäisille lennoille, kuin mitä olisimme saaneet esim. Ebookersin kautta. Matkoja varatessa kannattaa myös hyödyntää sivustoa Vertaa.fi. Isäni matka Suomi-Peru-Suomi tuli yli 1000€ halvemmaksi kun hänelle sopi lennellä useammalla välilaskulla.”

”Kaikken ihaninta oli, kun ostin pölynimurin netistä, niin sain sen ensinnäkin halvemmalla kuin tavallisesta kaupasta ja lisäksi se tuotiin vielä kotiovelleni!!!”

”Ei tarpeeksi luotettava”

Kaikki eivät kuitenkaan halua ostaa verkosta. Useimmiten syynä on se, ettei nettiä pidetä tarpeeksi luotettavana ostospaikkana.

”En osta netistä. En pidä luottokorttitietojeni naputtelusta bittiavaruuteen.”

”Nettiostokset eivät ole tarpeeksi luotettavia. Haluan nähdä ostamani tuotteen ennen ostopäätöstä.”

”En tee nettiostoksia, koska en luota siihen, että tavara toimitetaan maksamisen jälkeen perille. Myös kuvat näyttävät usein paljon paremmilta, mitä tuotteet oikeasti ovat.”

Varsinaisia kommelluksia nettiostoksilla on kuitenkin sattunut vähän.

”Ostan aika paljon netistä, ja vain kerran petyin palveluun pahasti. Tilasin suomalaisesta nettikaupasta kalaöljykapseleita, kolme purkkia kahden hinnalla. Päätin tilata kerralla kaksi satsia kun halvalla sai. Maksu suoritettiin etukäteen tilauksen yhteydessä. Purkit tulivat, mutta kuuden purkin sijasta vain neljä. Kaiken kukkuraksi laatikon kyljessä komeili parasta ennen –päivämäärä, joka oli mennyt vanhaksi jo pari viikkoa sitten! Palautin purkit kitkerän saatteen kera, mutta rahat sain takaisin vasta monen puhelinsoiton ja kuluttaja-asiamiehellä uhkailun jälkeen. Kyllä meni usko kyseiseen puljuun!"

”Olen tehnyt paljon ostoksia Amazon.comissa. Kerran jouduin reklamoimaan, kun sanakirjan mukana tullut dvd/cd ei toiminut koneessani. He hyvittivät luottokorttiani jo seuraavana päivänä, ja asiakaspalvelun vastaus tuli vielä samana päivänä (joka oli sunnuntai).”

”Olen jo vuosia hankkinut vaatteita Elloksesta. Kerran unohdin palauttaa paketin ja löysin sen vasta kuukauden päästä. Laitoin tilauksen kuitenkin takaisin Ellokseen, eikä siitä tullut mitään ongelmia.”

KOMMENTOI! Mitä nettikauppaa sinä suosittelisit?

Lue myös julkkisten nettivinkit.

Chamath Palihapitiyan mukaan Facebookin luojat eivät ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi – ja nyt kaduttaa. 

Facebookin varhaisiin johtajiin kuuluva Chamath Palihapitiya varoittaa ihmisiä sosiaalisesta mediasta. Aiheesta uutisoi Suomessa Kauppalehti.

Palihapitiya puhui marraskuussa maineikkaassa Stanfordin yliopistossa siitä, miten rahalla voi muuttaa maailmaa, ja kertoi samalla katuvansa sitä, millaisen monsterin Facebookin tekijät loivat. 

– Luulen, että jossakin syvällä, syvällä mielemme sopukoissa tavallaan tiesimme, jotakin pahaa voisi sattua, Pahilipityia sanoo videoidussa Stanfordin-puheessaan.

Palihapitiya kuitenkin sanoo, etteivät Facebookin luojat ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi. Nykyinen somejättiläinen repii Palihapitiyan mielestä sosiaalisia kudelmiamme kappaleiksi. 

– Ollaan siinä pisteessä, että tarvitaan kunnon tauko joistakin näistä työkaluista ja asioista, joihin tukeudutte. Lyhytaikaiset, dopamiinivetoiset palautekoukut, jotka olemme luoneet, tuhoavat yhteiskunnan toimintaa.

Somettomuus luo jännitteitä

Palihipitiya luettelee sosiaalisen median vaikutuksia yhteiskuntaan: Kunnioittavaa ja ymmärryksen lisääntymiseen tähtäävä keskustelu on vähissä, samoin yhteistyötaidot. Harhaanjohtavat tiedot ja valetotuudet sen sijaan kukoistavat. 

Hän suositteleekin, että sosiaaliseen mediaan pidettäisiin etäisyyttä. Itse hän ei somea käytä, eivätkä käytä hänen lapsensakaan. Hän kertoo selanneensa Facebook-feediään alle kymmenen kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. 

Palihapitiya ei kuitenkaan elele hiljaiseloa eristäytyneenä vaan on nykyään pääomasijoittaja Piilaaksossa. Miten hän siis pärjää ilman somea?

– Se on luonut valtavasti jännitteitä sosiaalisissa ympyröissäni, hän myöntää.

Palihapitiya kertoo luopuneensa somen käytöstä, koska ei halunnut tulla ”ohjelmoiduksi”. Valitettavat esimerkit eri puolilta maailmaa osoittavat, että ihmisiä voidaan manipuloida sosiaalisessa mediassa. 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****