Kasvisruokavalio on trendikäs, ja markkinoille pukkaa jatkuvasti uusia, siihen sopivia ruoka-aineita. Uudet innovaatiot eivät kuitenkaan miellytä kaikkia.

Haluatko vähentää lihansyöntiä? Tällä hetkellä se on helpompaa kuin koskaan.

Markkinoilla on runsaasti hyviä proteiininlähteitä, joilla kotikokki korvaa lihatuotteet vaivattomasti. Vanhat kunnon tofut, tempehit ja seitanit saivat keväällä rinnalleen hitiksi nousseet nyhtökauran, ja tänä syksynä lihattomuuden valitsijoita hemmotellaan vielä entisestään.

Lue myös: Tofu, tempeh ja seitan – proteiinipitoiset lihankorvikkeet

Syyskuussa lautaselle pyrkivät esimerkiksi härkäpavuista valmistettu Verso Foodin Härkis ja Valion Mifu. Kasvissyöjät ovat ottaneet härkäpapupohjaisen Härkiksen ilolla vastaan. Maitopohjaisen Mifun kanssa on toinen ääni kellossa.

Vegaanit ovat kyseenalaistaneet voimakkaasti Valion eilen lanseeraaman innovaation – osan se on jopa saanut suuttumaan.

Lue myös: Tutkija kehitti uuden kasvisvaihtoehdon jauhelihalle: tältä maistuu ”nyhtökaura”

Mifua on saatavilla kolmessa ei maussa: original, Välimeren tomaatti ja Meksikon pippuri. Kuva: Valio
Mifua on saatavilla kolmessa ei maussa: original, Välimeren tomaatti ja Meksikon pippuri. Kuva: Valio

”Paistettavaa raejuustoa uudessa paketissa”

Valio mainostaa Mifua hyvänä ”vaihtoehtona lihalle”. Yhtiö kuvailee, että tuote on "aivan uudenlainen, suomalaisesta maidosta valmistettu ja runsasproteiininen pääraaka-aine lämpimään ruoanlaittoon”. Mifu on tuoretta mutta jo valmiiksi kypsää. Sen voi lisätä ruokaan sellaisenaan tai pannun kautta.

Yhtiö haluaa viedä tuotetta ulkomaille, ja moni media on nimennyt tuotteen nyhtökauran haastajaksi.

Suosittua Chocochili-vegaaniruokablogia kirjoittava Elina Innanen heittää Mifun hittileiman romukoppaan. Bloginsa Facebook-sivulla julkaisemassa kirjoituksessa hän kirjoittaa: ”Anteeksi nyt vain Valio, mutta ei tällä epäeettisellä tai epäekologisella tuotteella ole mitään saumaa. Ihmiset haluavat vegaanisia proteiininlähteitä eikä paistettavaa raejuustoa uudessa paketissa.”

”Anteeksi nyt vain Valio, mutta ei tällä epäeettisellä tai epäekologisella tuotteella ole mitään saumaa.”

Innasen mielestä Valio on ainoastaan keksinyt tofun uudelleen – paitsi että tällä kertaa luonnostaan kasvipohjainen tuote on muuttunut eläinperäiseksi.

”Ei sitä kehitystä, mitä kuluttajat tänä päivänä haluavat”, Innanen kirjoittaa.

Vegaaniruokavalio on yksi tämän hetken suosituimmista ruokailmiöistä, ja moni jakaakin Innasen ajatuksen.

”Miten se vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä, jos siirtyy käyttämään toista eläinperäistä tuotetta?” eräs kommentoijista kysyy.

”Miten se vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä, jos siirtyy käyttämään toista eläinperäistä tuotetta?”

”Minuakin tympäisi, kun kuulin tuotteen olevan maitopohjainen. Kerkesin jo innostua, että jos vaikka jokin uusi tofutuote. Enkä ole edes vegaani”, kommenttiketjussa kerrotaan.

Hämmennystä aiheuttanut tuote sai Facebookissa jopa uuden nimen: MitVit.

Vai sittenkin porttituote matkalla vegaaniksi?

Vaikka moni vegaani on uudesta innovaatiosta suuttunut, osa huomauttaa, että lihankorvikkeeksi suunniteltu Mifu saattaa olla monille hyvä vaihtoehto.

”Jos positiivista koettaa tästä hakea, niin jospa tämä olisi se helppo ensiaskel pois lihan käytöstä ja siitä vegaaniksi”, eräs kommentoi.

”Jospa tämä olisi se helppo ensiaskel pois lihan käytöstä ja siitä vegaaniksi”

Kasvissyöjienkin ruokavalio voi nimittäin joustaa: esimerkiksi laktovegetaristit syövät eläinkunnan tuotteista maitoa. Tällaista ruokavaliota noudattavat tuntuivatkin ottavan Mifun ilolla vastaan.

”Minä kokeilen heti! Multiallergiselle, jolla ei ole maitotuotteiden kanssa ongelmaa, tämä kuulostaa oikeasti hyvältä”, kommenttilaatikossa kerrottiin.

Mitä mieltä sinä olet Mifusta? Vastaa oheiseen kyselyyn!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Älkää olko niin negatiivisia

Vegaanit tulistuivat uudesta lihankorvikkeesta: ”Ei sitä kehitystä, mitä kuluttajat haluavat”

Maailma kaipaa lisää kasvissyöjiä (näin olen ymmärtänyt) ja lisää niitä saadaan vain helpottamalla tuollaista säätöä asian ympärillä. Ajatelkaa nyhtistä ja härkistä jauhelihan verrokkina niin ymmärrätte. :) Loistotuotteita molemmat, madaltavat varmasti monen kynnystä kokeilla kasvisruokaa.
Lue kommentti

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos