–Älä mene lehden tai kännykän kanssa vessaan istumaan. Anna suolen toimia luonnollisesti, eli älä esimerkiksi pidätä. Jos pidätät, suolisto tottuu siihen, eikä ehkä toimi enää yhtä hanakasti, Sami Vähäsantanen neuvoo. Kuva: Shutterstock
–Älä mene lehden tai kännykän kanssa vessaan istumaan. Anna suolen toimia luonnollisesti, eli älä esimerkiksi pidätä. Jos pidätät, suolisto tottuu siihen, eikä ehkä toimi enää yhtä hanakasti, Sami Vähäsantanen neuvoo. Kuva: Shutterstock

Nykyiset elintavat rasittavat ihmisen suolistoa. Vatsaelinsairauksiin erikoistunut lääkäri Sami Vähäsantanen kertoo, miten vessassakäynnin pitäisi sujua.

Aamiaiseksi ei mitään, lounaskin jää työkiireiden takia väliin. Vettä pitäisi juoda, mutta kun ei muista. Iltapäivällä töiden jälkeen päivällinen haetaan pikaruokaravintolasta. Urheilulle ei ole aikaa, kun työt ovat vieneet kaikki voimat. Ja työpäivä tietysti on vietetty pylly kiinni työtuolissa.

– Etsimme vaikeuksia nykyisillä elintavoillamme, vatsaelinsairauksiin sairauksiin erikoistunut kirurgi, Jämsän kaupungin Jokilaakson sairaalan johtava lääkäri Sami Vähäsantanen toteaa.

– Kun on kova stressi, yhdellä menee niska jumiin, toisella pää ja kolmannella vatsa, hän sanoo.

Stressi, kuituköyhä ja nesteetön ruokavalio ja epäaktiivinen elämä ovat tavallisimpia syitä suolisto-ongelmiin. Yleisimpiä ilmenemismuotoja ovat löysä vatsa, ummetus, peräpukamat, peräaukon haavauma eli fissuura ja ärtynyt suoli. Vähäsantasen mukaan peräpäästä huolehtiminen maksaa itsensä takaisin.

– Kun peräpään vaivoja tulee, on jouduttu ikävään kierteeseen, jossa elämä pyörii reiän ympärillä, kun pyllyn pitäisi sujuvasti seurata muuta toimintaa, hän sanailee.

Miten normaali peräpää sitten toimii?

– Koska me ihmiset syömme kaikenlaista ravintoa, suolen toiminta on vaihtelevaa. Karkeasti voidaan sanoa, että kun suoli toimii kerran kolmessa päivässä tai kolme kertaa päivässä, puhutaan normaalista vatsantoiminnasta. Pieruja tulee noin 20 päivässä.

Entä normaali uloste, millaista sen pitäisi olla?

– Tyypillistä ulosteelle on, että ei ole yletöntä pahaa hajua. Se säilyttää tullessaan koko lailla muotonsa ja uppoaa pyttyyn veden alle niin kuin normaali kakka tekee. Kakan väri tulee sappinesteestä, eikä niinkään siitä, mitä syödään. Väri ei ole aina tasainen, enkä suosittelisi vertailemaan sitä värikartan kanssa päivästä toiseen, Vähäsantanen selittää.

– On hyvä hieman katsella, että mitä itsestään päästää, mutta toisaalta ei yhden päivän tuloksista kannata vetää hirveän pitkiä johtopäätöksiä.

Jos suoli toimii kauan epänormaalisti tai sen toiminta muuttuu radikaalisti tai kakassa on verta, kannattaa asiaa selvittää lääkärin kanssa.

Amos Rex -taidemuseo ei ole vielä auennut, mutta museon kattopiha on jo Instagram-tähti.

Helsinkiläiset kaverukset Erika Haavisto ja Heli Koistinen potkaisevat sandaalit jalastaan ja kipuavat ylös jyrkkää kivetystä paljon ketterästi. Erikan puhelimen muistiin tallentuu yhteiskuva – kuulemma kaverusten ensimmäinen tästä paikasta.

Vilkaisen Instagramista mallia ja könyän koristekivetystä pitkin erikoisen lasirakennelman viereen. Kurkkaan valtavan periskoopin näköisestä ulokkeesta. Sisällä ei näy oikein mitään.

Nilkkaani sattuu, sillä se on luonnottomassa asennossa. En tiedä, mitä yleensä teen käsilläni. Laitan ne taskuun, kuten eräs toinen herra teki tässä samassa paikassa omassa Insta-kuvassaan.

Räps, räps. Kuvaaja napsii otoksia, kun poseeraan kuperalla katoksella. Vähän hävettää, mutta ei paljon. Onhan täällä muitakin samoissa puuhissa.

Tätä Amos Rexin kattopihaa näkee Instagramissa nykyään usein. Helsingin Lasipalatsinaukiolla sijaitsevasta paikasta on tullut turistien ja paikallisten suosima kuvauskohde. 

Heli tutkii paikalta aiemmin näpättyjä otoksia Instagramista.

– Onpas hienoja kuvia, hän ylistää.

Ei tosin minun kuvani kohdalla. Vaatteeni ovat muotitiedottoman valinta ja taskusta törröttää kynä.  Tuskin sitä kehtaa edes ladata.

 

 

A post shared by Timo Riitamaa (@timoriitamaa) on  

 

A post shared by Elsa Hessle (@elsahess) on

Täydellinen Insta-kuva toimittajalle! Kuva: Amanda Aho
Täydellinen Insta-kuva toimittajalle! Kuva: Amanda Aho

 

Mielenkiintoinen masto

Uuden taidemuseon kattoa käytetään tapahtuma-alueena. Ulkonäöltään se on aika erikoinen. Muutaman metrin korkuiset nupulakivimäiset kummut täydentyvät ruotsinlaivan hytti-ikkunoita muistuttavista, mutta kymmenkertaisen kokoisista laseista.

Kumpujen taustalta kohoaa kymmenien metrien korkuinen valkoinen pylväs, joka muistuttaa ulkomuodoltaan laivan mastoa. Sinne sitten tähystelemään, on moni rohkea varmaan tuumannutkin. Tuskin kukaan on mennyt.

Italialainen Nini Ciccarese ihasteli korkeaa mastoa. Kuva: Amanda Aho
Italialainen Nini Ciccarese ihasteli korkeaa mastoa. Kuva: Amanda Aho

Tiistaisena iltapäivänä paikalla on lähinnä turisteja, kun oppivelvolliset pakertavat pulpeteissaan. Täällä nukutaan ilman pelkoa opettajan valvovasta silmästä.

Italialaisen Nini Ciccaresen mielestä pytinki sopii hienosti Helsinkiin. Hänen mukaansa se näkyy hyvin korkeilta kattoterasseilta.

Erikoinen tolppa kiinnostaa monia. Kuva: Amanda Aho
Erikoinen tolppa kiinnostaa monia. Kuva: Amanda Aho

– Masto on hieno. Se ei ollut tässä vielä viime Suomen-vierailullani, Helsingissä usein käyvä Nino kertoo.

Kuvaajia tulee ja menee. Kohde selvästi kiinnostaa kuin joulukuinen Teneriffa suomalaisia.

Tunnin aikana selfien ottajia ilmestyy useampia. Jos paikalta mielii täydennystä omaan Instagram-profiiliin, kannattaa piipahtaa nopeasti. Muuten saattaa hukkua massaan.

itserakkauden amtööri

Helsingin keskustaan nousi vaivihkaa Instagram-edelläkävijöiden uusi pyhiinvaelluspiste – testasimme, miltä se näyttää kuvassa

Vieläkään en ymmärrä, miksi ihminen kuvaa itseään.Ketä kiinnostaa, itse itsestään otetut kuvat,siis oikeasti? Aivan sama miltä ja mitä somessa näytät, selfieinstituutio kertoo justiinsa sen, kuinka paljon toiset kiinnostaa, ja kiinnostus siihen, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu, on aikalailla nolla.
Lue kommentti

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.