Siinähän on nisuja. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Siinähän on nisuja. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Suomen kieli on kaunista, mutta niin ovat murteetkin!

Meteori, speksi, luddiitti, obstibaatio ja bujoilu. Nämä viisi suomen kielen sanaa osoittautuvat vaikeiksi Me Naisten taannoisessa sanavarastotestissä. (Voit tehdä testin täällä.) Mutta on niitä muitakin sanoja, joiden merkitys ei ole kaikille selvä. Keräsimme kolmisenkymmentä murresanaa. 16 ensimmäistä sanaa ovat todennäköisesti tuttuja ainakin lappilaisille.

Tiedätkö, mitä nämä sanat tarkoittavat?

 1. Leipata = viikata (esim. lakanat)
 2. Lipposet = Lipokkaat eli kengät, jotka saa helposti jalkaan ja joilla voi pistäytyä ulkona (esim. vähän niin kuin sandaalit mutta umpinaiset kärjestä)
 3. Nisu = pulla (Ekkös mulle nisua tarjoa?)
 4. Piettää = pitää esim. kädessä (Pietäppä tätä!)
 5. Tyväri = tyttö (esim. Niemisen tyväri)
 6. Raatata = puhua (Alammapa raatata.)
 7. Rälli = kura, muta – (sora)tiellä on rälliä eli se on pehmeä ja vetinen 
 8. Singutella = venytellä
 9. Sutki = kiero, luihu
 10. Vanthut = lapaset
 11. Vasiten = varta vasten, tahallaan
 12. Viruttaa = huuhdella (esim. pyykkiä)
 13. Viskutella = kuiskutella (Joka viskuttellee, se valehtellee.)
 14. Visto = inhottava, ällöttävä, epämiellyttävä, ruma
 15. Halvaa = haluta (”Mitäs halvat?”)
 16. Pompooli = karkki, makeinen
 17. Viilot = sepalus (”Sinulla on viilot auki” eli housujen vetokeju auki) 
 18. Painettunut – esim. kahvi on painettunutta = kahvi on seissyt pannussa liian pitkään
 19. Vari = kuuma vesi 

 20. Hanu = reilu miespuolinen tyyppi 

 21. Holotna = kylmä

 22. Vörkkeli = essu 

 23. Hantuuki = käsipyyhe 

 24. Muoska = lapsi 

 25. Kehtoittaa eli kun ei viitisisi tai jaksaisi

 26. Ruukata = olla tapana (sama merkitys kuin ruotsin bruka-verbillä)
 27. Pemottaa = penkoa, pöllyttää (sotkea esim. vaatekaappi tai laatikko etsiessään jotakin)
 28. Aliska = alikulkutunneli
 29. Pahki – esim. kävellä pahki pylvääseen eli törmätä pylvääseen
 30. Rotvalli = jalkakäytävän reunakiveys
 31. Rievä = leipä (Tampereelta lähtöisin oleva perinneleipä, usein ohraa)
 32. Vanttuut = lapaset
 33. Lähteä rimpsalle = lähteä viettämään iltaa / bilettämään 
 34. Räköttää = paistaa (aurinko räköttää = aurinko paistaa)
 35. Kummottis = miten (esim. kummottis se tehrä?)
 36. Nyvvai = nyt vai (Ai nyvvai?)
 37. Essä = oletko (Essä koto o?)

Miten hyvin hallitset nuorisokielen? Testaa:

 

Rosaa ahdistaa ja itkettää nyt vähän kaikki, mutta mitä siitä seuraa? Ennustamme. 

Oi voi. Ensitreffit alttarilla -sarjan jakso, jossa parit palaavat häämatkalta arkeen, on pääosin ihan mukavaa katsottavaa. Tunteikasta Rosa-parkaa kuitenkin itkettää ja ahdistaa ihan kaikki.

Eetun kanssa avioitunut ja Roomassa häämatkaillut Rosa selvittää silmät kyynelissä tarvitsevansa aikalisän kaikesta, vaikka Eetun kanssa meneekin kuulemma kivasti. Rosaa ahdistaa muun muassa kiire, jonka takia hän ei ehdi tavata läheisiään. 

– Ei ehdi nähdä ystäviä, ei perhettä, ja nyt kun tarvis just semmosta tukea ja lohdutusta, että oikeasti joku sanoo, että kaikki järjestyy, Rosa murehtii.

Kiirettä tosiaan pitää: Rosa työskentelee sairaanhoitajana päivystyksessä ja tekee paljon yövuoroja. Lisäksi hän harjoittelee triathlonia kilpailumielessä. Ja niin, hän meni juuri naimisiin tv-ohjelmassa, ja uusi puoliso muuttaa nyt hänen kotiinsa kameraryhmän seuratessa. Jotta liitto onnistuisi, uunituoreelle parisuhteelle pitäisi löytyä aikaa.

Mitäköhän tästä tulee?

Vaihtoehto 1: Rosa on uusi rahka-Petri

Vuosi sitten näytetyllä Ensitreffit alttarilla -kaudella nähtiin sarjan suomalaisen historian pahin epäonnistuminen. Asiantuntijoiden naittamat Mari ja Petri tulivat niin huonosti toimeen keskenään, että he päättivät erota jo kesken kauden.

Ennen eroa tapahtui muutama ikimuistoinen sattumus, jotka ilmensivät Marin ja Petrin erilaisuutta. Ensinnäkin Petri kieltäytyi ostamasta ruokaa katukojusta, koska hänellä oli rahkaa kotona jääkaapissa. Toisekseen Petri halusi säilyttää polkupyöräänsä sisällä Marin asunnossa, mikä oli Marista käsittämätöntä. 

Sporttinen Petri osasi olla joustamaton fitness-elämäntapaansa liittyvissä asioissa, mutta kovin dramaattiselta ihmiseltä hän ei vaikuttanut. Tunteikas Rosa lienee ihmisenä aivan erilainen kuin Petri. Silti Rosan intohimoinen suhtautuminen triathlon-harrastukseen tuo mieleen Petrin.

Rosaa ahdistaa, ettei treenaamiselle ole aikaa.

– Jos näyttää siltä, ettei vaan pysty treenaa ja muuta, ei ota siitä stressiä, niin sitten skippaa sen, kisaa ensi vuonna uudelleen, hän pohdiskelee.

– Ei siitä tule kuin kahden ja puolen sadan tappio. 

Onneksi Rosan asunnossa on sentään parveke, jolla triathlon-pyörää voi säilyttää. 

Vaihtoehto 2: Vastakohdat täydentävät toisiaan

Ei ole mitenkään tavatonta, että pariskunnan osapuolista toinen on temperamentiltaan rauhallisempi ja toinen taas tuntee ja näyttää tunteitaan voimakkaasti. Yhdistelmä saattaa toimia myös Rosan ja Eetun kohdalla.

Jos Rosa selviää yövuoroputken, triathlon-treenin ja tuoreen avioliiton yhdistelmästä ilman burn outia, saattaa avioelämä kääntyä aivan auvoiseksikin. 

Vaihtoehto 3: Rosa on uusi Aliisa

Petrin lisäksi Rosassa saattaa nähdä yhtäläisyyksiä toisenkin viime kauden osallistujan kanssa. Viime kaudella Esan kanssa avioitunut Aliisa koki epämääräisiä epävarmuuden tunteita vähän Rosan tyyliin. 

Aliisan ongelmaksi tosin koitui tunteiden vähyys, Rosalla taas on muutaman minuutin välein vaihtelevia tunteita vaikka muille jakaa.

Eiköhän univormupukuiselle, huomenlahjaksi personoituja lauluja lurittelevalle Eetullekin löytyisi tarvittaessa ottajia.

Esan ja Aliisan liitto kaatui lopulta siihen, ettei Aliisa halunnut jatkaa yhdessäoloa, sillä hän ei tuntenut tarpeeksi Esaa kohtaan. Suomen sinkuille unelmamies Esan vapautuminen oli ilouutinen, ja nykyään Esalla on kainalossaan unelmiensa nainen

Eiköhän univormupukuiselle, huomenlahjaksi personoituja lauluja lurittelevalle Eetullekin löytyisi tarvittaessa ottajia. Rosan ja Eetun ennuste on kuitenkin toistaiseksi hyvä ahdistuksista huolimatta. 

Vaihtoehto 4: Ensivaikutelma pettää

Tony Dunderfelt lupaili uusimman kauden alkaessa, että tulossa on kaikkien aikojen kausi, jolla jokainen pari tulee menemään melkoista vuoristorataa. Rosa näkyy jo hypänneen vauhdikkaaseen tunteiden vuoristorataan, mutta Tonyn ennustus voi tarkoittaa muutakin.

Ehkä rauhallisesta Eetusta sukeutuukin ensi jaksossa kyyneliä tirsuva draamailija ja Rosa puolestaan löytää täydellisen zen-tilan? Tai ehkä Team Lällyksi Twitterissä ristityt Eetu ja Rosa muuttuvatkin viileän asiallisiksi? Ikinä ei tiedä. 

Heikin tähänastisen muodonmuutoksen perusteella loppukaudelta voi odottaa mitä tahansa. 

Vappu Pimiä muistelee menneitä Instagramissaan. 

Juontaja Vappu Pimiä, 40, julkaisi Instagram-tilillään valokuvan itsestään yli 20 vuoden takaa. Kuvassa juuri 18 vuotta täyttänyt Vappu hymyilee juomalasi kädessään.

– Sanotaan, et nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.. No, en ehkä ihan allekirjoittais, mut ai niin, tossa mä olinkin just täyttänyt 18, Vappu kirjoittaa kuvan alla.

Kuvatekstin perusteella kuva on otettu 18 vuotta täyttäneen Vapun syntymäpäiväjuhlilla.

Kuvan kommenteissa monet kehuvat Vappua viehättäväksi. Joidenkin mielestä toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu näyttää nykyisin nuoremmalta kuin kuvassa. Kommenteissa nuorta Vappua verrataan esimerkiksi Marilyn Monroeen ja Armi Kuuselaan.