Itseään ja kehoaan kannattaa kuunnella. Kuva: Colourbox
Itseään ja kehoaan kannattaa kuunnella. Kuva: Colourbox

Tuntuuko siltä, että odotat lähestyvää lomaa viimeisillä voimillasi? Näistä merkeistä tunnistat ovella koputtelevan uupumuksen.

"Nyt on vain pakko jaksaa vielä hetki."

Tämän mantran voimin yksi jos toinenkin tuntuu konttaavan kohti edessä häämöttävää kesälomaa.

Jokaista väsyttää silloin tällöin, mutta milloin elimistön avunhuudot olisi syytä ottaa vakavasti?

Nämä oireet paljastavat orastavan uupumuksen:

1. Jatkuva väsymys

Nuutunut olo ja keskellä päivää hiipivä väsymys ovat uupumuksen ensimmäisiä merkkejä. Kun tilanne pahenee, elimistön valtaa yleinen ja jatkuva voimattomuuden tunne. Lopulta jo pelkkä ajatus tekemättömistä asioista aiheuttaa ahdistusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Unettomuus

Aluksi nukahtamis- ja univaikeuksia saattaa esiintyä muutamana iltana viikossa. Mitä uupuneempia keho ja mieli ovat, sitä todennäköisemmin ihminen kärsii myös unettomuudesta, vaikka olisikin väsynyt.

3. Unohtelu ja keskittymiskyvyn puute

Keskittymiskyvyn puute ja asioiden unohteleminen ovat lähestyvän uupumuksen ensioireita. Pahimmillaan nämä oireet voivat voimistua niin, ettei uupunut ihminen lopulta pysty hoitamaan asioita, ja tekemättömiä töitä alkaa kasaantua yhä enemmän.

4. Fyysiset oireet

Rintakivut, sydämentykytykset, hengästyneisyys, huimaus ja päänsäryt voivat kaikki viestiä uupumuksesta.

5. Toistuva sairastelu

Kun elimistön voimat hiipuvat, heikkenee myös kehon vastustuskyky. Siksi usein toistuvat flunssat ja tulehdukset saattavat olla merkki siitä, että kehosi on uupunut.

6. Ruokahalun katoaminen

Ensin vähenee näläntunne, ja muutamia aterioita saattaa jäädä väliin. Pahimmillaan ruokahalu voi kadota kokonaan, joten uupunut ihminen saattaa laihtua hälyttävästi.

7. Ahdistuneisuus

Itselle epätyypillinen ärtyneisyys, jännityneisyys ja huolestuneisuus ovat lähestyvän uupumuksen ensimmäisiä merkkejä. Myöhemmin ihminen saattaa kärsiä niin pahasta ahdistuneisuudesta, että se hankaloittaa töiden tekemistä ja vahingoittaa ihmissuhteita.

8. Masentuneisuus

Surumielisyys ja satunnainen toivottomuuden ja arvottomuuden tunne ovat tunteita, jotka voivat uupumuksen edetessä kehittyä syväksi masennukseksi.

9. Vihan tunteet

Selittämättömät raivonpurkaukset töissä ja kotona saattavat johtua uupumuksesta.

10. Ilon katoaminen elämästä

Elämänilo saattaa hiipua salakavalasti. Ensin ihminen voi olla esimerkiksi haluton lähtemään töihin. Viimeistään siinä vaiheessa, kun ajatus ennen itselle tärkeästä harrastuksesta, perheen kanssa vietetystä yhteisestä ajasta tai ystävien tapaamisesta eivät enää innosta, on aika huolestua.

11. Pessimismi

Kun jokainen elämään ilmaantuva mahdollisuus alkaa tuntua lähinnä mahdollisuudelta epäonnistua, kannattaa pysähtyä miettimään, mistä on kyse ja tarkastella omia voimiaan.

12. Eristäytyminen

Uupumus voi saada sosiaalisenkin ihmisen eristäytymään. Lopulta uupunut ihminen saattaa vältellä kaikenlaisia kontakteja ja hermostua sosiaalisissa tilanteissa.

Lähde: Psychology Today

Lue myös:

Huutaako elimistösi vitamiineja – viisi paljastavaa oiretta

Sisältö jatkuu mainoksen alla