Vaatekoi syö villapaitasi. Kuva Shutterstock
Vaatekoi syö villapaitasi. Kuva Shutterstock

Tuholaiset ja syöpäläiset ovat sopeutuneet kaupunkielämään. Turkiskuoriainen ja vaatekoi tekevät tuhojaan vaatekaapissa ja lutikat aterioivat iholla. Käy ajoissa vastahyökkäykseen!

"Ensin löysin muutamasta neuleestani pieniä reikiä ja ehdin jo syyttää pesukonetta tuhoista. Sitten näin ilmassa lentelevän oljenvärisen pienen perhosen. Vaatekoi! Mistä sellainen historiallinen otus on kotiini löytänyt? Mylläsin vaatekaapit ja -komerot ympäri ja lopulta tein ällöttävän löydön.

Erään kaapin perältä löytyi muovikori, johon oli unohtunut koiran vanha villapaita. Villapaita oli täynnä toukkien kutomaa nukkamaista höttöä ja tuijottipa jopa yksi koin toukka minua kuin uhmaten.

Kuvotuksen vallassa heitin korin sisällön roskiin ja pesin kaapin huolellisesti. Tämän esihistoriallisen otuksen edessä päätin luottaa mummon viisauteen: nyt jokaisessa vaatekaapissa tuoksuu laventeliöljyyn kastettu pumpulipallo." Inkeri, 34 v.

Tuholaiset tulivat taloon

Turkiskuoriaiset, keittiökoisat, museokuoriaiset, riisihäröt, jäytiäiset, lutikat ja muut kodin tuholaiset eivät suinkaan elä ainoastaan historiallisten romaanien sivuilla vaan ovat yllättävän sopeutuneita urbaaniin elämään.

Esimerkiksi lutikoiden määrä on Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen tulleiden yhteydenottojen mukaan lisääntynyt selvästi.

Hyönteistunkeilijoista ihmisille kiusallisimpia ovat juuri syöpäläiset, kuten lutikka tai täi, jotka käyttävät ravinnokseen verta tai ihoa.

– Lutikoista on tullut paljon tiedusteluita. Ja tapaukset ovat menneet vaikeammiksi. Lutikat ovat tottuneet myrkkyihin, ja siksi niitä on aiempaa vaikeampaa saada tuhottua, ympäristötarkastaja Kaisa Hiltunen ympäristökeskuksesta sanoo.

Lisäksi matkustelu ja ihmisten runsas liikkuvuus paikasta toiseen levittävät lutikoita.

Kodin tuholaiset jo yllättävän yleisiä

– Vaikka sanotaan, etteivät tuholaiset liity likaisuuteen, nykyään ehkä siivotaankin vähemmän. Esimerkiksi turkiskuoriaiset pääsevät sitä kautta lisääntymään. Lisäksi kirpputoreilta ostetaan paljon vaatteita, joka auttaa tuholaisten leviämistä, Hiltunen kertoo.

Ympäristökeskuksen ohjeiden mukaan useimmat tuhohyönteiset voidaan torjua rautakaupoista, puutarhamyymälöistä, tavarataloista tai apteekeista ostettavilla torjunta-aineilla. Mutta tietyt tuhohyönteiset, kuten lutikat, tarvitsevat torjuntaan erikoistuneen ammattilaisen.

"Ajattelin tuossa pari vuotta sitten olla järkevä ja pistää jauhot säilöön suureen lasipurkkiin. Ei tainnut vaan kauheasti tullut leivottua, sillä jauhot vanhenivat purkkiin. Meinasin pyörtyä, kun näin purkissa yhtenä päivänä liikettä. Pieniä luikeroita, varmaan jauhomatoja, vilisi purkissa kymmenittäin. Kaadoin järisyttävän inhon vallassa roskapussiin ja jynssäsin kaapin puhtaaksi. Taisinpa vielä hävittää kaikki pusseihin pakatut tuotteet ihan varmuuden vuoksi. Sen koommin madoista ei ole ollut havaintoja." Katariina, 33 v.

"Kun jauhokirppuja löytyi, ne olivat jo ehtineet vaeltaa kaapista toiseen. Sen myrkytysrumban jälkeen (homma piti tehdä useampaan otteeseen) musta on tullut ihan supertarkka ruokien säilyttäjä. Kaikki, siis ihan kaikki, kuiva-aineet säilytetään meillä suljettavissa muovirasioissa tai minigrip-pusseissa. Jos on avattu suklaalevy, minigrip-pussiin! Jauhot, leseet, makaronit, purkkiin! Avaamaton jauhopussi, minigrip-pussiin! Sitä ruuan määrää jonka joutui heittämään pois, kun mitään ei voinut säilyttää sillä joka pussin saumaan ois voinut pesityä ötököitä tai niiden munia…" Johanna, 33 v.

Keittiökoisa

  • Tarkasta kaikki kuivaelintarvikkeet, myös avaamattomat pakkaukset. Heitä kaikki saastuneet tuotteet roskiin.
  • Siivoa huolellisesti kaapit, joista tuholaisia on löytynyt. Imuroi asunto huolellisesti ja hävitä pölypussi.
  • Myrkytä tyhjät kaapit tuhohyönteissumutteilla.
  • Säilytä jatkossa kuivat elintarvikkeet lasi- tai muovipurkeissa tai muovipusseissa.

Lutikat

  • Jos kotoasi löytyy lutikoita tai muita syöpäläisiä, ota välittömästi yhteyttä isännöitsijään. Ammattilaisten hoitama myrkytys on aloitettava mahdollisimman nopeasti. Jos torjuntaa ei aloiteta heti, syöpäläiset voivat levitä myös muihin asuntoihin.
  • Siivoa koti huolellisesti. Imuroi patja ja sänky ja pese petivaatteet 60 asteessa. Hävitä pölypussi heti imuroinnin jälkeen.

Turkiskuoriainen ja vaatekoi

  • Siivoa huolellisesti kaikki hyönteisten mahdolliset oleskelupaikat kuten kaapit, komerot, sokkelit ja lattialistat.
  • Pese tekstiilit 40–60 asteessa. Myös tekstiilien pakastaminen viikoksi tappaa useimmat hyönteiset. Voit myös laittaa vaatteet pariksi tunninksi kuumaan, kuivaan saunaan.
  • Säilytä varsinkin kellareissa, ullakoilla ja varastoissa olevat villavaatteet ja turkikset puhtaina ja tiiviissä muovilaatikossa tai -pussissa.

Lähde: Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Toni Wirtanen esittää Kaija Koon Vain elämää -päivänä Vapaa-biisin, jonka hän aikoinaan kirjoitti Kaijalle.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Kaija Koon päivää. Jaksosta on julkaistu nyt yksi tulkinta, joka on Toni Wirtasen Vapaa. Tonilla on biisiin erikoinen suhde, koska hän on itse kirjoittanut sen Kaijalle.

– Toni tiesi silloin mun elämäntilanteeseen, ja tämä biisi on tehty siihen. Olin juuri eronnut ja taistellut monien asioiden kanssa. 21 vuoden suhteesta lähteminen vaati valtavasti voimaa, Kaija kertoo jaksossa yhden suurimman hittinsä taustoista.

Toni on tehnyt biisistä alkuperäistä rajumman version. Hän kertoo myös, että Apulannan rumpali Sipe Santapukki olisi halunnut biisin aikoinaan Apulannalle.

– Rumpalimme aikanaan valitti, että tän olisi voinut tehdä itsekin, Toni kertoo.

Kaija on otettu Tonin esityksestä.

– Tämä oli tärkeä hetki Tonille ja mulle. Vilisi koko elämä silmien edessä, Kaija mietti esityksen jälkeen.

Vain elämää perjantaisin kello 20 Nelosella.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aliisa ja Esa ovat ajautuneet kriisiin, jota he setvivät yhdessä Tony Dunderfeltin kanssa. Varo juonipaljastuksia!

Edellisessä Ensitreffit alttarilla -jaksossa Aliisa ja Esa mökkeilivät melko leppoisissa tunnelmissa, ja Esa vaikutti oikealta unelmamieheltä.

Tämän viikon jaksossa on tunnelma on taas päälaellaan: Aliisa on tuonut esille epävarmuutensa, jota hän kokee edelleen, kuukausi häiden jälkeen. Aliisaa vaivaa, ettei hän meinaa millään ihastua Esaan, vaan löytää miehestä vain ärsyttäviä piirteitä.

Lue myös: 7 syytä, joiden takia Ensitreffit-Esa on unelmamies

Esalle Aliisan tunnustus on ollut vaikea paikka.

– Näen tämän parisuhdetilanteen ongelmallisena. En tiiä, en tosiaan tiiä. Rupeaa itekin kääntymään pikkuhiljaa epätoivon puoleen, mies sanoo jaksossa.

Aliisan epävarmuus on aiheuttanut sen, että kumpikin on tullut sanoneeksi asioita, jotka loukkaavat. Pari pui riitaansa tapaamisessa psykologi Tony Dunderfeltin kanssa.

– Mä oon tuonut esiin, että mä oon epävarma tästä meidän asiasta. Esa on harmistunut siitä ja kerännyt aika semmosen ison potin semmosta pahaa mieltä, Aliisa selittää jaksossa Tonylle.

”Esa on kerännyt aika ison potin pahaa mieltä.”

Tony kysyy Esalta, onko tällä tapana, että paha mieli räiskähtää esiin.

– No todellakin räiskähtää, Esa myöntää.

Räiskähdyksen tarkemmat yksityiskohdat jäävät jakson perusteella hieman arvoitukseksi, mutta se on selvää, että Esa on onnistunut loukkaamaan Aliisaa pahasti.

– Lähtökohtaisesti luotan ihmiseen sataprosenttisesti. Sitten kun se luottamus tulee rikottua, mä en pysty antamaan sitä takaisin. Että jos mulle sanoo jotain niin pahoja asioita, niin vaikka multa pyytää sitä anteeksi ja kertoo, että ei se ollut tarkoitus, niin mä en pääse irti siitä, Aliisa selittää itkua nieleskellen.

Esa myöntää, että hänen on syytä pyytää anteeksi reaktiotaan ja aiheuttamaansa mielipahaa. Myös Aliisa pyytää Esalta anteeksi sanojaan.

Kaikesta huolimatta parin välillä näyttää koko ajan säilyneen hyvä keskusteluyhteys. Tonyn tapaamisen jälkeen pariskunta antaa kotimatkalla hyvästelypusut, kun Aliisa hyppää junaan.

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin klo 21.00.

Melanie

”Kun se luottamus tulee rikottua...” Ensitreffit alttarilla -parilla mielipaha räiskähtää esiin

Harmi, että tämä pari valittiin yhdeksi pariksi mukaan ohjelmaan. Samalla hukattiin mahdollisuus kahden muun ihmisen löytää toisensa ja saada kenties toimiva, loppuelämän suhde. Edellisen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, luultavasti molemmat ovat kehuneet itsensä liian joustaviksi ja helpoksi ihmiseksi, jotta pari löytyisi. Itse en kuitenkaan haluaisi jakaa elämääni noin tiukan oloisen miehen kanssa kuin Petri. Liian kaavoihin kangistunut ja ei yhtään pelivaraa.
Lue kommentti