Vaatekoi syö villapaitasi. Kuva Shutterstock
Vaatekoi syö villapaitasi. Kuva Shutterstock

Tuholaiset ja syöpäläiset ovat sopeutuneet kaupunkielämään. Turkiskuoriainen ja vaatekoi tekevät tuhojaan vaatekaapissa ja lutikat aterioivat iholla. Käy ajoissa vastahyökkäykseen!

"Ensin löysin muutamasta neuleestani pieniä reikiä ja ehdin jo syyttää pesukonetta tuhoista. Sitten näin ilmassa lentelevän oljenvärisen pienen perhosen. Vaatekoi! Mistä sellainen historiallinen otus on kotiini löytänyt? Mylläsin vaatekaapit ja -komerot ympäri ja lopulta tein ällöttävän löydön.

Erään kaapin perältä löytyi muovikori, johon oli unohtunut koiran vanha villapaita. Villapaita oli täynnä toukkien kutomaa nukkamaista höttöä ja tuijottipa jopa yksi koin toukka minua kuin uhmaten.

Kuvotuksen vallassa heitin korin sisällön roskiin ja pesin kaapin huolellisesti. Tämän esihistoriallisen otuksen edessä päätin luottaa mummon viisauteen: nyt jokaisessa vaatekaapissa tuoksuu laventeliöljyyn kastettu pumpulipallo." Inkeri, 34 v.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuholaiset tulivat taloon

Turkiskuoriaiset, keittiökoisat, museokuoriaiset, riisihäröt, jäytiäiset, lutikat ja muut kodin tuholaiset eivät suinkaan elä ainoastaan historiallisten romaanien sivuilla vaan ovat yllättävän sopeutuneita urbaaniin elämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi lutikoiden määrä on Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen tulleiden yhteydenottojen mukaan lisääntynyt selvästi.

Hyönteistunkeilijoista ihmisille kiusallisimpia ovat juuri syöpäläiset, kuten lutikka tai täi, jotka käyttävät ravinnokseen verta tai ihoa.

– Lutikoista on tullut paljon tiedusteluita. Ja tapaukset ovat menneet vaikeammiksi. Lutikat ovat tottuneet myrkkyihin, ja siksi niitä on aiempaa vaikeampaa saada tuhottua, ympäristötarkastaja Kaisa Hiltunen ympäristökeskuksesta sanoo.

Lisäksi matkustelu ja ihmisten runsas liikkuvuus paikasta toiseen levittävät lutikoita.

Kodin tuholaiset jo yllättävän yleisiä

– Vaikka sanotaan, etteivät tuholaiset liity likaisuuteen, nykyään ehkä siivotaankin vähemmän. Esimerkiksi turkiskuoriaiset pääsevät sitä kautta lisääntymään. Lisäksi kirpputoreilta ostetaan paljon vaatteita, joka auttaa tuholaisten leviämistä, Hiltunen kertoo.

Ympäristökeskuksen ohjeiden mukaan useimmat tuhohyönteiset voidaan torjua rautakaupoista, puutarhamyymälöistä, tavarataloista tai apteekeista ostettavilla torjunta-aineilla. Mutta tietyt tuhohyönteiset, kuten lutikat, tarvitsevat torjuntaan erikoistuneen ammattilaisen.

"Ajattelin tuossa pari vuotta sitten olla järkevä ja pistää jauhot säilöön suureen lasipurkkiin. Ei tainnut vaan kauheasti tullut leivottua, sillä jauhot vanhenivat purkkiin. Meinasin pyörtyä, kun näin purkissa yhtenä päivänä liikettä. Pieniä luikeroita, varmaan jauhomatoja, vilisi purkissa kymmenittäin. Kaadoin järisyttävän inhon vallassa roskapussiin ja jynssäsin kaapin puhtaaksi. Taisinpa vielä hävittää kaikki pusseihin pakatut tuotteet ihan varmuuden vuoksi. Sen koommin madoista ei ole ollut havaintoja." Katariina, 33 v.

"Kun jauhokirppuja löytyi, ne olivat jo ehtineet vaeltaa kaapista toiseen. Sen myrkytysrumban jälkeen (homma piti tehdä useampaan otteeseen) musta on tullut ihan supertarkka ruokien säilyttäjä. Kaikki, siis ihan kaikki, kuiva-aineet säilytetään meillä suljettavissa muovirasioissa tai minigrip-pusseissa. Jos on avattu suklaalevy, minigrip-pussiin! Jauhot, leseet, makaronit, purkkiin! Avaamaton jauhopussi, minigrip-pussiin! Sitä ruuan määrää jonka joutui heittämään pois, kun mitään ei voinut säilyttää sillä joka pussin saumaan ois voinut pesityä ötököitä tai niiden munia…" Johanna, 33 v.

Keittiökoisa

  • Tarkasta kaikki kuivaelintarvikkeet, myös avaamattomat pakkaukset. Heitä kaikki saastuneet tuotteet roskiin.
  • Siivoa huolellisesti kaapit, joista tuholaisia on löytynyt. Imuroi asunto huolellisesti ja hävitä pölypussi.
  • Myrkytä tyhjät kaapit tuhohyönteissumutteilla.
  • Säilytä jatkossa kuivat elintarvikkeet lasi- tai muovipurkeissa tai muovipusseissa.

Lutikat

  • Jos kotoasi löytyy lutikoita tai muita syöpäläisiä, ota välittömästi yhteyttä isännöitsijään. Ammattilaisten hoitama myrkytys on aloitettava mahdollisimman nopeasti. Jos torjuntaa ei aloiteta heti, syöpäläiset voivat levitä myös muihin asuntoihin.
  • Siivoa koti huolellisesti. Imuroi patja ja sänky ja pese petivaatteet 60 asteessa. Hävitä pölypussi heti imuroinnin jälkeen.

Turkiskuoriainen ja vaatekoi

  • Siivoa huolellisesti kaikki hyönteisten mahdolliset oleskelupaikat kuten kaapit, komerot, sokkelit ja lattialistat.
  • Pese tekstiilit 40–60 asteessa. Myös tekstiilien pakastaminen viikoksi tappaa useimmat hyönteiset. Voit myös laittaa vaatteet pariksi tunninksi kuumaan, kuivaan saunaan.
  • Säilytä varsinkin kellareissa, ullakoilla ja varastoissa olevat villavaatteet ja turkikset puhtaina ja tiiviissä muovilaatikossa tai -pussissa.

Lähde: Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Sisältö jatkuu mainoksen alla