Kun surauttaa kuplavesikonetta tai syö appelsiinia, saattaa samalla polkea tietämättään ihmisoikeuksia.

Mitä yhteistä on Soda Stream -hiilihapotuslaitteella, Jaffa-appelsiineilla ja Ahavan Kuolleenmeren kosmetiikalla? Kaikki nuo tulevat Israelin miehittämiltä palestiinalaisalueilta.

Kirkon Ulkomaanavun Pauliina Liukkonen, miksi nuo tuotteet ovat ongelma?

Siirtokunnat ovat laittomia ja keskeinen kompastuskivi rauhalle Lähi-idässä. Niistä tulevia tuotteita myydään virheellisesti israelilaisina, mikä tekee eettisestä kuluttamisesta vaikeaa.

Mitä tavallinen kuluttaja voi tehdä?

Alkuperä merkkaa -kampanjamme vaatii laittomista siirtokunnista tuleviin tuotteisiin alkuperämerkintää siirtokunta/palestiinalaisalueet. Nettisivuillamme voi allekirjoittaa vetoomuksen tai tulostaa asiakaspalautelappuja, joita voi käydä pudottamassa kauppojen palautelaatikoihin. Kauppiaisiin kannattaa vaikuttaa. Kun näyttelijä Jasper Pääkkönen vaati Itämeren lohen suojelua, S-ryhmä poisti uhanalaisen kalan valikoimistaan.

Eikö olisi helpompaa boikotoida kaikkea israelilaista?

Kampanjamme kohdistuu vain yrityksiin, jotka tekevät rahaa miehityksellä. Kuluttajilla pitää olla riittävät tiedot tuotteiden alkuperästä eli mahdollisuus valita ja halutessaan jättää epäeettiset tuotteet hyllyyn.

eappi.fi/merkkaa

”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin tähtivalmentajana jatkava Anna Puu rauhoittaa tahtiaan jättämällä keikkailun puoleksi vuodeksi.

Laulaja Anna Puu on kuulunut viime vuosina maamme suosituimpiin esiintyjiin. Viimeiset kaksi vuotta ja kaksi kuukautta hän onkin kiertänyt bändinsä kanssa Suomea ilman pidempiä taukoja.

Klubikeikkojen, festareiden ja konserttien lisäksi kahteen vuoteen on mahtunut muun muassa yksi kausi Voice of Finlandia sekä Vain elämää, jonka myötä keikkasettiin tuli uusia kappaleita. Koko ajan Anna on myös tehnyt uutta musiikkia.

– Tämä on ollut hulluin kaksi vuotta koskaan. Tuntuu, että en enää edes muista, mikä on tapahtunut missä kuussa ja minä vuonna. Ajantaju on ihan sekaisin, Anna kuvaili Voice of Finlandin seitsemännen kauden lehdistötilaisuudessa.

”Yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen.”

Nyt tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos. Anna tekee vuoden viimeisen keikkansa Tavastialla keskiviikkona, ja palaa keikkalavoille seuraavan kerran vasta ensi kesän festareilla.

Näin joulun alla Anna myöntää olevansa väsynyt. Varsinaista lomaa kevät ei kuitenkaan tule olemaan, sillä häntä työllistävät Voice of Finlandin kuvaukset, minkä lisäksi hän tekee uutta musiikkia ja levyä.

– Olen kyllä todella loman tarpeessa. Mutta yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen, Anna suunnittelee.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!