Polttelevatko palautukset taskussa? Kuva: Shutterstock
Polttelevatko palautukset taskussa? Kuva: Shutterstock

Veronpalautukset kilahtivat tilille – vihdoinkin. Asiantuntija neuvoo, mihin ne on järkevintä sijoittaa.

Vaikka tilille kopsahtavat rahat ovat omalla työllä ansaittuja, tuntuvat ne ylimääräiseltä palkkapäivältä joulun alla. Tuhlaamaan!

Tai ehkä ei ihan heti. Varallisuusvalmentaja ja Vauras nainen -yhteisön perustaja Terhi Majasalmi kehottaa sijoittamaan palautukset osakkeisiin ja rahastoihin. Niillä saa rahoilleen parasta vastinetta.

– Vaikka olisi aloitteleva sijoittaja, kannattaa lähteä rohkeasti mukaan siihen maailmaan. Esimerkiksi indeksirahastot ovat aloittelijoille hyviä. Niissä päivittäiset nousu- ja laskusuhdanteet ovat usein maltillisia, eikä omia sijoituksiaan tarvitse seurata joka päivä herkeämättä.

Rahastoihin sijoittaminen sopii toki vain silloin, jos oma rahatilanne sallii säästämisen. Terhi kehottaakin jokaista arvioimaan omaa taloudellista tilannettaan ennen kuin päättää palautusten kohtalosta. Jos esimerkiksi on paljon juoksevia kuluja, on järkevää maksaa niitä palautuksilla.

– Ja jos vaikkapa tietää, että tulevaisuudessa työpaikka saattaa olla vaakalaudalla, palautukset kannattaa säästää.

Jos tänään tilille tupsahti suuri summa palautuksia, kannattaa muuten tarkistaa oma veroprosenttinsa, ettei seuraavaksi ole luvassa jättimätkyjä.

– Oman talouden kannalta hirveän suuret palautukset ei ole välttämättä kovin hyvä juttu. Jotkut ajattelevat, että ennakkoverojen maksaminen on kuin säästämistä. Palautuksissa on kuitenkin vain noin puolen prosentin korko, joten se ei ole kovinkaan järkevä tapa säästää.

Lue myös:

Rikastumisvinkit naisille: Näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa

Ihanan kallista! Kaupunkilaisnaiset paljastavat, mihin tuhlaavat palkkansa

Pääskysestä päivää! On oikea hetki tarkistaa, tunnistatko aivan tavalliset pikkulinnut.


 

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.