Arto Hartikainen ja vähän erilainen työpäivä. Kuva: Karoliina Paatos
Arto Hartikainen ja vähän erilainen työpäivä. Kuva: Karoliina Paatos
Tämän näköisissä maisemissa, Morogoron seudulla Tansaniassa, käytetään nykyään aika monen suomalaisen entisiä silmälaseja. Kuva: Karoliina Paatos
Tämän näköisissä maisemissa, Morogoron seudulla Tansaniassa, käytetään nykyään aika monen suomalaisen entisiä silmälaseja. Kuva: Karoliina Paatos
Vähän plussaa ja olisiko silmätulehdus? Kuva: Karoliina Paatos
Vähän plussaa ja olisiko silmätulehdus? Kuva: Karoliina Paatos
Ilmaiset näöntarkastukset ovat hittituote mantereesta riippumatta. Kuva: Karoliina Paatos
Ilmaiset näöntarkastukset ovat hittituote mantereesta riippumatta. Kuva: Karoliina Paatos

Näköjä tarkentuu ja kysymyksiä herää, kun suomalaisoptikot matkaavat Tansaniaan mukanaan kierrätyssilmälaseja.

– Tavallaan hirmu hyvä, mutta toisaalta harmittaa jättää tätä tähän, toteaa kuopiolainen optikko Arto Hartikainen Tansaniassa työpäivän päätteeksi.

Arto on juuri tarkistanut näön kolmeltakymmeneltä tansanialaiselta, ja päivä on ollut raskas mutta palkitseva. Ollaan hyväntekeväisyysmatkalla, joka vie Tansanian maaseudulle parempaa näköä. Matkalaukkuihin on pakattu suomalaisten lahjoittamia vanhoja silmälaseja, ja Kirokan kylän terveysasemalle on perustettu näöntarkastuspisteitä. Arto ja kolme muuta optikkoa tarkistavat näöt, ja sitten valitaan lahjoituslasien joukosta sellaiset, jotka passaavat.

Päivän aikana on nähty monta onnellista ilmettä, kun joku on saanut uudet lasit ja sumeana näkynyt maisema on kirkastunut. Tässähän meillä on hyväntekeväisyysprojekti, josta ainakin tiedetään, että apu menee perille. Mainiota!

Mikä Artoa sitten harmittaa? Ensinnäkin mietityttää, jääkö projekti kesken: mistä tansanialainen saa uudet silmälasit, jos juuri saadut rikkoutuvat tai näkö huononee? Ja sitten: onko tällaisesta hyväntekeväisyydestä oikeasti hyötyä? Kun eihän tämä auta siihen isoon kuvioon – siihen, että Tansanian maaseudulta ei päästä optikolle eikä ihmisillä ole varaa laseihin?

Auttaako tämä?

Ensimmäiseen Arton kysymykseen on vastaus: projekti jatkuu kyllä, ja asiakas voi saada uudet silmälasit, jos näkö huononee tai lasit rikkoontuvat. Vision for All -järjestö ja Specsavers tekevät jatkossakin samanlaisia silmälasireissuja. Mukana ovat ehkä uudet optikot, mutta laseja kerätään edelleen niiltä, jotka haluavat lahjoittaa omastaan Tansaniaan.

Toinen kysymys on vaikeampi. Tansanian maaseudulla ei tosiaan ole optikkoliikkeitä, eikä hyväntekeväisyys muuta tilannetta. Tarvittaisiin avun lisäksi paljon muuta: yrityselämää, joka loisi paikallisille vaurautta, sekä politiikkaa, jolla asiat edistyvät. Tarvitaan kunnon teitä maaseudulle, opiskelupaikkoja vaikka halukkaille optikoille...

Ja paljon on tapahtumassakin. Maa vaurastuu koko ajan, ja politiikka menee järkevään suuntaan. Tansania on yksi nopeimmin kehittyvistä maista, mutta silti yksi maailman köyhimmistä. Iso ongelma on se, että vauraus ei jää omaan maahan vaan vuotaa ylikansallisille yrityksille.

Pohjoismaiden Afrikka-Instituutin johtaja Iina Soiri on silti sitä mieltä, että auttaminen kannattaa.

– Ei hyväntekeväisyys ole tyhmää – se on tyhmää, jos ei tee mitään! Ja se on tyhmää, jos luulee, että voi auttamalla muuttaa kaiken. On hienoa, että lahjoitetaan silmälaseja, vaikkei se pelastakaan koko maailmaa. Hyväntekijälle itselleen lahjoittaminen tuo tutkitusti hyvää mieltä, ja sekin on hienoa. Kyllä meillä murhetta riittää muutenkin, Soiri toteaa.

Miten olisi hyvän mielen joululahja?

Soirin mielestä hyväntekeväisyys toimii silloin, kun se herättää miettimään ja kiinnostumaan muusta maailmasta. Tansaniakin on paljon muuta kuin kehitysavun tarvetta, kun vähän tarkentelee näkökulmaa.

Mutta jouluksi ihminen ehtii saada vielä vaikka perinteisen hyvän mielen ostamalla hyvän mielen lahjan kehitysmaahan. Esimerkiksi kouluun käymälärakennuksen tai huussikummeuden.

Tai kanoja! Aika moni perheenäiti Tansanian maaseudullakin saisi muutamasta kanasta paljon helpotusta arkeen.

Tai koulutusta maanviljelijöille, tai miksei vaikka nicaragualaista käsityötä – Kepan sivulla on pitkä lista eettisistä lahjoista.

Lue juttu suomalaisoptikoiden reissusta Tansaniaan Me Naisten numerosta 51–52/2014.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla