Monen vanhempien on vaikea luopua vanhasta. ”Kierrätyskeskus ja Uffin laatikko ovat omat osoitteeni tarpeettomalle tavaralle”, sanoo 36-vuotias nainen. Kuva: Shutterstock
Monen vanhempien on vaikea luopua vanhasta. ”Kierrätyskeskus ja Uffin laatikko ovat omat osoitteeni tarpeettomalle tavaralle”, sanoo 36-vuotias nainen. Kuva: Shutterstock

Autoa ajetaan pienellä vaihteella ja talvella sinnitellään ilman kunnon takkia. 8 tarinaa siitä, kuinka vanhempien nuukuus menee välillä överiksi.

Moni on oppinut kotona säästeliääksi ja fiksuksi rahankäyttäjäksi: velaksi ei osteta, raha ei kasva puussa ja pahan päivän varalle on säästettävä. Joskus kitsaus menee kuitenkin liian pitkälle ja elämästä nauttiminen unohtuu.

”Vanhempani ovat huomattavasti järkevämpiä rahankäyttäjiä kuin itse olen. Vaikka säästäväisyys on hyvä piirre, ei sen tarvitse mennä äärimmäisyyksiin. Rahasta voi nauttia, kun sitä on, ja sitä voi käyttää myös itseään varten”, kertoo 26-vuotias Me Naisten rahankäyttökyselyyn vastannut nainen.

Hän ei ole ainoa, joka on pyristellyt irti liiasta nuukuudesta. Näissä asioissa Me Naisten rahankäyttökyselyn vastaajat ovat tehneet toisin kuin vanhempansa:

1. Uskallan kierrättää tarpeettoman

”Sijoitan enemmän itseeni ja hemmotteluun. En näe järkeä pitää vanhoja kulahtaneita paitoja vain periaatteesta, jos on varaa ostaa parempia tilalle. Minusta tarpeetonta tavaraa saa ja pitää myös pistää kiertoon, eikä esimerkiksi kerran ostettuja huonekaluja ole pakko pitää seuraavaa 30 vuotta vaan asuntoakin on lupa muodistaa. Kierrätyskeskus ja Uffin laatikko ovat omat osoitteeni tarpeettomalle tavaralle.” Nainen, 36

2. Maksan asuntolainaa

”Vanhempani eivät koskaan hankkineet omistusasuntoa. Minä mieluummin maksan omaa kuin asun koko ikäni vuokralla, mistä ei jää mitään käteen itselle tai lapsille.” Nainen, 39

3. En jätä perintöä

”Tuhlaisin itse eläessäni kaiken, koska hautaan rahoja ei saa ja olen ne itse ansainnut. Yleensä perinnöistä tulee riitaa. Mitä järkeä on kituuttaa eläessään ja jättää muille omat varansa? Ei kun kaikki itseensä vaan.” Nainen, 46

”Yläasteikäisenä minulle ei ostettu talvitakkia, ennen kuin opettajat koululta soittivat ja vaativat.”

4. Toteutan unelmat heti

”En säästäisi rahaa unelmaan, joka on jokin matka ulkomaille, ’kun täytän 60 vuotta’. Unelmat pitää toteuttaa heti, kun pystyy. Kukaan ei tiedä, kuinka pitkään elää.” Nainen, 23

5. En stressaa enää turhasta

”Vanhempani ovat fiksuja ja säästäväisiä rahankäyttäjiä, mutta he iskostivat minuun täysin turhan rahan loppumisen pelon, minkä vuoksi olin vuosikausia aivan turhaan ahdistunut ja kielsin itseltäni kaikki elämän pienet ilot. Meni monta vuotta, että opin, ettei se, jos ostan viikonlopuksi sipsipussin, ole tuhlailua tai että on okei käyttää pari euroa siihen, että syön kaverin kanssa puistossa.

Vanhempieni nuukuus meni välillä aivan yli. Esimerkiksi yläasteikäisenä minulle ei ostettu talvitakkia, ennen kuin opettajat koululta soittivat ja sitä vaativat. En kuormittaisi lapsiani ikuisella turhalla murheella, jonka vuoksi he näkevät painajaisia siitä, että ulosottomies tulee. Opettaisin, että myös itseensä saa käyttää rahaa, kohtuudella, ja että et ole huono ihminen, jos ostat itsellesi ehjän talvitakin.” Nainen, 30

6. Sijoitan rahastoihin

”Vanhempani ovat niin pirun kitsaita. Kun ei ole saanut mitään itse, ei teidänkään tarvitse saada mitään. He ovat piheyden mestareita: autoa ajetaan pienellä vaihteella, ilmastointia ei voi käyttää, koska se vie bensaa, ja ruuat syödään, vaikka ne olisivat viikon vanhoja. Olen oppinut hyväksymään sen, olen läksyni oppinut. Heillä on rahaa ja varoja, me syömme kynsiä, oma vika. Pitäisi hommata se iltatyö.

”Ruuat syödään, vaikka ne olisivat viikon vanhoja.”

Itse en sijoittaisi asuntoihin vaan rahastoihin. En uskoisi pankin höpinöihin vaan menisin sijoitusfirmaan. Olisin hankkinut kunnolliset eläke-vakuutukset. Nauttisin elämästä ja rahoista edes jotenkin. Mutta heille elämä on kärsimys ja muut tuhlureita.” Nainen, 53

7. Käytän rahat eläessäni

”Olen oppinut vanhemmiltani tarkkuutta, huolellisuutta ja sen, että raha ei kasva puussa. Rahan eteen on tehtävä paljon työtä, ja silloin myös palkkapäivänä saamasi rahallinen korvaus tuntuu oikealta ja ansaitulta. Äiti ja isä opettivat myös, että aina tulee olla noin kuuden kuukauden nettotulon määrä säästössä.      

Itse ajattelen, että ruumispaidassa ei ole taskuja ja yhtään euroa et ota taivasmatkalle mukaan. Käytä hankkimasi rahat itsesi ja lähimmäisesi hyvinvoinniksi.” Nainen, 60

8. En säästä pahan päivän varalle

”En ole oppinut vanhemmiltani varmaan mitään. Vanhempani elävät nuukasti. Itse elän aivan toisella tavalla. Haluan nauttia elämästäni enkä hautoa rahojani ja pelätä jotain pahoja päiviä, joina rahaa on hyvä olla säästössä.” Nainen, 44

Me Naisten rahankäyttökyselyyn vastasi 534 ihmistä, 492 naista ja 42 miestä.

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta”, Mensan psykologi sanoo.

Oletko sinäkin välillä miettinyt, että ai kauhea, miten nykyihmiset ovat niin tyhmiä?

Kukaan ei enää jaksa keskittyä sekuntia pidempää mihinkään, vaan kaikki pläräävät aivottomina puhelimiaan. Enää ei osata ajatella järjellä, ja populistiset öykkärit vievät tunteiden sokaisemaa kansaa kuin pässiä narussa. Kouluissakin homma ajautuu kohti takalistoa – eiväthän ne nykynuoret tiedä mistään mitään!

Siinä tapauksessa on ehkä voimaannuttavaa kuulla, että jotkut muutkin väittävät samoin. Tutkijoiden James R. Flynnin ja Michael Shayerin tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten älykkyysosamäärä saattaa olla ihan oikeasti laskussa.

Tutkijoiden mukaan muutos ei ole vielä kovin suuri. Pitkällä tähtäimellä laskuvauhti alkaa kuitenkin huolestuttaa: jos se säilyy samana, suomalaisten älykkyysosamäärä heikkenisi seuraavan 30 vuoden aikana 7,49 pistettä. Eli siis melko paljon.

Mutta pitääkö tulos todella paikkansa? Tyhmenevätkö suomalaiset – ja tutkimuksen mukaan myös tanskalaiset sekä norjalaiset?

Kysyimme asiasta Suomen Mensa ry:n testaustoimintaa valvovalta psykologilta Marja-Leena Haavistolta. Haavisto on väitöstyötä tekevä tutkija. Mensassa hänen vastuullaan on älykkyystestaustoiminnan valvominen ja kehittäminen. Päivätyökseen hän vastaa kansainvälisten testien tuomisesta Suomeen ja suomalaisten testien kehittämisestä Hogrefe Psykologien Kustannuksessa.

– Flynnin ja Shayerin tutkimuksesta uutisoiminen Suomessa ilman kritiikkiä on ollut mielenkiintoista. Tutkimus on varsinkin Suomen kohdalta epäluotettavaa.

Plagiointia, vääristelyä ja hämäriä vertailuja

Haavistolla on näkemykselleen vakuuttavia perusteita. Pidempi katsaus tutkimukseen todellakin herättää useita kysymyksiä monestakin syystä. Ensinnäkin:

– Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja, että kumpi lentäisi pidemmälle, Haavisto toteaa.

Tutkimuksen Suomen tulevaa älykatoa perustellaan tutkimustuloksilla, jossa käsitellään ainoastaan varusmiesten tuloksia ja testeinä on ainoastaan heidän valinnoissaan käytettäviä älykkyystestejä. Tulokset eivät siis edusta koko kansaa.

”Tutkimuksessa eri maita koskevia älykkyystutkimuksia verrataan kuin lintuja ja kaloja.”

– Varusmiehet ovat suurimmaksi osaksi 18-vuotiaita miehiä. Se ei ole missään nimessä koko kansan ikäluokkia edustava otanta. Myös testejä voi kritisoida. Varusmiehiä testaavat testit sisältävät kielellisiä, matemaattisia ja kuvion täydentämiseen liittyviä pulmia. Erityisesti kielellisen osion tulokset ovat vuosien varrella heikentyneet. Epäilen sen johtuvan siitä, että kielelliset tehtävät saattavat olla osittain vanhentuneita kieliasultaan.

Tutkimuksen mukaan pohjoismaat typertyvät vuosi vuodelta, mutta samaan aikaan Yhdysvalloissa, Saksassa ja Hollannissa älykkyys näyttäisi yhä nousevan. Tämä johtuu Haaviston mukaan siitä, että näistä maista on vertailussa on käytetty testejä, joissa on huomioitu koko väestö: eri ikäryhmät, koulutus ja sukupuolijakauma.

– Myös Flynnin ja Shayerin mukaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tällä tavalla tehtyjen vertailujen mukaan väestön älykkyystestien tulokset hyvin suurella todennäköisyydellä paranisivat, Haavisto kertoo.

Toisekseen tutkimuksessa käytetty Suomen aineisto herättää myös itsessään isoja epäilyksiä. Sen alkuperä on läpikotaisin hämärä.

Tutkijat Flynn ja Shayer eivät ole keränneet tutkimuksessaan vertailemiaan aineistoja itse. He vetävät johtopäätöksensä muiden tekemien tutkimusten avulla. Suomen kohdalla tutkijat viitataan Edward Duttonin ja Richard Lynnin (2013) tutkimukseen.

– Dutton sai tutkimuksesta viime vuonna Oulun yliopistolta plagiointipäätöksen. Tutkimuksessa käytetty data on peräisin Salla Koivusen pro gradu -työstä. Puolustusvoimat on vahvistanut, etteivät he ole antaneet tietoja Duttonille ja Lynnille. Tutkijat eivät ole voineet saada tuloksia siis muualta kuin Koivusen tutkimuksesta, Haavisto kertoo.

”Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu keksittyihin tai vähintään väärillä keinoilla saatuihin laskelmiin.”

Kaiken päälle vaikuttaisi siltä, että Suomen kohdalla Flynnin ja Shayerin tutkimuksessa on ihan suoraan tekaistuja tuloksia. Duttonin ja Lynnin plagioimassa gradussa on tuloksia ainoastaan vuosilta 1988–2001.

– Flynnin ja Shaynerin tutkimuksen viimeinen tarkastelupiste on kuitenkin vuodelta 2009, mihin myös perustuu heidän laskelmansa älykkyyden laskusta. Tutkijoiden ennustus älykkyyden laskusta perustuu siis täysin keksittyyn tai vähintään väärillä keinoilla saatujen pistemäärien laskelmiin.

Idioluutio saa odottaa

Jätetään siis Flynnin ja Shayerin tutkimus sikseen. Voidaanko muiden tutkimusten perusteella sanoa, että suomalaiset tyhmentyvät?

– Siitä ei ole tutkimusnäyttöä, Haavisto sanoo.

– Enkä usko siihen muutenkaan. Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta. Emme me pärjäisi Pisa-tutkimuksissa, jos se pitäisi paikkansa.

Mutta hei, viime aikoinahan menestys niissäkin on laskenut! Eikö sekään kerro siitä, että suomalaiset olisivat tyhmentyneet?

– Sanoisin, että Pisa-tutkimusten tulosten laskussa on pitkälti kyse koulujärjestelmien ja luokkakokojen muutoksesta. En usko, että lasku on älykkyydestä tai sen puutteesta johtuvaa.

”Olen varma, että älykkyyden lasku näkyisi yhteiskunnassamme monella tavalla, jos se olisi totta.”

Viime vuosina ihmiskunnan typertyminen on noussut tasaisin väliajoin puheenaiheeksi. Yksi syy on Donald Trumpin kaltaisten populistien valtaannousu, jota moni pitää todisteena älyn köyhtymisestä. Toinen syy piilee teknologiassa, joka myös Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan on yksi ihmisiä tyhmentävä tekijä.

Pelkoa älyn katoamisesta on käsitelty myös taiteessa. Esimerkiksi kulttimaineeseen noussut amerikkalaiselokuva Idioluutio (2006) kuvaa kammottavaa tulevaisuutta, jossa typerykset hallitsevat maailmaa ja äly on kadonnut yltäkylläisen laiskuuden jalkoihin. Vuonna 2016 leffan käsikirjoittaja Etan Cohen totesi tarinan olevan pelottavan lähellä todellisuutta.

Totuus on kuitenkin taidetta, mielikuvia ja mutua mielenkiintoisempaa. Edes Flynnin ja Shayerin tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaiset eivät ole mihinkään tyhmentyneet – tai edes erityisemmin tyhmentymässä. Eikä Suomessakaan idioluutiosta ole syytä murehtia, sanoo Haavisto.

– En todellakaan olisi huolissani siitä, että suomalaiset muuttuvat tyhmiksi. Sen sijaan olen kyllä huolissani Flynnin ja Shayerin tutkimuksen luotettavuudesta.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***