Haussa kestävät farkut? Valitse sellainen pari, jossa ei ole elastaania tai kulutuksia. Kuva: Shutterstock
Haussa kestävät farkut? Valitse sellainen pari, jossa ei ole elastaania tai kulutuksia. Kuva: Shutterstock

Kestävät kuteet ovat ekologinen ja kukkaroystävällinen valinta.

Jokainen meistä on joskus ostanut vahingossa vaatteen, joka parin käyttökerran jälkeen nyppyyntyy tai repeää saumasta. Buzzfeed listasi vinkkejä siihen, kuinka nämä virheet voi jatkossa välttää.

1. Tiiraa valoa vasten.

Jo pelkkä vilkaisu kertoo paljon vaatteen laadusta. Parhaat ja kestävimmät kankaat ovat napakoita, ja niiden neulos tasaista. Valoa vasten huomaat kankaan virheet ja epätasaisuudet paremmin.

2. Seulo nukan varalta.

Jos nyppyä ja nukkaa näkyy jo kaupassa, jätä vaate ostamatta. Se vain lisääntyy käytössä.

3. Tsekkaa taitekohdat.

Laadukkaan printtivaatteen tunnistaa siitä, että kuosi istuu saumoissakin yhteen. Eivätkö raitapaidan raidat kohtaa saumoissa? Vaate ei välttämättä ole muutenkaan kovin laadukas.

4. Käännä huomio yksityiskohtiin.

Jos vaatteessa on paljon ylimääräisiä yksityiskohtia ja saumoja, se repeää ja reikiintyy helpommin. Esimerkiksi urheilutrikoissa kannattaa metsästää mahdollisimman vähän saumoja sisältäviä pöksyjä.

Tarkista, ovatko napit tukevasti paikallaan ja näyttääkö vetoketjun ommel siistiltä. Metallinen vetoketju on usein muovista parempi vaihtoehto.

5. Purista nyrkkiin.

Purista vaatteen kangasta mytyksi nyrkkiisi pariksi sekunniksi. Jos siihen jää ryppyjä, vaate rypistyy taatusti käytössäkin.

6. Hankaa.

Yle vinkaa hankaamaan vaatetta omaa vaatetta vasten lukuisia kertoja. Näyttääkö kangas nyppyyntyvän tai kuluvan jo siitä? Jätä vaate ostamatta.

7. Lue lappu.

Suosi vaatteissa kestäviä luonnonmateriaaleja kuten erilaisia villoja, puuvillaa ja pellavaa, vinkkaa Kodin Kuvalehti. Neuleissa vältä akryyliä, joka saa vaatteen nyppyyntymään.

Muista, että kaikki vaatteet eivät kestä konepesua. Jos et halua ravata pesulassa, älä osta vaatteita, jotka vaativat sitä. Polyesteri onkin mainio vaihtoehto, jos vaate kaipaa usein vesipesua. Lisäksi se ei haalistu yhtä helposti kuin puuvilla.

8. Sovita rauhassa.

Ammattijärjestäjä Eveliina Lindell muistuttaa blogissaan, että paraskaan materiaali ei kanna pitkälle, jos vaate ei ole päällä mukava. Kiinnitä huomiota kankaan tuntuun: kutittaako materiaali, puristavatko housut?

9. Tarkista kangas myös sovituksen jälkeen.

Liikehdi sovituskopissa ja huomioi, laskeutuuko vaate senkin jälkeen hyvin. Tarkastele vaatetta myös muutamia minuutteja sovituksen jälkeen. Laadukas kangas palautuu muotoonsa nopeasti.

10. Käännä ympäri.

Käy vaatteen sisäsaumat tarkasti läpi. Viimeistelemättömyys, saumojen kiertyminen ja ylipitkät ompeleet kertovat siitä, että vaate on tehty kiireessä. Huolimattomuus saattaa aiheuttaa reikiintymistä. Lyhyt tikki ja kauniit saumat ovat merkki laadusta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.