Ihmiset kärsivät yllättävän usein vääristyneestä kehonkuvasta. Kuva: Shutterstock
Ihmiset kärsivät yllättävän usein vääristyneestä kehonkuvasta. Kuva: Shutterstock

Laura Dodsworth kuvasi ja haastatteli 100 miestä. Nyt hän paljastaa, mitä oppi projektistaan.

Valokuvaaja Laura Dodsworth kuvaa työkseen ihmisten vartaloita. Viimeisimmässä projektissaan Manhood hän valokuvasi sadan eri miehen peniksen. Ennen työskentelyään miesten kanssa Dodsworth haastatteli 100 naista ja kuvasi heidän rintansa Bare Reality -projektiin.

Töillään Dodsworth haluaa tarkastella ristiriitaa sen välillä, mitä itse ajattelemme kehomme intiimeistä osista ja miten ne näyttäytyvät julkisesti.

Hän paljasti Cosmopolitan-lehdelle asiat, jotka oppi kuvatessaan.

1. Intiimialueiden kuvaaminen oli aluksi pelottavaa

– Manhoodin käynnistäminen oli erilaista kuin Bare Realityn. Olen tottunut näkemaan alastomia naisia pukuhuoneissa, mutta miesten peniksiä vain seksuaalisessa kontekstissa, mikä teki kuvauksesta aluksi pelottavaa ja hankalaa. Jätin nämä ajatukset taka-alalle tehdäkseni kuvaustilanteesta turvallisen.

2. Useimmat miehet ajattelevat olevansa liian pieniä

– Minulle tuli yllätyksenä, kuinka moni mies uskoi olevansa liian pieni. Itseään pieneksi kutsuvat miehet näyttivät todella normaalikokoisilta. Yllättävän monilla oli vääristynyt kuva peniksestään.

3. Miehet ajattelevat paljon isyyttä

– Kuvauksiin saapui paljon isiä. Miehet puhuivat siitä, millainen lahja on olla isä ja kuinka he haluavat olla paras mahdollinen isä lapsilleen. Kuvauksissa oli myös paljon miehiä, jotka puhuivat omasta huonosta isäsuhteestaan – isät olivat poissa tai alkoholisoituneita. He kertoivat, kuinka olisivat itse täysin erilaisia isänä. Isyys yhdisti jollain tapaa näitä miehiä.

4. Mielenterveysongelmien määrä yllätti

– Kuvauksissa miehet avautuivat ahdistuneisuudestaan, masennuksesta ja muista mielenterveysongelmista, ja se tuntui hyvin harvinaiselta näköalalta miesten sisäiseen maailmaan. Moni mies kertoi, ettei ole koskaan puhunut näistä ongelmista muille.

5. Miehisyyttä on vaikea määritellä

– Maskuliinisuus on iso aihe. Kysyin miehiltä, mitä miehenä olo merkitsee. Heidän vastauksissaan vaihtelivat näkemykset pitkästä, vahvasta ja karvaisesta aina perheen päänä olemiseen. Uskon, ettei yksi ihminen voi määritellä miehisyyttä, joten keräsin 100 miehen tarinan heidän äänitorvekseen.

Maria Veitolaa on aina ärsyttänyt naiseuden vaatimus.

Toimittaja Maria Veitola, 44, kertoo uusimmassa Me Naiset -lehdessä työpaikalla kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta. Hän puhuu haastattelussa myös siitä, että naisen vartalossa eläminen ei ole ollut aina helppoa.

Teininä Maria pukeutui hippimekkoihin ja kaapuihin, parikymppisenä hän alkoi käyttää suuria huppareita ja jättimäisiä hiphop-farkkuja, jotka peittivät kehittyvän vartalon muodot.

”Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus.”

– Sain olla rauhassa ainakin kopeloinnilta. Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus. Ikään kuin olisin olemassa muiden katseita ja toiveita varten, hän kertoo ja painottaa, että on monia eri tapoja olla nainen.

Maria kertoo ajatelleensa, että jos hän ei pukeudu naisellisesti, hän ei ainakaan ole se, joka saa työpaikan seksikkyyden takia, vaan ainoastaan ammatillisten kykyjensä ansiosta. Osaa miehistä Marian olemus ärsytti ja kummastutti niin paljon, että tv-töissä häneltä saatettiin tivata, miksi hän pukeutuu niin rumasti.

– Eikä kukaan voi arvata, miten paljon raivoa miehissä on herättänyt lyhyt tukkani, Maria kertoo.

Milloin Maria on työelämässä kohdannut räikeintä sukupuolista syrjintää? Miksi johtajina on edelleen vähemmän naisia kuin miehiä? Miksi Maria on sosiaalisessa mediassa niin avoin? Miten hän huolehtii itsestään? Lue lisää Me Naisten numerosta 47/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Piritta Hagman kertoo tekevänsä töitä välillä jopa kuusi päivää viikossa.

Fysioterapeuttina työskentelevä entinen missi Piritta Hagman, 38, pääsi pitkästä aikaa juontohommiin. Hän emännöi yhdessä koomikko Sami Hedbergin kanssa World Vision: Sami Hedberg ja ystävät -hyväntekeväisyysshow’ta, joka esitetään Nelosella 8. joulukuuta.

– Aika vähän olen tehnyt juontokeikkoja viime aikoina, lähinnä hyvinvointitapahtumissa, joissa voin yhdistää kaksi osaamisaluettani, hän kuvailee.

– Nyt tosin tuntuu siltä, että voisin alkaa juontaa taas enemmän. Tein vähän aikaa sitten myös näytöksen pitkästä aikaa. Alkuun piti vähän muistella, mutta kyllä se sitten tuli selkäytimestä.

”Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä.”

Hagmanien kolmelapsinen perhe on muuttanut vuosien varrella Niklas Hagmanin jääkiekkouran perässä ympäri Yhdysvaltoja ja Suomeakin, ja Piritta on keskittynyt pääasiassa perheen pyörittämiseen kotiäitinä. Nyt kun lapset ovat kasvaneet ja perhe asettunut Helsinkiin, on tullut Pirittan vuoro keskittyä uraan.

– Kuopukseni Eliana on nyt 5-vuotias. Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä, ja nyt saatan tehdä töitä kuusikin päivää viikossa, hän kertoo.

Lisäksi Pirittalla on kesken myös ravintoneuvojan opinnot, jotka hän aloitti ymmärtääkseen ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisemmin.

– Niitä on vielä kolmas vuosi jäljellä. Olin niin pitkään lasten kanssa kotona, että olen nyt yrittänyt ottaa kiinni kaikessa, missä pystyn, aiemmin muun muassa doulaksi ja synnytysvalmentajaksi kouluttautunut nainen nauraa.