Täsmävakuutukset yleistyvät. Mitä omaansa julkkikset suojaavat?

Pieni hävikki kuuluu elämään


Raakel Lignell

, kulttuurialan freelancer

”Otimme aikoinaan perheellemme laajan kotivakuutuksen, johon sisältyvät kodin ja irtaimiston lisäksi myös henkilövakuutukset, muun muassa tapaturma- ja henkivakuutukset, ja jokaisen perheenjäsenen matkavakuutukset. Se on ollut tosi hyvä sijoitus, samanlaisia ei nykyisin enää saa. Eipähän ole tarvinnut miettiä jokaista vakuutusta erikseen.

Kotivakuutuksen lisäksi olemme tietysti vakuuttaneet autot, mopot ja skootterit – niitä on perheessä aika monta, sillä viidellä lapsellamme on kymmenen kilometrin koulumatka ja harrastuksensa. Mopoja on yhteensä neljä. Lasten kännyköitä tai muita kodin tavaroita emme ole erikseen vakuutelleet, arvoviulunikin olen myynyt pois.

Kun jälkikasvu alkoi tulla mopoikään, vakuutuslaskuihin alkoi mennä hirveästi rahaa. En ole laskenut, paljonko niihin uppoaa euroja vuodessa, mutta tuhansia se joka tapauksessa on. Kannattaa vakuuttaa kunnolla, jos ylipäätään vakuuttaa, että saa vahinkojen satuttua kunnon korvaukset. Ihan jokaista esinettä ja asiaa ei voi ruveta suojaamaan, sillä pieni hävikki kuuluu elämään.

Olen miettinyt, olisiko lapsille pitänyt ottaa sairauskuluvakuutukset. Emme ottaneet niitä, kun he olivat pieniä, ja sitten kun astmaa ja muuta alkoi puhjeta, maksut olisivat tulleet tosi kalliiksi. Toisaalta meidät on hoidettu hirveän hyvin julkisella puolella ja sillä rahalla, mikä menisi vakuutuksiin, käy joskus yksityiselläkin.

Onneksi meillä on hyvä turva. Kun minulta varastettiin käsilaukku Bysselissä vuosi sitten, vakuutus korvasi menetyksen kokonaan.

Kannattaa maksaa myös siitä, että oikeusturva on kunnossa. Voi sattua tapaturma, johon liittyy asianajokuluja, ja voi joutua vararikkoon, jos vakuutus ei korvaa niitä.”

Huoletta reissuun


Rosa Meriläinen

, vapaa kirjoittaja ja tutkija

”Käyn useamman kerran vuodessa ulkomailla, joten minulla on nykyään aina voimassaoleva, jatkuva matkavakuutus. Olennaisinta siinä on ollut se, että jos sairastun, voin mennä huoletta lääkäriin.

Vakuutukseen kuuluu myös matkatavaravakuutus, mutta se on vähemmän tärkeä, sillä harvoin matkustelen niin ison tavaramäärän kanssa, että omavastuu ylittyisi. Olen ollut 11-vuotiaana interreilaamassa niin, että minulta vietiin kaikki. Totta kai vanhemmat tulivat apuun ja ostivat uudet vaatteet, sillä minulta menivät kerralla kaikki kesävaatteet, jotka omistin. Sen jälkeen ei mennyt kuin kaksi vuotta, kun laukkuni hävisi taas. Silloin tuntui erityisen hyvältä, että olin hommannut vakuutuksen.

Yksi matkavakuutuksen hyvistä puolista on peruutusturva. Sen ansiosta ei tarvitse maksaa matkan koko hintaa, jos peruu lentonsa viime hetkellä esimerkiksi lapsen sairastuttua.

En voi kehua, että pitäisin hirveän hyvää huolta vakuutuksistani. En esimerkiksi ole varma, onko minulla asiallinen vakuutus urheiluonnettomuuksien varalle. Vakuutukset eivät ole tarkan euron naisen systeemi. Niissä maksaa helposti vain turvallisuuden tunteesta, ei mistään todellisesta.”

Kremppojen varalta


Helena Ahti-Hallberg

, tanssija ja tanssinopettaja

”Koska työkalunani on oma keho ja olen yrittäjä, minulla on tapaturmavakuutus, johon sisältyy sairauspäiväraha. Olen joutunut hakemaan korvauksia aika usein. Viimeksi tällä viikolla kaaduin portaissa ja piti käydä lääkärissä ja röntgenissä. Onneksi tuli vain lihasvamma.

Viime kesänä nilkastani katkesi nivelside ja sain muutaman kuukauden sairausloman. Vakuutuksesta oli paljon iloa, sillä hoitokulut kohosivat aikamoisiksi. Hyvä vakuutus madaltaa kynnystä lähteä heti lääkäriin ja kunnon tutkimuksiin.

Meidän nelihenkisessä perheessämme vakuutetaan perheenjäseniä enemmän kuin tavaraa. Vaikka autot ja koti on vakuutettu, en innostu esimerkiksi kännyköiden tai tietokoneiden erillisistä vakuutuksista. Sen sijaan kaikki kolme koiraamme on vakuutettu kunnolla. Tärkeintä on taata ihmisille ja eläimille mahdollisimman hyvä hoito siltä varalta, että jotakin sattuu.

Meillä on vakuutuksia paljon, ehkä jopa liikaa – mutta ne antavat mielenrauhan. En koe maksavani turhasta, kyllä turvallisuudentunne on sen rahan arvoista. Hoidamme vakuutusasiat yhdessä mieheni kanssa ja päivitämme sopimukset vähintään kerran vuodessa.”

Ammattitaito suojaa


Reijo ”Reka” Kontio

, stuntkoordinaattori

”En ole ottanut työhön liittyviä jatkuvia vakuutuksia lakisääteistä tapaturmavakuutusta lukuunottamatta. Työssäni tärkein vakuutus on ammattitaito. Kahdenkymmenen vuoden kokemuksen jälkeen en juurikaan laske vakuutusyhtiön vaan oman työryhmäni ammattitaidon ja suunnittelun varaan. Teemme elokuvastuntteja, mutta kaikki ei ole niin vaarallista kuin miltä se saadaan näyttämään. Vahinkoja on toki sattunut, mutta normaali sairausvakuutus ja Kelan korvaukset ovat riittäneet.

Joissakin elokuvaproduktioissa tai tapahtumissa edellytetään vastuuvakuutuksia siltä varalta, että aiheutamme vahinkoa ulkopuolisille ihmisille tai heidän omaisuudelleen. Kalleimmillaan sellainen vakuutus taisi olla Maltalla, kun kuvasimme Seasick-elokuvaa 90-luvun alussa. Maltan armeija edellytti korvaussummaltaan paria miljoonaa markkaa vastaavaa vakuutusta.

Siviilielämää varten olen ottanut liikennevakuutuksen ja normaalit kotivakuutukset. Myös matka- ja matkatavaravakuutukset ovat tärkeät. Niissä olen joutunut tekemään vahinkoilmoituksia ja saanut korvauksia.”

Lapsena opittu


Pete Parkkonen

, laulaja

”En tiedä vakuutuksista paljon muuta kuin että niitä kannattaa olla. Sen opin jo vanhemmiltani. Suoraan sanottuna ärsyttää helkkaristi maksaa niistä monta tonnia vuodessa – mutta siitä palkitaan heti, kun jotain sattuu. Kotivakuutuksesta on ollut hyötyä, kun läppäri tai puhelin on hajonnut.

Viime vuonna laukkuni varastettiin ulkomailla. Siinä meni sen verran tavaraa, että oli hyvä, kun kotivakuutus korvasi lähes kaiken. Siihen sisältyy kunnon matkavakuutus.

Liikenteessä tulee liikuttua autolla ja moottoripyörällä niin paljon, että minulla on pakollisten liikennevakuutusten lisäksi vapaaehtoiset kaskot. Tiedän kokemuksesta, että liikenteessä voi sattua yhtä ja toista.

Mitään laitteita en ole vakuuttanut erikseen. Oman äänen vakuuttaminen ei ole tullut mieleen, onkohan se mahdollista? Jos olen joskus oikein rikas, sitä voisi miettiä!”

Tsekkaa nämä

Vakuutuspaperit kannattaa lukea tarkasti läpi.

1. Kun harkitset vakuutuksen ottamista tai muuttamista, pyydä tarjous ensin yhtiöstä, jossa sinulla on jo vakuutuksia ja lisäksi parista muusta.

2. Lue tarkkaan:

  • Mikä omaisuus tai asia on vakuutuksen kohteena?
  • Mihin euromäärään asti omaisuus tai henkilöt on vakuutettu?
  • Missä vakuutus on voimassa?

3. Vertaile myös omavastuita ja lue erityisen tarkkaan se sivu, jossa mainitaan asiat, joita vakuutus ei kuitenkaan korvaa.

4. Tarkista vakuutuksesi vuosittain tai vähintään silloin, kun elämäntilanne muuttuu: Ethän maksa turhasta? Oletko unohtanut jonkin oleellisen turvan?