Anita Chaudharyn velkaantunut isä myi tyttärensä kotiapulaiseksi, kun Anita oli 14-vuotias. Melkein kaikki kylän tytöt oli myyty kamalareiksi jo ennen teini-ikää. Anitan pakkotyö kesti kolme vuotta. Kuva: Meeri Koutaniemi
Anita Chaudharyn velkaantunut isä myi tyttärensä kotiapulaiseksi, kun Anita oli 14-vuotias. Melkein kaikki kylän tytöt oli myyty kamalareiksi jo ennen teini-ikää. Anitan pakkotyö kesti kolme vuotta. Kuva: Meeri Koutaniemi

Vapautetut kotiorjat tahtovat lopettaa kamalari-perinteen, joka on katkaissut tuhansien nepalilaistyttöjen lapsuuden.

Raskaita töitä aamuhämärästä yömyöhään, moitteita ja lyöntejä, ainainen nälkä ja koti-ikävä. Painajaismaiset kokemukset leimaavat satojen nepalilaisten kamalari-orjien elämää.

Kamalarit ovat Nepalin alkuperäiskansaan tharuihin kuuluvia tyttöjä, jotka heidän köyhät vanhempansa ovat myyneet kotiorjiksi muutaman kymmenen euron vuosimaksusta.

Nuorimmat tytöt myydään vain 5-vuotiaina, mutta suurin kysyntä on 8–12-vuotiaille tytöille. Useimmat kamalarit viettävät palveluksessa vuosia ja jäävät vaille koulutusta ja huolenpitoa.

Anitan (oik.) äiti Fuulrani Chaudhary itki joka yö, kun hänen tyttärensä olivat orjatyössä.

Me Naiset 40/14 kertoo sinnikkäistä nuorista naisista Anitasta ja Durgasta, jotka ovat vapautuneet orjatyöstä ja tahtovat nyt kitkeä kamalari-järjestelmän Nepalista.

Anita ja Durga osallistuivat elokuussa lastenoikeusjärjestö Planin työpajaan, jossa 12 vapautettua kamalaria oppi valokuvauksen perusteet kuvajournalisti Meeri Koutaniemen opastuksella. Plan on vapauttanut orjatyöstä jo yli 4 000 kamalaria.

Työpajassa entiset lapsiorjat jakoivat kokemuksiaan ja unelmiaan ja keskustelivat muun muassa siitä, mikä orjavuosissa painaa raskaimmin heidän mieltään.

"Elin kurjempaa elämää kuin eläimet"

Anitalle vaikeinta oli yksinäisyys. Tyttö ei saanut tavata ystäviään eikä päässyt kotiinsa edes juhlapyhinä, vaikka olisi ajanut sinne pyörällä puolessa tunnissa.

– Olin masentunut, sillä elämässäni ei ollut iloa eikä vapautta. Sellaista on olla orja, kertoo Anita, joka työskenteli kamalarina 14–17-vuotiaana.

– Elin kurjempaa elämää kuin eläimet. En saanut kenkiä, kunnon vaatteita tai riittävää ruokaa. Olin jatkuvasti paukamilla, koska en saanut edes moskiittoverkkoa. Emäntä solvasi ja hakkasi minua, sillä en työskennellyt hänestä tarpeeksi hyvin, sanoo Durga, joka joutui kotiorjaksi 11-vuotiaana ja karkasi 13-vuotiaana.

Durga joutui kotiorjaksi 11-vuotiaana. 13-vuotiaana hän karkasi.

Kedarni, 18, kärsi jatkuvasta itsetunnon nollauksesta.

– Isäntäperheeni lapset eivät pitäneet minusta. He nimittelivät minua rumasti ja sanoivat, että tekemäni ruoka oli pahaa, hän muistelee.

Kedarni kohtasi vaikeita vaiheita myös vapauduttuaan kolmen vuoden orjatyöstä 15-vuotiaana.

– Oli raskasta, kun minua kiusattiin koulussa paluuni jälkeen. Muut oppilaat pilkkasivat minua, koska olin monta vuotta heitä vanhempi ja koska olin ollut kamalarina.

Rangaistuksia ja seksuaalista ahdistelua

Moni kamalari kohtaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa, niin myös Samita, 18.

– Ruumiilliset ja henkiset rangaistukset olivat arkeani. Kerran emäntä lukitsi minut kaappiin ilman ruokaa. Toisen kerran hän löi minua kepillä päähän niin, että se alkoi vuotaa verta. Vaikka itkin kivusta, minun piti tehdä kaikki normaalit työni. Saan haavaan salvaa vasta nukkumaan mennessäni, kun olin suorittanut askareeni.

Kamalarit joutuvat usein myös seksuaalisen ahdistelun ja hyväksikäytön uhreiksi. Nirmala, 18, joutui 13-vuotiaana isäntänsä painostamaksi.

– Isäntä tunki lähelleni ja teki likaisia ehdotuksia. Hän lupasi tehdä minusta rikkaan, jos tyydyttäisin hänet. En halunnut myydä vartaloani, ja mies suuttui ja hakkasi minua. Kerran kun emäntäni oli poissa, mies kävi minuun käsiksi ja yritti riisua minut. Rimpuilin itseni irti ja juoksin ulos talosta, Nirmala kertoo.

Kaikki työpajaan osallistuneet tytöt ovat nykyisin vapaita, mutta kamalari-orjuudessa työskentelee yhä satoja nepalilaistyttöjä.

Meeri Koutaniemen vapautuneista kamalareista kertova näyttely Vapaita unelmia on esillä Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä 6.–12.10. Työpajaan osallistuneiden tyttöjen omia valokuvia on nähtävillä 6.10. alkaen osoitteessa plan.fi.

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.