Stressaa ennen lomaa, älä lomalla. Kuva: Shutterstock
Stressaa ennen lomaa, älä lomalla. Kuva: Shutterstock

Saatpa jotain aikaan – ja 5 muuta syytä stressata lomasta

Joka paikka pursuaa vinkkejä lomastressin selättämiseen. Aivan syyttä: on hyvä vähän stressata, niin ei mene koko loma Salkkareiden uusintoja tuijotellessa. Kun stressi seuraavan kerran puskee pintaan, muista nämä:

1. Hyvä stressi tekee elämästä merkityksellistä.

Harva jaksaa vaivata päätään turhanpäiväisyyksillä. Stressaamme asioista, joilla on meille merkitystä. Lomastressi kertoo siis siitä, että lomalla on väliä – ja se tulee todennäköisesti tarpeeseen. Mukavan asian aiheuttama hyvä stressi motivoi ja ruokkii luovuutta.

2. Saatpa jotain aikaan.

Jos saisit suunnitella unelmalomasi, makaisitko viisi viikkoa sohvalla telkkarin kesäuusintoja katsellen? Jos et, on ihan hyvä, että stressaat. Tuleepa edes yksi matka varatuksi ja mummolavisiitti tehdyksi.

3. Suunnitellessasi olet onnellisempi kuin lomalla.

Lomastressin voi kääntää myös iloksi: kiireettömät laituritorkut ja romanttiset yöuinnit ovat kaikki vielä edessä. Tutkimusten mukaan ihminen on onnellisempi lomaa suunnitellessaan kuin itse lomalla.

4. Sitä paremmalta loma sitten tuntuu.

Mitä enemmän stressaat ennen lomaa, sitä ihanammalta pudotus autuaaseen joutilaisuuteen tuntuu. Lomaa osaa arvostaa, kun se tuntuu ansaitulta.

5. Työasiat hoituvat.

Pienessä lomallejäämisstressissä keskeneräiset työt valmistuvat, eikä lomalta palatessa odota kaaos. Jos jokin pikkujuttu jäi hoitamatta, älä huoli, kukaan ei huomaa.

6. Ainakaan ei ole yhtä tylsää kuin lapsena.

Pieni stressi on parempi kuin tylsyys. Ainakin olet säästynyt lapsuuden kesien pahimmalta vitsaukselta: ei mitään tekemistä -valitukselta.

Lue myös:

Älä suotta kadehdi opettajakaverisi kesälomaa

Lomailija, harkitsetko päiväkänniä? Tässä sen plussat ja miinukset

Kunnon startti kesään – näin pääset heti lomafiilikseen

”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin tähtivalmentajana jatkava Anna Puu rauhoittaa tahtiaan jättämällä keikkailun puoleksi vuodeksi.

Laulaja Anna Puu on kuulunut viime vuosina maamme suosituimpiin esiintyjiin. Viimeiset kaksi vuotta ja kaksi kuukautta hän onkin kiertänyt bändinsä kanssa Suomea ilman pidempiä taukoja.

Klubikeikkojen, festareiden ja konserttien lisäksi kahteen vuoteen on mahtunut muun muassa yksi kausi Voice of Finlandia sekä Vain elämää, jonka myötä keikkasettiin tuli uusia kappaleita. Koko ajan Anna on myös tehnyt uutta musiikkia.

– Tämä on ollut hulluin kaksi vuotta koskaan. Tuntuu, että en enää edes muista, mikä on tapahtunut missä kuussa ja minä vuonna. Ajantaju on ihan sekaisin, Anna kuvaili Voice of Finlandin seitsemännen kauden lehdistötilaisuudessa.

”Yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen.”

Nyt tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos. Anna tekee vuoden viimeisen keikkansa Tavastialla keskiviikkona, ja palaa keikkalavoille seuraavan kerran vasta ensi kesän festareilla.

Näin joulun alla Anna myöntää olevansa väsynyt. Varsinaista lomaa kevät ei kuitenkaan tule olemaan, sillä häntä työllistävät Voice of Finlandin kuvaukset, minkä lisäksi hän tekee uutta musiikkia ja levyä.

– Olen kyllä todella loman tarpeessa. Mutta yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen, Anna suunnittelee.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!