Kuvat: Shutterstock & Päivi Ala-Risku
Kuvat: Shutterstock & Päivi Ala-Risku

Kyproksella itsekuri joutuu koetukselle: allasbaari ja yöelämä houkuttelevat, mutta ehei, trikoot ja tennarit jalkaan, sillä tällä lomalla jumpataan.

Hah. Nyt testataan itsekuria. Aurinko paistaa Agia Napassa Kyproksella, uima-allas houkuttaa, ja allasbaarin juomat ja naposteltavat kuuluvat hotellin hintaan. Mutta minä käännän herkuille selkäni. Puen päälleni jumppapaidan ja trikoot. Solmin aerobic-kenkieni nauhat.

Matkailualalla huhutaan, että sporttilomat ovat nyt muotia. Että keskiverto rantalomailijakin kaipaa nykyään liikuntaa. Aion testata, pitääkö­ se paikkansa.

Parasta trendissä on nimittäin se, että lajitarjontaa on nykyään tarjolla myös kaltaiselleni tavisliikkujalle. Ei tarvitse kiivetä köyden varassa kalliolle killumaan tai yrittää snorklata pelastusliivit päällä haita peläten.
Niiden sijaan voi suunnata tuttuun, Les Mills -sertifioituun Bodybalance-jumppaan. Tätä tismalleen samaa ohjelmaa tehdään jokaisella­ Les Mills -salilla Suomesta Uuteen-Seelantiin.

Ainoa, mutta tärkeä, ero Suomeen on jumppapaikka. Kuntoilemme nimittäin rannalla. Merituuli viilentää jumppareita, ja katoksesta­ voi hakea suojaa auringolta. Ihanaa!

Venytän käsiäni miekaksi ja viipaloin ilmaa mielikuvitusaseellani. Enkä ole ainoa. Meitä jumppareita on kymmenkunta. Osa heistä käy loman­ aikana tutuiksi: samoihin naamoihin törmää niin aamu- kuin iltapäivänkin jumpissa. Osa käy vain yhdessä treenissä viikon aikana.

Kukaan jumppareista ei näytä supertimmiltä kuntohirmulta, joten täällä kyllä kehtaa heilua mukana.

Tuoksuvat vuoristopolut

Seuraavaksi otan haltuun hotellin ulkopuoliset maisemat. Lähden puoliohjatulle patikkaretkelle. Se tarkoittaa, että kyydit on järjestetty, mutta polkuja saa tallustella omassa rauhassa. Halutessaan voi köpötellä myös oppaan kanssa, joka valottaa taustoja ja auttaa vaikkapa kasvien bongauksessa.

Suuntaamme kohti Pohjois-Kyprosta ja Kyrenia-vuoria. Parin tunnin ajomatkan jälkeen aurinko paistaa ja ilma väreilee.  Laitan tossua toisen eteen ja nuuhkuttelen. Polkujen varsilla kasvaa timjamia ja rosmariinia, oliivi- ja mantelipuita, kaprista ja salviaa. Yrtit tuoksuvat huumaavilta.
Keväisin ja alkukesästä vuoristo on täynnä kukkia. Pohjois-Kyproksen poluilta­ pystyy bongailemaan myös vanhoja, hylättyjä linnoja. Jostain täältä löytyy esimerkiksi Pyhän Hilarionin linna, jonka on sanottu toimineen Lumikki-elokuvan inspiraationa Walt Disneylle.

Mikään pakko ei olisi lähteä näin pitkälle patikoimaan. Hyviä päiväretkikohteita löytyy myös ihan Agia Napan kyljestä.  Esimerkiksi niemenkärjeke Cape Greco on hyvä kohde niin Agia Napassa kuin läheisessä Protaraksessakin lomailevalle.

Todellinen patikoinnin ystävä valitsee matkakohteekseen kuitenkin sisämaassa sijaitsevan Troodos-vuoriston. Siellä merkittyjä reittejä on useita ja ilma kesälläkin­ rannikkoa viileämpää. Turisti-info jakaa hyvää opasvihkosta, jossa on reiteistä havainnolliset opastukset karttoineen.

Pyöräillen EU:n laidalle

No nyt olen ammattilaisuuden ytimessä. Kun kerron taksikuskille, että aion vähän pyöräillä Kyproksella, hän innostuu. Maa on kuulemma monien pyöräilymaajoukkueiden suosima harjoittelupaikka. Tulen­ siis saamaan kunnon treenin.

Alku on kyllä vähän kankeaa. Hotellin järjestämästä pyörästä irtoaa poljin. No, ei se mitään, matkaan.

Pyöräteitä saarella on hyvin, ja viitoitukset toimivat. Maisemat ovat mahtavia, ja kunnon nousuja olisi tarjolla niitä kaipaavalle. Minä valitsen maltillisemmman kohteen ja suuntaan kymmenen kilometrin päähän Cape Kregoon. Se on huikea, Välimerestä nouseva niemenkärjeke ja samalla EU:n itäisin piste. Niemen huipulla olevassa huvimajassa kelpaa natustaa retkieväitä.

Paluumatkalla pyörästä kuuluu kummia. Kraks! Mikähän se oli?
Krakskaks. Eivät kai vain ketjut irronneet pyörästä? No kyllä. Olen pikkuisella hiekkatiellä, enkä ole ikinä korjannut irronneita ketjuja. Ährään ja ährään. Lopulta onnistun. Jes! Pääsen ehjin nahoin takaisin hotellille.

Kun palautan pyörän, huomautan, että­ kypärän styrox-osat ovat aika lailla halkeilleet. Kypärä olisi varmasti syytä vaihtaa uuteen. Mitä vielä. Se on kuulemma yksi heidän ehjimmistä kypäristään.

Sporttiloman loppusaldo

On aika tehdä tilinpäätös. Mitä jäi käteen­ liikunnallisesta lomasta?
Jumpasta kipeytyneet pohkeet. Kävelystä rakko varpaaseen. Pyöräilystä kuraiset­ lahkeet. Käsivarsille hento päivetys. Siis varsin onnistunut sporttiloma.

Milloin ja miten?

Lämpöä riittää Kyproksella keväästä pitkälle syksyyn. Talvella sisämaan vuoristossa pääsee jopa laskettelemaan.

Kesäkaudella pakettimatkoja Kyproksen Agia Napaan järjestävät ainakin Finnmatkat ja Tjäreborg. Norwegian lentää Helsingistä Larnakaan ja takaisin kerran viikossa elokuun puoliväliin asti. Välilaskullisia lentoja Agia Napaan tarjoaa esimerkiksi Norwegian.

Paikalliset suosittelevat

”Olen asunut täällä 16 vuotta, mutta käynyt vain kerran yökerhossa. Pidän enemmän kirkoista. Liopetrin kylässä sijaitseva on suosikkini. Pidän myös Xylofagoun kirkosta, jonne äidit vievät sairaita lapsiaan saamaan voimia
Neitsyt Marialta.” Ludmila Hadjipetrou, ekokaupan myyjä 

”Tykkään Limanakin biitsistä, siellä on parasta musaa, r’n’b:tä. Suosikkikahvilani on Golden Arrow, siellä on mukava henkilökunta.
Parhaat klubit ovat Priva ja Passion, niissä tapaa aina tuttuja.” Margarita  
Zakoy,  kaupan kassa  

”Vinkkini turisteille on: opetelkaa paikallista kulttuuria ja kieltä. Hei sanotaan jasu ja kiitos efharistó. Vapaa-ajallani tykkään aerobicista ja käsitöistä.” Andriani Pavlar, tarjoilija 


3 X mezet & muut

Bilekaupunki Agia Napassa on totuttu neuvomaan, että kokeakseen aitoja makuja on lähdettävä pikkukylien tavernoihin. Ei pidä paikkaansa. Turistien täyttämiltä kaduiltakin löytää herkkuja, kun tietää minne menee.

Blueberries
Yuri Gagarin -kadulla

Todellinen helmi. 29-vuotias ravintola houkuttaa niin paikallisia kuin maassa asuvia ulkomaalaisiakin. Tomaattikeitto on juuri sopivan täyteläistä ja tulista, toisinaan iltaisin livebändi viihdyttää ruokailijoita.

Mezepolis
Kryou Nerou 24
Modernisti ja raikkaasti sisustettu ravintola sijaitsee hiukan keskustan itäpuolella. Kokeile esimerkiksi nyytissä grillattua fetajuustoa tai friteerattuja juustopötkylöitä. Rasvaista ja hyvää!

Tavern by the Sea
Sandy Bay -rannalla
Nyt on näköala kohdallaan: tyyni poukama, meri ja auringonlasku. Onneksi kohdallaan on myös ruoka ja tarjoilu. Meze-aterialla annos seuraa toistaan, nälkä on lähtenyt jo aikoja sitten, mutta suu vain syö. Niin
herkullista ruoka on.

+ Isaac Tavern,
Makariou 77–79

Etkö sittenkään jaksanut lähteä pois keskustasta? Ei se mitään. Kokeile tätä kehuttua, mutta mutkatonta ravintolaa Agia Napan keskustassa. Etenkin kalafanit tykkäävät.

Miehitetty Famagusta

Mitenköhän piikkilankaa tehdään? Kiedotaanko se pitkistä säikeistä, joiden päät sitten sojottavat piikkeinä? Vai lisätäänkö piikit yhtenäisten rautalankojen väliin? Esimerkiksi tätä ehtii miettiä, kun jonottaa raja-asemalla Pohjois-Kyproksen puolelle, Turkin miehittämälle alueelle.

Turkki kutsuu aluetta Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi. Se on ainoa maa, joka on tunnustanut alueen erilliseksi valtioksi. Saari on
ollut jakautunut vuodesta 1974, ja vain viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden ajan paikallisten ja turistien on ollut mahdollista ylittää raja.

Retki rajan taa Famagustaan on vaivan arvoinen. Tunnelma on aivan eri kuin Agia Napan turisti-yökerho-biitsimeiningeissä. Kaupungissa on yksi pieni keskusaukio. Sen laidalla tönöttää muutama ravintola ja 1500-luvulla kirkosta moskeijaksi muutettu goottilaisarkkitehtuurin taidonnäyte.
Kaduilla kävelee hunnutettuja naisia ja yhtäkkiä jostain kajahtaa minareetin rukouskutsu. Käännyn pääkadulta sivutielle, kadut muuttuvat hiekkateiksi. Kahvilaa pitävät miehet istuvat aurinkoa paossa ja odottavat asiakkaita luokseen.

Syö

D&B. Namik Kemal Meydani -aukiolla.

Modernin ravintolan ulkopuolella ei ole edes ruokalistaa saati sisäänheittäjiä. Se on hyvä merkki. Mezet ovat niin hyviä, että niitä ei tarvitse edes mainostaa.

Juo

Desdemona. Canbulat Youlu Sokak –kadulla.

Kaupunginmuuriin, puoliksi maan sisään kaivautunut pieni juottola on oiva paikka hiipiä päivänvaloa pakoon.

Ui

Palm Beach. Famagustan paras ranta baareineen
sijaitsee aivan Varosian aavekaupunginosan vieressä. Kun Turkki miehitti Pohjois-Kyproksen, Varosian asukkaat joutuivat muuttamaan muualle. Kaupunginosa on siitä lähtien seissyt tyhjänä, talot ovat rappeutuneet eikä alueelle saa vieläkään mennä.

Hoi kaikki tarinoitsijat ja turinoitsijat, nyt kynä teräväksi ja näppäimistö laulamaan!

On taas se aika vuodesta, kun etsimme tuoreita kirjoittajakykyjä ja pöytälaatikoiden julkaisemattomia helmiä Me Naisten suuressa kesänovellikilpailussa.  

Tänä vuonna te lukijat pääsitte äänestämään kesänovellikilpailun teemasta. Suosituimmaksi teemaksi äänestyksessä nousi elämänmuutos, joka keräsi äänistä lähes 30 prosenttia.

Päästä siis mielikuvitus valloilleen ja kirjoita esimerkiksi matkasta, seikkailusta tai vaikkapa kohtaamisesta, joka muutti kaiken elämässä.

Me Naisten raati lukee kaikki tekstit ja poimii joukosta viisi parasta, jotka julkaistaan kesä–heinäkuun lehdissä.

Ja sitten ne palkinnot!

Tänä vuonna mahtavista palkinnoista vastaa Tjäreborg. Voittaja saa peräti 1000 euron matkalahjakortin, toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet 500 euron lahjakortit. Nelos- ja vitossijalle yltäneet palkitaan 250 euron lahjakorteilla.

Ilmoittautumisohjeet:

  • Novellin ohjepituus on 26 000–30 000 merkkiä välilyönteineen.
  • Lähetä novellisi osoitteeseen varpu.varpela@sanoma.com.  Kirjoita otsikkokenttään ”Kesänovelli”.
  • Kilpailuaikaa on 29.4.2018 saakka.
  • Viisi parasta novellia julkaistaan ja palkitaan. Ilmoitamme voittajille henkilökohtaisesti.

Voittaja voi lähteä lahjakortillaan vaikka tällaisiin maisemiin Kosille. Kuva: Tjäreborg
Voittaja voi lähteä lahjakortillaan vaikka tällaisiin maisemiin Kosille. Kuva: Tjäreborg

Pamela Tola ihmettelee Radio Aallon haastattelussa Aku Louhimiehen erikoista anteeksipyyntöä. Lisäksi hän hämmästelee, miksi Louhimies väittää, että kukaan ei olisi muka puhunut aikaisemmin kärsimyksistään.

Näyttelijä Pamela Tolaa harmittaa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen esiintyminen maanantai-illan A-studiossaUseat tunnetut näyttelijät kertoivat maanantaina, että Louhimies on nöyryyttänyt ja alistanut etenkin naisnäyttelijöitä. Pihla Viitalan mukaan Louhimies oli Käsky-elokuvan kuvauksissa muun muassa laittanut tämän iholle torakan toukkia ja pakottanut syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut. Jessica Grabowskylla oli 8-pallon jälkeen psyykkisesti pahoinpidelty olo. Pamela Tolalle Pahan maan kuvaukset olivat traumatisoiva kokemus. Matleena Kuusniemen mukaan Louhimies teki hänestä pornonäyttelijän Levottomia markkinoidessa.

Louhimies oli A-studiossa vastaamassa syytöksiin. Hän pyysi ohjelmassa anteeksi, mutta ei sitä, että on nöyryyttänyt ja alistanut näyttelijöitä. Vaan sitä, etteivät näyttelijät ole pystyneet puhumaan hänelle, ja ettei hän ole osannut kuulla näyttelijöitä. Louhimies ei myöskään A-studiossa ottanut vastuuta omista teoistaan, vaan käänsi puheen useaan kertaan näyttelijöiden kokemuksiin ja muistoihin.

”Aku ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt.”

– Mua harmittaa se, että Aku kieltää niitä asioita, joita on tapahtunut kuvaustilanteissa. Niillä on aika paljon todistajia. Moni ei lähtenyt todistamaan nimellä, mikä on ihan ymmärrettävää, koska tässä joutuu aikamoiseen kohunsilmään, Pamela Tola sanoi tänään Radio Aallon Jenny Alexandrovan haastatelussa.

– Mua harmittaa se, että Aku pahoitteli sitä, että hänelle ei ole pystytty puhumaan. Hän ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt – sitä, miten hän on meitä kohtaan toiminut, Tola kritisoi Louhimiehen sanoja.

Pamela Tolan koko haastattelun voit kuunnella tästä.

Myös Matleena Kuusniemi huomautti, ettei Louhimiehen väite ole totta

Aku Louhimies kirjoitti maanantaina Facebookissaan, että häntä harmittaa se, etteivät näyttelijät ole koskaan aikasemmin kertoneet hänelle kärsineensä tehdessään töitä hänen kanssaan. Samaa hän sanoi A-studiossa. Näyttelijä Matleena Kuusniemi huomautti Louhimiehelle A-studiossa, että tämä ei pidä paikkaansa. Kuusniemi kertoi puhuneensa Louhimiehelle – ja myös tuotantoyhtiön ihmisille – mutta kukaan ei kuunnellut häntä.

– Mä olen myöskin Riisutun mies -elokuvan yhteydessä pyytänyt sulta (Akulta), että voisitko pyytää anteeksi näitä, mitä on tapahtunut, mutta ei silloinkaan reagoitu, silloin vuosia myöhemmin. Kyllä näistä on puhuttu – ja muutkin naiset ovat mun ymmärtääkseni yrittäneet kertoa näistä kokemuksistaan – tuloksetta, Kuusniemi sanoi lähetyksessä. Näet sen kokonaan Areenasta.

”Työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää.”

Pamela Tola sanoo samaa, ettei Louhimiehen väite pidä paikkaansa.

– Hän pahoitteli, että ei olla pystytty puhumaan, joka on siis valhe. Me olemme puhuneet. Ja työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää, Tola sanoo radiohaasttellussa.

Tolan mukaan hän on itse esimerkiksi soittanut Louhimiehelle. Keskustelut eivät Tolan mukaan olleet kovin vuorovaikutuksellisia.

– Joko kielletään tai lähdetään yhtäkkiä kääntämään keskustelua johonkin ihme asiaan, Tola sanoi.

Myös elokuvaohjaaja Taru Mäkelä on ihmetellyt Louhimiehen niin sanottua anteeksipyyntöä.

– Hän (Louhimies) pyysi anteeksi, mutta hän moneen otteeseen nimenomaan kertoi pyytävänsä anteeksi näiden naisten kokemia tunteita ja muistoja asioista, Mäkelä kommentoi tiistaina aamu-tv:ssä.