Me Naiset
|
Heidi Heino

Kyllä, eräänä päivänä ne koskevat sinuakin. Mutta kyllä vaihdevuosien kanssa pärjää, kerrotaan torstaina ilmestyvissä Me Naisissa.

Itkuherkät työkaverit, kärttyisät pomot ja kuralla oleva kuntatalous, koska naiset menettävät työkykynsä. Siinä muutama seuraus vaihdevuosien huonosta hoitamisesta, kertoo gynekologi Maija Kajan.

Kajan on puhunut suoraan vaihdevuosista, 2000-luvun viimeisestä tabusta. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan, joka alkaa Juice Leskisen lohdullisilla sanoilla: ”Elämä on kuolemista.”

Ihminen alkaa nimittäin rapistua hiljalleen vähän yli kaksikymppisenä. Sen ikäisenä kroppa pursuilee vielä suojelevia, energisoivia, onnelliseksi ja terveeksi tekeviä hormoneja. Nelikymppisenä hormoneja on enää puolet parhaista päivistä. Kajan toteaa, että elämä kuljettaa meitä hellästi kohti kuolemaa: luonto on tarkoittanut ihmisen elävän noin 45-vuotiaaksi.
Mutta luonto epäonnistuu surkeasti! Moni meistä naisista elää nykyään vielä toiset 45 vuotta. Estrogeeni vain vähenee, ja se teettää pahaa mieltä ja rapistuvaa terveyttä. Aika usein vaihdevuodet varoittavat tulostaan sillä, että kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos yli 45-vuotias alkaa nukkua aamuyöstä huonosti, tavallisin syy on estrogeenin väheneminen. Olisi tärkeää, että työterveys- ja omalääkärit tietäisivät, mikä kaikki voi johtua vaihdevuosista. Tulisi vähemmän turhia lääkekokeiluja, Kajan sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Estrogeenia ja keltarauhashormonia voi ottaa purkista – niitä samoja, jotka suojasivat terveyttä elämän alkupuolen. Ja nyt ollaankin kuuman, suorastaan hikoilevan, kysymyksen äärellä: pitäisikö tässä kohdassa antaa periksi luonnolle vai auttaa naista mäessä?

Lisää aiheesta Me Naisten numerosta 38/2014!

Sisältö jatkuu mainoksen alla