Tämä nainen ei ole tainnut vielä kuulla ruotsalaisprofessorin vinkkiä. Kuva: Shutterstock
Tämä nainen ei ole tainnut vielä kuulla ruotsalaisprofessorin vinkkiä. Kuva: Shutterstock

Maailmassa on niin paljon kiinnostavampia ja rentouttavimpia asioita kuin siivoaminen.

Siivous on turhaa! Näin väitti ruotsalainen mikrobiologian professori Agnes Wold viikonloppuna Expressen-lehden mukaan. Professorista ihmiset ottavat ihan turhaan stressiä siivouksesta. Hänen mukaansa pöly on vaaratonta, vaikka aikaisemmin moni onkin luullut, että tartuntataudit leviävät nimenomaan pölyn välityksellä.

– Kaikki valittavat ajanpuutetta. Siksi on todella omituista, että ihmiset omistautuvat tällaiselle hölynpölylle, professori sanoi.

Mitä tämä käytännössä sitten tarkoittaa? No älykkäille ihmisille ei juuri mitään –  hehän ovat aina tienneet, että liika luuttuaminen on ajanhukkaa. Minnesotan yliopiston tutkimuksessa sottaisuus on nimittäin saatu yhdistettyä älykkyyteen.

Mutta ehkä tämä professorin väite mullistaa muiden maailman. Tai ainakin vähentää stressiä ja lisää onnellisuutta, kun aikaa jää muuhunkin kuin pölypunkkien (joita ei muuten enää kodeissa ole) neuroottiseen jahtaamiseen. Eihän yhdessäkään tutkimuksessa mainita, että siivous tekisi onnelliseksi. Onnellisuutta tavoittelevien kannattaa siis käyttää aikansa mieluummin vaikka seuraaviin pieniin, arkisiin asioihin:

Tuijota takkatulta. Maailman parasta terapiaa.

Vaahdota maito kahviin. Ihan kuin olisit kahvilassa.

Riisu rintsikat, kun menet illalla kotiin. Mikä vapaudentunne!

Pue villasukat. Antavat rennon kotifiiliksen myös vaikka pitkällä lennolla tai junamatkalla.

Katso söpö eläinvideo.

Mene saunaan.

Hymyile. Tutulle tai tuntemattomalle.

Osta ruokakaupasta halvalla leikkokukkia.

Sika, vaikka olisi professori,...

Vähemmän älykkäätkin voivat nyt relata: siivouksen voi todella lopettaa

En ymmärrä. Haluaako joku oikeasti elää likaisessa kodissa. Työni puolesta olen törmännyt sottaisiin asuntoihin joissa olevilla ihmisillä on yleens ollut mielenterveys- tai alkoholiongelmia. Usein molempia. Välillä olen ajatellut, että ei ihme jos on masentunut, sillä tämän näköisessä tilassa iskisi masennus kenelle tahansa, mutta normaali terve ihminen tietysti alkaisi siivota tämän ihmisasunnon näköiseksi ennen kuin masentuisi.
Lue kommentti

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos