Dakota Johnson muuntui blondista tummaveriköksi Anastasia Steelen roolia varten. Kuva UPIMedia.
Dakota Johnson muuntui blondista tummaveriköksi Anastasia Steelen roolia varten. Kuva UPIMedia.

Luksuselämää Fifty Shades -tyyliin. Kuva UPIMedia.
Luksuselämää Fifty Shades -tyyliin. Kuva UPIMedia.

Pääroolissa nähtävä Dakota Fanning innostui heti tarinasta. ”Olen jyrkästi eri mieltä niiden kanssa, jotka näkevät Anastasian uhrina. Se on väärä tulkinta.”
Pääroolissa nähtävä Dakota Fanning innostui heti tarinasta. ”Olen jyrkästi eri mieltä niiden kanssa, jotka näkevät Anastasian uhrina. Se on väärä tulkinta.”

Yhdysvalloissa on kuumeisesti odotettu Fifty Shades of Grey -leffan ensi-iltaa.
Yhdysvalloissa on kuumeisesti odotettu Fifty Shades of Grey -leffan ensi-iltaa.

Fifty Shades of Grey on vallan tyydyttävä deittileffa.

Fifty Shadesin ensi-ilta ei voisi olla paremmin ajoitettu. Heti kun lakkaa ärsyyntymästä asetelmasta, jossa kieron omistushaluinen mies vie ja supernaiivi tyttö vikisee, voikin jo todeta, että valkokankaalla pyörii ihan tyydyttävä deittileffa, jonka ulostulo rakastavaisten ystävänpäiväviikonloppuna ei ole sattumaa.

Fifty Shadesissa on romantiikkaa yhdelle, erotiikkaa toiselle ja lisäksi toimivampaa huumoria kuin E. L. Jamesin romaanissa, johon filkka perustuu. Komedia rakentuu pitkälti pääosan Dakota Johnsonin varaan: nuoren tähden ajoitus toimii kuin nakutettu.

Kirjatrilogian tuntemus auttaa ymmärtämään elokuvaa paremmin, tiivistäessä tarinaa on jouduttu oikomaan ja se kostautuu juoniaukkoina varsinkin niille, jotka eivät ole lukeneet Fifty Shades -kirjoja. Tarinassa on myös paljon epäuskottavaa, mutta kannattaakin muistaa, että kyseessä on päiväuni eikä realistinen parisuhdekuvaus.

Vaikka seksikohtauksissa käydään aina karvarajoilla asti, alastomuus tuskin räjäyttää suomalaiskatsojan tajuntaa. Sen sijaan New Yorkin ennakkokatselussa naislauma kirkui täysillä joka kerta, kun Christian Greytä esittävän Jamie Dornanin peppu tähditti kohtausta. Katso rakkaasi kanssa tai kaveriporukalla, mutta jätä vanhemmat kyydistä näillä leffatreffeillä.

Brittiläisen Sam Taylor-Johnsonin ohjaus on kaikin puolin kaunista katseltavaa: maisemat, lukaalit, luksusautot, helikopterikyydit ja hyvännäköiset ihmiset todistavat Greyn luksusmaailmaa, johon Dakotan näyttelemä Anastasia murtautuu. Taylor-Johnson on alkujaan kuvataiteilija, joka selittää kauniit kuvalliset kohtaukset. Ohjaajalle pisteet myös onnistuneista näyttelijä- ja musiikkivalinnoista.

Elokuva on rakennettu niin, että sille on kirjasarjan tapaan luvassa kakkos- ja kolmososat.

– Hassua kyllä, studio haluaa ensin nähdä, miten hyvin ensimmäinen osa myy ennen kuin aloitamme jatko-osien tekemisen, ohjaaja kertoi Me Naisille New Yorkissa. Taylor-Johnsonilla samoin kuin pääosaesittäjillä on optiot jatko-osiin.

Ja niille, joita Anastasian alisteinen asema arveluttaa: lopussa kiitos seisoo.

Lue myös:

Tätä ällöä tapaa et tiennyt Fifty Shades -hottiksesta

Fifty Shades -ensi-ilta lähestyy: ruoskat kotiin, määräsi amerikkalaisteatteri

Kaikki Fifty Shades of Grey -jutut löydät täältä

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.