Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Baari-ilta saattaa muuttua hetkessä painajaiseksi, jos joku livauttaa drinkkiisi tyrmäystippoja. Uutuuskeksinnöllä voi tarkastaa, mitä lasissa oikeasti onkaan.

Yhdysvalloissa yksi neljästä naisesta joutuu elämänsä aikana seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, ja 25 prosenttia hyväksikäytetyistä on tapahtumahetkellä huumattu. Tästä tilastosta havahtuneena mies nimeltä David Wilson tiimeineen suunnitteli laitteen, jolla voi mitata, onko drinkkiisi sekoitettu jotain ylimääräistä.

Nimeä pd.id (Personal Drink Identification Device) kantava vempain on pelkistetty, pienikokoinen pötkylä. Sen yhdessä päässä on kaksi LED-valoa, joista toinen on punainen ja toinen vihreä.

Laitteen toimintatapa on yksinkertainen. Se upotetaan juomaan, jonka sisältö halutaan tarkistaa. Laite imaisee sisäänsä pienen määrän nestettä ja mittaa, minkälainen kemiallinen koostumus siinä on. Jos drinkissä ei ole mitään epäilyttävää, vihreä valo syttyy. Punainen valo puolestaan varoittaa vaarallisista aineista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pattereilla toimiva laite yhdistyy halutessa myös älypuhelimeen. Laitteen tekijät haluavat tällä tavalla muodostaa kartan baareista, joissa juomiin lisätään kyseenalaisia aineita. Näin ihmiset voivat halutessaan välttää sellaisia paikkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laitteen idea kuulostaa toimivalta, mutta kehtaako sitä vilauttaa joka kerta ulkona ollessaan? Raiskaus on aika kiusallinen ensipuheenaihe uuden baarituttavuuden kanssa. Wilson ei ole tästä asiasta kovinkaan huolissaan, vaikka myöntääkin, että laitteen käyttäminen saattaa olla vaivaannuttavaa. Hän vertaa vekotinta kondomiin: käytössä terveys menee kiusallisuuden edelle.

Laite ei ole vielä markkinoilla. Sen kehittämistä ja markkinoille tuomista varten kerätään rahaa joukkorahoituksen avulla Indiegogo-sivustolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla