Kirsi Alm-Siiran mukaan yksi hyvä aikuinen voi pelastaa nuoren. – Hyvä ja turvallinen aikuinen voi olla oma vanhempi, eno, täti, naapuri, opettaja, kaverin vanhempi, siis kuka tahansa, hän muistuttaa. Kuva: Anna Huovinen
Kirsi Alm-Siiran mukaan yksi hyvä aikuinen voi pelastaa nuoren. – Hyvä ja turvallinen aikuinen voi olla oma vanhempi, eno, täti, naapuri, opettaja, kaverin vanhempi, siis kuka tahansa, hän muistuttaa. Kuva: Anna Huovinen

– Näin jälkikäteen ymmärrän, että hänellä oli suuri merkitys siihen, että musta pilvi häipyi päältäni, Nuorten hyväksi -kampanjaan osallistunut Kirsi Alm-Siira kertoo.

Uutisankkuri Kirsi Alm-Siira, 40, jakoi Facebookissa kuvan kapinallisesta nuoruudestaan. Kuvassa Kirsi poseeraa tupakkaa kädessään, ja kuvateksti kertoo, että hän oli tuolloin 16-vuotias lukiolainen, joka oli juuri tullut erotetuksi koulustaan.

”Itsetuntoni oli huono, enkä oikein tuntunut kuuluvan mihinkään. Kemmi paloi ja siideri maistui. Olin lopettanut urheilun ja koulussakin keskityin enemmän kapinoimaan auktoriteettejä vastaan kuin opiskeluun. Minut erotettiin lukiosta, mutta otettiin vielä takaisin, niin että pääsin kirjoituksiin. En ollut tähän pelkkään rööki-siiderielämäänkään pitkään tyytyväinen vaan hakeuduin takaisin kerran jättämiini urheiluporukoihin. Lopulta minun kävi ihan hyvin, toisinkin olisi voinut olla”, Kirsi kirjoittaa Facebookissa.

Potkut lukiosta tulivat pinnaamisen ja tunneilla häiriköimisen takia.

– Minun oli vaikea ottaa neuvoja ja varsinkin käskyjä vastaan. Kettuilin opettajille ja keskityin tekemään heidän työstään vaikeaa. Koko luokka kärsi, ja lopulta rehtori erotti minut. Kävin koulussa vain tenttimässä kurssit, enkä saanut osallistua opetukseen. Kolmannella luokalla pääsin takaisin ja hoidin kirjoitukset ihan kunnialla loppuun, Kirsi kertoo Me Naisille.

Kuvallaan hän haluaa kannustaa muita mukaan MTV:n ja Tukikummit-säätiön Nuorten hyväksi -kampanjaan, jolla kerätään rahaa Kirkon diakoniarahaston avustustyöhön.

 

Miten neuvoisit nuorta, joka on hukassa elämänsä kanssa?

En uskalla lähteä neuvomaan ketään, mutta itseäni kaikkein heikompina hetkinä auttoivat muutamat läheiset ”aikuiskavererit”, jotka jaksoivat kuunnella ajatuksiani ja joille sain purkaa huonoa oloani.

Kerrot urheilun auttaneen sinua. Miksi?

Olen urheillut pienestä asti. Minut kiikutettiin 3-vuotiaana urheilukouluun, ja siitä lähtien liikunta on ollut harrastukseni: mm. tanssi, liikunta, yleisurheilu ja voimistelu. Kapinavaiheen ollessa päällä halusin eroon ”tylsistä” urheilukavereista ja aloin ihannoida paikkakuntani ”pahiksia”. Hain heiltä hyväksyntää kaljoittelemalla ja röökiä vetämällä. En osaa edes sanoa, mikä sai minut takaisin urheilun pariin. Kaipasin ehkä jotain fyysisiä haasteita ja sittenkin vanhoja kavereitani.

Nykyään esiinnyt itsevarman oloisena televisiossa, mutta nuorempana itsetuntosi oli huono. Miten sitä voisi parantaa?

Oma itsetuntoni rakentui suht vahvaksi pikkuhiljaa ilman suurempia juttuja. Luin paljon kirjoja, joista varmasti ammensin jotain omaan elämääni. Ihailin 7 vuotta vanhemman veljeni silloista tyttöystävää, hän kuunteli ja rohkaisi minua. Näin jälkikäteen ymmärrän, että hänellä oli suuri merkitys siihen, että musta pilvi häipyi päältäni.

Voiko kuka tahansa eksyä väärälle polulle?

Tietysti vankka ja turvallinen perusta suojaa monelta. Uskon, silti että kuka tahansa nuori voi joutua väärille poluille, jos ei löydä omaa paikkaansa ja osaansa. Raiteiltaan voi suistaa jokin pieni heikkous tai paha olo. Perhetaustalla on varmasti merkitystä, mutten usko sen olevan mikään automaattinen vakuutus.

Olet kahden lapsen äiti. Uskotko, että voit suojella lapsiasi erehdyksiltä?

Toivon, että lapsilleni muodostuisi hyvä itsetunto ja valoisa asenne elämään. Jonkinlaisen pohjan pystyn heille varmasti tarjoamaan, mutta toisaalta pelkään sitä, mihin he päättävät energiansa laittaa. Onnekseni he eivät ole luonteeltaan aivan kaltaisiani, joten ehkä heidän murrosikänsäkin on erilainen. Molemmat vaikuttavat myös äitiään fiksummilta tapauksilta.

Lue myös:

Suomi-julkkiset jakoivat nuoruuskuvansa – tältä he näyttivät

Teiniäidit-sarjan Elina, 18, katuu rankkaa nuoruuttaan: "Olisi pitänyt jättää viiltelemättä"

Suvi Teräsniska: "Minulta on jäänyt nuoruus elämättä"

Vappu Pimiän villi teini-ikä: Opettaja asensi luokkaan salaa videokameran

Aineenopettaja Riina Solja joutui käyttämään oljenkorsia vain kahdessa Haluatko miljonääriksi -visan kysymyksessä.

Haluatko miljonääriksi -ohjelman kolmannen kauden viimeinen jakso huipentui lohjalaisen Riina Soljan 60 000 euron arvoiseen suoritukseen. 31-vuotias aineenopettaja nappasi laajalla yleissivistyksellään koko kauden isoimman potin.

60 000 euron arvoisessa kysymyksessä piti tietää, mikä perinne liittyy kiinteästi Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konsertin Radetzky-marssiin. Riinalle kysymys oli helppo.

– Täs on yks tämmönen uuden vuoden perinne, mikä itellä on. Tekis mieli sanoa, et voidaaks me hyräillä ja taputtaa tässä mukana, mitä ne tekee aina siellä Wienissä, Riina iloitsi juontaja Jaajo Linnonmaalle ennen voitokasta vastaustaan.

Tällaisilla kysymyksillä ja vastauksilla Riina sai pottinsa. Vain 10 000 euron kysymyksestä hänellä ei ollut aavistustakaan. 

Olisitko itse pärjännyt yhtä hyvin? Oikeat vastaukset kysymyksiin löytyvät jutun lopusta.

100 euroa

1. Mistä roolistaan näyttelijä Carrie Fisher muistetaan ylivoimaisesti parhaiten?
a) Prinsessa Leia
b) Prinsessa Paukku
c) Prinsessa Tuhnu
d) Prinsessa Pieru

300 euroa

Riina käytti 50:50-oljenkortensa jo toisessa kysymyksessä.

2. Mikä seuraavista valtioista on pinta-alaltaan kaikkein suurin?
a) Chile
b) Kenia
c) Intia
d) Kanada

500 euroa

3. Missä tv-sarjassa seurattiin mafiaperheen elämää New Jerseyssä?
a) Greyn anatomia
b) House
c) West Wing
d) Sopranos

700 euroa

4. Popedan Kersantti Karoliina -hitistäkin hänet voi muistaa eli kenestä tuli Suomen ensimmänen naispuolustusministeri 1990?
a) Riitta Uosukainen
b) Hannele Pokka
c) Elisabeth Rehn
d) Anneli Taina

1 000 euroa

5. Missä osassa Suomea sijaitsee yksi maamme suurimmista järvistä Inarijärvi?
a) Ahvenanmaalla
b) Hämeessä
c) Lapissa
d) Savossa

2 000 euroa

6. Kenen kanssa Adolf Hitler avioitui ennen kuolemaansa?
a) Eva Braun
b) Margaretha Zelle
c) Magdalene Dietrich
d) Eva Perón

3 000 euroa

7. Mikä on supernova?
a) Tähden räjähdys
b) Makea jälkiruoka
c) Jyrkkä vesiputous
d) Juutalainen päähine

5 000 euroa

8. Mikä on Bulgarian pääkaupunki?
a) Victoria
b) Alexandra
c) Sofia
d) Estelle

7 000 euroa

9. Millainen olento Edward Cullen on suositussa Twilight-elokuvasarjassa?
a) Etsivä
b) Pastori
c) Päätön ratsumies
d) Vampyyri

10 000 euroa

10 000 euron kysymyksessä Riina käytti kilauta kaverille -oljenkorren ja soitti enolleen Olaville. Eno ei lähtenyt arvailemaan, joten Riina joutui kysymään oikeaa vastausta vielä yleisöltä.

10. Missä talvikisoissa Suomen jääkiekkomaajoukkue sai ensimmäisen olympiamitalin?
a) Innsbruckissa 1972
b) Lake Placidissa 1980
c) Calgaryssa 1988
d) Naganossa 1998

15 000 euroa

11. Minkä yhtyeen kappaleiden säveltäjänä ja perustajajäsenenä Kerkko Koskinen on tullut tunnetuksi?
a) Apocalyptica
b) Mamba
c) Ultra Bra
d) JVG

30 000 euroa

12. Mikä eläin on kuhankeittäjä?
a) Kovakuoriainen
b) Lintu
c) Kala
d) Päiväperhonen

60 000 euroa

13. Mikä perinne liittyy kiinteästi Wienin filharmonikkojen uudenvuoden konsertin Radetzky-marssiin?
a) Yleisö laulaa mukana
b) Yleisö taputtaa mukana
c) Yleisö viheltää mukana
d) Yleisö poistuu marssin aikana

Ohjelmassa nähtiin myös 200 000 euron kysymys, joka olisi ollut historian suurin tietovisavoitto Suomessa. Siinä kysyttiin, minkä ikäinen Edvard VI oli, kun hänet kruunattiin Englannin kuninkaaksi.

Riina olisi sanonut 7-vuotias, mutta jätti kilpailun kesken, koska ei ollut varma vastauksestaan. Hyvä niin, sillä oikea vastaus on 9-vuotias.

Me Naiset kuuluu ohjelmaa esittävän Nelosen kanssa samaan Sanoma-konserniin.

Oikeat vastaukset: 1a, 2d, 3d, 4c, 5c, 6a, 7a, 8c, 9d, 10c, 11c, 12b, 13b

Reijo Mäki ja hänen Marja-vaimonsa viettävät ensi vuonna 20-vuotishääpäiväänsä. Yhteistä eloa on takana yli 30 vuotta.

Kirjailija Reijo Mäki, 59, sanoo, että uuden teoksen julkaisu on joka kerta iso juttu. Häneltä ilmestyi vastikään uusi romaani Gekko.

– Ei siihen koskaan totu. Se on tavallaan aina pieni ihme, että saa viisisataa liuskaa valmiiksi, Vares-dekkaristi tuumii.

Reijo ja hänen laboranttina työskentelevä puolisonsa Marja Risku ovat olleet yhdessä yli kolmekymmentä vuotta.

Kirjailija tietää, mikä on pitkän liiton salaisuus.

– Meillä se on riitely ja huumori. Ja se, että teen Pohjois-Euroopan parasta nakkistroganoffia.

Marja ja Reijo kohtasivat porilaisessa tanssiravintolassa vuonna 1984. Viisitoista vuotta myöhemmin he solmivat avioliiton. Ensi vuonna avioliitto on kestänyt 20 vuotta.

– Emme vuokraa Turkuhallia sen takia, mutta jotain pientä kivaa varmasti keksimme.

”Teen Pohjois-Euroopan parasta nakkistroganoffia.”

Pariskunnalla ei ole lapsia, pari suloista kissaa kylläkin. Turussa asuva pari noudattaa säännöllistä vuorokausirytmiä.

– Vaimo käy rehellisessä päivätyössä. Kun kello soi 6 aamulla, niin päivä lähtee hyvin käyntiin molemmilla, Reijo kertoi, kun pari vieraili torstaina uuden Pincho Nation -ravintolan avajaisissa Turussa.