Kirsi Alm-Siiran mukaan yksi hyvä aikuinen voi pelastaa nuoren. – Hyvä ja turvallinen aikuinen voi olla oma vanhempi, eno, täti, naapuri, opettaja, kaverin vanhempi, siis kuka tahansa, hän muistuttaa. Kuva: Anna Huovinen
Kirsi Alm-Siiran mukaan yksi hyvä aikuinen voi pelastaa nuoren. – Hyvä ja turvallinen aikuinen voi olla oma vanhempi, eno, täti, naapuri, opettaja, kaverin vanhempi, siis kuka tahansa, hän muistuttaa. Kuva: Anna Huovinen

– Näin jälkikäteen ymmärrän, että hänellä oli suuri merkitys siihen, että musta pilvi häipyi päältäni, Nuorten hyväksi -kampanjaan osallistunut Kirsi Alm-Siira kertoo.

Uutisankkuri Kirsi Alm-Siira, 40, jakoi Facebookissa kuvan kapinallisesta nuoruudestaan. Kuvassa Kirsi poseeraa tupakkaa kädessään, ja kuvateksti kertoo, että hän oli tuolloin 16-vuotias lukiolainen, joka oli juuri tullut erotetuksi koulustaan.

”Itsetuntoni oli huono, enkä oikein tuntunut kuuluvan mihinkään. Kemmi paloi ja siideri maistui. Olin lopettanut urheilun ja koulussakin keskityin enemmän kapinoimaan auktoriteettejä vastaan kuin opiskeluun. Minut erotettiin lukiosta, mutta otettiin vielä takaisin, niin että pääsin kirjoituksiin. En ollut tähän pelkkään rööki-siiderielämäänkään pitkään tyytyväinen vaan hakeuduin takaisin kerran jättämiini urheiluporukoihin. Lopulta minun kävi ihan hyvin, toisinkin olisi voinut olla”, Kirsi kirjoittaa Facebookissa.

Potkut lukiosta tulivat pinnaamisen ja tunneilla häiriköimisen takia.

– Minun oli vaikea ottaa neuvoja ja varsinkin käskyjä vastaan. Kettuilin opettajille ja keskityin tekemään heidän työstään vaikeaa. Koko luokka kärsi, ja lopulta rehtori erotti minut. Kävin koulussa vain tenttimässä kurssit, enkä saanut osallistua opetukseen. Kolmannella luokalla pääsin takaisin ja hoidin kirjoitukset ihan kunnialla loppuun, Kirsi kertoo Me Naisille.

Kuvallaan hän haluaa kannustaa muita mukaan MTV:n ja Tukikummit-säätiön Nuorten hyväksi -kampanjaan, jolla kerätään rahaa Kirkon diakoniarahaston avustustyöhön.

 

Miten neuvoisit nuorta, joka on hukassa elämänsä kanssa?

En uskalla lähteä neuvomaan ketään, mutta itseäni kaikkein heikompina hetkinä auttoivat muutamat läheiset ”aikuiskavererit”, jotka jaksoivat kuunnella ajatuksiani ja joille sain purkaa huonoa oloani.

Kerrot urheilun auttaneen sinua. Miksi?

Olen urheillut pienestä asti. Minut kiikutettiin 3-vuotiaana urheilukouluun, ja siitä lähtien liikunta on ollut harrastukseni: mm. tanssi, liikunta, yleisurheilu ja voimistelu. Kapinavaiheen ollessa päällä halusin eroon ”tylsistä” urheilukavereista ja aloin ihannoida paikkakuntani ”pahiksia”. Hain heiltä hyväksyntää kaljoittelemalla ja röökiä vetämällä. En osaa edes sanoa, mikä sai minut takaisin urheilun pariin. Kaipasin ehkä jotain fyysisiä haasteita ja sittenkin vanhoja kavereitani.

Nykyään esiinnyt itsevarman oloisena televisiossa, mutta nuorempana itsetuntosi oli huono. Miten sitä voisi parantaa?

Oma itsetuntoni rakentui suht vahvaksi pikkuhiljaa ilman suurempia juttuja. Luin paljon kirjoja, joista varmasti ammensin jotain omaan elämääni. Ihailin 7 vuotta vanhemman veljeni silloista tyttöystävää, hän kuunteli ja rohkaisi minua. Näin jälkikäteen ymmärrän, että hänellä oli suuri merkitys siihen, että musta pilvi häipyi päältäni.

Voiko kuka tahansa eksyä väärälle polulle?

Tietysti vankka ja turvallinen perusta suojaa monelta. Uskon, silti että kuka tahansa nuori voi joutua väärille poluille, jos ei löydä omaa paikkaansa ja osaansa. Raiteiltaan voi suistaa jokin pieni heikkous tai paha olo. Perhetaustalla on varmasti merkitystä, mutten usko sen olevan mikään automaattinen vakuutus.

Olet kahden lapsen äiti. Uskotko, että voit suojella lapsiasi erehdyksiltä?

Toivon, että lapsilleni muodostuisi hyvä itsetunto ja valoisa asenne elämään. Jonkinlaisen pohjan pystyn heille varmasti tarjoamaan, mutta toisaalta pelkään sitä, mihin he päättävät energiansa laittaa. Onnekseni he eivät ole luonteeltaan aivan kaltaisiani, joten ehkä heidän murrosikänsäkin on erilainen. Molemmat vaikuttavat myös äitiään fiksummilta tapauksilta.

Lue myös:

Suomi-julkkiset jakoivat nuoruuskuvansa – tältä he näyttivät

Teiniäidit-sarjan Elina, 18, katuu rankkaa nuoruuttaan: "Olisi pitänyt jättää viiltelemättä"

Suvi Teräsniska: "Minulta on jäänyt nuoruus elämättä"

Vappu Pimiän villi teini-ikä: Opettaja asensi luokkaan salaa videokameran