Hups, laiskistuinko juuri vai jotain ihan muuta? Kuva: Shutterstock
Hups, laiskistuinko juuri vai jotain ihan muuta? Kuva: Shutterstock

Vähän vanha uutinen tosin, mutta kaikki eivät vielä tiedä sitä. Esimerkiksi Timothy Ferris.

Oletteko jo kuulleet NOBNOM-haasteesta? Se on Timothy Ferris -nimisen bisnesjulkkiksen ja kirjailijan lanseeraama kolmenkymmenen päivän tempaus. Lyhenne tulee sanoista ”no booze, no masturbating”, ja tosiaan, haasteena on olla kuukauden ajan juomatta alkoholia ja tyydyttämättä itseään.

Kuulostaa teekkarivitsiltä tai 1800-luvun tuulahdukselta keskellä nykyaikaa, mutta Ferris on tosissaan. ”Jos olosi ei ole supertuottelias vaan ennemmin laiska tai hiukan masentunut, ota 30 päivän haaste vastaan.” ”Jos haluat nostaa elämäsi tasoa, lähde mukaan 30 päivän haasteeseen”, mies kirjoittelee New York Magazinen mukaan. Ferris kertoo, että hänen oma viinaton ja itsetyydyttymätön kautensa lisäsi seksihaluja, paransi keskittymiskykyä ja kohensi energiatasoja ”50–100 prosentilla”. Hyvä Timppa!

Mutta kun ei

Sitten se otsikon uutinen: Tim on aivan pielessä. Ajatus siitä, että masturbointi olisi passivoivaa ja energiaa syövää luusereiden hommaa, on suosittu harhaluulo, joka aina välillä nostaa päätään. Tieteellistä tutkimusta sen taustalle ei löydy.

Ajatus masturboinnin vaarallisuudesta keksittiin 1700-luvulla, ja sen edelleen virkeänä pulppuava alkulähde oli suosittu julkaisu nimeltä Onania: Itsesaastutuksen synti (alaotsikko jatkuu oikeastaan monen lauseen mittaisena hirviönä, se ja koko pamfletti on luettavissa englanniksi täältä). Onanian perusväite oli, että muiden oireiden ohella itsetyydytys voi hidastaa kasvua, aiheuttaa epilepsiaa ja tartuttaa tippurin.

1900-luvun alussa alkoi olla jo selvää, että itsetyydytyksessä ei oikeasti ole mitään vaarallista. Nyt on kuitenkin vuosi 2014, ja koska nykyihmisen pahin uhka ei ole epilepsia tai tippuri vaan heikko tuottavuus, aikamme guru pelottelee tietysti laiskistumisella.

Antakaa mennä

Siskot ja veljet. Jättäkää ihmeessä sukuelimenne ja viinakaappinne rauhaan kuukaudeksi. Siitä ei varmasti ole mitään haittaa. Mutta ehkä sen alkoholilakon kaveriksi voisi keksiä jotain muuta, koska masturbointi ei ole se, joka meitä veltostuttaa.

Mikä olisi kiva? NOBNOF? Ei alkoholia, ei hauskuuksia -haaste? NOBNOT? Ei alkoholia, ei Trivago-mainoksia -haaste? NOBNOB? Ei alkoholia, ei parsakaalia -haaste? Tarvittaisiin nimittäin joku, joka saa maailman uskomaan, että parsakaali ei ole ainoastaan pahaa vaan myös mahdollisesti vaarallista. Muuten sitä tarjotaan ikuisesti oikean ruuan lisukkeena.

Lue myös:

3 toimivaa masturbointitekniikkaa naisille

New York Magazinen linkki korjattu 8.8.2014 klo 13.55.

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.