Sitä ollaan siinä niin fiksuna esikoisena, että! Kuva: Shutterstock
Sitä ollaan siinä niin fiksuna esikoisena, että! Kuva: Shutterstock

Pikkusisko vain juoksee ympyrää, kun esikoinen ratkoo Rubikin kuutiota? Esikoisia on pitkään pidetty älykkäämpinä kuin myöhemmin syntyneitä. Jenkkitutkimus antaa uutta tietoa.

Oletko esikoinen? Myönnä pois, olet varmaan joskus pitänyt itseäsi sisaruksiasi älykkäämpänä. Jos et, niin ainakin monet tutkimukset ovat tehneet sen puolestasi.

Ne tutkimukset (esimerkiksi tämä Guardianissa mainittu) ovat tulleet siihen tulokseen, että esikoisilla nyt vain leikkaa paremmin kuin perheen nuorimmilla. Heillä on sanottu myös olevan enemmän kunnianhimoa.

Nyt ikäviä uutisia juurikin sinulle ylemmyydentuntoinen esikoinen. Et välttämättä olekaan älykkäämpi kuin nuorempi sisaruksesi, ainakaan syntymäjärjestyksen takia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Älylliset erot ensimmäiseksi ja myöhemmin syntyneiden välillä eivät olekaan niin merkittäviä kuin on väitetty, paljastaa Illinois’n yliopistossa tehty uusi tutkimus. Tutkimukseen osallistui 377 000 lasta, ja sen tulokset julkaistiin Journal of Research in Personality -julkaisussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä, myös Illinois’n yliopiston tutkimuksessa päädyttiin siihen, että esikoisilla on korkeampi älykkyysosamäärä kuin myöhemmin syntyneillä. Mutta: erot ovat niin mitättömiä, etteivät ne juuri vaikuta myöhempään eloon. Ne olivat merkittäviä siis vain tilastollisesti, muttei todellisessa elämässä.

Samassa tutkimuksessa tarkasteltiin eroja esikoisten ja myöhemmin syntyneiden välisissä persoonallisuudenpiirteissä. Ja kyllä, esikoiset ovat usein enemmän ekstroverttejä ja tunnollisia. He eivät myöskään ahdistu niin helposti.

Mitä upeita yksilöitä nuo esikoiset, vai? Mutta jälleen: Illinois’n yliopiston tutkimus sanoo, että tällaiset erot nuorempiin sisaruksiin ovat äärettömän pienet.

Tällaisten perhetutkimusten lähtöasetelmia on vaikea saada vertailukelpoisiksi, myöntää Illinois’n tutkimuksessa mukana ollut psykologian professori Brent Roberts EurekAlert!-sivuston haastattelussa.

–Vanhin lapsi on aina vanhin. Ihmiset sanovat, että mutta minun vanhin lapsenihan on paljon vastuullisempi kuin nuorimmaiseni. Niin, koska hän on vanhempi, Roberts huomauttaa.

Lähde: EurekAlert!

Sisältö jatkuu mainoksen alla